نقش مذاکره در تقویت ارزش پول ملی نوشتاری از دکتر مهدی پازوکی


نقش مذاکره در تقویت ارزش پول ملی نوشتاری از دکتر مهدی پازوکی

شفقنا – دکتر مهدی پازوکی- اقتصاددان در سرمقاله روزنامه ستاره صبح در نوشتاری با عنوان «نقش مذاکره در تقویت ارزش پول ملی» آورده است: سیاست خارجی کشور باید در جهت تعامل با جهان باشد.از سوی دیگر سیاست اقتصادی نیز به‌خصوص با اتحادیه اروپا و کشورهای شرق آسیا و آسیای میانه باید در بالاترین سطح باشد.همچنین باید سعی کنیم تا لابی‌گری […]

نقش مذاکره در تقویت ارزش پول ملی نوشتاری از دکتر مهدی پازوکی

شفقنا – دکتر مهدی پازوکی- اقتصاددان در سرمقاله روزنامه ستاره صبح در نوشتاری با عنوان «نقش مذاکره در تقویت ارزش پول ملی» آورده است:

سیاست خارجی کشور باید در جهت تعامل با جهان باشد.از سوی دیگر سیاست اقتصادی نیز به‌خصوص با اتحادیه اروپا و کشورهای شرق آسیا و آسیای میانه باید در بالاترین سطح باشد.همچنین باید سعی کنیم تا لابی‌گری خود را با قدرت‌های جهانی بیشتر کنیم و بدانیم که مذاکره یک ابزار است که می‌توانیم از آن در چهارچوب منافع استفاده کنیم. بانک مرکزی باید بیش از هرزمانی استقلال خود را دریابد؛چراکه در حال حاضر استقلال بانک مرکزی برای ثبات‌بخشی به اقتصاد ایران مهم است.رئیس بانک مرکزی نباید صندوق‌دار دولت باشد؛یعنی وظیفه اصلی بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی و انضباط پولی در سیستم مالی و بانکی باشد. این نهاد از طریق شفاف‌سازی سیستم باید از هرگونه رانت مالی و سیاسی در اقتصاد جلوگیری کند و با اختیار و اقتدار ، خط قرمز خود را منافع ملت ایران تعیین کند.رئیس بانک مرکزی باید به نظر سایر قوای سه‌گانه که در راستای ثبات پولی و اقتصادی کشور است توجه کند،اما فرامین سیاسی مقامات را اجرا نکند. چون سیستم پولی کشور دچار مشکل خواهد شد. من از رئیس بانک مرکزی دعوت می‌کنم که به‌عنوان نمونه‌ای مناسب به تصمیمات بخردانه رئیس بانک مرکزی ترکیه توجه کند. آقای اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه در دوماه گذشته اعلام کرد که نرخ بهره خط قرمز او است و گفت بهره نرخ شیطان است. ولی بانک مرکزی ترکیه با تصمیمات درستی که آقای مرآت؛ رئیس بانک مرکزی این کشور گرفت، استقلال خود را نشان داد و به نظر رئیس‌جمهور عمل نکرد و نرخ بهره را افزایش داد که باعث افزایش ارزش پول ملی ترکیه شد. به این صورت که قبل از سیاست افزایش نرخ بهره هر دلار آمریکا ۶.۹ لیر ترک بود، ولی بعد از اصلاحاتی که بامطالعه کارشناسی در بانک مرکزی این کشور رخ داد،این نسبت به ۵.۸ رسید و پول ملی قدرت پیدا کرد. مهم این بود که رئیس بانک مرکزی ترکیه تحت تأثیر القائات اردوغان قرار نگرفت و تنها وظیفه برای او مهم بود.عبدالناصر همتی نیز باید سعی کند با اختیار کامل، از ثبات پولی و ارزش پول ملی کشور دفاع کند و نظرات کارشناسی را بپذیرد. در ساختار مدیریت میانی بانک مرکزی را از نیروهای تکنوکرات و جوانان تحصیل‌کرده ایرانی استفاده کند.اکنون سیستم بانکی ما فاصله زیادی با دنیا دارد؛ ما نیاز داریم تا جوانان فارغ‌التحصیل رشته‌های فاینانس و امور مالی در بدنه بانک مرکزی تزریق شوند.زیرا مسئول انضباط و ثبات پولی و ارزی کشور بانک مرکزی است و مسئولیت انضباط مالی با دولت و مجلس است. این انضباط مالی در سند ۲۰۳۰ دیده‌شده است. از سویی مجلس نیز باید از سیاسی‌کاری بپرهیزند و از تحمیل پروژه‌های جدید مالی به دولت اجتناب کنند.دولت و بانک مرکزی باید به شکل‌گیری بازار واقعی ارز در ایران کمک کنند. یعنی بازاری که در آن متقاضیان و عرضه‌کنندگان ارز به عرضه و تقاضای واقعی ارز روی‌آورند و قیمت واقعی شود.بانک مرکزی در شرایط فعلی باید از مدیریت شناور استفاده کند و اگر عدم تعادلی در بازار اتفاق افتاد در آن دخالت منطقی کند.اگر امروز مجلسFATF را تصویب نکند، بازارها متأثر خواهند شد،چون اقتصاد و بازار از فعل‌وانفعالات سیاسی متأثر است. مشکل ما به مدیریت اقتصاد برمی‌گردد و همه مشکلات با تصویب این لایحه حل نمی‌شود؛ چون تائید FATF اثر روانی بر بازارها دارد و امکان مبادله ارزی در قالب آن وجود ندارد.

انتهای پیام

fa.shafaqna.com

منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

بهترین فیلم‌ها و سریال‌های سال 2024 به انتخاب مجله تایم