طرح استیضاح رئیس جمهور تا چه حد جدی است؟
خبرگزاری آریا-امضای طرح استیضاح رئیس جمهور از سوی چندتن از نمایندگان مجلس از روز گذشته نقل محاف سیاسی و رسانه ها شده است.
خبرگزاری آریا- روز گذشته بار دیگر طرح عدم کفایت و استیضاح رئیس جمهور از سوی چندتن از نمایندگان مجلس مطرح شد.
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری آریا؛ روز گذشته بار دیگر طرح عدم کفایت و استیضاح رئیس جمهور از سوی چندتن از نمایندگان مجلس مطرح شد و مجتبی ذوالنور نماینده مردم قم به عنوان طراح این طرح از تلاش خود برای جمع کردن امضای نمایندگان مجلس برای این طرح خبر داد.
ذوالنوری در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد: طرح استیضاح حسن روحانی رئیس جمهور در 14 بند آماده شده است. تاکنون 10 نماینده مجلس طرح استیضاح رئیسجمهور را امضا کردهاند.
رسانه ها آمار متفاوتی از تعداد نمایندگانی که این طرح را امضاء کرده اند، منتشر می کنند و بیشترین آماری که توسط یک سایت اصولگرا اعلام شده، به 16 نفر رسیده است؛ این سایت اسامی 16 نماینده امضاء کننده این طرح را بشرح ذیل اعلام کرده است؛
1-حجت اسلام مجتبی ذوالنور نماینده قم
2- حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر
3- جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد
4- جبار کوچکی نژاد نماینده رشت
5- عدل هاشمیپور نمایندهٔ کهگیلویه و بهمئی
6- محمدعلی پورمختار نماینده بهار و کبودرآهنگ
7- هاجر چنارانی نماینده نیشابور
8- حجت الاسلام حسنعلی نوروزی نماینده رباط کریم
9- ذبیح نیکفر نماینده لاهیجان و سیاهکل
10 – محمد رضا ملکشاهی راد نماینده خرم آباد
11-علی اکبر کریمی نماینده اراک
12- هدایت اله خادمی نماینده ایذه و باغملک
13- ضیاء اله اعزازی نماینده بناب
14- علی گلمرادی نماینده ماهشهر
15- ابوالفضل ابوترابی نماینده نجف آباد
16- یعقوب شیویاری نماینده میانه
تلاش این نمایندگان برای استیضاح رئیس جمهور در حالی صورت می گیرد که برای استیضاح رئیس جمهور باید یک سوم نمایندگان یعنی حداقل 94 نماینده تقاضای خود را به هیئت رئیسه مجلس کتبا اعلام کنند.
تابستان سال گذشته نیز موضوع استیضاح روحانی مطرح شده بود اما این طرح با استقبال چندانی از سوی نمایندگان روبه رو نشد.
طرح عدم کفایت و استیضاح رئیس جمهور، در محافل سیاسی و رسانه ای با واکنش ها و تحلیل هایی همراه بود. آریا با نگاهی به این واکنش ها و تحلیل ها، به علت طرح این موضوع و جدی بودن نمایندگان طراح برای استیضاح رئیس جمهور پرداخته است.
طرح عدم کفایت و استیضاح چرا در شرایط کنونی مطرح می شود؟
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز نسبت به جمعآوری امضا برای استیضاح رئیسجمهور از سوی ذوالنور، نماینده قم نوشت:« در درک سیاسی نمایندگان اصولگرا همین بس که آنان را از استیضاح منصرف کردهاند حالا دنبال استیضاح رئیسجمهور رفته اند!»
سهیلا جلودارزاده نماینده مردم تهران در مجلس و عضو فراکسیون امید درباره پیگیری طرح استیضاح رئیسجمهور از سوی تندروها گفت: نخست باید دید که آیا استیضاح وزرا طی ماههای گذشته منجر به بهبود شرایط گشته است که اکنون استیضاح رئیسجمهور کمکی به حل مسئله کند؟! پیگیری استیضاح رئیسجمهور از سوی تندروها در حالی است که این مسئله در شرایط کنونی به هیچ روی به صلاح نیست. او افزود: تنها روحانی باعث و بانی شرایط موجود نیست. در حالی که اگر قرار به استیضاح بود اصولگرایان باید قبلا رئیسجمهوری را که پدید آورنده وضعیت موجود است، استیضاح میکردند.
صادق زیباکلام تحلیلگر و استاد دانشگاه هم درباره پیگیری طرح استیضاح رئیسجمهور گفت: آنها همواره به دنبال این مسئله بودند که بخش انتخابی نظام به عبارتی قوه مجریه را زیر را سوال ببرند. بنابراین از همان روزی که روحانی سکان قوه مجریه را در دست گرفت آنها ساز مخالفتشان را نسبت به دولت کوک کردند. در حالی که رویکرد روحانی نزدیک به اصولگرایان بود. اما این مسئله هم برای دلواپسان کافی نیست. او افزود: زیرا این گروه به چیزی کمتر از قدرت اکتفا نمیکنند.
محمد دهقان، نایبرئیس فراکسیون نمایندگان ولایی در گفتگویی با اشاره به اقدام تعدادی از نمایندگان برای تهیه امضا جهت استیضاح رئیسجمهور گفت:ما فهرستی از نابسامانیها در داخل کشور داریم که ربطی به مسائل سیاسی ندارند. عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس تصریح کرد که در چنین شرایطی استیضاح رئیسجمهور به چند دلیل کاری نادرست است. چراکه اولا با این کار تمام اقدامات و پیگیریهای شایستهای که تا پیش از این در حوزههایی چون مبارزه با فساد، اعاده اموال نامشروع، جلوگیری از غارت اموال ملت و برای حل مشکلات مردم انجام گرفته، تحتالشعاع قرار میگیرد و چون استیضاح در افکار عمومی اقدامی سیاسی تلقی میشود پیگیریهای ما را در ذهن مردم با دوقطبیهای سیاسی آمیخته جلوه میدهد.
وی در توضیح دومین دلیل از نادرست قلمداد کردن استیضاح رئیسجمهور ادامه داد: «برای این کار احتیاج به یکسوم امضای کل نمایندگان مجلس است و این به آن معناست که حدود 98 نفر از نمایندگان باید طرح استیضاح را امضا کنند. اکثریت مجلس در اختیار طرفداران دولت است و جریان انقلابی تنها 60 یا 70 کرسی را در اختیار دارد و حتی اگر فرض کنیم این تعداد همگی موافق این اقدام هم باشند، باز هم تعداد موافقان طرح استیضاح به حد نصاب نخواهد رسید. لذا جدای اینکه اصل استیضاح رئیسجمهور کار صحیح و درستی نیست -برفرض که درست باشد- به دلیل ترکیب نمایندگان این کار مقدور هم نیست و امکان جمع 98 امضا برای استیضاح رئیسجمهور وجود ندارد.»
وی ادامه داد: «بر فرض که 98 نفر استیضاح رئیسجمهور را خواستار باشند، با توجه به اینکه اکثریت قاطع مجلس با حمایت خود رئیسجمهور به مجلس آمدهاند، لذا بعد از طرح در صحن علنی بههیچوجه امکان اینکه دوسوم نمایندگان یعنی 194 نماینده به آن رای بدهند وجود ندارد بنابراین، این کار جز تلفکردن وقت کشور و ایجاد دوقطبی کاذب و بیهوده هیچ حاصلی ندارد.
نایبرئیس فراکسیون اصولگرایان افزود: «از همه اینها گذشته، برکناری رئیسجمهور از اختیارات مقام معظم رهبری است و نمایندگان درصورت طیکردن تشریفات استیضاح فقط پیشنهاد آن را به مقام معظم رهبری میدهند و بدیهی است که در شرایط کنونی ایشان هم از بیثبات کردن کشور حمایت نمیکنند و در چنین شرایطی این درست نیست که یک نفر بدون مشورت با سایر نمایندگان برخیزد و کاغذ به دست بگیرد و بهدنبال استیضاح رئیسجمهور باشد. بدیهی است در مسائل فراقوهای اقدامات نمایندگان باید بسیار عاقلانه، حسابشده و با زمانشناسی و سنجیدهتر انجام شود.»
طرح عدم کفایت و استیضاح رئیس جمهور تا چه حد جدی است؟
نقویحسینی سخنگوی فراکسیون ولایی گفته است: «طرح استیضاح رئیسجمهور در فراکسیون نه مطرح شده و نه جمعآوری امضا برای آن فراکسیونی است. در واقع جمعی از نمایندگان خودشان تشخیص دادهاند این کار را انجام بدهند.» او البته ترجیح داد پاسخی به این سوال که آیا در شرایط فعلی طرح این موضوع به مصلحت است یا خیر ندهد. خود مجتبی ذوالنوری هم بعد از پایان صحن در نوبت صبح به راهروی مجلس آمد اما حاضر نشد به سوالات خبرنگاران در اینباره پاسخ دهد.
هدایتالله خادمی نیز در پاسخ به این سوال که اگر توانستید رئیسجمهور را برکنار کنید، آنوقت آلترناتیو شما چه خواهد بود، میگوید: «ما در ابتدا میخواهیم تخریب بیشتر کشور توسط دولت را متوقف کنیم. اگر موفق بشویم رئیسجمهور را برکنار کنیم، دوباره انتخابات برگزار میشود و در این صورت شاید فرد شایستهتری بیاید.» خادمی میگوید: «روحانی 40 سال است در این حکومت است و از نظر من اینهایی که در این 40 سال بودهاند همه را باید کنار بگذاریم و پولهایی که در این مدت به جیب زدهاند را هم از آنها بگیریم.» خادمی در ادامه از فرد شایسته مورد نظر خودش هم رونمایی میکند؛ جایی که میگوید: «محمدباقر قالیباف بهترین گزینه برای این شرایط است چون اگر میآمد دستکم 4 پروژه راه میانداخت. ما مردمی هستیم که مشکلمان الان نان است، ما احترام نمیخواهیم، مشکل ما الان مسکن و نان و شغل است. لااقل اگر قالیباف بود، جرات داشت و اگر میخواست پلی بسازد برای آن روزشمار میگذاشت.» و جالب اینکه میگوید: «من کاری ندارم به اینکه حالا او چهکاره است و بچههایش کجا هستند و چه پروندههایی دارد ولی اگر بیاید خوب کار میکند.»
این گزارش در حالی است که جبار کوچکینژاد عضو شورای مرکزی فراکسیون ولایی یکی از امضاء کنندگان این طرح عضو در گفتوگویی از توقف این طرح خبر داد. کوچکینژاد گفت: «این طرح هنوز در حد حرف است و تعداد امضاهای آن به حدی نرسیده است که پا بگیرد. فعلا بحثهایی مطرح شده و قرار شد طرح را نگه داریم. پیشنهاد توقف طرح را خود من مطرح کردم و قرار شد دوستان بحث بیشتری کنند و ببینند که اصلا این روش درست است یا روش دیگری را اعمال کنند. باید ببینیم فضای مجلس به چه شکلی است و آیا میشود از شیوههای دیگری برای احقاق حقوق مردم در حوزه اقتصادی استفاده کرد. هنوز بحثها ادامه دارد اما احتمال اینکه آن را به سوال تبدیل کنیم زیاد است.»
او در پاسخ به این سوال که چرا با وجود اینکه یک بار برای به در جریان انداختن این طرح اقدام کردید و با تذکر رهبری مواجه شدید اما دوباره آن را کلید زدهاید، گفت: «مقام معظم رهبری فقط در جریان سوال از رئیسجمهور گفتند ادامه ماجرا و ارجاع سوال به قوه قضائیه را متوقف کنید. ما هم اطاعت کردیم. اما ما اصلا اعتقادی به دنبال کردن بحث عدم کفایت رئیسجمهور نداریم. اعتقاد داریم باید از ابزار دیگری مثل سوال دوباره و روشهای دیگر حقوق مردم را دنبال کنیم.»
او در پاسخ به این سوال که چرا نام شما در میان امضاکنندگان این طرح است؟، گفت: «این هنوز امضا نیست و متنی است که نگه داشته شده و قرار شد متوقف شود. این متنی است که بنده خدایی آن را نوشته و قرار نیست عملیاتی شود.»
او در واکنش به ادعای هدایتالله خادمی مبنی بر افزایش تعداد امضاها هم، اظهار داشت: «تعهدی که بین ما بود این است که موضوع را به سمت سوال ببریم. چون استیضاح را در این مقطع از زمان با وجود نگرانیهای مردم نسبت به عملکرد رئیسجمهور درست نمیدانیم و معتقدیم یک بار دیگر باید به سمت سوال برویم. همین چند بند را به سوال تبدیل کنیم و رئیسجمهور برای پاسخ به مجلس بکشانیم. ما مطمئن هستیم در این صورت مجلس رأی بالاتری به عدم اقناع از پاسخها خواهد داد و همین برای ما کافی است.»
رضا انصاری، عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس نیز درباره طرح استیضاح رئیسجمهور گفت: طرح به هیئت رئیسه نرفته و تعداد اندکی از نمایندگان از امضا کنندگان آن هستند. او طی گفت و گویی درباره خبر تلاش برخی نمایندگان برای طرح استیضاح رئیسجمهور گفته: این موضوع از جانب چند نماینده مطرح شده و پیگیر آن هستند. طرح به هیئت رئیسه نرفته و تعداد اندکی از نمایندگان از امضا کنندگان آن هستند. این هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس همچنین افزوده است: آن طور که من شنیدهام آقای ذوالنور این موضوع را پیگیری میکنند. انصاری اظهار کرده: با توجه به شرایطی که در حال حاضر داریم و فشارهایی که دشمنان بر مردم میآورند، بیشتر از هر چیزی نیاز به اتحاد و انسجام داریم و استیضاح رئیس جمهور در این مقطع زمانی به هیچ عنوان به مصلحت نظام و کشور نیست.