خلاقیت دردنیای امروز یکی از پیش شرط های اساسی موفقیت است.
کودکان امروز و بزرگسالان فردا برای کسب موفقیت در ابعاد مختلف زندگی شان بیش از هوش نیازمند خلاقیت هستند تا بتوانند شرایط مطولب را خلق کنند، راه حل های جدیدی کشف کنند و جهان را به گونه ای متمایز و شایسته تغییر دهند.
به عنوان والدممکن است با این سوال مواجه شوید که چگونه می توان خلاقیت را در کودکان افزایش داد؟ کودکان خلاق چگونه رشد می کنند و روش های عملی پرورش خلاقیت چیست.
با ادامه ی مطلب همراه باشید تا با پاسخ این سوال ها بیشترآشنا شوید.
1. برای فرزندتان کتاب بخوانید.
یکی از ضروری ترین کارها برای رشد فکر و هوش و خلاقیت کودک، کتاب است. وقتی برای فرزندتان کتاب می خوانید، می توانید تخیل و تصورپردازی های ذهنی او را پرورش دهید.
برای این منظور بهتر است کتاب هایی انتخاب کنید که بزرگ هستند و تصاویر رنگی بسیاری در خود دارند.
تصاویر بیشتر از نوشته ها جلب توجه می کنند و همه ی حواس کودک را درگیر می کنند.
هنگام خواندن کتاب یک طرح کلی در ذهن خود برای موضوع داستان در نظر بگیرید و با صداهای متفاوت برای شخصیت های مختلف، داستان را برای فرزند خود بخوانید.
2. داستان گویی را فراموش نکنید.
برای جلب توجه بیشتر کودکان داستان های خود را برای او تعریف کنید. می توانید از شخصیت های واقعی در اطراف او و یا فضای خانه خود برای تصویرسازی و شخصیت های داستان بهره ببرید.
توجه داشته باشید که هرچه فضا و شخصیت ها آشناتر باشند، کودک توجه بیشتری به داستان نشان خواهد داد.
به این ترتیب، ذهن کودک سعی می کند داستان را تصویرسازی کند و این بازی و سرگرمی خوب، همزمان خلاقیت ذهنی فرزند را نیز پرورش می دهد.
3. وسایل الکترونیک را کنار بگذارید.
بارها و بارها این مساله را یادآور شده ایم که کودکان زیر دو سال نباید پای تلویزیون بنشینند.
کودک باید حداکثر 30 دقیقه اجازه تماشای تلویزیون را داشته باشد. بیش از این، قوه تخیل و خلاقیت های او کمرنگ خواهد شد.
فراموش نکنید که اگرچه گوشی های موبایل و یا تلویزیون فرزندتان را آرام می کند و مانع از فعالیت و شیطنت او می شود اما یدترین ابزار برای تخریب خلاقیت است.
4. موسیقی های خوب را جایگزین کنید.
یکی از بهترین اسباب بازی های رشد دهنده ی خلاقیت، وسایل موسیقی هستند.
هنگامی که کودک با سازهای اسباب بازی خود صدا تولید می کند، آواز می خواند و شاد است، در واقع در حال بروز استعدادهای ذاتی خود است. شما با تحسین و تشویق او می توانید این ابتکارات را در ذهن او پرورش دهید.
پرورش هوش موسیقیایی کودک می تواند زمینه های رشد خلاقیت را بیشتر کند و به تخلیه ی انرژِی نیز کمک کند.
5. دوستان تخیلی فرزندتان را بپذیرید و همراهی کنید.
داستن دوستان تخیلی در مراحل رشد کودک بسیار طبیعی و نرمال است . اگر فرزندتان دارای چنین دوستانی است نیازی به تعجب و یا سرزنش او نیست.
وجود این دوستان می تواند از قوه تخیل بسیار قوی در کودکان خبر دهد.
کودکان دارای دوستان خیالی اصولا رفتار اجتماعی بهتر و هراس اجتماعی کمتری دارند. در همین راستا، می توانید هنگامی که فرزند شما در حال بازی با دوستان خیالی خود است در جمع آن ها حضور داشته باشید و تا زمانی که رفتار بد یا اشتباهی از فرزندتان سر نزده است، او را همراهی کنید تا تخیلاتش را بروز دهد.
6. الگوی عملی خلاقیت باشید.
دیدن پدر و مادری که هیچ گونه خلاقیتی از خود روزنمی دهند و دایما برای رفع کوچک ترین نواقص خانه نیز دست به دامن دیگران هستند، کودکی مطیع و فاقد خلاقیت را رشد می دهد.
تلاش کنید تا در کوچک ترین کارها نیز نمونه ی خوبی از خلاقیت باشید. کودک تان بیش از هر چیز می تواند از این مزیت استفاده کند که والدینی خلاق و خوش فکر دارد.
دائماً در بند اصول و قوانین خشک و انعطاف ناپذیر بودن و یا تقلید و پیروی دایم از دیگران می تواند بازدارنده باشد و کودک تان را نیز مقلد و انعطاف ناپذیر کند.
7. نمایش و ایفای نقش را فراموش نکنید.
شرکت در کلاس های نمایش، تئاتر و یا اجرای بازی های گروهی نمایشی به کودک کمک می کند تا بتواندخود را به جای شخصیت های مختلف بگذارد و تخیل اش را تقویت کند.
می توانید برای فرزندتان ابزارهای لازم برای ایفای یک نقش را تهیه کنید تا بتواند بیشتر در نقشش فرو رود و اجرایی واقعی تر داشته باشد.
این قبیل بازی ها می توانند از طریق پرورش دنیای پدیداری کودک به رشد خلاقیت او کمک کنند.
8. عادت های عجیب را بپذیرید.
برای گروهی از والدین قبول کردن و کنار آمدن با برخی عادت های عجیب کودک بسیار دشوار به نظر می رسد. به طور مثال، فرزند شما دوست دارد برای بازی در کوچه دامن کوتاه خود را بپوشد. این از نظر شما به هیچ عنوان درست و قابل قبول نیست. اما این را بدانید که کودک این وسواس را درک نمی کند.
بنابراین پیش از اینکه با فرزند خود وارد بحث بشوید که هر مکانی لباس مخصوص خود را دارد، به این فکر کنید آیا اشکالی پیش می آید؟ در صورت عدم وجود مشکل می توانید با خواسته ی او کنار بیایید.
9. استقلال فکری و عملی کودک را تقویت کنید
به کودکان فرصت تفکر و اندیشیدن بدهید. کودکان باید فرصت اندیشیدن، تصمیم گیری و عمل کردن داشته باشند. در صورتی که دایما برای فرزندتان تصمیم گیری کنید و یا رفتارهای خوب و بد را مشخص کنید، فرصت واقعی تجربه و کسب استقلال را از او گرفته اید و در این شرایط از خلاقیت خبری نخواهد بود.
10. کنجکاوی های کودک تان را تشویق کنید.
کودکان معمولاً افرادی کنجکاو هستند و اگر والدین با برخورد مناسب کنجکاوی آنها را پرورش دهند آنان را به سوی خلاقیت هدایت میکنند. بنابراین هرگز به سوالات کودک تان اینگونه برخرود نکنید که ” اه خسته م کردی. چقدر سوال می پرسی و…”
11. ارزیابی و قضاوت را کنار بگذارید.
وقتی کودک تان کاری را انجام می دهد، نگریستن کار او با دیدگاه ارزیابانه، انتقاد کردن و ایراد گرفتن می تواند باعث شود تا او به طور کلی دست از کار بکشد و یا دقیقا کاری را انجام دهد که شما می پسندید.
به خاطر داشته باشید که ارزیابی، خلاقیت را از بین میبرد. بنابراین بیش از هر چیز به ایده های فرزندتان توجه کنید، آن ها را تشویق کنید و استقلال و تمامیت کودک تان را به رسمیت بشناسید.
12. کودک را مجبور به انجام کاری نکنید.
هیچ استعدادی به زور شکوفا نمیشود. اجبار کردن کودک تان به انجام کارهایی که تمایلی به انجام شان ندارد، منجر به ایجاد اضطراب در کودکان میشود و اضطراب به نوبه خود یکی از موانع خلاقیت است.
اجازه دهید تا کودک علایق خود را کشف کند و برای آن ها مشتاقانه قدم بردارد.
13. محلی برای شکوفایی فرزندتان فراهم کنید.
برای کودک تان مکان مشخصی در گوشهای از منزل اختصاص دهید تا کارهای مورد علاقه خود را بدون نگرانی انجام دهد.
ضمن اینکه در این محل وسایلی هم برای او فراهم کنید. این وسایل میتواند مواردی از قبیل گل رس، خمیربازی، قیچی بی خطر، وسایل دورریختنی بی خطر، گواش و وسایل هنری دیگر باشد.
کودک باید بتواند در این محل احساس راحتی کند و کارهایی را که دوست دارد با خیال راحت انجام دهد.
نویسنده : کودکانه