کلانی: فراموش کردم توپ بازی با عراق را به یادگار بردارم

منبع خبر / ورزشی / ۲۲-۰۸-۱۳۹۸

کلانی: فراموش کردم توپ بازی با عراق را به یادگار بردارم

تهران- ایرنا- پیشکسوت فوتبال ایران گفت: آن‌قدر غرق خوشحالی بابت پیروزی ایران مقابل عراق بودم که فراموش کردم توپ مسابقه را به یادگار بردارم اما مهم شکست دادن عراق بود که با هیچ کلمه‌ای قابل توصیف نیست.

«حسین کلانی» یک نام ماندگار در تاریخ بازی‌های ایران و عراق است. او سال‌ها پیش از این و در سال ۱۹۷۲ در یک روز خاطره‌انگیز موفق شد مقابل حریف سنتی ایران هت‌تریک کند.

کلانی بعد از این نیم قرن از آن روز باشکوه در گفت‌وگو با خبرنگار ورزشی ایرنا به مرور خاطرات سه گل دیدنی‌اش پرداخت.

به نیم قرن پیش برگردیم، به روزی که «حسن کلانی» مقابل عراق هت‌تریک کرد.

به طور حتم یکی از بهترین روزهای فوتبالی‌ام محسوب می‌شود که هیچ‌وقت فراموش نخواهم کرد؛ زدن سه گل به عراق برای همیشه در گنجینه خاطرات فوتبالی‌ام به یادگار باقی می‌ماند.

آن سه گل چطور به ثمر رسید؟

اگر راستش را بخواهید ۴۸ سال از آن روز تاریخی می‌گذرد و دقیق یادم نیست چه بازیکنانی پاس گل دادند و به طور دقیق بگویم گل اول یا گل‌های بعدی‌ام را چطور وارد دروازه عراق کردم اما فقط می‌توانم بگویم که سه شوت زدم که از شانس خوبم هر سه تای آن تبدیل به گل شد.

در چنین مسابقات حساسی هر بازیکنی این شانس را ندارد که سه گل بزند و نامش را برای همیشه در تاریخ فوتبال ایران ثبت کند.

به خوب نکته‌ای اشاره کردید، بهترین تعبیر همین شانس می‌تواند باشد. آن روز شانس با من خیلی یار بود که توانستم دست به این کار بزرگ بزنم اما یک موضوعی است که باید بگویم. موضوعی که همیشه به آن اعتراف کرده‌ام.

چه موضوعی؟

اگر این اتفاق برای من افتاد به زحمت و تلاش همه بازیکنان بستگی داشت.آنها بودند که در این راه کمک‌رسان من بودند نباید بگویم من حسین کلانی سه گل زدم و نقش اول را در این پیروزی ایفا کردم.آنها از خط دروازه تا نوک حمله جنگیدند و قرعه به نام من افتاد همین و بس...

با توجه به شرایط سیاسی کشور در آن روزها بازی ایران و عراق در جام ملت‌های آسیا ی ۱۹۷۲ بانکوک از اهمیت زیادی برخوردار بود؟

دقیقا همین طور است که می‌گویید، حتی نیروهای نظامی ۲ کشور در مرزهای ایران و عراق در حالت آماده‌باش به سر می‌بردند و هر لحطه ممکن بود بین ۲ کشور جنگ رخ دهد. بازی از اهمیت زیادی برخوردار بود و رادیوی کشور عراق برای این جدال دست به تبلیغات گسترده‌ای زده بود و مدام می‌گفتند ایران را به سختی شکست خواهیم داد. این اتفاقات باعث شده بود تا بازیکنان تیم ملی هم‌قسم شده و با تمام وجود در زمین مسابقه حاضر شوند.

یادتان می‌آید در رختکن تیم ملی قبل از این مسابقه چه اتفاقی افتاد؟

رگ غیرت همه بازیکنان ایران به جوش آمده بود، وقتی می‌خواستیم در رختکن آماده رفتن به زمین بشویم حلقه اتحاد تشکیل داده و هم‌قسم شدیم باید برنده از زمین خارج شویم. خدا حمیدخان شیرزادگان را رحمت کند به بازیکنان گفت بچه‌ها سرمان را جلوی توپ می‌گذاریم اما نباید شرمنده مردمی شویم که تمام چشم‌هایشان به این جدال حساس است.

از بعد پیروزی ایران بگویید، چه اتفاقاتی افتاد؟

غوغایی بود، همه بازیکنان ایران سر از پا نمی‌شناختند. این درست که بازی فوتبالی بود اما از نظر سیاسی انگیزه‌های فوق‌العاده‌ای برای ما داشت و فقط یک بازی ساده نبود. شاید به جرات بتوانم بگویم یکی از بهترین و بزرگ‌ترین پیروزی‌های تیم ملی بود که حاصل شد. بعد از بازی مردم برای خوشحالی به خیابان‌ها ریخته و به شادی پرداختند.

آن روزها رسم بود بازیکنی که هت‌تریک می‌کند توپ مسابقه را به یادگار بردارد؛ شما هم این کار را کردید؟

آن قدر غرق خوشحالی در این مسابقه بودیم که فراموش کردم توپ مسابقه را به یادگار بردارم اما اشکالی ندارد، مهم شکست دادن عراق بود که با هیچ کلمه‌ای قابل توصیف نیست.

در پایان بازی‌ها قهرمان آسیا شدید؟

بعد از بازی با عراق به مصاف تایلند میزبان رقابت‌ها رفتیم، آنها برای قهرمانی تدارک وسیعی دیده و ورزشگاه را پر کرده بودند. ۲ بر صفر عقب افتادیم. شرایط آب و هوایی نیز به ضرر ما بود. ۱۰ دقیقه به پایان مسابقه وقت باقی مانده بود که تایلندی‌ها جشن پیروزی گرفته بودند. علی جباری در هفت دقیقه دست به آتش بازی زد و سه گل زد تا بازی باخته را با پیروزی عوض کرده و با قاطعیت راهی مرحله نیمه نهایی شویم.

کلانی: فراموش کردم توپ بازی با عراق را به یادگار بردارم

در نیمه نهایی با کامبوج روبرو شدید؟

کامبوج در مرحله مقدماتی به ایران باخته بود و برای انتقام به زمین آمده بود، گل اول را این تیم به ایران زد اما خیلی زود بازی را به تساوی کشاندیم. صاحب یک ضربه پنالتی نیز شدیم که مرحوم ناصر حجازی پشت توپ ایستاد اما متاسفانه با بدشانسی ضربه‌اش به خارج رفت اما درست چند دقیقه بعد «پرویز قلیچ‌خانی» گل برتری ایران را زد تا با پیروزی ۲ بر یک راهی فینال این رقابت‌ها شویم.

در فینال به مصاف کره‌جنوبی رفتید؟

بازی در وقت‌های قانونی با تساوی یک بر یک به پایان رسیده بود و کار به وقت اضافی کشیده شد. اگر اشتباه نکنم در دقیقه ۱۰۷ بازی بود که گل دوم ایران را زدم تا برنده شویم. یک اتفاق جالب نیز در بازی با کره جنوبی در ایران افتاد که باعث شد مردم یکی ۲ ساعت بعد از قهرمانی تیم ما با خبر شوند.

چه اتفاقی؟

تلویزیون ایران فقط وقت‌های قانونی این مسابقه را از تایلندی‌ها خریداری کرده بود و ۳۰ دقیقه وقت اضافی را نتوانست نشان دهد. بعد از این که قهرمان شدیم تازه یکی ۲ ساعت بعد تلویزیون اعلام کرد ایران عنوان قهرمان بازی‌های آسیایی را کسب کرد.

در این جام آقای گل نیز شدید.

با زدن ۵ گل این عنوان به من رسید و کفش‌ طلای مسابقات را به من دادند.

فکر می‌کنید در بازی فردا چه نتیجه‌ای برای فوتبال ایران رقم بخورد؟

خب امیدوارم تیم ملی در این مسابقه به پیروزی رسیده تا علاوه بر اینکه خاطره شکست مقابل بحرین را پاک می‌کند دوباره مدعی اول صعود از این گروه شود. من احساس می‌کنم بازیکنان تیم ملی با انگیزه‌های زیادی که برای این جدال دارند با دست پر اردن را ترک کنند.



وداع کمیل قاسمی از کشتی روی دوش پرویز هادی