خبرگزاری تسنیم: در سیره ائمه اطهار (ع) به عنوان چراغ پر فروغ جامعه مسلمانان، نکات درسآموز فراوانی وجود دارد. از آنجا که معصومان (ع) از هر خطایی دور هستند، منابع قابل اعتمادی برای اصلاح سبک زندگی محسوب میشوند؛ دیگر اینکه این بزرگواران با تکیه بر علوم الهی، بهترین روشهایی را که با اهداف خلقت و طبیعت انسانی هماهنگ است، معرفی کردند.
این آموزهها به قدری گسترده است که تمام حیطههای فرهنگی و اجتماعی را در بر میگیرد و حتی گاهی تا جزئیترین مسائل مربوط به رفتارهای فردی را در بر میگیرد. به عنوان مثال حضرت زهرا سلامالله علیها دربارۀ آداب غذا خوردن و بهداشت عمومی به نکات جالب توجهی اشاره کردند. حضرت فرمود: در سر سفرۀ غذا، ۱۲ کار نیک وجود دارد که سزاوار است هر مسلمانی آنها را بشناسد. چهار مورد واجب، چهار مورد مستحب و چهار مورد نشانه ادب و بزرگواری است.
اما چهار عمل واجب عبارتند از: ۱ ـ. معرفت پروردگار ۲ ـ. راضی به نعمتهای خدا بودن ۳ ـ. گفتن «بسم الله الرّحمن الرّحیم» در آغاز غذا ۴ ـ. و شکر خدا
چهار عمل مستحب عبارتند از: ۱ ـ. وضو گرفتن قبل از غذا ۲ ـ. نشستن به جانب چپ ۳ ـ. در حال نشسته غذا خوردن ۴ ـ. غذا خوردن با سه انگشت و آن
چهار عملی که نشانه ادب و بزرگواری است مانند: ۱ ـ. از غذای پیش روی برداشتن ۲ ـ. لقمهها را کوچک برداشتن ۳ ـ. غذا را به خوبی جویدن ۴ ـ. کمتر در صورت دیگران نگاه کردن.
فیِ المَائِدَۀِ اِثنَتَا عَشَرَۀَ خَصلَۀً یَجِبُ عَلَی کُلِّ مُسلِمٍ اَن یَعرِفَهَا أربَعٌ فِیها فَرضٌ وَ اَربَعٌ فِیها سُنَّۀٌ وَ اَربَعٌ فیها تَأدیبٌ فَامّا الفَرضُ فَالمَعرِفَۀُ وَ الرِّضا وَ التَّسمِیَۀُ وَ الشُّکرُ فَامَّا السُّنَۀُ فَالوُضُوءُ قَبلَ الطَّعامِ، الجُلُوسُ عَلَی الجَانِبِ الأیسَرَ وَ الأکلُ بِثَلاثِ أصابِعَ فَامَّا التّأدیبُ. فَالأکلُ بِما یَلیِکَ وَ تَصغِیرُ اللُّقمَۀِ وَ المَضغُ الشَّدِیدُ وَ قِلَّۀُ النَّظَرِ فی وُجُوهِ النّاسِ. (کتاب عوالم، ۷۸، ج. ۱۱ ص. ۶۲۹)