سد ارس در تور صیادان غیرمجاز


سد ارس در تور صیادان غیرمجاز

افزایش پدیده صیدغیرمجاز در دریاچه سد ارس موجب کاهش چشمگیر تولید آبزیان در این دریاچه شده به نحوی که تولید شاه میگوی دراز آب شیرین از ۶۰تن در سال۹۳ به ۲تن در سال جاری کاهش یافته است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، استان آذربایجان غربی جزو ۱۷ استان غیرساحلی کشور در زمینه تولید آبزیان است به طوری که سالیانه حدود ۱۷هزار تن انواع آبزیان در منابع آبی آن تولید و پرورش می یابد.
گزارشگر: ناصر منصوری

آذربایجان غربی در بین استان های غیرساحلی کشور رتبه نخست تولید انواع آبزیان را دارد و ۱۳گونه مختلف ماهی شامل قزل‌آلا، کپور، فیتوفاک، آمور و بیگ هد و سوف در منابع آبی آذربایجان غربی پرورش می یابد.
در آذربایجان غربی ۱۳هزار هکتار منابع آبی وجود دارد و دریاچه سد ارس، سد حسنلوی نقده و سد شهید کاظمی بوکان از جمله منابع آبی مهم استان محسوب می شوند.
سد ارس در نزدیکی شهر پلدشت و بر روی رودخانه ارس در مرز ایران و جمهوری آذربایجان احداث شده است. دریاچه پشت سد ارس در شمال استان از مهمترین ذخایر تولید ماهی و شاه میگوی دراز آب شیرین در کشور است و در سالهای اخیر سالیانه بیش از ۶۰هزار تن شاه میگو از آن صید و به کشورهای دیگر صادر می شد.
سد ارس در تور صیادان غیرمجاز

دریاچه پشت سد ارس پلدشت هم مرز با جمهوری خود مختار نخجوان تنها منبع آب شیرین پرورش شاه میگوی دراز در کشور است.
در دریاچه پشت سدارس دو تعاونی صید و صیادی با ۴۰۰عضو و شش شرکت بهره بردار با ۶۰عضو فعالیت می کنند.
صید ماهی در دریاچه سد ارس هر سال از اواخر شهریور آغاز می شود و تا ۱۵فروردین سال بعدی تداوم می یابد، شش ماه بعدی نیز صید ممنوع و زمان تخم ریزی است.
درحال حاضر روند صید غیرمجاز در این دریاچه موجب شده است که تولید آبزیان در آن به نحو چشمگیری کاهش یابد به نحوی که صید و تردد غیرمجاز در اطراف دریاچه پشت سد ارس مهمترین تهدید برای کاهش تولید گونه های ارزشمند آبزیان است.
امسال میزان صید ۱۳گونه ماهی در دریاچه پشت سدارس از ۳۶۰۰تن در سال۹۳ به یک هزار تن و صید شاه میگوی دراز آب شیرین ارس از ۶۰تن در سال۹۳ به دو تن کاهش یافته است.
کارشناسان، یکی از دلایل کاهش تولید شاه میگو در دریاچه سد ارس را صید غیرمجاز شاه میگوهای زیر ۵۰گرم می دانند چرا که شاه میگوی زیر ۵۰گرم بهترین لارو تولید مثل برای سال بعد محسوب می شود و صید آن موجب کاهش تخم ریزی است.
انواع آبزیان شامل ماهیان و شاه میگو به کشورهای بلژیک و آلمان و برخی کشورهای منطقه از جمله عراق و آذربایجان صادر می شود. صادرات آبزیان دریاچه پشت سدارس سالیانه ۵میلیون دلار ارزآوری داشت که با شیوع صید غیرمجاز و کاهش تولید این رقم به یک میلیون دلار کاهش یافته است.
رییس اداره تولید و پرورش شیلات استان می گوید: شاه میگوی دراز آب شیرین و ماهی سوف به صورت انحصاری در دریاچه سدارس پرورش و تولید می شود و با تداوم روند صید غیرمجاز، انقراض این گونه ها و از دست رفتن بازار جهانی دور از انتظار نیست.
سلیمی می افزاید: از دی ماه سال۹۳ تاکنون میزان صید در دریاچه سدارس به لحاظ وزن نیز ۸۰درصد کاهش یافته است.
یکی از صیادان که سالیان سال است رزق و روزی خانواده اش را از صید ماهی در دریاچه سدارس کسب می کند، می گوید: چهار سال است که صید و صیادی در این دریاچه رضایت بخش نیست و میزان صیدها به نصف کاهش یافته است.
دادستان پلدشت با هشدار به صیادان غیرمجاز می گوید: صیادان سابقه دار که اقدام به صیدغیرمجاز کنند به سه سال حبس محکوم و مجوز صیادی آنان لغو خواهد شد.
صفری سرپرست فرمانداری شهرستان پلدشت، با توجه به واقع شدن سد ارس در نوار مرزی بین ایران و آذربایجان و ممنوع بودن هر گونه تردد غیرمجاز در حاشیه آن، می گوید: شیوع صیدغیرمجاز در دریاچه سد ارس ماحصل کوتاهی در انجام وظیفه و پیگیری نشدن موضوع از سوی برخی نهادهای متولی است.
صفری سرپرست فرمانداری شهرستان پلدشت می افزاید: باهمکاری اداره شیلات استان تعداد ۲۲منطقه در حاشیه رود خانه ارس برای ایجاد چاهک های فلمن و احداث مزارع ۵۰تنی شناسایی شده است و امید است با احداث و تکمیل آن دوباره پرورش و تولید ماهی در دریاچه سدارس رونق گیرد.
به عقیده کارشناسان قرار گرفتن سد ارس در منطقه آزاد ماکو و بهره مندی سرمایه گذاران از تسهیلات ویژه فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری در این بخش و حفظ برند ایرانی شاه میگوی دراز آب شیرین فراهم می کند.
تنظیم و نگارش:سجاد فرجی


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

تصاویر: مراسم تشییع پیکر فریماه فرجامی