توسعه مشاغل خرد و خانگی با طرح جدید صندوق کارآفرینی امید
دولت در راستای تحقق برنامه ملی اشتغال روستایی تاکنون اقدامات فراوانی را با استفاده از 4 موسسه عامل در این طرح انجام داده است و در جدیدترین اقدام در این حوزه صندوق کارآفرینی امید طرح امتیازی جدیدی را با هدف حمایت از مشاغل خرد و خانگی اجرا می کند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تولید و اشتغال از جمله دغدغه های اساسی برای همه دولت ها و کشورها محسوب می شود چرا که با افزایش آمارها در این دو حوزه زمینه توسعه و رشد اقتصادی برای کشورها ایجاد شده و با توجه به رقابت شدیدی که در عصر کنونی در بخش تجاری و اقتصادی میان کشورها مطرح است هر کشوری که دارای دست پرتری در این بخش باشد می تواند نتیجه این رقابت را به نفع خود تغییر دهد.
ایران و بافت جوان آن این پتانسیل را دارد که در زمینه اشتغال با بهره از نیروهای جوان در کنار استفاده از تجارب نسل قدیم زمینه اشتغالزایی بیشتری را فراهم کرد. برنامه ای که در دولت های مختلف تاکنون دنبال شده است و البته با فراز و نشیب هایی نیز همراه بوده است اما در میان دولت های گذشته دولت تدبیر و امید تولید و اشتغال را به عنوان دو هدف مهم به عنوان اولویت در برنامه های خود درنظر گرفته است و بر این اساس آیین نامه توسعه و ایجاد اشتغال پایدار 22 آبان 96 از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد که بر این اساس، بیشترین سهم به کشاورزی و منابع طبیعی با ۴۵ درصد از کل منابع مالی اختصاص یافته است.
طبق این آیین نامه قرار است از صندوق توسعه ملی منابعی به ریال تبدیل شده و با نرخ سود پایین در اختیار طرح های اشتغالزایی روستایی قرار گیرد. برنامه ملی اشتغال روستایی از سال گذشته با دریافت مجوز از رهبر معظم انقلاب با اختصاص 1.5 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی با تلفیق منابع چهار موسسه عامل (بانک توسعه تعاون، بانک کشاورزی، پست بانک و صندوق کارآفرینی امید) با هدف حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری از بهمن ماه سال 96 آغاز شده است و عملیات اجرایی آن از اردیبهشت ماه امسال آغاز شد. مجموع منابع صندوق توسعه ملی با تلفیق منابع هر یک از 4 موسسه عامل حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی اختصاص مییابد. ۵۰ درصد از این منابع معادل ریالی ۷۵۰ میلیون دلار (۳ هزار میلیارد تومان) تا آبان ماه سال جاری به چهار موسسه عامل مجری طرح اشتغال روستایی یعنی بانک کشاورزی، بانک توسعه تعاون، صندوق کارآفرینی امید و پست بانک اختصاص یافته بود و از هفته سوم دی ماه منابع اشتغال پایدار روستایی و عشایری بالغ بر ۱۴۰۰ میلیارد تومان به استان ها واریز شد.
دولت نیز برای تسهیل روند اشتغالزایی در مناطق روستایی اعلام کرده بود که حدود ۱۲هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به حجم تسهیلات اشتغالی روستایی اضافه شده است. این خبر را وزیر کار اعلام کرده و تسنیم نیز به نقل از «محمدشریعتمداری» در این باره در خبری آورده است: «این رقم معادل ۷۵۰ میلیون دلار اختصاص یافته از صندوق توسعه ملی است که به ارز نیمایی تبدیل شده و با همکاری بانک های عامل پرداخت می شود. طی سال جاری با اجرای طرح های اشتغال 609 هزار اشتغال خالص در کشور ایجاد شده است که این رقم بیش از پیش افزایش یابد.»
یکی از چهار موسسه عامل در این طرح «صندوق کارآفرینی امید» است. صندوق کارآفرینی امید تنها نهاد مالی تخصصی با ابعاد کامل حمایتی در کشور است که در دو زمینه تأمین مالی خرد و حمایت از کسب و کارهای خرد به صورت کاملاً تخصصی فعالیت مینماید. این صندوق به عنوان بزرگترین صندوق حمایتی از فعالیت های کارآفرینانه در مقیاس خرد در سالهای اخیر، فعالیتهای خوبی در جهت توسعه فرهنگ اعتبارات خرد در کشور انجام داده است و 600 صندوق کارآفرینی محلی سال 95 در کشور ایجاد شده است.
بنا به گفته مدیرعامل این صندوق ۱۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال در سال ۹۷ پرداخت شده است و امسال نیز به ۲۱ هزار طرح اشتغالزای روستایی و عشایری تسهیلات پرداخت شد. در قالب اجرای قانون حمایت از اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری تا کنون ۱۰۵۰ میلیارد تومان تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملی با تلفیق منابع صندوق کارآفرینی امید پرداخت شد.
«اصغر نوراله زاده» در این رابطه به مهر گفته بود: «در مجموع طرح های اشتغال به ارزش ۱۲۵۰ میلیارد تومان از محل اجرای برنامه اشتغال روستایی و عشایری مصوب شده است که ۱۱۰۰ میلیارد تومان از این طرح ها منجر به امضای قرارداد متقاضی با صندوق شده است. علاوه بر پرداخت ۱۰۵۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال از محل اجرای قانون اشتغال روستایی و عشایری، ۴۵۰ میلیارد تومان نیز از سایر منابع صندوق توسعه برای اشتغال زایی پرداخت شده است.»
نوراله زاده گفته است: «در مجموع با احتساب منابع قانون اشتغال روستایی و سایر منابع، حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای اجرای طرح های اشتغالزا از طرف صندوق کارآفرینی امید در سال جاری به متقاضیان اعطا شده است.»
وی با پیش بینی ایجاد ۵۲ هزار و ۷۶۳ فرصت شغلی با اتمام پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی از سوی صندوق کارآفرینی امید گفته است: «این صندوق پیش از اجرای طرح اشتغال روستایی توسط دولت و اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، سالانه حدود ۶۰ هزار فرصت شغلی ایجاد می کرد که با تخصیص اعتبارات صندوق توسعه ملی، همگام با تعهدات سالهای گذشته به همین میزان نیز اشتغالزایی می شود.»
حالا نیز در ادامه طرح های اشتغالزایی صندوق کارآفرینی امید، این صندوق با هدف ایجاد و توسعه کسب و کارهای کوچک و پایدار سازی مشاغل خرد و خانگی تسهیلات امتیازی مشارکتی پرداخت می نماید. این تسهیلات با نام طرح امتیازی اشتغال امید 1 به منظور حفظ و افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی و خدماتی و همچنین ارتقاء کیفیت و کمیت محصول یا خدمات واحدهای کسب و کار نیز ارائه می شود.
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد و همچنین وام گیرندگان اشتغال سنوات گذشته صندوق که ظرفیت واحد خود را به لحاظ کمی و کیفی افزایش دهند، می توانند نسبت به افتتاح حساب امید 1 اقدام کنند. شرایط و ویژگیهای طرح به این صورت است که حداقل موجودی جهت محاسبه امتیاز 50 میلیون ریال،دوره انتظار جهت دریافت این تسهیلات 180 روز و حداکثر موجودی جهت محاسبه امتیاز 200 میلیون ریال، نسبت ماندگاری اقساط 1به 3،سقف تسهیلات در این طرح 500 میلیون ریال متناسب با امتیاز ایجاد شده، حداقل تعداد اقساط 18ماه متناسب با دوره انتظار و حداکثر اقساط 60 ماه متناسب با دوره انتظار و ضریب پرداخت تسهیلات 150 درصد معدل موجودی است.
کارمزد این تسهیلات 4 درصد است و در صورتی که مشتری بخواهد سپرده نقدی را وثیقه تسهیلات طرح امتیازی اشتغال امید 1 قرار دهد نرخ کارمزد از 4 درصد به 2 درصد کاهش می یابدو مابقی از طریق سایر وثایق، طبق ضوابط تضمین می شود.
بنابراین گزارش، از آنجا که بر اساس برنامه ششم توسعه قرار است یک میلیون و 914 هزار شغل در روستاها ایجاد شود به نظر می رسد طرح های جدید اشتغالزایی چون طرح جدید صندوق کارآفرینی امید می تواند زمینه تحقق این مهم را به افزایش گرایش به ایجاد کسب و کار فراهم آورد./
پایان پیام/50