حیدرآباد؛ «اصفهان نو» در شبه قاره با بنایی شبیه حرم امام رضا(ع) + عکس
گروه بینالملل ــ شهر «حیدرآباد» با داشتن چندین حسینیه و بیشترین جمعیت مسلمان در قیاس با دیگر شهرهای هندوستان از شهرهای مهم و مسلماننشین این کشور به شمار میرود و بنایی تاریخی به نام «چهارمنار» دارد که شبیه حرم امام رضا(ع) است.
به گزارش ایکنا از هند؛ شهر تاریخی حیدرآباد در سال 1591 براساس نقشه شهر اصفهان ایران در دوره حکومت صفوی و به دست علامه میرمحمد مؤمن استرآبادی گرگانی، از فقهای بزرگ گرگان، بنا شد و شباهت بسیاری به اصفهان دارد و به همین سبب به «اصفهان نو» معروف است.
این شهر باغهای زیبایی به سبک و سیاق ایرانی و چهارباغ اصفهان دارد و مردم هند آن را به نام «باغنگر» (شهر باغها) میشناسند. معماران ایرانی در قدیم حدود هزار کیلومترمربع در اطراف این شهر باغ و جنگل به وجود آوردند که آثار آن هنوز هم باقی است.
نامگذاری حیدرآباد
حیدرآباد مرکز ایالت «تلانگانا» است. سلطان قلی همدانی در سال 1494 و دوره صفویه حاکم منطقه تلانگانا واقع در بخش جنوبی شبه قاره هند شد و در سال 1512 شیعه اثنی عشری را به عنوان مذهب رسمی حکومت اسلامی ایرانی مستقر در تلانگانا اعلام کرد. وی در سال 1518 سلسله حکومت قطب شاهیان را بنیان گذاشت که تا سال 1687 ادامه داشت. شهر حیدرآباد از سال 2014 پایتخت استان تلانگاناست.
نمایی از بناهای حیدرآباد
قلمرو این حکومت استانهای تلانگانا، آندراپرادش و بخشهایی از استانهای تامیل نادو، کارناتاکا، اودیشا، چهتیسگر را شامل میشد. ابراهیم قلی، که حاکم این حکومت بود، همه قلمرو این سلطنت را وقف آستان قدس رضوی کرده بود. این منطقه با اقتباس از نام امام اول شیعیان، حیدرآباد نامگذاری شد.
شهر الماس
این شهر ویژگیهایی دارد که از جمله میتوان به شهرت حیدرآباد در دوره سلسله قطب شاهیان به عنوان «شهر الماس» اشاره کرد و معروفترین الماسهای جهان مانند کوه نور و دریای نور از معادن قلمرو این حکومت استخراج و در شهر حیدرآباد تراش داده شدند.
همچنین نیروی دریایی قطب شاهیان یکی از قدرتمندترین نیروهای دریایی جهان بود و طی چند جنگ دریایی در سواحل شرقی هند توانسته بود نیروی دریایی انگلستان را، که قدرتمندترین نیرو در جهان بود، شکست دهد.
موقعیت حیدرآباد در نقشه هند
این شهر تاریخی که در دوره سلطنت ایرانیان و شیعیان سلسله قطب شاهیان و به دست معماران ایرانی و طراحان سازههای اصفهان بنا شده، مرتفعترین و بزرگترین بناهای جهان را در خود جای داده است. در گذشته دبیرخانه دولتی سلطنت قطب شاهیان در هشت طبقه معروف به «خداداد محل» مستقر بود و «داد محل» دیوان عالی این شهر در پنج طبقه قرار داشت؛ این دو بنای تاریخی حیدرآباد در سال 1687 به دست اورنگ زیب (امپراتور گورکانی) از بین رفت.
چهارمنار
مسجد و بنای تاریخی «چهارمنار»(چار منار)، که 30 متر ارتفاع دارد، در سال 1591 احداث شد و شبیه حرم مطهر امام رضا(ع) است. شهر تاریخی حیدرآباد در اطراف این بنا ساخته شده است. «چهارمنار» پس از تاج محل در شهر آگره (سومین شهر بزرگ اوتارپرادش) بزرگترین نماد تاریخی هند به شمار میآید. صدها هزار نفر از داخل و خارج هند فقط برای بازدید چهارمنار به شهر حیدرآباد سفر میکنند.
تصاویری از چهارمنار
مرکز عزاداری حسینی
شهر حیدرآباد از زمان تأسیس تاکنون قدیمیترین و باشکوهترین مرکز عزاداری امام حسین(ع) در سراسر شبه قاره هند است و چندین حسینیه تاریخی دارد.
از سال 1763 تا 1948 حیدرآباد یک بار دیگر پایتخت سلسله سلطنت آصف جاهیان در جنوب هند شد. این حکومت از سال 1713 تا 1948 بر بیشتر مناطق جنوب هند حاکم بود. استان تلانگانا در سال 1956 بر مبنای زبانهای محلی به سه بخش آندراپرادش، کارناتاکا و مهاراشترا تقسیم شد.
عزاداری امام حسین(ع) در هند
زبان اردو طی پنج قرن پیش برای اولین بار به عنوان زبان ارتش از سوی سلاطین ایرانی و شیعه قطب شاهیان در حیدرآباد به وجود آمد. سلطان محمدقلی قطب شاه، که در دوره حکومت وی شهر تاریخی حیدرآباد احداث شد، شاعر برجسته زبانهای فارسی و اردو بود و اولین دیوان شعر به زبان اردو به او تعلق دارد.
حیدرآباد پایگاه زبان فارسی هند بوده است و در مرکز بایگانی این شهر هنوز هم بیش از 30 میلیون سند فارسی نگهداری میشود که قدمت آنها به هفت قرن پیش میرسد. در کتابخانههای بزرگ این شهر تاریخی چهل هزار کتاب فارسی و عربی نگهداری میشود که بیشتر آنها به دست علما و دانشمندان ایرانی تألیف شده است.
نمایندگان مسلمان
از 10 میلیون نفر جمعیت حیدرآباد شش میلیون نفر مسلمان هستند و بزرگترین جمعیت مسلمانان هند در این شهر زندگی میکنند. از سال 1984 تاکنون رهبر حزب مجلس اتحاد مسلمانان از حوزه شهر حیدرآباد برای مجلس عوام پارلمان هند انتخاب میشود. «اسدالدین اویسی» رهبر حزب اتحاد مسلمانان مجلس، که مقیم حیدرآباد است، معروفترین شخصیت سیاسی مسلمانان هند به شمار میرود. هفت نفر از نمایندگان این حزب از مناطق مسلماننشین حیدرآباد برای ورود به مجلس استانی تلانگانا انتخاب میشوند.
حزب اتحاد مسلمانان مجلس در شهر حیدرآباد، حزب مسلم لیگ در استان کرالا و جبهه متحد دموکراتیک در استان آسام سه حزب قدرتمند مسلمانان هند به شمار میآیند.
گزارش: آزاده غلامی
انتهای پیام