شرایط اقلیمی و بهرهبرداری بیش از حد از منابع آفت منابع آبی استان است
گروه اجتماعی ــ رئیس گروه تحقیقات و پژوهش شرکت آب منطقهای قم به تشریح عوامل موثر در کاهش منابع آبی استان قم پرداخت.
به گزارش ایکنا از قم، دکتر عطیه نظری امروز هشتم اسفندماه در دور سوم مناظرات دانشجویی دانشگاههای استان قم که به همت جهاد دانشگاهی واحد استان در دانشگاه حضرت معصومه(س) برگزار شد، گفت: گزارهای که در این مناظره به آن پرداخته شد مرتبط به بحث نقش عوامل اقلیمی در بحران منابع آبی است که در این مساله باید به چند گزاره جدی توجه کرد.
وی افزود: اگر بخواهیم دادههای آماری را با منابع مرتبط در بخش آب مورد توجه قرار دهیم باید به این نکته نیز اشاره کنیم که تغییر اقلیم و عوامل آن در کاهش سطح منابع آبی در قم موثر بودهاست و اطلاعات هواشناسی و محیطی نیز این عامل را اثبات میکند.
وی تصریح کرد: بارش متوسط استان قم 15/6 میلیمتر در سال است؛ تعداد سالهایی که آمار بارندگی بیشتر از مقدار متوسط است بسیار اندک شمار است؛ از سال 85 و 86 تغییری در رژیم روان آب داشتهایم و همچنین تغییر اقلیم هم در کشور ما رخ دادهاست و این مساله باعث شدهاست که رژیم روان آب ما تغییراتی در متوسط بارش داشتهباشد و لذا الگوی برف در استان مبدل به الگوی باران شدهاست.
رئیس گروه تحقیقات و پژوهش شرکت آب منطقهای استان قم بیان کرد: همه مواردی که در مناظره بیان شد از جمله تغییرات اقلیمی و مدیریت منابع آب در مشکلات امروز در حوزه آبی موثر است و همه این موارد باید در جای خود بررسی شود؛ جزییات آورد رودخانهها و بارندگی نیز تغییراتی داشته است.
وی با اشاره به این نکته که شش هزار و335 حلقه چاه در قم وجود دارد، بیان کرد: اولین چاه عمیق در استان قم مرتبط به دهه 30 است؛ ظرف 60 سال شش هزار حلقه چاه حفر شدهاست که این تعداد برای استان کم آبی مثل قم با تغذیه آبی ناچیز بسیار زیاد است و بیش از 91 یک درصد منابع آبی کشور صرف کشاورزی میشود و بخش خانگی بیش از 2 درصد این حوزه را شامل میشود.
وی با اشاره به فعالیت چاههای غیر مجاز در قم بیان کرد: از سال 65 تا 96 شاهد یک روند صعودی در تعدد استفاده از منابع آب زیرزمینی بودهایم که این روند رویکرد صعودی داشته که ناشی از سومدیریت است ولی نکته جالب این است که تخلیه چاهها نتوانسته آب بیشتری را تامین کند یعنی سطح آبهای زیرزمینی قم به سرعت کاهش یافتهاست.
نظری بیان کرد: در حوزه منابع آب زیرزمینی پس از احداث سدها مشکلات بزرگی در حوزه آبهای زیرزمینی ایجاد شدهاست؛اگر چه بخشی از کاهش ورودی آب به سد 15 خرداد به مسایل اقلیمی مربوط است ولی بیشتر آنها به دلیل احداث سدهای بالادست و برداشتهای بی رویه است.
وی در پایان گفت: در استان قم با کمبود منابع آبی مواجه بودیم و در دهه 70 با رشد سریع جمعیت به اجبار آب از دز به قم انتقال پیدا کرد که با احداث سه تونل و یک خط انتقال، آب دز را به قم آوردیم که از سال 90، 57 درصد تحقق سهمیه آب را به قم شاهد بودیم؛ پتانسیل سد 15 خرداد هر ساله کاهش یافتهاست ولی از سال 90 بخش عمدهای از آب شرب منطقه از سرشاخهها تامین میشود ولی باید از سال 1405 به فکر جایگزینی آن با منابع دیگر باشیم.
انتهای پیام