تاثیر مثبت سیاست های اشتغالزایی دولت/ نرخ بیکاری نسبت به سال گذشته ثابت ماند


تاثیر مثبت سیاست های اشتغالزایی دولت/ نرخ بیکاری نسبت به سال گذشته ثابت ماند

دولت از سال 96 با ابلاغ برنامه اشتغال فراگیر تلاش های بسیاری برای بالارفتن میزان اشتغال و کاهش نرخ بیکاری انجام داده است و حالا بر اساس اعلام مرکز آمار ایران نرخ بیکاری پاییز 97 نسبت به سال گذشته ثابت بوده که نشاندهنده تاثیر این سیاستهای دولت است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مرکز آمار ایران نتایج طرح آمارگیری نیروی‌کار پاییز ١٣٩٧ را منتشر کرده است که بر اساس آن بررسی نرخ بیکاری افراد ١٠ ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که ١١.٧ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند. روند تغییرات این نرخ حاکی از آن است که این شاخص نسبت به پاییز ١٣٩٦ هیچگونه تغییری نداشته و جمعیت بیکار کشور با ٧٢ هزار نفر افزایش به ٣ میلیون و١٧٤ هزار نفر رسیده است.

همچنین در پاییز ١٣٩٧، به میزان ٤٠.٥ درصد جمعیت ١٠ ساله و بیش‌تر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز ١٣٩٦) ٠.٦ درصد افزایش داشته است.

جمعیت شاغلین ١٠ ساله و بیشتر در این فصل ٢٣ میلیون و٩٢٢ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ٦٠٨ هزار نفر افزایش داشته است. بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که درپاییز ١٣٩٧، بخش خدمات با ٤٩.٩ درصد بیش­‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ٣٢.٩ درصد و کشاورزی با ١٧.٢ درصد قرار دارند. نرخ بیکاری جوانان ١٥ تا ٢٩ ساله حاکی از آن است که ٢٤.٥ درصد از فعالان این گروه سنی در پاییز ١٣٩٧ بیکار بوده‌اند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز١٣٩٦) ٠.٥ درصد کاهش یافته است.

بررسی سهم اشتغال ناقص نشان می‌دهد که در پاییز ١٣٩٧، ١١.٧ درصد جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش‌تر و…) کم‌تر از ٤٤ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که ٣٦.٥ درصد از شاغلین ١٠ ساله و بیش‌تر، ٤٩ ساعت و بیش‌تر در هفته کار کرده‌اند.

بنابراین گزارش، ارزیابی های مرکز آمار ایران نشان دهنده آن است که نرخ بیکاری پاییز امسال نسبت به پاییز سال گذشته بدون تغییر بوده است. بررسی نرخ بیکاری افراد ١٠ ساله و بیش‌تر از سوی مرکز آمار ایران در پاییز 1396 نشان می‌دهد که ١١,٩ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری کل کشور نشان می‌دهد که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز١٣٩٥)، ٠.٤ درصد کاهش و نسبت به فصل گذشته (تابستان ١٣٩٦) ٠.٢ درصد افزایش داشته است.

در پاییز ١٣٩٦، ٤٠,١ درصد جمعیت ١٠ ساله و بیش‌تر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی روند تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور نشان می‌دهد که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز ١٣٩٥)، ١.٢ درصد افزایش و نسبت به فصل گذشته (تابستان١٣٩٦)، ٠.٩ درصد کاهش داشته است.

این امر نشان دهنده آن است که سیاست های اعمالی دولت برای افزایش اشتغال و کاهش آمار بیکاری طی یک سال اخیر موثر واقع شده است و در تایید این امر روز گذشته (چهارشنبه 12 دی ماه) حجت الاسلام «حسن روحانی»، رییس جمهوری در جلسه هیات دولت با اشاره به گزارش ارائه شده در زمینه اشتغال تصریح کرده است: «این آمار در پاییز امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 623 هزار نفر اشتغال خالص را نشان می دهد و این با توجه به شرایط کشورمان امیدوارکننده است و برای اولین بار آمار اشتغال خالص تقریبا به مرز 24 میلیون نفر رسیده است و این درحالی است که در آغاز دولت، تعداد شاغلان 20 میلیون و 600 هزار نفر بود و طی سالهای گذشته در مجموع 3 میلیون و 309 هزار نفر به میزان اشتغال خالص افزوده شده است. این آمار نشان می دهد ما می‌توانیم بیکاری را مهار کنیم.»

این گزارش می افزاید: بررسی های مرکز آمار ایران در تابستان 1397 از نرخ بیکاری افراد ١٠ ساله و بیش‌تر نشان می‌دهد که ١٢,٢ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بوده‌اند. روند تغییرات این نرخ حاکی از آن است که این شاخص نسبت به تابستان ١٣٩٦ به میزان ٠.٧ درصد افزایش داشته است و جمعیت بیکار کشور با ٢٣٧ هزار نفر افزایش به ٣ میلیون و ٣٢٦ هزار نفر رسیده است.

در تابستان ١٣٩٧ به میزان ٤٠,٩ درصد جمعیت ١٠ ساله و بیش‌تر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان ١٣٩٦) ٠.٢ درصد افزایش داشته است.

جمعیت شاغلین ١٠ ساله و بیشتر در این فصل ٢٣ میلیون و ٩٥٦ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ١٥٨ هزار نفر افزایش داشته است. بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که درتابستان ١٣٩٧، بخش خدمات با ٤٩,٥ درصد بیش­‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ٣١,٦ درصد و کشاورزی با ١٨.٩ درصد قرار دارند.

نرخ بیکاری جوانان ١٥ تا ٢٩ ساله حاکی از آن است که ٢٤,٩ درصد از فعالان این گروه سنی در تابستان ١٣٩٧ بیکار بوده‌اند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان١٣٩٦) ٠.٨ درصد افزایش یافته است.

بررسی سهم اشتغال ناقص نشان می‌دهد که درتابستان ١٣٩٧، ١٠,٠ درصد جمعیت شاغل،‌ به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش‌تر و…) کم‌تر از ٤٤ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند. این در حالی است که ٤١.٠ درصد از شاغلین ١٠ ساله و بیش‌تر، ٤٩ ساعت و بیش‌تر در هفته کار کرده‌اند.چکیده نتایج طرح مذکور در فایل پیوست موجود است.

بنابراین گزارش، در سال 96 با برنامه ریزی هایی که انجام شد، پی ریزی برای ایجاد اشتغال در سال 97 صورت گرفت. با ابلاغ برنامه اشتغال فراگیر در سال 96 یک اجماع در سراسر کشور بین دستگاه ها برای ایجاد اشتغال به وجود آمد. در حال حاضر اکثر استان ها درگیر ایجاد اشتغال در بخش های مختلف هستند.

اجرای طرح اشتغال فراگیر در قالب سه محور برنامه اشتغال فراگیر یعنی اشتغال حمایتی ( تامین مالی خرد، مشاغل خانگی و اشتغال نهادهای حمایتی) مداخلات سیاسی ( ساماندهی اعزام نیروی کار، مهارت آموزی، مشوق های بیمه کارفرمایی، کارورزی با احتساب 70 درصد جذب)، اشتغال رسته های کسب و کار در حوزه اجرای طرح‌های کارورزی ویژه اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی ، مشوق‌های کارفرمایی و یارانه دستمزد ، توسعه استارت آپ‌ها، مشاغل خرد، مشاغل اقشار تحت حمایت نهادهای حمایتی و کارانه اشتغال جوانان (کاج) از جمله برنامه های مهم در ایجاد اشتغال در سال 97 بود.

طبق تبصره 18 برنامه بودجه سال97 دولت موظف است حدود 3هزار میلیارد تومان منابع عمومی را به منابع اشتغال اختصاص دهد. در کنار این موضوع قرار است 12هزار میلیارد تومان از طریق تملک دارایی به بحث اشتغال تعلق گیرد که مجموع منابع عمومی که دولت قصد دارد به بحث اشتغال تخصیص دهد حدود 15هزار میلیارد تومان است.

قرار است از صندوق توسعه ملی علاوه بر 1.5 میلیارد دلار تسهیلات برای اشتغال روستایی حدود 15هزار میلیارد تومان به بحث اشتغال (روستایی و شهری) اختصاص می یابد که با منابع بانکی تلفیق می شود. مجموع این طرح ها سه محور اصلی در اشتغال فراگیر است و در راستای برنامه های اشتغالزایی دولت چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت از تصویب پرداخت 20 هزارمیلیارد تومان تسهیلات اشتغال زایی در دولت خبر داده و گفته بود: «تا آخر سال جاری 20 هزار میلیارد تومان تسهیلات اشتغال زایی از محل تبصره 18 بودجه در اختیار داریم و در سال 98 هم با موافقت رییس جمهوری عینا آمده است

«رضا رحمانی» در جریان سفردولت به استان سمنان با اشاره به نهایی شدن لایحه بودجه سال 98 در دولت اضافه کرده بود: «در سازمان مدیریت و برنامه ریزی بسته تولید و اشتغال را تدوین کردیم و در بودجه گنجاندیم و دولت نیز علیرغم تاکید بر صرفه جویی در هزینه های جاری بر بودجه تولید و اشتغال تاکید ویژه دارد و منابعی اختصاص داده است.»/

پایان پیام/50

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بهترین فیلم‌ها و سریال‌های سال 2024 به انتخاب مجله تایم