بحران کمبود آب در هرمزگان / احتمال جیرهبندی با تداوم کم بارشی
با توجه به خشک شدن سدهای موثر در تأمین آب شهر بندرعباس و کاهش ۶۷ درصدی نزولات جوی، این استان با کمبود آب مواجه است.
«آب مایه حیات است» شاید برای خیلی از مردم جملهای کلیشهای باشد، اما برای بخش عمدهای از ساکنان هرمزگان، موضوعی است که با گوشت و پوست و خون اهمیت آن را درک میکنند. در ابتدای سال ۱۴۰۰ استان هرمزگان دارای بیش از ۴۰۰ روستا بود که با تانکر آبرسانی میشود، موضوعی که شاید همه ما با سر تکان دادن از کنار آن رد شویم، اما ساکنان این ۴۰۰ روستا مجبور به تحمل وضعیتی بودند که حتی تصور آن هم به دلیل اینکه زیست در چنین شرایطی را تجربه نکردهایم سخت است.
آبرسانی با تانکر یعنی شما امروز که نوبت دریافت آب دارید باید یک تانکر آب را بین تمام اهالی روستایتان تقسیم کنید و ظرفهای آبی را که پر کردهاید را تا حداقل ۲۵ روز دیگر و حداکثر ۶۰ روز دیگر به صورت قطره چکانی مصرف کنید، چرا که همین تانکر فردا باید آب را به روستایی دیگر ببرد تا سهمیه آب همه روستاها را برساند چند ده روز طول میکشد تا دوباره به روستای نخست بازگردد و این یعنی در این مناطق خبری از دوش آب گرم با فشار بالا نیست و کسی نمیتواند از آب برای تفریح و شست و شوی ماشین و زیباسازی منظر حیاط خانه و … استفاده کند چرا که در این مناطق «آب» حقیقتاً مایه حیات است و ذرهای بیاحتیاطی در استفاده از آن مضاعف شدن سختی شرایط زیست را به همراه خواهد داشت.
البته امروز با اجرای پروژههای آبرسانی در دولت سیزدهم تعداد روستاهای فاقد آب کاهش یافته است، اما همچنان ساکنان بیش از ۲۰۰ روستا در استان هرمزگان مجبور به وفق دادن خود با شرایط و محدودیتهای آبرسانی سیار هستند.
این روزها با توجه به کاهش ۶۰ درصدی بارندگیها در استان هرمزگان نبود نزولات جوی از ابتدای سال آبی تاکنون و پیشبینیهای ناامید کنندهی هواشناسی در رابطه با تداوم شرایط فعلی حداقل تا بهمن ماه سال جاری موجب شده است که خطر جیرهبندی آب در شهرهای استان به ویژه در بندرعباس بیخ گوش مردم باشد.
خشک شدن سدهای شمیل، نیان، سرنی و رسیدن سد میناب به حجم مرده
طبق اعلام شرکت آب منطقهای هرمزگان، سدهای شمیل، نیان و سرنی در شهرستانهای بندرعباس و میناب که بخشی از آب مورد نیاز شهرهای بندرعباس و میناب و روستاهای تابعهی این شهرستانها را تأمین میکنند به طور کامل خشک شدهاند و از مدار بهرهبرداری خارج شدهاند و همین مهم موجب شده است که امروز برای تأمین آب بندرعباس نیاز به استفاده از روشهای اضطراری باشد.
البته ناگفته نماند که سدهای شمیل و نیان در واقع آبرسانی به بندرعباس در شرایط اضطرار را بر عهده داشتند و بهرهبرداری از آب این سدها و چاههای حفر شده در بستر این سد به طور کل با این هدف آغاز شده است که در حال حاضر این سوپاپ اطمینان برای تأمین آب مرکز استان هرمزگان نیز کاملاً از دسترس خارج شده است.
طبق اعلام محمد امین طبسی معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای هرمزگان، سد استقلال میناب هم که در دهههای گذشته قریب به ۱۰۰ درصد و طی سالهای اخیر حدود ۵۰ درصد آب شرب مورد نیازِ بندرعباس را تأمین میکرد از حیّز انتفاع خارج شده است چرا که در حال حاضر ۹۳ درصد ظرفیت این سد خالی است و آب باقی مانده نیز حجم مردهی آب سد و بخشی از آب است که پایینتر از دریچههای تخلیه قرار دارد.
این اخبار ناامید کننده در حالی مخابره میشود که شهر بندرعباس در حالت عادی به ۲ هزار و ۵۰۰ لیتر آب در ثانیه نیاز دارد که از این بین ۱۴۰۰ لیتر آب بر ثانیه از طریق سد استقلال میناب و شمیل و نیان و چاههای این منطقه تأمین میشود که عملاً نمیتوان اتکایی به آنها داشت.
احتمال جیرهبندی آب در بندرعباس در صورت عدم بارندگی در هرمزگان
عبدالحمید حمزهپور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان نیز با تاکید بر اینکه در حال حاضر حدود ۴۰ درصد نیاز آبی استان از طریق آبشیرینکنها و خرید تضمینی آب تأمین میشود، گفت: کاهش نزولات جوی و خشک شدن سدهای استان تأمین آب در بندرعباس را با چالش جدی روبرو کرده است.
وی با اشاره به خشک شدن سدهای شمیل و نیان و خارج شدن سد میناب از مدار بهرهبرداری آب، گفت: تداوم وضعیت فعلی و ادامهی روند کم بارانی در هرمزگان موجب بحران و جیره بندی آب در مرکز استان خواهد شد.
استراتژی چند پایه تولید آب تنها راه گذر هرمزگان از بحران آب
محمد آشوری تازیانی استاندار جدید هرمزگان هم که در اولین روزهای انتصابش با چنین چالش بزرگی روبرو شده است، استراتژی چند پایه تولید آب در استان را تنها راه گذر هرمزگان از بحران آب میداند و تاکید دارد که باید از همه روشهای تولید آب، شامل آبخیزداری، آبخوان داری، احداث سدهای جدید در شرق هرمزگان جهت مهار روانابهای سطحی، افزایش ظرفیت شیرین سازی آب، افزایش سهم خرید تضمینی از آبشیرینکنهای بخش خصوصی، استفاده از ظرفیت آبشیرینکنهای صنایع غرب بندرعباس و افزایش سهم استان از پروژههای انتقال آب به فلات مرکزی استفاده شود.
وی اصلاح حکمرانی آب در استان هرمزگان را بر اساس آمایش سرزمینی و توجه به حق آبهی زیست بوم را یکی از مهمترین اولویتهای خود در استان معرفی کرد و از مردم خواست در شرایط فعلی صرفه جویی در مصرف آب را جدی بگیرند.