مهاجرت معکوس به شوشود/ 2 هکتار زمین جدید آماده واگذاری
«شوشود»، یکی از روستای خراسان جنوبی است که بر اساس بررسی های انجام شده، مهاجرت در آن معکوس است ولی همچنان مردم این روستا محروم از امکانات رفاهی هستند.
خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: «شوشود» روستایی است در دهستان فشارود از توابع بخش مرکزی شهرستان بیرجند، واقع در استان خراسان جنوبی و در 30 کیلومتری شمال غرب شهرستان بیرجند؛ جمعیت ساکن در روستا بالغ بر 500 نفر است که مردمان این روستا بیشتر به کار کشاورزی و دامداری مشغولند.
این روستا، در مسیر راه بین بیرجند و شوشود و در مسیر روستاهایی به نام چاهحوض، ریزآب و کلاته محمدبیک قرار دارد، که اگر این مسیر را ادامه دهیم به روستاهایی همچون قطارگز، چاهک و موسویه میرسیم، این روستا از شمال به بیابان و از جنوب به کوه و از اطراف به قلههایی منتهی میشود.
متأسفانه علیرغم مسیر اندک روستای شوشود با مرکز استان، این روستا مرکزی، از برخی امکانات اولیه محروم مانده است.
مردم شوشود محروم از دریافت شبکه استان
«غلامرضا نوری»، یکی از اهالی این روستا و مسئول پایگاه مقاومت بسیج روح الله شوشود به خبرنگار شبستان می گوید: مردم شوشود؛ به رغم نبود امکانات رفاهی به صورت فصلی این روستا را ترک می کنند ولی حاضر به مهاجرت دائم از روستا نیستند که این امر سبب شده تا کودکان و نوجوانان این روستا از امکانات رفاهی بی بهره و همچنان محروم واقع شوند.
آنتن دهی شبکه های تلویزیون در بعضی از قسمت های گود و پشت تپه های روستا ضعیف است به نحوی که حتی شبکه استانی خاوران را هم نمی توانیم ببینیم، این را نوری می گوید و ادامه می دهد: روستای شوشود با وجود خانه عالم، فاقد روحانی مستقر در روستا است ولی نماز جماعت به امامت بزرگان روستا هر روز اقامه می شود.
او می افزاید: گاز رسانی هم مشکل دیگر روستای شوشود است که با وجود نقشه برداری، هنوز گازکشی نشده و مردم روستا مشکل سوخت دارند چراکه کارت نفت هم ندارند.
تنها روستایی مهاجرپذیر استان، مشکل زمین دارد
وی ادامه میدهد: تنها روستایی مهاجرپذیر استان، مشکل زمین دارد، چرا که جوانان این روستا دوست دارند که در این روستا بمانند و تاکنون هم 120 نفر برای دریافت زمین در راستای احداث مسکن، ثبت نام کرده اند؛ ولی کوهستانی بودن شوشود و عدم همکاری بنیاد مسکن برای هموار کردن و واگذاری زمین، این مشکل را دو چندان کرده است.
او با بیان اینکه پایگاه مقاومت روح الله شوشود و مردم روستای شوشود در راستای کمک به سیل زدگان لرستان، مبلغ یک میلیون و 500 هزار تومان کمک نقدی و مقداری برنج و اقلامی مانند پتو جمع آوری و به این مناطق ارسال کرده اند، گفت: مردم روستا با وجود همه مشکلات و تنگناهای اقتصادی، همچنان پشت نظام و آرمان های انقلاب ایستاده اند؛ ولی انتظار دارند که مسئولان هم نگاهی با هدف رفع مشکلاتشان به این روستا داشته باشند.
نوری وجود شرکت های تعاونی زنان را در روستای شوشود مهم و اساسی ذکر کرد و گفت: بانوان روستای شوشود در رشته های قالیبافی، توبافی، جاجیم و گلدوزی فعالیت می کنند که وجود یک شرکت تعاونی در منطقه می تواند، مشکلات اقتصادی آنها را تا حدی برطرف کند.
او با اشاره به اینکه شغل مرمان شوشود، کشاورزی و دامداری است، بیان می کند: محصول عمده کشاورزی منطقه زرشک، عناب، گندم و جو است که کشاورزان خواستار لایه روبی و مرمت قنات ها به دنبال سیل و بارندگی های اخیر و دریافت تسهیلات با بهره کم هستند.
او مشکل عمده روستا را نبود زمین عنوان می کند و می گوید: بیشتر زمین ها روستا در اختیار منابع طبیعی است. همچنین مردم روستای شوشود حتی از وجود یک نانوایی بی بهره اند و مردم مجبورند هیزم های خشک بیابان را برای تهیه نان جمع آوری کنند، که باز هم با جریمه منابع طبیعی مواجه می شوند.
سد شوشود به فاصله ای حدود 200 متری از روستا و برروی رود شوشود بسته شده است و مهمترین مزیت این سد، تامین آب شرب روستا است گرچه توجیه ساخت این سد؛ تغذیه همه قنات هایی که به فاصله حداکثر پنج تا 10 کیلومتر از این سد قرار داشته اند، بوده است که قنات های سنگ آباد، عباس آباد، کودگز، کلاته نو، شوشود پایین، قنات شوشود و دیزک و... از این جمله هستند ولی به دلیل اختلاف ارتفاع این سد با قنوات ذکر شده تنها تعداد محدودی از سد بهره برده اند که از جمله آنها؛ قنات های شوشود پایین وعلی آباد است.
نوری در خصوص آب آشامیدنی این روستا می افزاید: در اربعین سال گذشته، سد شوشود که آب آن هم آشامیدنی و قابل مصرف است، آبگیری شد ولی متاسفانه به دنبال تاکید برخی مسئولان و به دنبال هشدار هواشناسی و آمادگی ستاد مدیریت بحران استان، آب آشامیدن این سد رهاسازی شد و هم اکنون این سد آبی ندارد.
۲ هکتار زمین آماده واگذاری در شوشود
«علی اصغر آسمانی مقدم»، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی به خبرنگار شبستان گفت: طی دو ماه گذشته حدود 2 هکتار زمین در روستای شوشود، الحاق و تملک شده که هم اکنون قابل واگذاری هم هست و مشکلی در این خصوص نداریم.
همچنین «قاسم طحان»، معاون عمران روستایی اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی هم به خبرنگار شبستان اظهار کرد: طرح زمین های واگذاری در روستای شوشود آماده و تملک شده ولی هم اکنون این زمین دو هکتاری توسط شخصی از اهالی روستا تملک شده که پس از رفع تملک، این زمین قابل واگذاری است.
«ابوالحسن میرجلیلی»، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی در خصوص تخلیه سد شوشود، گفت: ستاد مدیریت بحران برای هیچ سدی، دستور تخلیه نداده چراکه این ستاد در زمانی که اخطاریه دریافت می کند، به دستگاه های اداری هشدار جدی گرفتن اخطاریه ها را می دهد.
وی می گوید: مدیریت بحران نقش هماهنگی میان دستگاه ها در زمان بحران را دارد و عملا وارد فاز اجرایی نمی شود.
«علیرضا نصرآبادی»، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی هم در پاسخ به تخلیه آب سد شوشود به دنبال بارندگی های اخیر میگوید: تمامی سازه های آبخیزداری استان، لوله تخلیه دارد و سد آب شوشود هم از این مستثنی نیست و آب این سد به دنبال اخطاریه هواشناسی در راستای وقوع سیل و ستاد مدیریت بحران، تخلیه شد؛ چراکه ماندن آب در سد؛ در نهایت منجر به تبخیر آن می شود.
نصرآبادی با بیان اینکه با رهاسازی آب سد شوشود، این آب وارد قنات کشاورزی شده است، گفت: هدف تخلیه آرام آب سدها؛ کنترل سیل، تاخیر در حرکت سیل پایین دست و جلوگیری از هدر رفت آب و آبگیری قنوات پایین دست است.
گزارش: سمیه محمدی
پایان پیام/575