امتیاز دیگری از فائو برای ایران/ثبت «نظام زراعت زعفران مبتنی بر قنات»
کشورمان اقدامات فراوانی را برای توسعه کشت زعفران و ارتقای کیفیت آن انجام داده است و حالا پس از این اقدامات شاهد ثبت «نظام زراعت زعفران مبتنی بر قنات» در فائو هستیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشت و صادرات زعفران از جمله امتیازات کشاورزی کشورمان محسوب می شود که در چند سال اخیر توانسته است در سطح جهانی گوی سبقت را از بسیاری از کشورها برباید.
کشورمان 95 درصد زعفران دنیا را تولید و صادر می کند و در سال های اخیر برای توسعه کشت این کالا برنامه ریزی های فراوانی انجام شده است. چندی پیش کشت زعفران بدون آب و خاک با روش هواکشت توسط پژوهشگران دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام شد و حالا در آخرین تحولات در این حوزه «نظام زراعت زعفران مبتنی برقنات» به عنوان پنجاه و پنجمین میراث کشاورزی مهم جهان و سومین میراث کشاورزی جهانی از ایران در سازمان فائو به ثبت رسید.
پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی در این رابطه اعلام کرده است که «این دستآورد مهم با پذیرش مدارک، مستندات و دفاعیههای ارائه شده در اجلاس اخیر گروه مشاوران علمی (SAG) دبیرخانه میراثهای مهم کشاورزی جهانی (GIAHS) در مقر سازمان فائو در شهر رم حاصل شد. این ثبت با پایلوت روستای سنو شهرستان گناباد استان خراسان رضوی صورت گرفت.»
ثبت میراثهای کشاورزی مهم جهانی (GIAHS) ابتکار عمل سازمان فائو است که از سال ۲۰۰۲ آغاز شده است. هدف از این ابتکار عمل، شناسایی، معرفی و حفاظت از میراث کشاورزی جهانی است. هر پرونده که درخواست ثبت در این نظام را دارد باید واجد شرایط پنج معیار: نقش آن در امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی، تنوع زیستی کشاورزی، دانش محلی و بومی و سنتی، فرهنگ و نظامهای ارزشی و سازمان های اجتماعی و چشم اندازهای طبیعی و گردشگری کشاورزی است و همچنین کشور درخواست کننده باید یک برنامه عمل جامع برای حفاظت و صیانت و توسعه آن به فائو را ارائه دهد.
از میان هزاران درخواست واصله از کشورهای مختلف، پیش از این فقط پنجاه و چهار درخواست در کل جهان موفق به عبور از فرآیند سخت گیرانه نظام ثبت فائو شده بودند که از کشورمان «نظام کشاورزی مبتنی بر قنات در کاشان» در سال ۱۳۹۳ و «نظام تولید انگور ملایر» در سال ۱۳۹۷ به عنوان اولین و دومین میراث کشاورزی مهم جهانی از کشورمان نیز در میان این فهرست قرار دارند.
جمهوری اسلامی ایران به لحاظ برخورداری از تاریخ و تمدن ریشه ای در بخش کشاورزی و تنوع زیستی منحصربه فرد، ظرفیتهای مهمی از بعد میراث جهانی کشاورزی دارد، که در تفاهمات وزیر جهاد کشاورزی با مدیرکل فائو به این ابعاد توجه شده است و پس از ثبت کشاورزی مبتنی بر قنات در سال ۱۳۹۳ و نیز انگور ملایر و زراعت زعفران مبتنی بر قنات در چند روز گذشته، چند پرونده دیگر نیز توسط وزارت جهادکشاورزی تکمیل و به دبیرخانه میراث کشاورزی مهم جهانی (جیاس) فائو تسلیم شده است.
یادآور می شود: فائو یا سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد از سازمانهای بینالمللی است که در زمینه توسعه کشاورزی فعالیت دارد. سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ توسط ۴۴ کشور عضو سازمان ملل متحد تأسیس شد. این سازمان از مرکز فائو و از طریق شبکه جهانی بالغ بر حدود نود اداره برای گسترش و مدرنیزه کردن کشاورزی، جنگلداری، شیلات و تأمین غذای مناسب برای همگان به کشورهای در حال توسعه کمک میکند.
هدف این سازمان، بالا بردن سطح زندگی و بهبود تغذیه مردم جهان، توزیع مناسب مواد غذایی در مناطق مختلف جهان و ایجاد امنیت غذایی است. مبارزه با سوءتغذیه با ارائه اطلاعات لازم به کشورهای مختلف از دیگر اهداف فائو است که بازدهی کشاورزی و سطح تغذیه در جهان را افزایش دادهاست.
فائو به اعضایش شامل اتحادیه اروپا و ۱۸۳ کشور خدماتی ارائه میدهد و در این راه با هزاران همراه در سرتاسر جهان، از سازمانهای جامعه مدنی مانند گروههای کشاورزان و سازمانهای بشر دوستانه تا دیگر موسسات ملل متحد، بانکهای توسعه و بخش خصوصی، همکاری میکند.
چهار هدف اصلی فائو عبارتند از:
مساعدت به کشورهای در حال توسعه با در اختیار گذاشتن امکانات فنی.
کمک به دولتها در جهت تعیین خط مشی و مشاوره در برنامهریزی.
جمعآوری، بررسی و انتشار اطلاعات.
فعالیت به عنوان محلی برای تبادل نظر و گردهمایی ملتهای فقیر و غنی با شرایط برابر./
پایان پیام/50