حمله یمنی ها به آرامکو و اتهام افکنی ضد ایرانی آمریکا و عربستان


حمله یمنی ها به آرامکو و اتهام افکنی ضد ایرانی آمریکا و عربستان

تهران- ایرنا- به دنبال حملات بامداد شنبه به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان، مقام های آمریکایی و سعودی روز دوشنبه نوک پیکان اتهامات بی پایه را متوجه ایران کردند.

واشنگتن و ریاض در حالی انگشت اتهام به سمت تهران نشانه رفتند که جنبش انصار الله یمن، با پذیرش مسئولیت حملات یاد شده، اعلام کرده در واکنش به تداوم حملات جنگنده های سعودی به یمن و محاصره چندین ساله این کشور، در عملیاتی تحت عنوان "توان بازدارندگی دوم" تاسیسات نفتی و پالایشگاه های بقیق و خریص متعلق به شرکت آرامکو واقع در شرق عربستان را هدف حملات پهپادی خود قرار داده است.

به دنبال حملات یاد شده، تولید و صادرات نفت عربستان به میزان ۵۰ درصد کاهش یافت.

حملات به تأسیسات نفتی عربستان سعودی بیش از پنج‌ونیم میلیون بشکه نفت از تولید روزانه این کشور کاست و قیمت نفت در بازارهای جهانی را در روز دوشنبه حدود ۱۰ درصد افزایش داد.

"یحیی سریع" سخنگوی نیروهای مسلح یمن در بیانیه‌ای هشدار داده است: در صورتی که عربستان به تجاوز و محاصره خاک این کشور ادامه دهد، اهداف و رشته عملیات‌ بعدی یمنی‌ها روز به روز گسترده‌تر و دردناک تر خواهد بود؛ تا جایی که ریاض چاره ای جز توقف تجاوزهای خود نداشته باشد.

آمریکا و سیاست "فریب حداکثری":

پس از حملات روز شنبه به تاسیسات نفتی آمریکا، مقام های آمریکایی، ایران را بدون هیچ مدرکی متهم کردند که در این عملیات دست داشته است هر چند ترامپ در جریان نشست خبری اش با ولیعهد بحرین تا حدودی از مواضع اولیه اش عقب نشینی کرد.

در واکنش به حملات صورت گرفته به تاسیسات نفتی عربستان،؛ دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه با مقام‌های ارشد دولت خود نشستی برگزار کرد.

شبکه خبری "ای بی سی " در تارنمای خود به نقل از «مارک شورت» مدیر دفتر مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا نوشت مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور قرار است در این نشست شواهدی ارائه دهد که ایران را به این حملات مرتبط می‌کند.

ای‌بی‌سی نیوز به نقل از یک مقام ارشد کاخ سفید گزارش داد که دونالد ترامپ از عربستان سعودی خواسته که به صورت رسمی تایید کند ایران پشت ایران حملات بوده تا از حمایت واشنگتن برخوردار شود.

وزیر دفاع آمریکا پس از این جلسه با حضور ترامپ، در توئیتی نوشت: به همراه متحدان مشغول بررسی نحوه واکنش به ایران هستیم.

وی در پیامی سه قسمتی در توئیتر نوشت: « نیروهای نظامی ایالات متحده، به همراه تیم میان‌سازمانی‌مان، مشغول همکاری با شرکای‌مان برای مقابله با این حمله بی‌سابقه و دفاع از نظم بین‌المللی مبتنی بر حاکمیت قانون - که از سوی ایران زیر پا گذاشته شده است - هستیم.»

مارک اسپر افزود: «من همین حالا از جلسه‌ای در کاخ سفید به پنتاگون بازگشتم. در آن ( نشست) سران وزارت دفاع و دیگران، فرمانده کل قوا ( ترامپ) را در جریان جزئیات اوضاع قرار دادند.»

وی در بخش دیگری از این توئیت نوشته است: «در روزهای آخر هفته(روزهای شنبه و یکشنبه) با محمد بن سلمان ولیعهد پادشاهی عربستان سعودی و الشمری وزیر دفاع عراق، در مورد حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی گفت‌وگو کردم.»

نشست یاد شده در حالی برگزار شد که ترامپ روز دوشنبه در صفحه توئیترش نوشت: «به یاد بیاورید وقتی که ایران یک پهپاد را سرنگون کرد ادعا کرد که آگاهانه آن را درحریم هوایی اش سرنگون کرده است این در حالی است که در واقعیت این پهپاد نزدیک حریم هوایی ایران هم نبود. آنها سرسختانه بر این روایت خودشان پافشاری کردند در حالی که می دانستند دروغ بزرگی است. اکنون هم می گویند دخالتی در حمله در داخل عربستان نداشته اند. خواهیم دید؟»

ترامپ به دنبال حمله یاد شده نیز در «توئیتر» نوشته بود: «صادرات نفت سعودی مورد حمله هدف قرار گرفت... دلیلی وجود دارد که ما را متقاعد می‌سازد که عامل این حملات برای ما شناخته شده است، ما آمادگی کامل داریم تا بر اساس نتایج تحقیقات واکنش نشان دهیم، اما از پادشاهی عربی سعودی توقع داریم تا ما را از کسی که گمان می‌کند عامل این حملات است مطلع سازد، در هر صورت به پیش می‌رویم».

دونالد ترامپ، روز دوشنبه در جریان نشست خبری با ولیعهد بحرین نیز تصریح کرد به محض تکمیل اطلاعات، رسانه‌ها در جریان نتیجه قرار خواهند گرفت.

ترامپ در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه ایران را مسئول حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان دانسته است، گفت: «من چنین حرفی نزده‌ام و فقط گفته‌ام فکر می‌کنم می‌دانیم چه کسی بوده است که البته به‌نظر می‌رسد ایران (پشت آن حملات) باشد ولی با این لحنی که شما گفتید، نگفته‌ام.»

او در پاسخ به پرسشی دیگر در مورد احتمال جنگ با ایران گفت: «به‌دنبال جنگ با هیچ کسی نیستیم اما در صورت درگیری بهترین ارتش دنیا و پیشرفته‌ترین تجهیزات را در اختیار داریم.»

ترامپ همچنین گفت مصمم است به عربستان کمک کند اما گفت: «من به سعودی‌ها قولی ندادم ولی باید بنشینیم و با آن‌ها صحبت کنیم.»

وی افزود: « اکنون که به آن‌ها حمله شده، به عربستان کمک می‌کنیم البته همانطور که آن‌ها می‌دانند من دنبال وارد شدن به یک منازعه جدید نیستم... عجله‌ای نداریم و خیلی زود است که بگویم چه می‌کنیم.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز روز یکشنبه در در واکنش به حمله به تاسیسات نفتی عربستان در صفحه توئیترش نوشته بود: "ایران در حمله ای بی سابقه منبع انرژی جهان را هدف قرار داده است."

وی در توییتر نوشت: «در حالی که روحانی و ظریف مدعی‌اند در حال دیپلماسی هستند ایران پشت ۱۰۰ حمله به عربستان است و اکنون در میانه تلاش‌ها برای کاهش تنش، حملات بی‌سابقه‌ای به منابع تامین انرژی جهان صورت گرفته است».

وزیرخارجه آمریکا افزود: «ما از همه ملل می‌خواهیم که یک صدا رفتار ایران را محکوم کنند. همزمان آمریکا به کمک متحدانش تلاش خواهد کرد که عرضه انرژی در جهان صدمه نبیند و ایران را به پاسخگویی در برابر پرخاشگری‌هایش وا دارد».

پمپئو مدعی شد که «هیچ نشانه ای از این که این حملات از یمن شکل گرفته در دست نیست."

سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه روز یکشنبه در واکنش به اظهارات وزیر خارجه آمریکا درخصوص حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان توسط یمنی ها اظهار داشته بود: آمریکایی‌ها سیاستی به نام «فشار حداکثری» را علیه ایران در پیش گرفتند که به دلیل ناکامی ها به سمت «دروغ حداکثری» گرایش پیدا کرده است.

وی با اشاره سخنان وزیر امور خارجه آمریکا خاطرنشان کرد: چنین اتهام‌زنی‌ها و اظهارنظرهای کور و بی‌حاصل در چارچوب دیپلماتیک غیر قابل درک و بی معنی است. در روابط بین المللی حتی «خصومت ورزی» هم دارای حداقلی از باورپذیری و چارچوب‌های منطقی است که مقامات آمریکا این اصول حداقلی را نیز درنوردیده‌اند.

سناتور کریس مورفی نماینده کنگره آمریکا، نیز در پیامی توئیتری ادعای مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور، درباره دست داشتن ایران در حمله پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان را رد کرده بود.
او در صفحه رسمی توئیتر خود نوشته بود: «سعودی‌ها و حوثی‌ها در جنگ با هم هستند. سعودی‌ها به حوثی‌ها حمله می‌کنند و حوثی‌ها در برابر به آنها پاسخ می‌دهند و به آنها حمله می‌کنند. ایران از حوثی‌ها حمایت می‌کند؛ اما اینکه بگویم ایران با حوثی‌ها برابر است، موضوعی نادرست است».

علی ربیعی سخنگوی دولت نیز روز دوشنبه با اشاره به تحولات اخیر یمن و حمله به تاسیسات نفتی ‌آرامکو گفت: برخی بداندیشان منطقه با طرح اتهامات بی‌اساس در مسیر ایجاد تفرقه حرکت کرده و تلاش می‌کنند بی‌اعتمادی بین همسایگان را افزایش دهند که ما یک نمونه از این اقدامات مخرب را در روزهای گذشته در پی حادثه پیش‌آمده برای شرکت آرامکو در عربستان مشاهده کردیم.

ربیعی ادامه داد: قطعا نخبگان یمنی دانش، امکانات و ظرفیت‌های خود را توسعه داده‌اند. آنها هم متحدانی در منطقه و در داخل کشورها و جنبش‌های منطقه‌ای دارند و اینکه به دنبال فرافکنی باشند و باز انتقام‌گیری و خونریزی و باز هم تهدید و حمله مجدد به یمن و تهدید سایر کشورها را راه‌حلی برای پایان این حوادث و مناقشات بدانند همان مسیر طی شده است که منجر به ایجاد بن‌بست و هزینه دادن کشورها منطقه و سود بردن قدرت‌ها از جمله ایالات متحده آمریکا می‌شود.

به گزارش منابع خبری، "ریک پری" وزیر انرژی آمریکا نیز روز دوشنبه در کنفرانس آژانس بین‌المللی انرژی در وین، گفت: «این رفتار غیرقابل قبول است و ایران باید برای مسئولیت‌پذیری مؤاخذه شود».

وی گفت: «اشتباه نکنید، این حمله‌ای آشکار به اقتصاد جهانی و بازارهای بین‌المللی نفت است».

پری بیان داشت: رئیس‌جمهوری آمریکا دستور استفاده از ذخایر راهبردی نفت را داده‌است و وزارت انرژی آماده استفاده از آن در صورت لزوم است.

وی افزود: به‌رغم «تلاش‌های بدخواهانه» ایران، ما مطمئن هستیم که بازار برای مواجهه با آن انعطاف نشان خواهد داد.

"ریک پِری"، همچنین روز دوشنبه در گفت وگو با شبکه خبری " سی ان بی سی "، عنوان کرد کشورهای منطقه خاورمیانه، باید با تشکیل ائتلافی، در برابر اقدامات ایران بایستند.

پری گفت: «زمان آن است که ائتلافی از کشورهای تولیدکننده و مصرف ‌کننده انرژی که سر به ‌راه و جدی هستند شکل بگیرد که کنار هم بایستند و فعالیت‌های بدخیم و شرورانه ایران را متوقف کنند.

سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین روز دوشنبه در واکنش به ادعای بی اساس وزیر انرژی آمریکا در خصوص حمله ایران به تاسیسات نفتی عربستان سعودی ، تصریح کرد واشنگتن پس از شکست در سیاست فشار حداکثری، به سیاست فریب حداکثری روی آورده است.

کاظم غریب آبادی در کنفرانس عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین اظهار داشت: بعد از شکست آمریکا در رسیدن به اهداف خود از طریق سیاست فشار به اصطلاح "حداکثری" علیه کشور من، نماینده آمریکا جدیدا متوسل به یک رویکرد غیرمنطقی و احمقانه و فریب "حداکثری" افکار عمومی شده است.

رسانه های آمریکا و هم خط واشنگتن

همزمان با اظهارات بی پایه مقامات ارشد آمریکا، برخی از رسانه های آمریکایی نیز تلاش کردند با ارایه خبرهایی با منابع مبهم اظهارات یاد شده را مستند و دقیق جلوه دهند.

یک مقام ارشد آمریکایی که نام او ذکر نشده روز دوشنبه در گفت وگو با شبکه خبری" ای.‌بی‌.سی" مدعی شد که ایران با استفاده از بیش از ۱۰ موشک کروز و بیش از ۲۰ پهپاد از خاک خود باعث تخریب بخشی از تأسیسات نفتی در مرکز عربستان شده است.

این مقام ارشد آمریکایی بدون ارایه هیچ سندی گفته است که این حمله «کار ایران است. حوثی‌ها می‌خواهند آن را به اسم خود تمام کنند اما این کار آنها نبوده است.»

به ادعای این مقام آمریکایی، رئیس جمهوری آمریکا «کاملاً آگاه است که ایران مسئول این حملات است اما می‌خواهد در صورتی که سعودی‌ها خواستار کمک هستند خودشان این امر [مسئول بودن ایران] را به‌رسمیت بشناسند.

شبکه خبری " سی ان ان " نیز به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گفت: ایران با شلیک ۱۲ موشک کروز و ارسال بیش از ۲۰ پهپاد از داخل خاک خود، تأسیسات نفتی آرامکو سعودی را هدف قرار داد.

این مقام ارشد آمریکایی همچنین افزود: دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا کاملاً آگاه است که ایران پشت این حملات قرار دارد، اما تنها منتظر تحقیقات پادشاهی عربی سعودی در این زمینه است..

روزنامه واشنگتن پست نیز روز دوشنبه در گزارشی نوشت: «آمریکا مطمئن است که حملات به تاسیسات سعودی از خاک یمن صورت نگرفت و حوثی‌ها در آن هیچ نقشی نداشتند».

یک مقام آمریکایی به روزنامه واشنگتن پست گفته است: پیچیده بودن این حملات، دلیل اعتقاد دولت آمریکا به اینکه حمله از خاک یمن صورت نگرفته است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر گزارش داده بود که مقام های آمریکایی با اشاره به تصاویر ماهواره ای و دیگر شواهد اطلاعاتی معتقدند که حمله از سوی شمال صورت گرفته نه از یمن در جنوب عربستان که شورشیان حوثی مسوولیت حمله را بر عهده گرفتند.

بر اساس این گزارش، مقام‌های آمریکایی با ارائه تصاویر ماهواره‌ای اعلام کردند که دست کم ۱۹ نقطه در دو مرکز تولید نفت و گاز عربستان، از جمله مرکز بسیار حیاتی و مهم، هدف قرار گرفته است. مقامات بر اساس همین تصاویر معتقدند که جهت حملات از مسیر یمن نبوده است بلکه از سمت عراق یا ایران بوده است.

به گزارش آسوشیتدپرس این مقامات که نخواستند نامشان افشا شود، گفته اند که پهپادهای دیگری، که احتمالا به هدف نرسیده اند، در شمال غرب تاسیسات نفتی به دست آمده اند و در حال بررسی مشترک توسط نیروهای آمریکایی و سعودی هستند.

روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نیز دوشنبه مدعی شد آمریکا به عربستان اطلاع داده که ایران مبدأ حمله روز شنبه به تاسیسات آرامکو بوده است.

این روزنامه نوشت: یک مقام آمریکایی تاکید کرده است که داده‌های اطلاعاتی نشان می‌دهد، ایران مبدأ حمله به دو تاسیسات آرامکو در سعودی است. مقامات آمریکایی، عربستان را از این موضوع مطلع کرده‌اند. هر چند این نتیجه‌گیری تاکنون رسما از سوی واشنگتن اعلام نشده است..

به نوشته این روزنامه، در حالی که واشنگتن ادعای حوثی‌ها مبنی بر انجام این حملات به تاسیسات نفتی سعودی را مردود دانسته، مسئولانی در دولت آمریکا نیز به مقامات عراقی تاکید کرده‌اند که این حملات از خاک عراق انجام نشده است.

این در حالی است که به نوشته وال‌استریت ژورنال، مقام‌های عربستانی با اذعان به اینکه به نتیجه‌گیری مشابهی با آمریکایی‌ها درخصوص منشأ این حملات نرسیده‌اند، تاکید کردند که اطلاعاتی که واشنگتن در اختیار آن‌ها قرار داده «قطعی نیست".

در همین حال خبرگزاری اقتصادی بلومبرگ حمله به تاسیسات نفتی عربستان را ضربه‌ای به یکی از شریان‌های اصلی اقتصاد جهانی دانست و از رئیس جمهوری آمریکا خواست تا این موضوع را هفته آینده در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح کند تا ایران در برابر یک واکنش منسجم بین‌المللی قرار گیرد.

عربستان:

برخلاف مواضع صریح آمریکا، واکنش دولت عربستان به حمله صورت گرفته به تاسیسات نفتی اش تاکنون محتاطانه تر و مبهم تر بوده است.

ائتلاف نظامی به رهبری عربستان که از سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون درگیر جنگ یمن شده است، مدعی شد یافته های اولیه نشان می دهد که از سلاح های ایرانی در حمله پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکو در بقیق و خریص استفاده شده است.

ترکی المالکی سخنگوی ائتلاف، روز دوشنبه در یک نشست خبری در ریاض گفت که تمام نشانه‌ها در تحقیقات اولیه حاکی از آن است که سلاحی که در هر دو حمله علیه تاسیسات نفتی عربستان استفاده شده از ایران آمده است.

المالکی در این نشست خبری مدعی شد یافته‌های مقدماتی نشان می‌دهد که این حملات از خاک یمن انجام نشده است.

وی گفت تحقیقات برای یافتن مبدأ این حملات ادامه دارد.

متعاقب اظهارات المالکی، وزارت امور خارجه عربستان نیز شامگاه دوشنبه در بیانیه‌ای ادعا کرد: تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که در این حملات از سلاح ایرانی استفاده شده است و تحقیقات در باره منشاء این حملات ادامه دارد.

در این بیانیه عنوان شده است: عربستان با دعوت از کارشناسان بین‌المللی و سازمان ملل برای آگاهی از حقایق و مشارکت در امر تحقیقات، اقدامات مناسبی را اتخاذ خواهد کرد که امنیت و ثبات آن را تضمین کند. عربستان همچنین تاکید می‌کند که قادر به دفاع از اراضی و مردم خود و نیز پاسخ قدرتمندانه به این تجاوزات است.

به گزارش خبرگزاری رسمی سعودی (واس)، محمد بن سلمان ولیعهد سعودی روز دوشنبه در گفت‌وگویی تلفنی با مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحده گفت: «تهدیدهای ایران نه تنها علیه سعودی بلکه علیه منطقه و جهان است».

براساس این گزارش، بن سلمان شامگاه دوشنبه تماسی تلفنی از مارک اسپر وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا دریافت کرد.

"مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا در این مکالمه ضمن تاکید بر حمایت کشورش از موضع سعودی در قبال حملات اخیر که تاسیسات نفتی آرامکو در مناطق بقیق و خریص را هدف قرار داد، گفت که ایالات متحده آمریکا تمامی گزینه‌ها برای مقابله با حملات به پادشاهی سعودی را بررسی می‌کند.

واکنش دیگر کشورها

عراق:

به گزارش رویترز، دفتر نخست وزیری عراق روز دوشنبه اعلام کرد مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در گفت‌وگویی تلفنی با عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق، تایید کرده که آمریکا اطلاعاتی در اختیار دارد که موید آن است که حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی از خاک و حریم هوایی عراق انجام نشده است.

براساس این گزارش، دفتر نخست وزیر عراق گفت این موضوع در مکالمه تلفنی میان نخست وزیر عراق و وزیر خارجه آمریکا مطرح شده است.

مقام‌های آمریکایی پیشتر با انتشار تصاویر ماهواره ای از خسارت‌های واردشده به تاسیسات «بقیق» و «خریص» عربستان سعودی مدعی شده بودند الگوی تخریب نشان می‌دهد که حمله روز شنبه نه از یمن، که از خاک عراق یا ایران انجام شده است.

عراق هرگونه استفاده از حریم هوایی این کشور برای حمله اخیر به پادشاهی عربستان سعودی را رد کرده بود.

انگلیس:

وزیر امور خارجه انگلیس صبح دوشنبه در توئیتنی با اشاره به حمله به تاسیسات نفتی سعودی گفت، این حمله «خطرناک و ناشایست» بود. وی با بیان اینکه کشورش کاملاً پشت سعودی خواهد ایستاد، گفت: «این یک نقض آشکار قوانین بین المللی است»

"دومینیک راب" افزود: «هنوز تصویر اینکه چه کسی پشت این حملات است واضح نیست منتطریم که تصویری بسیار واضح از حادثه به دستمان بیاید و این به زودی محقق خواهد شد».

وزیر خارجه انگلیس گفت: «این حمله که تأسیسات نفتی سعودی را هدف قرار داده است پیامدهای خطرناکی برای بازارهای جهانی نفت خواهد داشت.این یک اقدام بسیار خطرناک و زشت و لازم است یک واکنش بین المللی واضح و یکپارچه در برابر این اقدام داشته باشیم».

«دومینیک راب» دوشنبه شب نیز با انتشار پیامی در توییتر عنوان کرد که در این باره با همتایان سعودی، آلمانی، فرانسوی و آمریکایی خود گفت وگو کرده تا به روشنی اعلام کند که لندن حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان را محکوم می کند.

"راب" با این حال بر خلاف واشنگتن اتهامی را به ایران نسبت نداد.

بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس نیز روز دوشنبه گفت که حمله به تاسیسات نفتی سعودی نقض آشکار قوانین بین المللی است.

آلمان:

"هایکو ماس"، وزیر امور خارجه آلمان روز دوشنبه با انتشار یک پست توییتری، حملات پهپادی به پالایشگاه بقیق و میدان نفتی خریص عربستان را محکوم کرد و گفت که هیچ چیز نمی‌تواند این حملات را توجیه کند. افزون بر آن، هایکو ماس این حملات را خطری بزرگ برای افزایش تنش در منطقه ارزیابی کرده است.

وزیر امور خارجه آلمان گفته است که این کشور در همراهی با متحدان خود اقدام به تحلیل و بررسی این حملات خواهد کرد. وی هدف از این اقدام را شناسایی مسوولانه عامل این حملات اعلام کرده است.

به گزارش شبکه دویچه وله، "یورگن هاردت" سخنگوی فراکسیون دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی آلمان نیز به ایران هشدار داده و از "بازی با آتش" برحذر داشته است.

سخنگوی فراکسیون اتحادیه دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی آلمان از ایران و شورشیان حوثی خواسته است در راستای تنش‌زدایی اقدام کنند.

روسیه:

سخنگوی رئیس جمهوری روسیه روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: کشورهای منطقه و بازیگران خارجی باید از نتیجه گیری عجولانه در حادثه حمله به مرکز نفتی در عربستان خودداری کنند.

دمیتری پسکوف افزود: حمله پهپادها به مرکز نفتی دولتی در عربستان یک حادثه بسیار ناگوار است که بر بازار جهانی انرژی تاثیر منفی می گذارد.
وی ادامه داد: روسیه به تشدید تنش ها در منطقه پس از حادثه حمله به مرکز نفتی در عربستان برخورد منفی دارد و از همه بازیگران خارجی و کشورهای منطقه می خواهد نتیجه گیری عجولانه نکنند که فقط ممکن است وضعیت را بی ثبات تر کند.

نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد نیز هشدار داده است که نتیجه‌گیری شتابزده درباره عامل حمله به پالایشگاه سعودی بی‌ثباتی را افزایش می‌دهد.

"واسیلی نبنزیا" روز دوشنبه در نشست شورای امنیت که با موضوع یمن برگزار شد، افزود: ما نسبت به حملات ۱۴ سپتامبر که با هواپیماهای بدون سرنشین به تاسیسات بزرگ نفتی عربستان سعودی انجام شد، به شدت نگران هستیم.

نماینده روسیه در سازمان ملل متحد تصریح کرد: افزایش تهدیدهای نظامی، جست وجوی راه حل های مسالمت آمیز برای مشکل یمن را پیچیده خواهد کرد و این تهدیدها را به درگیری منطقه ای وسیعتری می کشاند. ما از همه طرف ها می خواهیم که خویشتنداری داشته باشند و از وقوع چنین حوادث خطرناکی جلوگیری کنند.

ناتو:

«ینس استولتنبرگ» دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز دوشنبه گفت که این سازمان از افزایش تنش ناشی از حملات روز شنبه به تاسیسات نفتی «بقیق» و «خریص» در شرق عربستان سعودی " شدیدا نگران" است.

استولتنبرگ که به بغداد پایتخت عراق سفر کرده، در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه با متهم کردن ایران به بی‌ثبات کردن منطقه، افزود: با از همه طرف‌ها می‌خواهیم از وقوع دوباره چنین حملاتی خودداری کنند چرا که پیامدهای منفی برای همه منطقه دارد.

دبیرکل ناتو با بیان اینکه این سازمان این حمله را به دلیل تاثیرش بر افزایش قیمت نفت «به شدت محکوم» می‌کند، گفت: ما نگران چیزی هستیم که شاهد آنیم، به ویژه از سوی ایران.

استولتنبرگ همچون دیگر مقام‌های آمریکایی ادعای حمایت ایران از گروه‌های تروریستی را تکرار کرده و تهران را مسئول بی‌ثبات کردن همه منطقه دانست.

اتحادیه اروپا:

اتحادیه اروپا نیز با صدور بیانیه ای نسبت به حملات پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان واکنش نشان داد و خواستار آرامش در خاورمیانه شد.

سخنگوی «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: حمله چند فروند پهپاد به دو تاسیسات نفتی شرکت آرامکو در عربستان سعودی، تهدیدی واقعی برای امنیت منطقه ای ایجاد می کند.

وی عنوان کرده است: وضعیت بحرانی و پرتنش کنونی منطقه این قبیل حملات تلاش های جاری را برای کاهش تنش ها و ترغیب گفتگو به خطر می اندازند. اتحادیۀ اروپا همانند چین، خواستار تحقیق برای "شناسایی مسئول و مسبب این حملات" شده است.



عکس صبح بخیر زمستانی | 130 عکس نوشته صبح بخیر زمستانی