مصاحبه ظریف با امانپور و پیام اینستاگرامی دفتر رهبری
مصاحبه کریستین امانپور خبرنگار سی ان ان با محمد جواد ظریف چه مفهومی دارد؟ آیا برای ایجاد اختلاف در داخل است یا برای زمینه سازی یک اتفاق نابجا در نیویورک؟!
وزیر امور خارجه کشورمان که جلوتر از آقای روحانی به نیویورک رفته تا علاوه بر این که زمینه حضور رئیس جمهور ایران را آماده کند، مصاحبه هایی با نشریات آمریکایی داشته باشد و مواضع ایران را در باره مسائل گوناگون به ویژه روابط آمریکا با جمهوری اسلامی ایران نشان دهد مصاحبه ای داشته که حاشیه ساز شده است.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران تیر ماه امسال نیز به نیویورک رفته بود و با رند پاول سناتور آمریکایی دیدار و گفت وگو کرده بود که البته از چند و چون این دیدار خبری منتشر نشد.
در داخل برخی رسانه ها و سیاسیون جریان سیاسی اصلاح طلب سعی کردند زمینه را برای سفر روحانی به نیویورک آماده کنند تا دیدار ترامپ و روحانی اتفاق بیفتد.
حتی شخص رئیس جمهور نیز در یکی از سخنرانی های خود گفت برای منافع مردم و کشور با هر فردی دیدار می کند که البته این موضع با واکنش های زیادی روبرو شد.
تا پیش از سفر ظریف و روحانی، دیدار رئیس جمهور ایران و آمریکا منتفی شده بود، چرا که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز با این سیاست مخالف هستند و آن را صراحتاً اعلام کردند.
صفحه اینستاگرام سایت رهبر معظم انقلاب امروز اول مهر ماه بخشی از سخنان حضرت آیت الله خامنه ای را که چند روز پیش در درس خارج فقه بیان کرده بودند منتشر کرد و نوشت؛
«اگر بخواهیم سخن را در دو جمله خلاصه کنیم، یک جمله اینکه؛ مذاکره با آمریکا یعنی تحمیل خواسته های آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران
دوم اینکه مذاکره یعنی نمایش موفقیت سیاست فشار حداکثری از سوی آمریکا.
برای همین است که مشاهده کردیم رئیس جمهور محترم وزیر خارجه، مسئولین کشور همه یکصدا، یک زبان گفتند که ما با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد. نه مذاکره دو جانبه نه مذاکره چند جانبه. اگر آمریکا حرف خودش را پس گرفت و به آن معاهده هسته ای که نقض کرده بود، برگشت و توبه کرد و شد عضو کشورهای معاهده کننده، آنوقت در جمع کشورهای معاهده کننده که شرکت می کنند و با ایران صحبت می کنند او هم شرکت کند. بدون آن هیچگونه مذاکره ای در هیچ سطحی بین مسئولین جمهوری اسلامی و آمریکایی ها اتفاق نخواهد افتاد. در سفر نیویورک نه در غیر سفر نیویورک. این را هم رئیس جمهور محترم تصریح کرد، هم وزیر خارجه گفت.»
روشن است که شرط جمهوری اسلامی ایران که آن را رهبر انقلاب بیان کردند، از سوی آمریکا اجرا نخواهد شد ضمن آن که سخن رهبری شرط نیست، حقی است که به واسطه تعلیق و تعطیل فعالیت های صلح امیز هسته ای ایران باید تحریم های اقتصادی لغو می شد؛ که نه تنها نشد، بلکه تحریم ها بازگشت و افزایش هم یافت.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر میبرد در گفتوگو با کریستین امانپور خبرنگار شبکه تلویزیونی سیانان، گفته است که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران حاضر است با همتای آمریکایی خود دیدار کند به شرط آنکه ترامپ آنچه که لازم است انجام دهد و ایران حاضر است در ازای لغو تحریمها اجازه بازرسی دائمی از تاسیسات اتمی بدهد.
امانپور سخنان وزیر خارجه ایران را در توییتر خود منتشر کرده و از قول وزیر خارجه ایران نوشته: «شاخه زیتون(نماد صلح) همیشه از سوی ایران روی میز بوده و ما مجددا بر آن تاکید میکنیم.»
گمان می رفت بحث دیدار و گفت و گو با مقامات آمریکا پس از سخنان رهبر معظم انقلاب که ابعاد منفی چنین اتفاقی را به خوبی روشن کردند، در میان مسئولین به ویژه دولتمردان و شخص آقای ظریف پایان یافته است و پست اینستاگرامی دفتر رهبری و بازنشر سخنان ایشان در این زمینه نشان می دهد که یک ناخرسندی از سخنان آقای ظریف وجود داشته باشد.
هر چند احتمال این که کریستین امانپور شیطنت کرده باشد وجود دارد، اما وزارت خارجه، سخنگوی دستگاه دیپلماسی و البته مهمتر از آن شخص آقای ظریف باید در باره سخنان خبرنگار سی ان ان که از زبان وزیر خارجه ایران منتشر کرده پاسخ و توضیح دهند که آیا چنین سخنی درست است یا نادرست.
گرچه مصاحبه ضبط تلویزیونی شده و قرار است متن کامل آن نیز از شبکه سی ان ان پخش شود.
اکنون در داخل کشور این شائبه ایجاد شده که آیا بار دیگر ماجرای نخستین سفر آقای روحانی به نیویورک و دیدار ظریف و کری و گفت وگوی تلفنی اوباما و روحانی به شکل کاملتر تکرار خواهد شد؟
نتیجه آن دیدار و و مکالمه تلفنی چه بود که اکنون اصرار بر دیدار ترامپ و روحانی است؟
افکار عمومی در انتظار پاسخی قانع کننده از سوی دولت و دستگاه دیپلماسی هستند.