افشای جزئیات جدیدی از قتل جمال خاشقچی توسط اردوغان
اردوغان: قبل از کشته شدن جمال خاشقجی، دوربینهای نصب شده در کنسولگری سعودی در استانبول برداشته شده بود اما دوربینهای خارج از ساختمان، ورود این روزنامهنگار به داخل سرکنسولگری را ضبط کردند که نشان میداد او از این محل خارج نشد.
به گزارش سرویس بینالملل جام نیـوز، رجبطیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه امرروز سهشنبه اول آبانماه، سخنرانی هفتگی خود در پارلمان آن کشور برای حزب عدالت و توسعه (آک پارتی) را به بیان توضیحاتی مفصل درباره قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی در کنسولگری عربستانسعودی در ترکیه اختصاص داد.
جمال خاشقجی، روزنامه نگار و منتقد عربستانسعودی، پس از مراجعه به کنسولگری کشور متبوعش در استانبول ناپدید شد. رسانهها و مقامات ترکیه از نخستین ساعات، از قتل او خبر دادند.
عربستان سعودی که تا جمعه گذشته (۲۷ مهرماه) این گزارشها را تکذیب کرده بود، نهایتا قتل خاشقجی را پذیرفت و آن را یک عملیات خودسرانه خواند.
بخشهایی از مهمترین صحبتهای اردوغان درمورد جزئیات قتل خاشقجی:
ساعت ۱۶:۳۰ دوشنبه نهم مهرماه (یکم اکتبر) یک گروه سهنفره با یک هواپیمای خاص به ترکیه و کنسولگری عربستانسعودی میآیند و آنجا مستقر میشوند. یک گروه دیگر هم در جنگلهای یالوا و بلگراد مستقر میشوند.
از ساعت ۵ و نیم روز دهم مهرماه (دوم اکتبر)، نامزد خاشقجی با پلیس ترکیه تماس میگیرد و درمورد وضعیت او اظهار نگرانی میکند.
همزمان با شروع تحقیقات ازسوی پلیس ترکیه، دادستانی کشور هم تحقیقات خود را آغاز میکند و نتایج جالبی بهدست میآید. در همان روز جنایت، تیم ۱۵نفره وارد ترکیه و کنسولگری میشوند.
دوربینهای داخل کنسولگری، برداشته شده بودند و تصاویر دوربینهای خارج از کنسولگری، نشان میداد که خاشقجی از آنجا خارج نشده است.
یکی از افراد تلاش کرده بود خود را شبیه خاشقجی کند. او با لباسهای خاشقجی از در کنسولگری خارج شد و بعد هم به ریاض بازگشت.
عربستان روز ۴ اکتبر میگوید که خاشقجی اصلا کشته نشده و به رویترز میگوید که بیایید اینجا را بگردید. نیروهای پلیس و دادستانی ترکیه همزمان تحقیقات خود را عمیقتر کردند و نتایج جدیدی به دست آوردند.
یک هیات از نمایندگان خاص سعودی روز ۱۱ اکتبر وارد ترکیه شد و بعد از فشار رسانههای جهانی در نهایت اجازه دادند که داخل کنسولگری بازرسی شود.
همزمان که ابهامها درباره پرونده خاشقجی کم شد دیگر کشورها هم شروع به پرسش کردند. من با خادمین حرمین شریفین، آقای ملک سلمان درباره مساله گفتگوی تلفنی کردم و تصمیم گرفتیم یک هیات تحقیق مشترک ایجاد شود.
بعد از این تصمیم تحقیقات وارد مرحله جدیدی شد. قبل از این سرکنسول اجازه بازرسی نمیداد.
ملک سلمان به من گفت ۱۸ نفر از نیروهای استخبارات عربستان بازداشت شدند. اسامی آنها همانهایی بود که ما هم مدنظر داشتیم.
روز ۲۱ اکتبر یک تماس تلفنی طولانی با ترامپ داشتم و هر دو اتفاق نظر داشتیم که جزئیات این مساله باید روشن شود.
تلاشها برای متزلزل کردن اعتبار کشور ما نتوانست ما را از تحقیق درباره مساله قتل خاشقجی به عقب براند.
کنسولگری جزو خاص عربستان بود ولی نباید فراموش کنیم که اینجا در ترکیه اتفاق افتاد. معاهده وین درباره مصونیت اماکن دیپلماتیک نباید اجازه بدهد که جنایت وحشیانهای از این قبیل در اماکن دیپلماتیک اتفاق بیافتد.
بر اساس اطلاعات به دست آمده جمال خاشقجی قربانی یک جنایت وحشیانه شده است. لاپوشانی جنایت با انسانیت مغایر است. حکومت عربستان با قبول این جنایت یک گام مهم برداشت.
ما انتظار داریم که عربستان همه مسئولان جنایت را شناسایی و پیگرد قانونی کند. این یک جنایت برنامهریزی شده بود. ۱۵ نفر مسئول جنایت از چه کسی دستور گرفته بودند؟ ما پاسخ این سوال را میخواهیم.
چرا وقتی معلوم بود که جنایت انجام شده است روایتهای متناقض از عربستان میشنیدیم. میگویند که جنازه به یک فرد محلی داده شده است. به ما بگویید این فرد محلی کیست؟
نمیشود با متهم کردن چند مامور امنیتی نمیتوان سر و ته مساله قتل خاشقجی را هم آورد.
من درباره صداقت ملک سلمان شک و شبههای ندارم و به همین دلیل مهم است که از طرف یک هیات بیطرف درباره این مساله تحقیق شود.
ترکیه تا انتها مساله خاشقجی را پیگیری خواهد کرد و هر چه لازم باشد انجام میدهد. محل جرم استانبول بوده است و پیشنهاد من این است که ۱۸ نفر از متهمان در استانبول محاکمه شوند.
به گزارش جام نیوز پیش از سخنرانی آقای اردوغان، وزیر خارجه ترکیه گفته بود که این کشور اطلاعات مربوط به قتل خاشقجی را "با هیچ کشور دیگری در میان نگذاشته" است. روز گذشته گزارش شد که رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا - سیا - برای ارزیابی اطلاعات ترکیه در این مورد به آن کشور سفر کرده است. وی گفت که آمادگی عربستان برای قبول مسئولیت در قبال کشته شدن جمال خاشقجی "گامی مثبت" بوده هر چند با تاخیر برداشته شد و افزود که ترکیه آماده همکاری با تحقیقات بین المللی است.
پیشتر سخنگوی رئیس جمهوری ترکیه گفته بود که موضوع قتل خاشقجی ارتباطی به روابط عربستان و ترکیه ندارد و ترکیه آن را طبق قوانین بین الملل مورد بررسی قرار داده است تا تمامی زوایای این ماجرا روشن شود.
شبکه تلویزیونی خبر، از رسانههای طرفدار دولت ترکیه، در گزارشی در روز سهشنبه تصاویری منتشر کرد و گفت این تصاویر، کارکنان سرکنسولگری عربستان در استانبول را در حال سوزاندن مدارک و اسناد نشان میدهد. در صورت صحت این گزارش، مشخص نیست که این اسناد چه ماهیتی داشته اما این شبکه تلویزیونی گفته است که این تصاویر روز ۳ اکتبر، یعنی یک روز بعد از ناپدید شدن خاشقجی گرفته شده است.
دیگر رسانههای طرفدار دولت نیز عربستان و ایالات متحده آمریکا را متهم کردهاند که در صدد هستند با نسبت دادن قتل جمال خاشقجی به دیگران، از کشف حقیقت جلوگیری کنند.