چگونه به یک قربانی خشونت خانگی کمک کنیم؟ (بخش دوم)
جهان برای بسیاری از قربانیان آزار خانگی میتواند جایی متروک، بسته و پر از ترس باشد. گاهی اوقات برقراری ارتباط با این قربانیان و کمکرسانی به آنها، حتی در این حد که بدانند کسی را دارند که میتوانند با او سخن بگویند، بسیار ارزنده و چارهساز است. نکاتی وجود دارند که در صورت استفاده، برای حمایت از کسی که در چنین وضعیت آسیبپذیری قرار دارد، مفید...
به گزارش فانوس، همان طور که بیان شد جهان برای بسیاری از قربانیان آزار خانگی میتواند جایی متروک، بسته و پر از ترس باشد. گاهی اوقات برقراری ارتباط با این قربانیان و کمکرسانی به آنها، حتی در این حد که بدانند کسی را دارند که میتوانند با او سخن بگویند، بسیار ارزنده و چارهساز است. نکاتی وجود دارند که در صورت استفاده، برای حمایت از کسی که در چنین وضعیت آسیبپذیری قرار دارد، مفید واقع خواهد شد.
در بخش اول به این نکات پرداخته شد: که برای قربانی خشونت خانگی زمان کافی بگذارید؛ چرا که فرآیند کمک به این افراد زمانبر است. آغازگر مکالمه باشید؛ بسیاری از این قربانیان تمایلی به ابراز درد خود ندارند؛ بدون قضاوت گوش دهید تا کمک شما نتیجه عکس ندهد؛ قربانی را باور کنید تا بتواند احساسات خود را تخلیه کند.
در ادامه به باقی نکات پیرامون کمک به قربانیان خشونت خانگی پرداخته میشود:
احساسات قربانی را تأیید کنید
قربانی خشونت خانگی به طور معمول دچار احساسات متناقضی در مورد آزاردهنده و موقعیت خود میشوند. این احساسات متضاد میتواند شامل چنین مواردی باشد:
احساس گناه و خشم
امید و ناامیدی
عشق و ترس
اگر میخواهید به قربانی کمک کنید، مهم است که به او اطمینان دهید که داشتن چنین احساسات متناقضی، طبیعی است. همچنین مهم است که نادرست بودن خشونت را تأیید کنید و زندگی کردن در سابه ترس از آزار جسمی طبیعی نیست. برخی از قربانیان حتی ممکن است متوجه نباشند که وضعیت آنها غیرعادی است، زیرا آنها تصور دیگری از روابط ندارند و به تدریج به چرخه خشونت عادت کردهاند. به قربانی بگویید که خشونت و سوءاستفاده در روابط سالم وجود ندارد. بدون قضاوت، به او اطمینان دهید که وضعیت او خطرناک است و شما برای امنیت او نگران هستید.
به او کمکهای مخصوص ارائه کنید
به قربانی کمک کنید پشتیبانی و منابع مورد نیاز خود را پیدا کند. شماره تماس سازمانها و نهادهایی که خدمات اجتماعی مرتبط ارائه میدهند (مانند اورژانس اجتماعی) و همچنین وکلا و مشاوران مجرب را تهیه کنید و در اختیار او قرار دهید. در صورت امکان، بروشورها یا جزوات مربوط به خشونت خانگی را نیز بیابید تا آگاهی فرد را در این زمینه بالا ببرید.
اگر قربانی از شما خواست به او کمک خاصی برسانید و انجام این کمک برای شما میسر بود، دریغ نکنید. اگر خود قادر به کمک نیستید، سعی کنید شخص یا راه دیگری را پیدا کنید که نیاز قربانی برطرف شود. نقاط قوت او را شناسایی کنید، سپس به او کمک کنید تا آنها را توسعه دهد و بر آنها تکیه کند تا انگیزهای برای کمک به خود پیدا کند.
به قربانی کمک کنید یک «طرح ایمنی» بریزد
طرح ایمنی میتواند در صورت بروز خشونت مجدد یا زمانی که قربانی تصمیم بگیرد خانواده را ترک کند، مورد استفاده قرار میگیرد. حتی تلاش برای ایجاد این طرح میتواند به قربانی کمک کند قدمهای مورد نیاز خود برای برونرفت از مشکل را تجسم کند و از نظر روان شناختی برای آن قدمها آماده شود.
از او بپرسید میخواهد چه کاری انجام دهد و به کجا برود. از او بخواهید در مورد اقداماتی که میخواهد بعد از تصمیمگیری برای ترک کردن انجام دهد، فکر کند. در هر مرحله از طرح ایمنی، برای در نظر گرفتن خطرات و مزایای هر گزینه و راههای کاهش خطرات، به قربانی کمک کنید.
کارهایی که نباید انجام دهید و چیزهایی که نباید بگویید
اگر چه راه درست یا غلطی وجود ندارد که برای تمام قربانیان خشونت خانگی صدق کند، ولی نباید کاری انجام دهید که موجب بدتر شدن وضعیت شود. بعضی از کارشناسان پیشنهاد میکنند که موارد زیر از جمله چیزهایی هستند که باید طی کمک به یک قربانی خشونت خانگی از آنها دوری کنید:
از برخورد خودسر با آزاردهنده اجتناب کنید.
هرگز قربانی را سرزنش نکنید.
خطر بالقوهای که قربانی و خود شما را تهدید میکند دست کم نگیرید.
قول کمکی را که نمیتوانید انجام دهید، ندهید.
برای حمایت خود شرط نگذارید.
کاری انجام ندهید که آزاردهنده را تحریک کند.
به قربانیان فشار نیاورید.
تسلیم نشوید و قربانی را رها نکنید. صبور باشید.
کاری نکنید که وضعیت قربانی را سختتر کند.
با پلیس تماس بگیرید
اگر میدانید که خشونت شدید در حال رخ دادن است، میتوانید با پلیس تماس بگیرید. اگر میشنوید یا میبینید که سوء استفاده یا آزار فیزیکی در حال انجام است، با پلیس تماس بگیرید. حضور پلیس مؤثرترین و سریعترین راه برای از بین بردن خطری است که قربانی یا قربانیان را تهدید میکند.
حتی اگر کودکان خود قربانی مستقیم خشونت خانگی نیستند، تحت هیچ شرایطی نباید در معرض خشونت هم قرار بگیرند. هر کاری که لازم است برای اطمینان از امنیت و ایمنی آنها انجام دهید، حتی اگر این بدان معنی باشد که علیه خواسته دوست قربانی خود عمل کنید. در شرایط بحرانی خشونت آمیز، از طریق حمایت پلیس یا نهادهای مربوطه مانند بهزیستی سعی در نجات کودک داشته باشید.
مترجم: فرید ناهید