اختلاف نظر مرکل و اردوغان درباره دموکراسی
صدراعظم آلمان پس از ملاقات و گفتوگو با رئیسجمهوری ترکیه، گفت که دو طرف استنباطهای متفاوتی از دموکراسی دارند.
به گزارش نامه نیوز، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه امروز (جمعه) با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان ملاقات کرد و سپس دو طرف در یک نشست مشترک خبری شرکت کردند.
در این نشست خبری، مرکل گفت که دو طرف در مورد بهبود روابط دوجانبه به خصوص در زمینه گسترش مبادلات اقتصادی و تجاری به توافق رسیدند؛ هر چند در مورد دموکراسی و این که یک جامعه دموکراتیک چه خصوصیاتی دارد، دارای استنباطهای متفاوتی هستند.
در مقابل، اردوغان خواستار آن شد که مقامات آلمانی از ابراز تردید نسبت به استقلال قوه قضاییه ترکیه و وجود نواقصی در رویه دادرسی به خصوص در مورد پروندههای مرتبط با کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ خودداری کنند.
شماری از مقامات آلمانی از جمله مرکل از منتقدان صریح عملکرد دولت اردوغان در زمینه رعایت آزادی هایی اساسی و حقوق بشر بوده و به خصوص منتقد نحوه برخورد با افراد متهم به ارتباط با این کودتای نافرجام بوده اند.
صدراعظم آلمان پیشتر گفته بود که اگرچه مایل به بهبود روابط با ترکیه است اما در ملاقات با رئیس جمهوری ترکیه موضوع رعایت حقوق بشر از جمله وضعیت چند شهروند آلمانی زندانی در آن کشور را مطرح خواهد کرد.
مقامات دو کشور گفتهاند که هدف از دیدار اردوغان از آلمان تلاش برای کاهش تنش بین دو کشور است که در پی کودتای نافرجام تابستان سال ۲۰۱۶ و آنچه که مخالفان دولت اردوغان سرکوب گسترده آزادی های مدنی توصیف کرده اند، به تیرگی گراییده است.
به خصوص پس از آنکه آلمان با ورود مقامات ارشد ترکیه به منظور سخنرانی برای ترک تباران مقیم آن کشور مخالفت کرد، روابط دو طرف تیره تر شد. هدف از سفر مقامات ترکیه، ترغیب آنان به حمایت از تغییر قانون اساسی مورد نظر اردوغان بود.
رئیسجمهوری ترکیه علاقمند است تا به منظور بهبود وضعیت اقتصادی این کشور، سرمایه گذاران آلمانی را به ورود به آن کشور ترغیب کند. ترکیه در حال حاضر با بدهی خارجی سنگین و کاهش سریع نرخ برابری پول ملی خود مواجه است.
بر اساس گزارش بیبیسی، انتظار می رود سفر اردوغان با تظاهرات موافقان و مخالفان او در ترکیه همراه باشد. روز گذشته، شماری از مخالفان دولت ترکیه که پرچم های این کشور و تصاویر شخصیت های مخالف را در دست داشتند در مسیر حرکت آقای اردوغان به سوی کاخ ریاست جمهوری صف کشیده بودند.
رئیس جمهوری ترکیه در مقاله ای که در آغاز سفر سه روزه خود به آلمان در روزنامه فرانکفورتر آلگماینه، چاپ این کشور منتشر کرد، خواستار آن شد که دولت آلمان گروهی را که به گفته او پشت کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ قرار داشته، "سازمان تروریستی" نامگذاری کند. دولت آلمان گفته است که برای مرتبط دانستن کودتا به طرفداران فتح الله گولن به شواهد و مدارک بیشتری نیاز دارد.
شبکه تلویزیونی انتیوی آلمان امروز گزارش داد که پیش از سفر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور به برلین، آنکارا یک "لیست تروریستی" حاوی نام ۶۹ فرد ساکن آلمان را به آنگلا مرکل تحویل داده است.
در این فهرست نام افرادی ثبت شده که در ترکیه به اتهام فعالیتهای تروریستی تحت تعقیب بوده و به آلمان گریختهاند. آنکارا خواستار همراهی برلین در استرداد "فوری" این ۶۹ نفر به ترکیه است. گفته شده که نام جان دوندار، سردبیر پیشین روزنامه جمهوریت ترکیه و از منتقدان اردوغان نیز در این لیست دیده میشود.
به گزارش رسانههای آلمانی، سفارت ترکیه در آلمان در یادداشت دیپلماتیکی خواستار بازداشت و استرداد دوندار به خاطر "جاسوسی، افشای اسرار حکومتی و تبلیغ" علیه دولت این کشور شده است.
بر اساس گزارش دویچهوله، جان دوندار ۵۷ ساله به خاطر نوشتن گزارشی درباره ارسال سلاح از سوی نهادهای امنیتی ترکیه به سوریه به پنج سال و ۱۰ ماه زندان محکوم شده و به همین دلیل نیز از بیش از دو سال پیش به آلمان گریخته و در این کشور زندگی میکند.