سرفه یکی از شایع ترین مشکلاتی می باشد که برای هر فردی به وجود می آید که البته سرفه انواع متفاوت و علت هاتی مختلفی دارد از این رو قرص ژلوکاف می تواند برای پیشگیری از انواع سرفه استفاده شود.
موارد مصرف قرص ژلوکاف
قرص ژلوکاف که در اشکال مختلف دارویی وجود دارد، نام دیگر آن (دکسترومتورفان) است بیشتر برای از بین بردن التهابات دستگاه تنفسی استفاده می شود که از قبیل:
نکته ای که در مورد مصرف این دارو وجود دارد این است که به هیچ عنوان نباید از این دارو برای درمان و پیشگیری از سرفه خلط دار مصرف شود.
مکانیسم اثر
این دارو با اثر گذاری مستقیم بر روی سیستم مرکز سرفه که بصل النخاع نام دارد باعث می شود تا رفلکس سرفه ضعیف تر شود و سپس با تحریک کردن گیرنده های آلفا در قسمت مخاط دستگاه تنفسی که موجب تنگ شدن عروق شده اند موجب کاهش تورم ها، باز شدن احتقان ها و التهابات دستگاه تنفسی می شود که منجر به باز شدن و راحت نفس کشیدن از راه های تنفسی مان می شود.
اثربخشی دارو
جذب قرص ژلوکاف از طریق خوراکی به راحتی انجام می شود، و به سرعت از راه دستگاه گوارش جذب می شود، باید گفت که دکسترومتورفان می تواند در حجم وسیعی در کبد متابولیزه و به یک متابولیت فعال تبدیل شود که دفع آن از طریق کلیه ها انجام می شود.
اما باید گفت که به دلیل ناقص بودن جذب اثرات متابولسیم کبدی حدود حداکثر ۷۵ درصد آن از طریق ادرار به صورت تغییر نیافته در بدن دفع می شود، زمانی که این دارو مصرف می شود اثرات دکسترومتورفان ۱ ساعت ونیم و همچنین شروع اثرات پسودوافدرین هم زمانی حدودی حداکثر ۳۰ دقیقه است که در کل اثرات این دو ترکیب بین ۶ تا ۴ ساعت می باشد.
مقدار مصرف ژلوکاف
در بزرگسالان ⇐برای استفاده از قرص ژلوکاف بزرگسالان باید مقدار مصرفی هر ۶ ساعت باشد، در طول روز نباید بیشتر از ۴۰ میلی گرم از این دارو استفاده کرد.
در کودکان ⇐ برای مصرف کودکان ۲ تا ۶ ساله به اندازه ۲ نیم میلی لیتر از شربت آن هر ۶ ساعت. و همچنین برای کودکانی بین ۶ تا ۱۲ ساله ۵ میلی لیتر با فاصله زمانی ۶ ساعت است.
عوارض جانبی ژلوکاف
اگر در حجم بالا و در یک دوره طولانی مدت از قرص ژلوکاف استفاده کنید عوارضی همچون موارد زیر را در بر خواهد داشت.
خشک شدن دهان بالا رفتن سلامت قلب بیقراری و اضطراب بی خوابی لرزش بدن آریتمیموارد احتیاط در مصرف
در صورت داشتن هر گونه از مشکلات زیر پیش از مصرف این دارو پزشک خود را مطلع سازید و یا با احتیاط بیشتری به مصرف دارو بپردازید.
در صورت داشتن مشکلات تنفسی همچون آسم، سرفه های خلط دار، اختلالات و نارسایی های کبدی. در صورتی که دچار مشکلات کلیوی، دیابت، پرکاری تیروئید، فشار خون بالا و یا بزرگی پروستات هستید در مورد مصرف این دارو احتیاط داشته باشید. در صورتی که از این دارو برای درمان سرفه های خلط دار استفاده شود منجر به جمع شدن اخلاط در بدن می شود.تداخلات دارویی
این دارو می تواند با دیگر دارو ها تداخل ایجاد کند از این رو باید لیست تمامی داروهایی که استفاده می کنید در اختیار پزشکتان قرار دهید، زیرا ممکن است تداخلات داروی این دارو به صورت چندین برابر ظهور یابد.
استفاده همزمان مهار کننده های مونوآمین همانند (فورازولیدون و پروکاربازین) منجر می شود فشار خون افزایش شدیدی داشته باشد. استفاده همزمان قرص ژلوکاف با کینیدین باعث افزایش بیشتر عوارض جانبی خواهد شد. استفاده همزمان دارو های گیرنده بتا آدرنژیک منجر به کاهش اثرات دارو خواهد شد.نکته: در صورتی که با گذشت ۱ هفته از مصرف به مرور دانه های جلدی بر روی سرتان ظاهر شد و یا دچار تب و سردرد های مداوم شدید بهتر است هر چه زودتر به پزشک خود مراجعه کنید.
شما می توانید برای دریافت بیشتر اطلاعات دارویی کلیک نمایید.
منبع : آرگا