زعفران گیاه شگفت انگیز فلات سربلند ایران-فرزین مدرسی*
تربت حیدریه - ایرنا - زعفران به عنوان یک کالای مهم و با ارز آوری مناسب با همت و دستان پرتلاش فرزندان این مرز و بوم و به ویژه در استان خراسان پرورش یافته و همراه با سایر مفاخر فرهنگی ایران به جهان تمدن ارزانی شده است.
همنشین لحظه های شاد و غم مردم سرزمینم هستم و عطر و گلم زینت بخش سفره های رنگین مجالس یاد بود و یا نبود آنان است و تار و پودم شفابخش آلام مردمان جهان است.
هر سال به فصل پاییز که مرگ گیاهان فرا می رسد، زندگی آغاز می کنم و گل های فیروزه فام زیباییم نقش آفرین پهنه دشت های خراستان مرکزی و جنوبی است.
ثروت عظیمی که با دست پنجه های کشاورزان این سرزمین می آفرینم، نمایشی است شورانگیز از تلاش های انسان های جاودانه سرزمین ایران زمین بر علیه طبیعت قدار .
آری من زعفرانم، زعفران گیاه شگفت انگیز فلات سربلند ایران زمین.
با توجه به اینکه عمده زعفران تولیدی در جهان مربوط به خراستان رضوی است بر همین اساس نیز این کالای مهم با توجه به ارزی مناسب آن، همواره رتبه نخست را در بین کالاهای صادراتی این استان به خود اختصاص داده است.
هم اکنون محصول زعفران جای خود را در بازارهای دنیا یافته و همیشه بیشترین حجم صادرات غیرنفتی خراسان را به خود اختصاص داده است.
بنا به گفته مسئولان، 138 هزار بهره بردار بخش کشاورزی این استان در حوزه زعفران فعالیت دارند و در مجموع 800 هزار تن در خراسان رضوی در امور مرتبط با کاشت، برداشت، فراوری و صاردات این محصول فعالیت دارند.
طبق آمار، 90 درصد زعفران تولیدی ایران محصول مزارع خراسان است و 87 هزار هکتار از مزارع این استان زیر کشت زعفران قرار دارد و به طور میانگین از هر هکتار چهار تا پنج کیلوگرم زعفران برداشت می شود و بر این اساس پیش بینی می شود امسال 310 تن زعفران در خراسان رضوی تولید شود.
در 6 ماه نخست امسال 85 تن زعفران به ارزش 115 میلیون دلار از استان خراسان رضوی به کشورهای مختلف جهان صادر شد و این در حالیست که در 6 ماه پارسال، 65 تن محصول زعفران خراسان رضوی به ارزش 88 میلیون دلار به کشورهای مختلف جهان صادر شده بود.
با افزایش قیمت دلار میزان صادرات زعفران خراسان رضوی رشد بسیار داشت و این روند نیز همچنان ادامه دارد.
زعفران یکی از شاخص ترین محصولات کشاورزی شهرستان تربت حیدریه می باشد که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.
تولید زعفران یکی از مهمترین منابع اشتغال و درآمد تربت حیدریه است که برای حدود 400 هزار نفرروز طی مراحل کاشت، داشت و برداشت اشتغال ایجاد می کند.
تعداد بهره برداران بخش کشاورزی شهرستان زاوه در مجاورت تربت حیدریه نیز 17 هزار نفر است که بیش از 90 درصد آنها به کشت زعفران مشغولند.
به ازای هر هکتار زمین زعفران در زاوه 220 نفرروز مشغول کار هستند که در مجموع 70 هزار نفر اشتغال مستقیم و 2 تا سه برابر این رقم اشتغال غیرمستقیم ایجاد می کند.
*مسئول دفتر ایرنا در تربت حیدریه