دستاوردهای راهبردی ناجا در آستانه چهل سالگی انقلاب
حرکت نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی، در راستای چشم انداز بیستساله و تبدیل شدن به الگوی پلیسهای منطقه و جهان اسلام در سپهر امنیت عمومی و انضباط اجتماعی در دنیای امروز، برای سازمان عظیم و پرمسئولیتی مانند ناجا بدون وجود مدیریت راهبردی میسر نخواهد بود.
به گزارش فانوس، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است که بر اساس سند چشم انداز بیستساله، باید دارای جایگاه برتر و الگوی پلیسهای منطقه و جهان اسلام در سپهر امنیت عمومی و انضباط اجتماعی، برخوردار از مشارکت مؤثر همگانی و بهرهمند از دانش و فناوری پیشرفته در تولید دانش و علوم پلیسی باشد.
حرکت در چنین راستایی در دنیای امروز، برای سازمان عظیم و پرمسئولیتی مانند ناجا بدون وجود مدیریت راهبردی میسر نخواهد بود. مدیریت راهبردی عبارت است از تحت نظم و قاعده درآوردن، به اجرا گذاشتن و ارزیابی کردن کلیه اقدامات و عملیاتی که یک سازمان را قادر میسازد آینده را دقیقتر ترسیم کند و در راستای تحقق اهداف خود به درستی گام بردارد.
ارتقاء مدیریت راهبردی در ناجا، نیازمند تحول و توسعه افکار راهبردی، به کارگیری خلاقیت و ابتکار، آیندهپژوهی و آیندهنگاری مستمر، رصد روندها و جهتگیریها، و شناسایی عوامل مؤثر بر حرکت ناجا در حوزه نظم و امنیت است. بدین منظور در نیمه دوم سال 1394، مراتب تشکیل مرکز مطالعات راهبردی ناجا به تصویب مقام معظم رهبری رسید تا بر مبنای تدابیر فرماندهی معظم کل قوا، سیاستهای ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح و خطمشیهای فرماندهی ناجا و در چارچوب مأموریتهای این سازمان به فعالیت بپردازد.
چشماندازی که این مرکز به ریاست سردار احمدرضا رادان برای خود ترسیم کرده عبارت است از مجموعهای با هویت اسلامی، ولایتی، انقلابی، آرمانگرا، واقعبین، متفکر و خلاق، دانشمحور، پیشرفته و کارآمد، فرصتساز، آیندهنگر و آیندهنگار، برخوردار از موقیت و جایگاه مرجعیت علمی در بین پلیسهای منطقه و جهان اسلام در امور راهبردی مرتبط با حوزههای امنیتی ـ انتظامی.
مأموریت مرکز مطالعات راهبردی ناجا شامل موارد زیر میشود:
1ـ پویش، پایش و تحلیل مستمر سازمانی و محیطی و روندهای ملی، منطقهای و جهانی از منظر امنیتی ـ انتظامی در همه ابعاد و بررسی اثرات آنها بر وضعیت و روندهای حوزه امنیتی ـ انتظامی جمهوری اسلامی ایران و نقشها و کارکردهای ناجا؛
2ـ تبیین و تدوین مکتب، اندیشه و الگوی امنیتی ـ انتظامی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر مبانی اسلام ناب محمدی (ص) و فرهنگ اسلامی ایرانی؛
3ـ معماری ناجای آینده در چارچوب مکتب، اندیشه و الگوی امنیتی ـ انتظامی بومی؛
4ـ مطالعه و تدوین طرحهای راهبردی ناجا بر اساس مأموریتهای محوله به ناجا و نظارت راهبردی بر حرکت کلان ناجا بر اساس این طرحها؛
5ـ ایدهیابی و ایدهپردازی راهبردی و توسعه افکار نو و جدید در امور امنیتی ـ انتظامی.
مرکز مطالعات راهبردی ناجا جوانترین مرکز مطالعات راهبردی در نیروهای مسلح است، اما دستاوردهای موفقیتآمیز زیادی داشته است. تدوین اسناد راهبردی ناجا از مهمترین اقدامات صورت گرفته توسط دستاندرکاران این مجموعه است.
برگزاری اولین همایش معماری ناجای آینده در بهمنماه 95 با اهداف گفتمانسازی معماری ناجای آینده در محیط نیروی انتظامی، ایجاد شبکه نخبگانی و بسط اندیشههای راهبردی و توسعه ادبیات نظری ـ بومی در محیط ناجا و بسترسازی برای این موضوع یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته است.
اولین همایش ملی ناجا و تمدن نوین اسلامی در دیماه 96 با هدف ترویج جایگاه نیروی انتظامی با توجه به چشم انداز تمدن نوین اسلامی و بسترسازی نظری بر مبنای معماری آینده ناجا در راستای تدوین دکترین راهبردی ناجا توسط این مرکز برگزار شد.
تشکیل کارگروه دانش رسانهای در استانهای کشور نیز با هدف افزایش و تقویت دانش فرماندهان و مدیران پیرامون اشراف، کارکردها و فرآیندهای رسانهای، آشنایی فرماندهان و مدیران پیرامون ظرفیت رسانهای استان از برنامههای عملیاتی این مرکز است.
وجود چنین سازمانی برای موفقیت و تحقق اهداف کلان ناجا ضروری است و کارکرد بهینه آن میتواند ضامن بهبود مستمر و چشمگیر عملکرد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از مهمترین رابطهای بین مردم و نظام محسوب شود.
نویسنده: فرید ناهید