تأیید صلاحیتها محدود نباشد
آرمان-حمید شجاعی: اصلاحطلبان هنوز استراتژی انتخاباتی خود برای حضور درانتخابات مجلس را اعلام نکردهاند هرچند زمان زیادی تا برگزاری آن انتخابات باقی است. برخی چنین عنوان میکنند که خبری از لیست ائتلافی مانند مجلس دهم نخواهد بود و برخی معتقدند باید از اعتدالیون برای حضور در لیست دعوت کرد. عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران هم با «آرمان» به گفتوگو پرداخت و به آنچه اشاره کرد که راهکار اصلاحطلبان برای کسب پیروزی و البته تاثیر عملکرد دولت بر اعتماد جامعه برای انتخاب حامیان دولت است. متن این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
در فاصله 8 ماهه باقی مانده تا انتخابات شرایط جامعه و رویکرد اصلاحطلبان به مقوله انتخابات را چگونه ارزیابی میکنید؟
من معتقدم که اگر بخواهیم وحدت جامعه را حفظ کنیم و بپذیریم که تمام جناحهای سیاسی فعال در جامعه با توجه به اینکه اصل نظام جمهوری اسلامی را قبول دارند و میخواهند برای تقویت نظام و تامین منافع کشور تلاش کنند. اگر با این دیدگاه نگاه کنیم قطعا میپذیریم که ایجاد زمینه فعالیت برای جناحهای سیاسی به نفع کشور است. تنگ کردن مسیر فعالیتهای سیاسی به هیچ وجه کشور را به طرف یک دموکراسی واقعی نمیبرد. جامعه ما اکنون حتی با 5 سال و 10 سال پیش تفاوت دارد و آگاهیهای سیاسی مردم بیشتر شده، مطالبات بیشتری دارند و خواهان نقل و انتقالات مطالبات فکری خود هستند. بنابراین نظر اصلاحطلبان این است که اگر میخواهیم یک مشارکت جدی از جانب عموم جامعه و کف جامعه داشته باشیم قطعا باید اجازه رشد و نمو افکار متنوع سیاسی که البته همه در چارچوب جمهوری اسلامی هست را ایجاد کند.
زمینه حضور اصلاحطلبان با ظرفیت حداکثری در انتخابات چگونه فراهم خواهد شد؟
این زمینه بدین شکل فراهم خواهد شد که تجربههای پیشین باید به کار بیاید و در بررسی صلاحیتها نگاه تازهای جریان یابد و با سختگیری نکردن، اجازه حضور بزرگان احزاب سیاسی در میدان داده شده و زمینه جذب مشارکت حداکثری مردم فراهم شود. اگر قرار باشد تجربههای قبلی به کار نیاید، شبیه انتخابات قبلی با عدم تایید صلاحیتها مواجه شویم، بعید میدانم که احزاب اصلاحطلب حاضر باشند لیست های درجه 2 و 3 ببیندند و همین مساله بر شرکت مردم تاثیر خواهد گذاشت.
رویکرد جامعه نسبت به اصلاحطلبان مبتنی بر عملکرد دولت و فراکسیون امید، تا حدی به بیاعتمادی تبدیل شده، باید چه استراتژی از سوی اصلاحطلبان برای بازپروری این سرمایه اجتماعی اتخاذ گردد؟
البته برگشت سرمایه اجتماعی بسیار سخت است برای اینکه مردم به جامعه و جریان اصلاحات اعتماد قطعی ندارند. سری قبل جبهه اصلاحات تمام و کمال و تمامقد پشت آقای روحانی ایستاد برای اینکه جبهه اصلاحات به افکار و سخنان آقای روحانی رای داد، ولی متاسفانه آنچه توقع داشتند انجام نشد. انتخابهایی که در مدیران اجرایی صورت گرفت و عدم انتخاب افراد اصلح و توانمند در برخی جاها باعث شد که نتیجه و عملکرد سیستم اجرایی دولت آنطور که اصلاحطلبان انتظار داشتند نشود. به هر حال در شرایط فعلی باید مردم بپذیرند که مشارکت در انتخابات کمک میکند به اینکه مسیر اصلاحات هر چند کند بتواند حرکت خود را ادامه دهد. از آن طرف باید کمک شود به اینکه رد صلاحیتها مقداری تعدیل شود و اجازه دهند که افراد صاحب فکری که توانمندی بیشتری دارند در صحنه انتخابات شرکت کنند و مردم را به مشارکت جدی دعوت کنند.
برخی معتقدند که اگر فضای انتخاباتی بر جامعه حاکم شود مسائل پیرامون انتخابات بیش از سایر مسائل همچون اوضاع معیشتی مردم بر جامعه تاثیرگذار خواهد بود. ارزیابی شما چیست؟
به نظر من قطعا مسائل اقتصادی و معیشتی بیش از سایر مسائل بر فضای انتخابات سایه خواهد انداخت. مردم اکنون بیش از هر چیزی نیازمند این هستند که راه حلهای درستی برای مسائل اقتصادی و معیشتیشان اتخاذ گردد و قابل اجرا باشد. اکنون دیگر جبهه اصولگرا و اصلاحطلب رنگ قبلی را ندارد و مردم به حرفها و برنامههایی رای خواهند داد که کارگشا باشد و به شکل عملیاتی بتواند کمک کند که مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم را حل کند. البته هنوز تحلیل درستی در جبهه اصلاحات و اصولگرا در مورد این برنامهها وجود ندارد. لذا مردم دیگر با شعار پای صندوقهای رای نخواهند آمد. احزاب سیاسی باید برنامه داشته باشند. اصلاحطلبان اگر برنامه درستی برای حل مشکلات زندگی مردم نداشته باشند، نخواهند توانست اعتماد مردم را جلب کنند.
جمعبندی نهایی
در همین راستا عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان گفت: هنوز هیچ جمعبندی خاصی در مورد نوع مشارکت اصلاحطلبان در انتخابات صورت نگرفته است؛ چرا که باید ابتدا نسبت به آسیب شناسی اقدامات قبلی این شورا همچون نتایج عملکرد لیست امید در مجلس دهم اقدام کرده و سپس بر اساس نتیجه حاصله و تحلیل از فضای سیاسی کشور مجموعه گزینههای موجود را روی میز گذاشته و در نهایت به راهبرد مشترک دست پیدا میکنیم. به نوشته ایسنا؛ آذر منصوری با بیان اینکه شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان به دنبال رفع نقص عملکرد این شورا در ادوار گذشته است، اظهارکرد: با رفع نقصها و بهرهگیری از نقد و نظرها اصلاحطلبان میتوانند حضور موثرتری در فضای سیاسی کشور داشته باشند.