برچسب جدیدی که در کنار تاریخ انقضا باید به آن توجه کنیم/ دانستن حق مصرف کننده مواد غذایی است
برچسب تراریخته بایستی از لحاظ قانونی به گونهای روی محصولات درج شود که خریداران این محصولات به خوبی آنرا مشاهده کنند و درباره خریداری یا عدم تهیه آن محصول تصمیم گیری نمایند. اما متأسفانه این باب اطلاع رسانی درستی هم برای اینکه مردم از این موضوع آگاهی حاصل کنند صورت نگرفته است. اغلب افراد بدون هیچ نوع آگاهی محصولات تراریخته را شاید حتی روزانه...
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ یکی از حقوق اصلی هر فردی حق دانستن در حوزه سلامت تغذیه می باشد. این روزها که بسیاری از پزشکان بهداشت فردی و پیشگیری از بروز بیماری را به جای درمان بسیار مورد تاکید قرار می دهند، حوزه سلامت تغذیه بیش از پیش مهم شده است. البته خطراتی هم در این حوزه با توجه به فزونی محصولات تراریخته و غیرطبیعی احساس می شود که اهمیت سلامت تغذیه را دوچندان کرده است. مردم این روزها برای سلامتی خود رژیم درمانی می کنند و برخی از مواد غذایی مانند قند و روغن و چربی و ... را کمتر مصرف می کنند و به جای آن سعی می کنند از مواد غذایی سالم تری مانند سبزیجات استفاده کنند تا سلامتیشان به خطر نیفتد. اما این روزها با توجه به تهیه محصولات غیرطبیعی، دستکاری شده یا بهتر بگوییم «تراریخته» و «تراژن» که همانطور که از نام آن بر می آید با دستکاری ژنتیکی مواد غذایی این محصولات بدست می آید سلامت تغذیه تنها شامل تاریخ انقضا و استاندارد بودن کالا نمی شود. بسیاری از این نکته غافل هستند که بایستی برای کنترل کردن موادغذایی به واژه جدیدی که این روزها روی بسته بندی کالاها درج شده است نیز دقت کنند.
بله این واژه جدید الورود «تراریخته» یا اصلاح شده ژنتیکی است. جالب اینجاست که وقتی نگاهی دقیق به بسیاری از کالاهای مصرفی کشورمان می اندازیم این واژه خودنمایی می کند اما مردم بدون اطلاع از این موضوع به خرید این اقلام خوراکی می پردازند و گاها شاید روزانه آنرا مصرف کنند.
در این باب اطلاع رسانی درستی هم برای اینکه مردم از این موضوع آگاهی حاصل کنند صورت نگرفته است. اغلب افراد بدون هیچ نوع آگاهی محصولات تراریخته را شاید حتی روزانه خریداری و مصرف می کنند. در این میان محصولاتی چون روغن نباتی، سویا، پفک، سوسیس و ... دیده می شود. جالب اینجاست که برخی از این مواد غذایی را کودکان مصرف می کنند و از این لحاظ والدین بیشتر بایستی با نوع فرآوری و تولید این محصولات آشنا باشند.
از سوی دیگر برچسب تراریخته بایستی از لحاظ قانونی به گونهای روی محصولات درج شود که خریداران این محصولات به خوبی آنرا مشاهده کنند و درباره خریداری یا عدم تهیه آن محصول تصمیم گیری نمایند.
البته باید به این نکته اشاره کرد که ممنوعیتی برای واردات محصولات تراریخته به کشورمان وجود ندارد و براساس قوانین و مقررات موجود نسبت به واردات این نوع محصولات نظارت صورت می گیرد. اما بسیاری از کشورها هستند که واردات این محصولات را به خاک خود ممنوع کرده اند.
۶ شرکت Monsanto, Syngenta, Dow, DuPont, Bayer and BASF بیش از ۷۵درصد بازار جهانی تولید محصولات دستکاری شده ژنتیکی یا سمومی را که بهواسطه این محصولات فروخته میشوند در اختیار دارند؛ ۳۷ دولت در جهان کاشت این محصولات در کشور خود را ممنوع کردهاند.
محصولات تراریخته در ایران طرفداران و مخالفانی دارد اما مردم نیز در این حوزه بایستی برای کالاهای مصرفی خود نیز با آگاهی کامل انتخاب کنند. حفظ امنیت غذایی و سلامت جامعه از جمله وظایف ارگانها و نهادهای مربوطه از جمله وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی است. در این حوزه نیز مسئولان ذی ربط بایستی با دادن آگاهی کامل حقوق شهروندی مردم در حوزه سلامتی غذایی را رعایت کنند.