موفقیت «نیما» در عرصه مبادلات/ تامین 6.8 میلیارد یورو در 4 ماه


موفقیت «نیما» در عرصه مبادلات/ تامین 6.8 میلیارد یورو در 4 ماه

سامانه نیما که با هدف تسهیل تامین ارز سوم اردیبهشت به صورت رسمی آغاز به کار کرده است حالا زمینه توسعه فعالیت هایش فراهم شده تا جایی که تاکنون 6 میلیارد و 800 میلیون یورو ارز برای واردات کالاها و خدمات مورد نیاز کشور توسط آن تامین شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی نیما با هدف تسهیل تامین ارز ایجاد شده است سوم اردیبهشت ماه سال جاری با حضور معاون اول رئیس جمهوری رونمایی شد. این سامانه در واقع مخفف عبارت «نظام یکپارچه‌ معاملات ارزی» محسوب می‌شود و با هدف تسهیل تأمین ارز و ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز راه‌اندازی شده است.

سامانه‌ نیما به این منظور طراحی شده تا متقاضیان خرید ارز بتوانند درخواست خود را در یک بستر یکپارچه در اختیار فروشندگان ارز قرار دهند و فروشنده‌ای که تمایل به ارائه‌ خدمات دارد، بتواند در بستری سالم و رقابتی، پیشنهاد خریدار ارز را پاسخ دهد. سامانی نیما در واقع بستری آنلاین برای خرید و فروش ارز است.

بازرگانان می‌توانند با مراجعه به سامانه‌ جامع تجارت، درخواست خود را برای تأمین ارز ثبت سفارش‌های غیر بانکی ثبت کنند. پس از ثبت سفارش و با توجه به هماهنگی صورت‌گرفته بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، این درخواست به‌ صورت خودکار و برخط به سامانه‌ نیما انتقال پیدا می‌کند و در نتیجه درخواست خرید ارز بازرگانان توسط صرافی‌ها مشاهده می‌شود و در صرافی‌ها می‌توانند پیشنهاد خود را ارائه کنند.

سامانه نیما در واقع بستری آنلاین برای خرید و فروش ارز است. متقاضیان خرید ارز به طریق غیر بانکی می‌توانند با استفاده از سامانه نیما اقدام به ثبت درخواست کنند و سپس در صورت پیشنهاد از سوی صرافی‌ها برای ارائه‌ خدمات، گزینه‌های موجود را مشاهده و از بین پیشنهادات ارائه‌شده، مورد مطلوب را انتخاب کنند.

حالا آمارها نشان دهنده رونق فعالیت این سامانه است تا جایی که امروز (شنبه 17 آذرماه) بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران گزارش داده است که از آغاز فعالیت سامانه نیما (16 مردادماه 97) تاکنون معادل 6 میلیارد و 800 میلیون یورو ارز برای واردات کالاها و خدمات مورد نیاز کشور تامین شده است.

برپایه اطلاعات موجود، محصولات برقی، الکترونیکی و مخابراتی با 353 میلیون و 100 هزار یورو و ماشین آلات، تجهیزات و قطعات خودروسازان با 205 میلیون و 100 هزار یورو در رتبه های نخست و دوم تامین ارز سامانه نیما قرار دارند.

همچنین گروه های کالایی لاستیک، پلاستیک و مواد و محصولات شیمیایی و سلولزی با 132 میلیون و 100 هزار یورو، تجهیزات حمل و نقل با ٦٧٧ میلیون یورو، صنایع معدنی با ٤٣٥ میلیون یورو، کشاورزی با ٢٥٣ میلیون یورو، محصولات غذایی، آشامیدنی و دخانی با ٢٥٤ میلیون یورو، پتروشیمی و گاز مایع با ١٧٩ میلیون یورو، محصولات فلزی و لوازم خانگی با ١٢٩ میلیون یورو، مواد معدنی با ١٣٨ میلیون یورو، نساجی، چرم و پوشاک با ١١٣ میلیون یورو و سایر موارد با ٩٦٦ میلیون یورو، از محل ارز حاصل از صادرات در نیما تامین ارز شده است.

بنابراین گزارش، سامانه‌ نیما به‌عنوان حلقه‌ مفقوده بین سامانه‌ جامع تجارت و سامانه‌ پنجره‌ واحد تجارت فرامرزی ایفای نقش می‌کند. یکی دیگر از مزایای استفاده از سامانه‌ نیما، دسترسی تجار به طیف گسترده‌ای از صرافی‌های بانکی و تضامنی است و از این‌ رو نیما می‌تواند رقابت سالمی بین صرافی‌های موجود در این سیستم ایجاد کند. اهمیت سامانه‌ نیما پس از یکسان‌سازی نرخ ارز توسط دولت از تاریخ ۲۱ فروردین سال جاری بیش از پیش افزایش پیدا کرده است. بر اساس اطلاعات ارائه‌شده توسط بانک مرکزی، واردکنندگان و صادرکنندگان کالا به ترتیب برای تأمین ارز مورد نیاز برای ورود کالا پس از ثبت سفارش و همچنین فروش ارز حاصل از صادرات کالا باید از سامانه‌ نیما استفاده کنند.

سامانه‌ نیما از ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ کار خود را به‌صورت آزمایشی آغاز کرده بود. بانک مرکزی اعلام کرده است که در نظام ارزی جدید و با بهره‌گیری از نظام یکپارچه معاملات ارزی یا همان نیما، هیچ واردات رسمی و قانونی بدون رصد و تأیید بانک مرکزی در خصوص جنبه‌های ارزی آن قابل انجام نیست. «ولی‌الله سیف»، رئیس وقت بانک مرکزی اعلام کرده بود: «عدم تعیین تکلیف حساب سرمایه و آزاد بودن ضمنی آن، زمینه‌ساز خروج سرمایه در مقادیر بزرگ شده است. خروج ارزی که در ازای آن هیچ کالا و خدمتی به کشور عرضه نمی‌شود، یک عارضه و مخاطره بزرگ است. همچنین باید به قاچاق گسترده‌ی کالا اشاره کرد که طی آن کالاهای غیر مجاز یا اقلام مجاز بدون پرداخت حقوق تعیین‌شده گمرکی و ضوابط وارد کشور می‌شوند.»

سامانه‌ نیما چهار بازیگر اصلی دارد:

واردکنندگان کالا و خدمات به‌عنوان متقاضیان ارز.

صادرکنندگان کالا و خدمات (شامل دولت به‌عنوان صادرکننده‌ نفت) به‌عنوان عرضه‌کننده‌‌ ارز.

واسطه‌گران شامل بانک‌ها و صرافی‌ها که منابع را از سمت عرضه‌کنندگان به متقاضیان هدایت می‌کنند.

سیاستگذار که بر اساس پیش‌بینی منابع و مصارف، نرخ، دامنه‌ی آزادی نرخ، اولویت‌ها و سقف مصارف را از طریق سامانه کنترل می‌کند.

سامانه‌ نیما همچنین سه ویژگی اصلی دارد؛ این سامانه داده‌ها و اطلاعات کامل و واقعی از عرضه و تقاضای ارز را فراهم می‌کند. همچنین باید به فرایند تأمین منابع و تخصیص مصارف ارزی در یک ساختار یکپارچه‌ اشاره کرد. در نهایت سامانه‌ نیما علاوه بر پوشش نیازمند‌های کلان مربوط به تجارت، قابلیت پوشش نیازهای خرد مردم نظیر ارزهای مسافرتی، درمانی و دانشجویی را هم دارا است./

پایان پیام/50

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

دقت مقام معظم رهبری در پوشیدن لباس‌های نظامی +عکس