بخور و نخورهای بارداری، 15 غذای مقوی برای سلامت مادر
منبع خبر /
سلامت مادر و نوزاد /
09-01-1398
شما در دوران بارداریتان به انرژی بیشتری احتیاج دارید، بنابراین لازم است غذاهای مغذی مصرف کنید. ما در اینجا غذاهای سالمی را به شما پیشنهاد میکنیم که شما و کودک در حال رشدتان به آن احتیاج دارید.
شما در دوران بارداریتان به انرژی بیشتری احتیاج دارید، بنابراین لازم است غذاهای مغذی مصرف کنید. ما در اینجا غذاهای سالمی را به شما پیشنهاد میکنیم که شما و کودک در حال رشدتان به آن احتیاج دارید.تغذیه در دوران بارداری از جمله مهمترین عوامل حفظ سلامت و تندرستی زنان باردار و جنین آنها محسوب میشود. از نگاه بسیاری از درمانگران شیوههای طبیعی و حتی پزشکی مدرن گنجاندن میوه و سبزی تازه در برنامه غذایی هفتگی و روزانه زنان باردار و مادران شیرده از جمله مهمترین و واجبترین نکاتی است که هر مادر بارداری باید آن را جدی بگیرد. اگر چه ممکن است در سراسر جهان قرصها و مکملهای غذایی، ویتامینها و مواد معدنی در طول دوران بارداری توسط متخصصان و پزشکان برای زنان تجویز شود. اما درمانگران طب طبیعی بر این باورند: با اصلاح سبک زندگی و گنجاندن میوهها و سبزیهای سالم و تازه به جای مکملها میتوان تمام نیازهای بدن زنان باردار را تامین کرد. علاوه بر این به حفظ تندرستی، نشاط و شادابی آنها و جنینی که به همراه دارند، کمک کرد.
کاهش تهوع بارداری با به
مصرف میوه به در دوران بارداری تاثیر بسیار زیادی در کاهش میزان تهوع ناشی از بارداری در زنان دارد. به اعتقاد درمانگران طب سنتی از آنجا که در دوران بارداری قاعدگی در زنان به طور کامل قطع میشود. خروج برخی از اخلاط و مواد زائد از بدن که به واسطه قاعدگی هر ماه صورت میگرفت، حین بارداری انجام نمیشود. بنابراین این مواد زائد در بدن باقی میماند. این مسئله به مرور موجب تحریک دریچه مری یا دهانه معده در خانمهای باردار میشود. این موضوع موجب میشود این دریچه به خوبی وظیفه خود را انجام ندهد. همین مسئله برخی ناراحتیهای گوارشی مانند تهوع را برای زنان باردار به همراه دارد. از این رو درمانگران به زنان باردار توصیه میکنند: در طول دوران بارداری هر روز یک عدد به مصرف کنند. زیرا به میتواند موجب تقویت دستگاه گوارشی به ویژه معده و مری شود. به این ترتیب احتمال ابتلا به تهوع دوران بارداری را کاهش دهد.
افزایش شیردهی با انجیر
اگر به راههای افزایش شیر در دوران بارداری فکر میکنید و برایتان مهم است که نوزادتان را با شیر خودتان تغذیه کنید توصیه میکنیم مصرف میوههایی مانند انگور شیرین و انجیر را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید. با مصرف انگور و انجیر تازه میتوانید علاوه بر دریافت مواد معدنی مفیدی که در این میوهها وجود دارد به افزایش میزان شیر خود در دوران بارداری بپردازید. انجیر سرشار از ویتامینهای A، B و C است. میتواند بخشی از نیازهای بدن مادر باردار را به مواد معدنی همچون پتاسیم، کلسیم و آهن تامین کند. در عین حال زنان بارداری که انجیر تازه را در رژیم غذایی روزانه خود قرار میدهند میتوانند با مصرف این میوه به تقویت دستگاه هاضمه و گوارش خود بپردازند. به اعتقاد بسیاری از درمانگران شیوههای طبیعی تهیه سوپ انجیر نیز یکی از مفیدترین غذاها در دوران بارداری است که به افزایش شیردهی کمک میکند.
1. کلم بروکلی
مواد مغذیای چون کلسیم و فولات برای بارداری سالم ضروری است، به همین علت مصرف سبزیجاتی مانند کلم بروکلی که سرشار از این دو ماده و البته فیبر و آنتیاکسیدانهای ضد بیماری هستند، لازم به نظر میرسد. از آنجا که این سبزی سبز شامل مقدار زیادی ویتامین سی است، به بدن شما کمک میکند تا آهن غذاهایی چون پاستای گندم یا برنج قهوهای را جذب کند.
2. غلات برای صبحانه
شما باید بدانید که مصرف فولات برای قبل از بارداری و هفتههای اول این دوران ضروری است، اما مقدار مصرف ویتامین ب شما در طول 9 ماه باید زیاد باشد. کارشناسان پیشنهاد میکنند هر روز 400 میکروگرم از مکملهای ویتامین یا غذاهای غنی شده و 200 میکروگرم از غذاهایی که فولات زیادی دارند مثل مارچوبه و نخود سیاه مصرف کنید.
۳.عدس و باقلا خشک
در دوران بارداری، هر زنی روزانه به ۱۰ گرم پروتئین اضافی احتیاج دارد. (در کل ۶۰ گرم) باقلا و عدس با داشتن حدود ۱۵ گرم در هر فنجان منابع خوبی هستند. آنها همچینن سرشار از فیبرند که یبوست را نیز از بین میبرند. خوردن یک فنجان عدس پخته، نصف فولات مورد احتیاج روزانه شما را فراهم میکند. میتوانید آنها را به سالاد و برنج خود اضافه کنید.
۴. شیر بدون چرب
زمان بارداری، بدن شما دو برابر کلسیم بیشتری جذب میکند و از آنجا که بیشتر ما کلسیم کمی مصرف میکنیم، نوشیدن شیر بدون چربی انتخاب مناسبی خواهد بود. هر یک لیوان پر از شیر حدود ۳۰% از ۱۰۰۰ میلیگرم توصیه شده را فراهم میکند.
5.موز
موز سرشار از پتاسیم است و به سرعت خستگی ناشی از بارداری را از بین میبرد. برای حالت تهوع شما نیز مناسب است. آن را خرد کنید و روی حبوبات بریزید یا با ماست، توت، یخ و کمی آب پرتقال مخلوط کنید و به عنوان اسموتی برای صبحانه بخورید.
6.گوشت بدون چرب
در طول بارداری میزان مصرف روزانه آهن شما دو برابر میشود. بنابراین ضروری است تا غذاهایی را که سرشار از آهن است، مصرف کنید. «اگر آهن بدنتان کم باشد، احساس خستگی بیشتری خواهید کرد.» آهن موجود در گوشت به آسانی در بدن شما جذب میشود.
7.پنیر
پنیر نرم ممنوع است اما انواع مختلف آن مثل چدار و موزارت میتواند کلسیم مورد احتیاج شما را فراهم کنند. هر قالب 30 گرمی از این نوع پنیر شامل 150 تا 200 میلیگرم از کلسیم است. همچنین پنیر سرشار از پروتئین است.
۸.تخممرغ
بسیاری از زنان در زمان بارداری از گوشت بیزار میشوند. تخممرغ منبع خوبی از پروتئین است زیرا تمام آمینواسیدهای ضروری را که بدن شما به آن احتیاج دارد، فراهم میکند. هیچ چیزی بهتر از یک شام سریع شامل املت با سبزی و کمی پنیر نیست. اگر بوی پخت غذا به شما احساس بدی میدهد، تعدادی تخممرغ آبپز در یخچال نگهدارید تا در این مواقع از آنها استفاده کنید. آنها را میتوانید برای صبحانه یا میان وعده یا حتی در سالاد مصرف کنید.
9.جو دو سر
خوب است که روز خود را با جو دو سر شروع کنید تا انرژی لازم را برای کل روز داشته باشید. چرا؟ کربوهیدراتهای پیچیده مثل جو دو سر میتواند شما را برای مدت بیشتری پر انرژی نگهدارد و سبوس موجود در آن سطح کلسترول شما را کاهش میدهد. به جای خرید جو دو سر با شکر زیاد، خودتان آن را با یک یا دو قاشق شیره افرا یا ژله بپزید.
۱۰.برگهای سبز
اسفناج مقدار زیادی فولات و آهن دارد و کلمپیچ و شلغم نیز هر دو منبع خوبی از کلسیم هستند. ارزش مواد مغذی سالاد را با کاهوهای سبز تیره افزایش دهید. (رنگهای تیره نشانه مقدار ویتامین بیشتر آنهاست.) شما همچنین میتوانید این برگهای سبز را به ساندویچ یا سوپ و پاستای خود اضافه کنید.
11.نان گندم
شما با مصرف نان گندم میتوانید 20 تا 35 گرم از فیبر روزانه خود را به دست آورید. (به برچسبها نگاه کنید و ببینید که حداقل 2 گرم فیبر در هر تکه وجود دارد.) نان گندم آهن و زینک شما را نیز فراهم میکند.
۱۲.پرتقال
پرتقال سرشار از ویتامین سی، فولات و فیبر است و از آنجا که نزدیک به ۹۰% آن را آب تشکیل میدهد، به شما کمک میکند تا مقدار میوه روزانه خود را فراهم کنید. (میزان کم آب باعث میشود احساس خستگی کنید.)
13. آجیل و کرههای مغزدار
چربی برای رشد مغز کودکتان حیاتی است و همچنین شما را مدت بیشتری سیر نگه میدارد. کارشناسان پیشنهاد میکنند که تعدادی از چربیهای اشباع شده (مثل آنهایی که در گوشت و کره یافت میشود) را با چربیهای اشباعنشده جایگزین کنید؛ چربیهایی که برای قلب سالم است و در آجیل یافت میشوند. اما به دلیل اینکه میزان چربی و کالری آنها زیاد است، یک انس از آجیل و 2 قاشق غذاخوری از کره مغزدار مصرف کنید. یک اخطار وجود دارد. کارشناسان توصیه میکنند که اگر شما به چیزی آلرژی دارید، در دوران بارداری خود از مواد غذایی آلرژیزا مثل بادام اجتناب کنید. منابعی نشان میدهد کودکان در رحم میتوانند به غذاهایی خاصی حساس باشند که خطر آلرژیهای غذایی را در دوران کودکی افزایش میدهد.
۱۴.غذاهای سویا دار
اگر شما در طول بارداری مواد مغذی لازم را مثل پروتئین به دست میآورید، ضرری ندارد اگر به برنامه غذایی خود به عنوان شخصی گیاهخوار ادامه دهید. (پزشک یا متخصص تغذیه میتواند برنامه غذایی سالمی به شما پیشنهاد دهد.)
۱۵.میوههای خشک شده
این میان وعدهای خوشمزه و قابل حمل است به خصوص زمانی که به دنبال چیز شیرینی میگردید. میوههای خشکشدهای چون زردآلو، گیلاس و زغال اخته انتخاب کنید. این میوهها میتوانند از عفونتهای دستگاه ادراری نیز جلوگیری کنند. اما از موزهای خشکشده دوری کنید زیرا آنها مملو از روغن و چربی هستند.