ستاد معاینه فنی تهران لیستی از مردودیهای معاینه فنی خودروهای داخلی منتشر کرده است. طبق این لیست، خودروهای نیسان وانت، پیکان وانت و پژو آردی بیشترین مردودی را دارند و خودرو مگان بیشترین نمره قبولی را کسب کرده است.
بر اساس آماری که ستاد معاینه فنی تهران منتشر کرده است، خودروهای وانت نیسان، وانت پیکان و پژو آردی بیشترین مردودیهای تست معاینه فنی را دارند. از سویی خودرو فرانسوی رنو مگان توانسته است بیشترین نمره قبولی را در تستهای معاینه فنی کسب کند و حتی امتیازهای آن از خودروهایی چون مزدا ۳ و کمری بیشتر است. با توجه به گزارش منتشر شده متوجه میشویم که چرخهای خودرو تیبا تراز نیست و ترمز خودرو پژو ۴۰۵ از پراید هم بدتر است و در شرایط بسیار بدی قرار دارد. در این خصوص سید نواب حسینی منش، مدیرعامل ستاد معاینه فنی عنوان کرد با افزایش قیمت قطعات خودروهای داخلی، میزان تقلب در معاینه فنی بیشتر از سالهای قبل شده و حتی مشاهده شده مالکان خودروها برای دریافت تاییدیه معاینه فنی، قطعات باکیفیت و گرانتر را اجاره میکنند.
همچنین بخوانید:
خودروهای ایرانی سه برابر میانگین جهانی اشکال فنی دارند
طبق گزارشی که انجمن اقتصاد شهری منتشر کرده است متوجه میشویم که به دلیل اثرهای منفی آلودگیهای هوا، سالانه حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان خسارت به اقتصاد ملی وارد میشود و خودروها بیشترین سهم را در این خسارت دارند. در همین رابطه شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران گزارشی را منتشر کرد که بر اساس آن به طور میانگین از هر ۱۰۰ خودرو حدود ۴,۶ درصد از آنها در سهماهه اول تارخ ساختشان به دلیل مشکل فنی به تعمیرگاهها مراجعه میکنند و این آمار برای سایر کشورهای جهان حدود ۱.۵ درصد است. به طور کلی خودروهای ایرانی سه برابر خودروهای جهانی به مشکل فنی دچار میشوند. همچنین در گزارشی که شهرداری اعلام کرده است خودروهای نویی که کمترین ستاره کیفیت را دارند، میزان تولید آلایندگیشان بیشتر از سایر خودروها است. برای مثال خودروهایی چون وانت نیسان، پژو ۴۰۵ و پژو آردی در تستهای معاینه فنی کمترین نمرهها را کسب کردند.
قبولی ۵۵ درصد خودروها در تستهای اولیه
طبق گزارشی که از سوی ستاد معاینه فنی تهران منتشر شده است، در سال ۹۶ حدود یک میلیون و ۵۵۰ هزار و ۱۲ دستگاه خودرو برای دریافت معاینه فنی به مرکز معاینه فنی تهران مراجعه کردند که از این تعداد ۶۹ درصد در مراجعه اول و ۳۱ درصد به مراجعههای بعدی مربوط میشود. همچنین حدود ۵۵ درصد از خودروها در همان مراجعه اول تاییدیه معاینه فنی را دریافت کردند و ۴۵ درصد دیگر پس از رفع مشکلهای فنی، توانستند معاینه فنی خودرو را دریافت کنند.
کدام خودروها بیشترین آلودگی را تولید میکنند؟
از میان خودروهای داخلی، خودرو وانت نیسان بیشترین آلایندگی را تولید میکند و به عنوان آلایندهترین خودرو کشور محسوب میشود. پس از نیسان وانت، خودروهایی چون پیکان وانت با ۴۷,۲۱ درصد و پژو آردی با ۴۲.۸ درصد بیشترین آلایندگی را تولید کرده و در تستهای آلایندگی مردود میشوند. همچنین از بین خودروهایی که تولید ساختشان به قبل از سال ۱۳۸۳ مربوط میشود، خودرو پیکان در جایگاه نخست لیست خودروهای آلاینده قرار میگیرد و میزان مردودی این خودرو در تستهای معاینه فنی حدود ۷۰ درصد است.
ترمز پژو ۴۰۵ بدتر از پراید است
تصور بیشتر مردم بر این است که ترمزهای پراید در وضعیت بسیار بدی قرار دارد، اما بر اساس آمار منتشر شده از سوی ستاد معاینه فنی متوجه میشویم که از میان خودروهای پرتیراژ داخلی فقط ۶,۶۶ درصد ماشینها نتوانستند تستهای توازن ترمز را پاس کنند. خودروهایی چون وانت نیسان، وانت مزدا، پیکان وانت، پژو آردی، سی ال او و پژو ۴۰۵ بیشترین مردودی را در این بین داشتهاند. همچنین در تستهای ترمزها خودرو حدود ۳۹.۴۷ درصد نیسان وانت، ۲۰.۷۹ درصد وانت مزدا و ۱۵.۴۷ درصد پیکان مردود شدهاند.
کدام خودروها بیشترین نمره قبولی معاینه فنی را کسب کردند؟
در بررسی ۲۱ خودرو با بالاترین درصد فراوانی که حدود ۸۵ درصد از مراجعهکنندگان به معاینه فنی شهر تهران را تشکیل میدهند، خودرو مگان بیشترین نمره قبولی معاینه فنی را کسب کرده است. حدود ۸۸ درصد مالکان خودرو مگان توانستند تاییدیه معاینه فنی را دریافت کنند و پس از آن خودروهایی چون سوناتا با ۸۶ درصد، مزدا ۳ با ۸۵ درصد، کمری با ۸۳ درصد، پژو ۲۰۷ با ۸۳ درصد، رنو ال ۹۰ با ۸۱ درصد و ماکسیما با ۸۱ درصد بیشترین قبولی را در مراکز معاینه فنی داشتهاند و میزان مردودی آنها نیز بسیار کم بوده است.
چرخهای تیبا تراز نیست
قیمت فعلی تیبا در بازار آزاد حدود ۳۵ تا ۴۲ میلیون تومان است و مشتریان انتظار دارند که به میزان قیمتش، ایمنی خوبی را ارائه دهد، اما این خودرو با داشتن سهم حدود ۱۲,۸ درصدی، بیشترین مردودی را از بخش لغزش جانبی به خود اختصاص داده است. پس از آن خودروهای MVM ۱۱۰ و پژو آردی در میان ۲۱ خودروی دیگر، چرخهای ناهمراستایی دارند.
کدام خودروها فقط یک ایراد داشتهاند؟
۳۱,۱۷ درصد از خودروهای پژو آردی که در تستهای معاینه فنی شرکت کردهاند، فقط یک ایراد داشتند و پس از آن خودرو پیکان در رتبه دوم و ام وی ام ۱۱۰ در رتبه سوم قرار دارند. همچنین از میان خودروهای بررسی شده، خودروهای پر ایرادی هم وجود دارند که در این زمینه نیسان وانت با ۳۸.۲ درصد، وانت مزدا ۲۹.۴۳ درصد و پیکان ۲۲.۸۳ درصد جزو خودروهای هستند که ایراد آنها ۲ مورد به بیشتر یا حتی ۱۱ مورد بوده است.
تقلب در معاینه فنی با اجاره قطعات خودرو
طرح کاهش و کنترل مکانیزه معاینه فنی توسط دوربین در محدوده زوج و فرد و طرح ترافیک از آبانماه سال ۱۳۹۵ اجرا شد. پس از گذشت دو سال، در سال ۱۳۹۷ مرحله دوم طرح کاهش و کنترل مکانیزه معاینه فنی خودروها توسط تمامی دوربینهای سطح شهر به اجرا درآمد. طبق این طرح، خودروهایی که معاینه نداشته باشند و در سطح شهر تردد کنند، توسط پلیس اعمال قانون شده و حدود ۵۰ هزار تومان به صورت روزانه جریمه میشوند. پس از اینکه برخورد با خودروهای فاقد معاینه تشدید شد، برخی از سودجویان، لوازم یدکی نظیر لاستیک و کاتالیست را به مالکان خودروها اجاره میدهند و کسب درآمد میکنند. برای دریافت معاینه فنی برتر باید برخی از لوازم خودرو تعویض شود و همین امر بازار سودجویان را رونق داده است.
سید نواب حسینی منش، مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران، موضوع تقلب در تستهای معاینه فنی خودرو را تایید کرده و گفته است:
قیمت کاتالیست برای خودروهای پژو ۲۰۶، سمند و پرشیا حدود ۶۰۰ هزار تومان، پژو ۴۰۵ حدود ۵۲۰ هزار تومان و پراید ۴۰۰ هزار تومان است که علاوه بر خرید کاتالیست، نصب آن، تعویض سنسور، اجرت و غیره نیز باعث میشود که حدود ۱ میلیون تومان نصب یک کاتالیست جدید برای مالک خودرو هزینه داشته باشد. به همین دلیل برخی از مالکان خودرو ترجیح میدهند که کاتالیست جدیدی نخرند و به جای اینکه ۷۰۰ هزار تومان هزینه خرید بپردازند، به تعمیرگاههای مشخص مراجعه کرده و با ۱۰۰ هزار تومان، کاتالیست اجاره میکنند.
لاستیک خودرو نیز جزو آن دسته از مواردی است که برای دریافت معاینه به ابزار کار سودجویان تبدیل شده است. مدیرعامل ستاد معاینه فنی در این خصوص نیز عنوان کرد:
مردم بیشتر قطعههایی که به آلایندگی خودرو مربوط میشوند را اجاره میکنند و در مواردی که به ایمنی و امنیت راننده و سرنشینان مرتبط باشد، سعی میکنند ایراد را رفع کنند. این که برخی افراد برای دریافت گواهی معاینه فنی، کاتالیست اجاره میکنند موضوع فرهنگی است. در حقیقت آنها باید بدانند کاتالیست یکی از ارکان اصلی خودرو است که از خروج گازهای سمی موتور به بیرون جلوگیری میکند و اگر این اقدام بهدرستی انجام نشود در درجه اول به خودشان و بعد به خانوادهشان و شهروندان آسیب میرسد.
خودروسازان در گارانتی محصولات خود مشتریمدار نیستند
میزان گارانتی خودروهای داخلی حدود ۲ سال است و تا ۴ سال نیز برای دریافت معاینه معاف هستند. اما خودروسازان حتی پس از ۲۴ ماه نیز محصول خود را تضمین نمیکنند، حالا چگونه تا ۴۸ ماه این محصولات از لحاظ ایمنی و آلایندگی به دریافت معاینه فنی نیاز ندارند؟ مدیر روابط عمومی ستاد معاینه فنی در این خصوص عنوان کرد بهتر است عمر گارانتی را افزایش دهیم یا سن معاینه را کم کنیم. در این حالت اگر خودرویی با مشکلی روبهرو شود، خودروساز خود را متعهد به تعویض و تعمیر قطعه میکند و اینگونه امکان تایید فنی بیشتر میشود.