بورس‌بازان آمریکایی در سودای سه‏‏‏‏‏‏‏‌گانه


بورس‌بازان آمریکایی در سودای سه‏‏‏‏‏‏‏‌گانه

دنیای اقتصاد - محمدامین مکرمی : پس از دو سال‌خاص برای بازار سهام آمریکا، سرمایه‌گذاران انتظار دارند سال‌آینده نیز شاخص‌های بورسی این کشور صعودی باشند. شرایط مناسب اقتصاد کلان که از سودآوری شرکت‌ها حمایت می‌کند، تعدیل نرخ بهره و سیاست‌های حامی رشد اقتصادی دونالد ترامپ از جمله عواملی هستند که باعث خوشبینی سرمایه گذاران شده اند. شاخص معیار S P ۵۰۰ از ابتدای سال‌بیش از ۲۳‌درصد رشد کرده‌است و در مسیر ثبت دومین سال‌پیاپی با بازده بیش از ۲۰‌درصد قرار دارد. استقبال از سهام شرکت‌های بزرگ فناوری و هیجان ناشی از پتانسیل درآمدزایی هوش‌مصنوعی از موتورهای محرک اصلی حرکت صعودی بازار بوده‌اند.

بورس‌بازان آمریکایی در سودای سه‏‏‏‏‏‏‏‌گانه

بر اساس گزارش رویترز، سرمایه‌گذاران اکنون در مقایسه با همین زمان در سال‌گذشته نسبت به استحکام اقتصاد آمریکا اعتماد بیشتری دارند؛ این در حالی است که مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارها با نرخ‌های بهره بالاتر کنار آمده‌‌‌‌‌‌‌‌اند و فدرال‌رزرو در مسیر تعدیل سیاست پولی قرار دارد. همچنین انتظار می‌رود وضعیت مالی شرکت‌ها قدرتمند باشد و پیش‌بینی می‌شود سودآوری شرکت‌های حاضر در شاخص S P ۵۰۰ در سال‌۲۰۲۵ حدود ۱۴‌درصد بهبود پیدا کند.

از طرف دیگر، تورم هنوز مقاوم است و فعالان وال‌‌‌‌‌‌‌‌استریت نگرانند که بازگشت احتمالی تورم، فدرال‌رزرو را مجبور به تغییر مسیر در چرخه تسهیل سیاست پولی کند. برای مثال، وقتی روز چهارشنبه بانک‌مرکزی آمریکا پیش‌بینی خود از تعداد مراحل تعدیل نرخ بهره در سال‌آینده را به دلیل سرسختی تورم کاهش داد، بازار سهام یک پولبک شدید را تجربه کرد. در صورتی‌که ترامپ برنامه خود برای افزایش تعرفه‌‌‌‌‌‌‌‌ها بر واردات را اجرایی کند و در نتیجه قیمت‌های مصرف‌کننده بالا برود، چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز رشد تورم محتمل‌‌‌‌‌‌‌‌تر خواهدشد. در عین حال، شاخص‌های ارزش‌گذاری سهام اکنون در بالاترین سطح خود در سه سال‌گذشته قرار دارند و در این شرایط احتمال متلاطم‌شدن بازار به‌صورت بالقوه بیشتر است.

به گفته گرت ملسون، استراتژیست مدیریت پرتفو «بازار پس از به کف رسیدن در انتهای سال‌۲۰۲۲، یک دوره بسیار موفق را سپری کرده‌است. در حال‌حاضر شرایط هیجانی با قدرت زیاد بر بازار حاکم است، اما به‌نظر می‌رسد در آستانه ورود به سال‌جدید، بازار نیازمند مدتی آرامش است.» این کارشناس ارشد معتقد است؛ اگر حتی تجربه‌‌‌‌‌‌‌‌های رشد بالای ۲۰‌درصد دو سال‌قبل تکرار نشود، بازار در سال‌۲۰۲۵ کماکان می‌تواند بازده حدود ۱۰‌درصدی را نصیب سهامداران کند.موسسات تحلیلی وال‌‌‌‌‌‌‌‌استریت اغلب سال‌آینده بورس آمریکا را صعودی پیش‌بینی می‌کنند و برای پایان سال‌آینده تارگت‌‌‌‌‌‌‌‌هایی در بازه ۶ تا ۷‌هزار واحد برای شاخص اصلی بازار درنظر می‌گیرند. این نماگر معیار اکنون در حوالی ۵۹۰۰ واحد در نوسان است.

عوامل مثبت

سرمایه‌گذاران خوشبین می‌توانند به این نکته اشاره می‌کنند که «روند گاوی» کنونی با درنظرگرفتن معیارهای تاریخی نه خیلی طولانی شده‌است و نه رشد بیش از حد را نشان می‌دهد.بر اساس بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌های کیت لرنر، مدیر ارشد سرمایه‌گذاری شرکت خدمات مشاوره ترویست، رالی جاری شاخص S P ۵۰۰ که از اکتبر ۲۰۲۲ آغاز شده‌است، کمتر از نصف زمان میانگین مدت «روند گاوی» قبلی طول کشیده است و بازده حدود ۶۴‌درصدی شاخص اصلی وال‌‌‌‌‌‌‌‌استریت در این دوره از میانه رشد ۱۰۸‌درصدی و میانگین صعود ۱۸۴‌درصدی در بازارهای «گاوی» قبلی با فاصله زیاد عقب‌تر است. به گفته لرنر «درست است که شاهد رشد خوبی بوده‌‌‌‌‌‌‌‌ایم، اما وقتی به روند معمول بازارهای گاوی نگاه می‌کنیم، به‌نظر می‌رسد هنوز جای رشد بیشتر وجود دارد.»

احساس غالب در وال‌‌‌‌‌‌‌‌استریت مبنی‌بر اینکه اقتصاد از تبعات ناشی از اعمال سیاست پولی انقباضی(که با هدف مهار تورم از سال‌۲۰۲۲ آغاز شد) عبور کرده‌است، عامل دیگری است که به تقویت حس مثبت در بازار سهام منجر شده‌است. بر اساس نتایج یک نظرسنجی که اخیرا منتشر شد، ۷۳‌درصد از سرمایه‌گذاران حقوقی بر این باورند که اقتصاد آمریکا در سال‌۲۰۲۵ وارد رکود نخواهد شد. در همین حال، دستورکار ترامپ که شامل کاهش مالیات‌‌‌‌‌‌‌‌ها و مقررات‌‌‌‌‌‌‌‌زدایی با هدف حمایت از رشد اقتصادی می‌شود، انتظارات در مورد استحکام اقتصاد آمریکا را تقویت کرده‌است.

به گفته استراتژیست ارشد بازارهای جهانی موسسه سرمایه‌گذاری ولز فارگو «سال ۲۰۲۴ را در موقعیت خوبی به پایان می‌بریم‌‌‌‌‌‌‌‌ و بر این باوریم که در ۲۰۲۵ نیز می‌توان شاهد شتاب‌‌‌‌‌‌‌‌گیری مجدد اقتصاد بود.» «بازارهای مالی معمولا پیشگام هستند، بنابراین آنها خود را زودتر با این شتاب‌‌‌‌‌‌‌‌گیری تطبیق خواهندداد.» البته باید توجه کرد که بورس آمریکا در حالی سال‌را به پایان می‌رساند که شاخص‌های ارزش‌گذاری سهام در اوج قرار دارند. نسبت قیمت به درآمد آینده‌نگر شاخص S P ۵۰۰ به نزدیک عدد ۲۲ رسیده‌است که بالاتر از میانگین بلندمدت ۱۵.۸‌درصدی این داده‌است.

سرمایه‌گذاران معتقدند؛ شاخص‌های ارزش‌گذاری می‌توانند برای مدت طولانی در سطوح بالا بمانند و این اتفاق لزوما به‌معنای ریزش قریب‌الوقوع بورس نیست، با این‌حال تداوم حرکت صعودی بازار مستلزم رشد سودآوری شرکت‌هاست و بالا‌بودن شاخص‌های ارزش‌گذاری، بورس را نسبت به هر تحول ناگهانی ناامیدکننده آسیب‌‌‌‌‌‌‌‌پذیر می‌کند.

یکی از ریسک‌هایی که بازار را تهدید می‌کند، عدم‌قطعیت‌‌‌‌‌‌‌‌های سیاستی مانند تلاش قابل‌‌‌‌‌‌‌‌انتظار ترامپ برای افزایش تعرفه‌‌‌‌‌‌‌‌ها بر واردات از چین و سایر شرکای تجاری است که به گفته تحلیلگران می‌تواند به سودآوری شرکت‌ها ضربه وارد کند. یکی دیگر از نگرانی‌های سرمایه‌گذاران آن است که افزایش تعرفه‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌تواند موجب شعله‌ورشدن مجدد تورم و درنتیجه واکنش فدرال‌رزرو شود؛ اتفاقی که برای بورس مطلوب نخواهد بود.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

درآمد رشته لیفت و لمینت ابرو در ایران چگونه است؟