داستانی برای تمام کسانی که در زندگی گمشدهای دارند
به گزارش خرداد از خبرگزاری کتاب، رمان «زن جنگلی» نوشته لسلی پییرس با ترجمه الهه شمسنژاد از سوی انتشارات مروارید منتشر شد.لسلی پییرس رماننویس معاصر انگلستان است و داستانهای او اکثرا مضمون تاریخی دارد. این رمان نیز از این قاعده استثنا...
لسلی پییرس رماننویس معاصر انگلستان است و داستانهای او اکثرا مضمون تاریخی دارد. این رمان نیز از این قاعده استثنا نیست و وقایع آن به تاریخ مشخصی اشاره میکند. «زن جنگلی» روایتی از نیمه جنگ جهانی دوم و بعد از آن است و به تاثیری که این واقعه بر تفکر انسانها داشته میپردازد.
در ابتدای این رمان میخوانیم:
«میسی با شنیدن صدای جیغ ناخوشایندی از خواب پرید. با تشویش و دلنگرانی در تخت نشست و فکر کرد صدا را از بیرون شنیده. اما وقتی برای بار دوم صدای گریهوزاری را شنید، فهمید که صدا از داخل ساختمان خودشان است. صدای مادرش بود.
با عجله به سمت در اتاق دوید و تا پیچ پلهها رفت. اما وقتی صدای پدرش را از طبقهای پایین شنید، متوقف شد.»
رمانهایی که به ادبیات جنگ تعلق دارند به دو دسته تقسیم میشوند؛ رمانهایی که به طور مستقیم از سربازان و کسانی که در جنگ شرکت دارند میگویند و دسته دوم رمانهایی هستند که از حاشیههای جنگ و خانوادههایی که با فاصله از جنگ قرار دارند، روایت میکنند. این دسته از آثار ادبی به اصطلاح به حاشیههای جنگ تعلق دارند و به آثاری که جنگ بر زندگی انسانها میگذارد میپردازند.
در میانه این رمان میخوانیم:
«میسی با چشمهای قرمز پفکرده نگاهی به معلمش انداخت. آرزو داشت میتوانست آنچه او میگوید را انجام دهد، اما قادر نبود حتی برای لحظهای برادرش را از ذهنش دور کند، نه در شب، و نه در روز. چشمان خسته و ملولش گواهی از بیخوابی و گریههای بیامان میداد. کسی نمیتوانست میزان درد او را درک کند. جستوجوی دانکن هفتههای اول نبودن او را قابلتحملتر میکرد. تا کیلومترها دور از خانه، همه در جستجو بودند و این دلگرمکننده بود.»
«زن جنگلی» از یک رابطه خواهر برادری میگوید. این موضوع برای رمانی که در زمان جنگ اتفاق میافتد انتخاب هوشمندانهای است چون هنگام جنگ وابستگیهای خونی و خانوادگی بیشتر به چشم میآید و افراد مدام در ترس از دست دادن یکدیگر به سر میبرند. همبستگیهای خانوادگی و عشق به یکدیگر به خوبی در این رمان تصویر شده است:
«وقتی گریس هفدهساله شد، یعنی درست همان سنی که هماکنون میسی دارد، پدرش او را به همان جای وحشتناک به آسایشگاه فرستاد و شاید اگر جنگ شروع نشده بود، گریس هنوز همانجا بود. اما جنگ او را نجات داد. پزشک روشنفکری گواهی سلامت عقلانی او را صادر کرد و توانست در سن بیستونهسالگی یعنی بعد از دوازدهسال به لندآر میپیوندد.»
این رمان از سویی دیگر به مسائل نوجوانان میپردازد و خطراتی که ممکن است یک نوجوان را در جامعه تهدید کند به خوبی و روشنی در این رمان بیان شده است. جالب است که بیشتر این مسائل در جوامع مختلف مشترکاند: «سرانجام او را از صندوقعقب خارج کرده و مانند یک تکهآشغال بیارزش روی زمین سیمانی و لخت آنجا انداخته بود. میسی در مورد خودش همین نظر را داشت، چرا که وقتی در صندوق عقب ماشین بوده، خودش را خیس کرده بود و میدانست که بوی بدی میدهد. اما از فاصلهی ماشین تا جایی که بود، بوی دریا و گیاهان دریایی را حس کرده و وقتی گرینجر او را دنبال خودش میکشاند، ریگ و ماسه را زیر پایش تشخیص داده بود. هنوز جلوی دهانش را بسته و چیزی هم روی سرش کشیده بود. فکر میکرد اینجا نباید یک خانه یا ویلا باشد. یا چیزی مثل انبار یا موجگیری که از زمان جنگ باقی مانده شباهت داشت چرا که صدا در آن میپیچید.»
لسلی پییرس
ایجاد دلهره و هیجان در مخاطب از دیگر خصوصیات این رمان است که باعث کشش و جذابیت داستان آن شده است. حضور کاراکتر پلیس نیز به این جریان دامن زده است و میل به کشف معما را در خواننده بیدار میکند:
«جستجوی دانکن هفتههای اول نبودن او را قابل تحملتر میکرد. تا کیلومترها دور از خانه همه در جستجو بودند و این دلگرمکننده بود. امید آن که ممکن است پلیس سرنخی پیدا کند، خیال اینکه دانکن با جنجال و سروصدا پیدایش شود و داستانهای هیجانانگیز تعریف کند و به او بگوید که به گروه نمایش دورهگرد پیوسته و با آنها سوار قطار شده و رفته...»
شخصیتهای محوری این رمان دختران و زنان جوان هستند؛ زنانی که به راحتی تسلیم نمیشوند و امید خود را از دست نمیدهند. این رمان تواناییهایی که یک دختر نوجوان میتواند داشته باشد را به چالش میکشد.
رمان «زن جنگلی» نوشته لسلی پییرس با ترجمه الهه شمسنژاد به تازگی در شمارگان 550 نسخه و 389 صفحه به قیمت 43000 تومان از سوی نشر مروارید منتشر شده است.