پاسخ پوتین به تصمیم ترامپ/ نگرانی اروپا از احتمال استقرار جنگ‌افزارهای هسته‌ای


پاسخ پوتین به تصمیم ترامپ/ نگرانی اروپا از احتمال استقرار جنگ‌افزارهای هسته‌ای

روسیه در واکنش به تصمیم دولت ترامپ، عضویت‌اش در پیمان موشک‌های هسته‌ای میان‌برد با آمریکا را به حالت تعلیق درآورده است.

به گزارش سرویس بین‌الملل جام نیـوز، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در واکنش به تصمیم آمریکا گفته که این کشور نیز از پیمان کنترل موشک‌های هسته‌ای میانبرد خارج می‌شود.

پیمان منع تولید و آزمایش موشک‌های هسته‌ای کوتاه‌برد و میان‌برد، در سال ۱۹۸۷، توسط رونالد ریگان، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا و میخائیل گورباچف، دبیر کل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی، امضا شد. طبق مفاد این پیمان هر دو قدرت هسته ای از تولید یا آزمایش موشک های زمینی با برد بین ۳۰۰ تا ۳۴۰۰ مایل منع شده اند.

به نوشته یورونیوز، ولادیمیر پوتین با تصریح براین نکته که آمریکا از سال ۱۹۹۹ بطور متناوب این پیمان را نقض می‌کرده است تاکید کرد روسیه هم در اقدامی متقابل تعهدات ناشی از عضویت خود در این پیمان را به حالت تعلیق در می آورد و بمثابه آمریکا در حوزه تحقیقات و توسعه سرمایه گذاری بیشتری صورت خواهد داد.

آقای پوتین در نشستی با وزرای خارجه و دفاع روسیه گفت: "همه پیشنهادات ما در این مورد همانند گذشته به قوت خود باقی است و درهای مذاکره باز هستند. من از همه وزارتخانه‌ها و بخش‌ها درخواست کرده‌ام که از این به بعد در مورد در انجام هرگونه مذاکره‌ای در این مورد پیشقدم نشوند."

او تاکید کرد که روسیه باید "تا زمانی که شرکایش آماده گفتگوهایی اساسی در شرایطی یکسان باشند، منتظر بماند."

رئیس جمهور روسیه همچنین افزود که این کشور کار بر روی نوع جدیدی موشک مافوق صوت میانبرد را آغاز کرده است.

روز گذشته (جمعه ۱ فوریه/ ۱۲ بهمن)، مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور تا شش ماه دیگر رسما از پیمان کنترل موشک‌های هسته‌ای میانبرد با روسیه خارج می شود.

به گزارش بی بی سی، آقای پومپئو گفت که آمریکا آماده است تا در این مورد با روسیه گفتگو کند، اما چنانچه روسیه به تعهداتش عمل نکند، این پیمان ملغی می‌شود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روسیه را متهم کرده است که با تولید موشکی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای و با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر، پیمان آی‌ان‌اف را نقض کرده است.

اما میخائیل ماتیوسکی، ژنرال ارتش روسیه، در مراسم رونمایی از این موشک اعلام کرد که موشک جدید حداکثر ۴۸۰ کیلومتر برد دارد.

اروپا نگران آن است که لغو این پیمان به جنگ تسلیحاتی دامن زده و منجر به استقرار جنگ‌افزارهای هسته‌ای در اروپا گردد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در گفت‌وگویی که با شبکه دو تلویزیون آلمان ZDF داشته است، تصریح کرده که ناتو مخالف استقرار جنگ‌افزارهای هسته‌ای در خاک اروپا است.

کشورهای اروپایی عضو ناتو بر سر استقرار موشک‌های هسته‌ای و حضور نظامی آمریکا در این قاره اتفاق نظر ندارند. کشورهای اروپای شرقی و بالکان به علت نگرانی‌های امنیتی خود از حضور نظامی پررنگ‌تر آمریکا در اروپا دفاع می‌کنند. کشورهای اروپای شرقی و بالکان نسبت به حمایت و پشتیبانی کشورهای اروپای غربی از آن‌ها در برابر تهدیدهای روسیه تردید دارند.

جاکیچ کژاپوتوویژ، وزیر امور خارجه لهستان در گفت‌وگو با سایت خبری "اشپیگل" اعلام کرده است که حضور نظامی آمریکا و استقرار موشک‌های هسته‌ای این کشور در خاک اروپا به سود کشورهای این قاره است.

این در حالی است که هایکو ماس، وزیرامور خارجه آلمان، با استقرار موشک‌های هسته‌ای در خاک اروپا مخالف است و عقیده دارد که دوران جنگ سرد به پایان رسیده است.

وزیر امور خارجه آلمان در عین حال تاکید کرده است که جهان به یک کارزار جدید بین المللی علیه جنگ‌افزارهای هسته‌ای نیاز دارد. اشاره هایکو ماس به تولید سامانه‌های جدید موشکی و همچنین ورود کشورهای دیگر به عرصه تولید موشک‌ است.

به نوشته دویچه وله، گرچه روسیه و اروپا شش ماه برای نجات پیمان موشک‌های هسته‌ای میان‌برد فرصت دارند، اما ناظران بر این باورند که آمریکا تمایلی برای پایبندی به این پیمان ندارد.

106


منتخب امروز

ادامه مرگ دلخراش پناهجویان در سواحل لیبی