35 درصد درآمدها صرف هزینه مسکن می شود / التهاب بازار مسکن و وضعیت اجاره در سال 98
ملکی با بیان اینکه احتمالا بازار اجاره مسکن سال آتی با التهاباتی مواجه می شود، گفت: 35 درصد هزینه خانواده ها در ایران صرف مسکن شده و 80 درصد ثروت خانوارها و حدود 14 درصد از اشتغال مربوط به حوزه املاک و مسکن و ساختمان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، «بهروز ملکی» امروز (پنجشنبه 4 بهمن) در اجلاس سراسری انبوه سازان کشور در شیراز، با اینکه 98 درصد سرمایه گذاری های بخش مسکن توسط بخش خصوصی انجام می شود، گفت: 35 درصد هزینه خانواده ها در ایران صرف مسکن شده و 80 درصد ثروت خانوارها و حدود 14 درصد از اشتغال مربوط به حوزه املاک و مسکن و ساختمان است.
تحلیل گر ارشد مسکن کشور با اشاره به قیمت های نجومی مسکن در ایران، اظهار کرد: در یکسال گذشته سکه 150 درصد رشد داشته و زمین، مسکن، بورس و ارز در رتبه های بعدی قرار دارد، ایرانی ها 35 درصد از درآمد خود را به شکل میانگین صرف مسکن کرده و 23 درصد درآمدشان صرف خوراک و 10 درصد از درآمدهای ایرانیان در حوزه حمل و نقل هزینه می شود که در البته در سال های مختلف این قیمت ها تفاوت دارد.
وی با بیان اینکه هزینه مسگن در سه دهه رشد 27 درصدی داشته، عنوان کرد: در فارس 39 درصد از هزینه ها صرف مسکن می شود و فارس بعد از تهران و البرز در رتبه سوم قرار دارد و استان های خراسان جنوبی و ایلام در رتبه های آخر قرار دارند و بر اساس اشتغال در بخش مسکن از سال 96 رشد سعودی داشته و 14 درصد رشد کرده است.
ملکی با بیان اینکه 61 درصد از مجموعه خانواده های روستایی و شهری در سال 95 مالک بودند و این بیشتر مربوط به خانواده های روستایی است، خاطرنشان کرد: 31 درصد از خانواده ها در سال 95 مستاجر بودند، در سال 95 جمعیت ایران 80 میلیون نفر بود و گروه سنی 25 تا 35 ساله ها در این هرم متورم بود که طی یک دهه گذشته شاهد ازدواج متولدین دهه 60 و ورود آنها به بازار مسکن بوده ایم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه یکی از شاخص های مهم در بحث مسکن، بعد خانوار است، این شاخص را در متراژ واحدهای مسکونی موثر دانست و گفت: امروز به طور میانگین در کشور به ازای هر 100 واحد مسکونی 106 خانوار وجود دارد، البته در سیستان و بلوچستان اختلاف در این شاخص بسیار زیاد است.
این تحلیل گر با بیان اینکه این شاخص در تهران و یزد تقریبا برابر و در فارس با 100 خانه در ازای 107 خانوار، اختلاف بیش از میانگین کشوری است، این نشان می دهد که ساخت واحدهای مسکونی در استان فارس توجیه دارد، متذکر شد: این شاخص براساس تعداد واحدهای مسکونی دارای سکنه بوده و واحدهای خالی از سکنه را شامل نمی شود، صدور پروانه ساخت از سال 91 تا 95 سیر نزولی داشته و این شاخص در سال 96 روند رو به رشدی را تجربه کرد.
ملکی با تصریح اینکه آمارهای این بخش نشان می دهد که در مجموع وضعیت ایران در چهاردهه گذشته قابل قبول نبوده است، گفت: بهترین دوره اقتصادی ایران طی چهار دهه گذشته مربوط به اواخر دهه 70 تا اواسط دهه 80 بوده است؛ تنها در این دوران شاهد رشد اقتصادی بالا و تورم پایین بودیم.
وی با بیان اینکه با چنین شرایطی نمی توان انتظار داشت که تورم در کشور سیر نزولی داشته باشد، افزود: طی این سال ها نوسان زمین بیشتر از مسکن بوده و همواره افزایش فعالیت در اوایل دوران رونق و کاهش فعالیت در اواخر دوران رونق را شاهد بوده ایم و این سبب بدتر شدن رکود می شود.
ملکی با بیان اینکه در مورد تهران انتظار توقف رشد قیمت را برای یکسال آینده داریم و در مورد شیراز امکان رشد قیمت به شکل محدود در سال 98 منتفی نیست، گفت: انتظار داریم که طی یکسال آینده، حاکمیت بازار مسکن از فروشنده به سمت خریدار تمایل پیدا کرده و خریداران تعیین کننده بازار شوند، اما به لحاظ اجاره مسکن، اعتقاد داریم که تابستان سال آینده، دوران سختی برای مستاجران خواهد بود، البته سال آینده بازار اجاره مسکن در کشور با التهاب مواجه خواهد بود اما این التهاب در نقاط مختلف تفاوت های زیادی دارد.
پایان پیام/588