معماری مدرن در اصفهان، ساختمان مسکونی نیمرخ تماشایی است!
شاید امروز، بیش از دوره های گذشته به دنبال هویت گذشته و یا بهتر بگویم ارزش های گذشته مان می گردیم، ارزش هایی که نه تنها در زندگی روزمره، بلکه در سطح جامعه و در ابعاد مختلف فرهنگی و اجتماعی و به تبع آن، عرصه هایی همچون معماری نیز بسیار کمرنگ...
شاید امروز، بیش از دوره های گذشته به دنبال هویت گذشته و یا بهتر بگویم ارزش های گذشته مان می گردیم، ارزش هایی که نه تنها در زندگی روزمره، بلکه در سطح جامعه و در ابعاد مختلف فرهنگی و اجتماعی و به تبع آن، عرصه هایی همچون معماری نیز بسیار کمرنگ شده اند و هر یک به نوعی در تلاش برای بهبود آن هستیم. پروژه مسکونی نیمرخ نیز در شهر اصفهان و به منظور ارائه الگو و طرحی اصولی برای زندگی آپارتمان نشینی ساخته و اجرا شده است. در ادامه با آن بیشتر آشنا می شویم.
اطلاعات پروژه
نام پروژه : ساختمان مسکونی نیمرخ آدرس : اصفهان، خیابان اردیبهشت، کوچه طباطبایی شرکت مشاور : دفتر طراحی معماری نظام عسکری معمار : نظام عسکری گروه طراحی : مریم عسگرینژاد، پوریا رادمنش، محمد رنجبر، پروانه محسنی، بهناز شمسایی تاریخ : ۱۳۹۵- ۱۳۹۴ مساحت زمین : ۲۲۴ مترمربع مساحت ساخته شده : ۴۵۰ مترمربع مهندس سازه : مهندس طوقی تأسیسات مکانیکی : بابک ایزدی تأسیسات الکتریکی : حامد گودرزی نورپردازی : حامد گودرزی مدیر اجرایی : نظام عسکری گروه اجرایی : محمد فرزانه، محمد ابراهیمی، پوریا عبدی طراح سه بعدی : مریم عسگری نژاد گرافیست : پروانه محسنی عکاس : فرشید نصرآبادی بودجه : ۱۲.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال کارفرما : اسمائیل رخبر جایزه : رتبه اول جایزه معماری داخلی، مجله معماری و ساختمان، سال ۱۳۹۶ مصالح : آجر بوژاک، پارکت بلوط اوکراین، پلی لاک مات اتریش، آلومینیوم اصفهان آلفام، سنگ کوارترز رویال تاپ، تأسیسات Air Wellمطلب پیشنهادی : آپارتمان نوساز به سبک ایرانی در باغ مشهد اصفهان!
پیشزمینه طرح:
امروزه تلاش برای بازیابی هویت ازدست رفته در کشورهای کمترتوسعه یافته گروه زیادی از افراد را به سمت بازگشت به سنت ها رهنمون کرده است. در این میان گروهی از شهرنشین ها که عمدتاً از زندگی به سبک آپارتمان نشینی در شهرها ناراضی هستند تلاش می نمایند تا با خرید زمین های مسکونی با قطعات کوچک و ساخت چندین واحد آپارتمان که تماماً در اختیار آنان باشد بر برخی از مشکلات زندگی آپارتمانی نظیر کمبود فضا، عدم وجود محیط خصوصی و... فائق آیند، درحالی که کاملاً به این نکته بی توجه هستند که مشکل اصلی در ذات طراحی به سبک آپارتمان نشینی است و نه در ابعاد آپارتمانی که آنان در اختیار دارند و یا تعداد آن.
مطلب پیشنهادی : خانه شماره ۲ اصفهان، آپارتمان مسکونی دلباز با پنجره های سرتاسری
چالش های طراحی:
۱- قرارگیری ساختمان در انتهای یک کوچه بنبست با عرض ۴ متر که کاملاً ملک موردنظر را در محاصره واحدهای مسکونی اطراف قرار داده بود و عملاً هیچگونه دید و منظر مناسبی وجود نداشت.
۲-اضافه ارتفاع غیرمجاز همسایه شمالی به میزان ۴ متر که علاوه بر مسدود کردن دید اصلی ساختمان، عملاً نورگیری از جبهه جنوب را در بیشتر ساعات روز با مشکلی جدی روبهرو کرده بود.
۳-خواسته های کارفرما که توامان به دنبال بازیابی خاطرات زندگی کودکی در خانههای امن و وسیع حیاط مرکزی (که عمدتاً فرآیند زندگی در آنها از دید همسایگان پنهان بود) از یک سو و از سوی دیگر داشتن فضای معماری با استانداردها و قالب معماری مدرن امروزی بود.
مطلب پیشنهادی : معماری مدرن ایرانی ، آپارتمانی متفاوت در محله قدیمی اصفهان!
ایده طرح ساختمان مسکونی نیمر :
تمرکز اصلی در فرآیند طراحی بر دستیابی به حداکثر انرژی، نشاط و جنب و جوش در درون کالبد معماری بود تا بدین وسیله همافزایی انرژی مثبت فضاهای داخلی بر کاستیهای ذاتی ملک غلبه کند و معماری از درون شکوفا شود. در بخش بیرونی سعی بر آن بود که همچون الگوی متداول معماری مناطق کویری ایران از پرگویی و تظاهر بیجا پرهیز شود و اتفاقات پیرامونی بنا تنها و فقط بر اساس نیازهای اصلی شکل گیرند.
برای غلبه بر معضل نورگیری تلاش گردید تا با ایجاد فضایی میانتهی نظیر آنچه در حیاطهای مرکزی دیده میشود، نور کافی از آسمان مستقیماً به داخل کالبد تزریق شود. برای دسترسی به حداکثر پویایی در فضای داخلی سعی بر آن شد تا سیستم حرکتی حول این فضای میان تهی شکل گیرد و دیدهای مناسب داخلی بین طبقات با استفاده از اختلاف ارتفاع درسطوح میسر گردید که تماماً از فضای میان تهی گذر میکنند و به پویایی فضای داخلی کمک مینمایند.
مطالب پیشنهادی :
معماری ساختمان مسکونی ملک، خانه مدرن یک خانواده اصفهانی! خانه فروردین، آپارتمانی زیبا در همسایگی نقش جهان اصفهان خانه شماره هفت جایی برای زندگی ایرانی در اصفهانمنبع : مجله منزل | نویسنده : گلنار صفدریان