در هفته گذشته علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی در راس هیاتی برای شرکت در اجلاس تمدنهای کهن به چین سفر کرد.
وی ضمن دیدار با شوگانگ وزیر فرهنگ و گردشگری چین از تربیت راهنماهای گردشگری زبان چینی بهعنوان یکی از این اقدامات مهم نام برد و گفت: در این مسیر نیازمند حمایت و کمک سفارت چین در تهران هستیم زیرا اگر کمک کنید میتوانید سهم بیشتری از ۹میلیون گردشگر خروجی از ایران داشته باشید.
مونسان همچنین لغو روادید گروهی توسط چین برای گردشگران ایرانی را خواستار شد و گفت: یکی از سیاستهای فرهنگی دو کشور توسعه روابط مردم با مردم است و توسعه گردشگری به تقویت این روابط کمک میکند.
او به بازسازی، مرمت و احیای اقامتگاهها و کاروانسراهای مسیر جاده ابریشم قدیم در ایران اشاره کرد و گفت: این اماکن با استفاده از صنایعدستی به هتل کاروانسرا و هتلهای سنتی تبدیل شدهاند که مورد اقبال گردشگران خارجی به ویژه اروپایی قرار گرفته است.
وی پس از بازگشت از چین در یاداشتی که در اختیار ایرنا قرار داد، نوشت: باید به خوبی از این فرصت استفاده کرد تا ایران به عنوان یکی از مقاصد گردشگری دائم چینی ها ها تبدیل شود. هم اکنون برای میزبانی از حداقل یک درصد بازار گردشگران خروجی چین برنامهریزی و در مرحله نخست برای جذب یک میلیون گردشگر چینی تا چهار پنج سال آینده هدفگذاری کرده ایم. از سویی با توجه به مناسبات و پیشینه تاریخی و فرهنگی دوکشور، در تمامی برنامه هایمان پیوست فرهنگی همچون برگزاری نمایشگاه های آثار تاریخی فرهنگی از آثار دو ملت و همکاری های های موزه ای را لحاظ خواهیم کرد، چراکه معتقدیم تمام مسیرهای توسعه پایدار از شاهراه فرهنگ می گذرد.
مونسان پس از بازگشت از چین با سفیر ارمنستان در ایران دیداری داشت و با تاکید بر افزایش همکاری کشورهای منطقه در حوزه گردشگری، افزود: کشورهای منطقه دارای فرهنگ و پیشینه تاریخی مشترک هستند و این علاقهمندی بین ملتها برای شناخت بیشتر از یکدیگر وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه برای شناخت بیشتر ملتهای منطقه از همدیگر لازم است که اقدامات بیشتری انجام شود، تصریح کرد: کشورهای منطقه ۴۰۰میلیون نفر جمعیت دارند و این یک بازار بسیار خوب اقتصادی و گردشگری محسوب میشود که باید مورد استفاده قرار گیرد. باید شرایط لازم برای نزدیکی ملتها و دولتهای منطقه بیش از پیش فراهم شود.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اضافه کرد: کارشناسان ایرانی، تجارب بسیار خوبی در زمینه کاوش و مرمت آثار تاریخی دارند و ما آمادگی داریم این تجربیات را به کارشناسان کشور ازبکستان منتقل کنیم.
مونسان با بیان اینکه در هر سه بخش میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اراده و علاقهمندی برای افزایش همکاریها با ازبکستان وجود دارد، گفت: نمایشگاه گردشگری ایران بهمن ماه امسال با حضور فعالان این حوزه از کشورهای مختلف برگزار خواهد شد؛ شرکتها و فعالان گردشگری ازبکستان هم میتوانند با حضور در این نمایشگاه، ظرفیتها و توانمندیهای خود را در معرض دید علاقهمندان قرار دهند.
او اظهار کرد: برای افزایش همکاریها در حوزه گردشگری، برگزاری نشستهای رو در رو بین شرکتهای فعال گردشگری ایران و ازبکستان امری ضروری است که این مهم میتواند در حاشیه برگزاری نمایشگاه گردشگری تهران انجام شود.
۳۳ مورد واگذاری به بخش خصوصی
شاید یکی از اخبار مهم دیگر هفته گذشته واگذاری ۳۳ بنای تاریخی به بخش خصوصی باشد. صندوق احیاء و بهرهبرداری از بناهای تاریخی و فرهنگی، ۳۳ بنای تاریخی را در ۱۶ استان به منظور احیاء، مرمت و بهره برداری مدت معین به مزایده گذاشت در این مزایده خانه پدری جلال آل احمد شهر تهران و کاروان سرای تی تی سیاهکل به چشم می خورد.
خشایار نیکزاد مدیرعامل شرکت ایرانگردی و جهانگردی در نشستی با خبرنگاران خبرهای جالبی داد از آن جمله می توان به ایجاد سرویس بهداشتی الکترونیک خبر داد.
با مدیر پایگاه های میراث جهانی صحبت کرده و پیشنهاد دادیم که برای توریست خارجی، سرویس بهداشتی با تکنولوژی روز در باغ فین کاشان ایجاد شود. این نمونه منحصر به فردی خواهد بود که توریست با سکه های دلار یا یور می تواند از آن استفاده کند.
فارابی و عطار در گرامیداشت یونسکو
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، از قرار گرفتن ابونصر فارابی و عطار نیشابوری در فهرست گرامیداشت کمیسیون ملی یونسکو خبر داد.
حجتالله ایوبی عنوان کرد: هر دوسال یکبار کشورها میتوانند دو شخصیت برجسته خود را که تولد و وفات آنان در مضربی از ۵۰ است به یونسکو معرفی کنند و بزرگداشت این شخصیتها برگزار شود.
وی با بیان اینکه بعد از بررسی گروههای کارشناسی در نهایت دو شخصیت «ابونصر فارابی (معلم ثانی)» و «عطار نیشابوری» برای معرفی به یونسکو به منظور ثبت در «فهرست گرامیداشت یونسکو» انتخاب شدند، ادامه داد: ابونصر فارابی از مفاخر ایران در علوم زبان و ریاضیات و کیمیا و هیات و موسیقی و طبیعیات و الهیات و علوم مدنی و فقه و منطق بوده است، بنابراین بزرگداشت این نابغه اندیشمند که در همه عمر در راستای پیوند و تلفیق دین و فلسفه در تاریخ اندیشه اسلامی تلاش کرد اتفاقی بزرگ است.
ایوبی در ادامه با اشاره به جایگاه رفیع عطار نیشابوری و قرار گرفتن این عارف و شاعر نامی ایران در فهرست گرامیداشت یونسکو عنوان کرد: جای خرسندی است که نام عطار که عمر خود را در سده شش و هفت قمری در راه سیر سلوک گذاشت در این فهرست قرار گرفته و شاهد برپایی بزرگداشت این عارف و شاعر نامآور ایران هستیم.
افتتاح خانههای خلاق در آینده نزدیک
پویا محمودیان معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگی با اشاره به اینکه صنایع دستی به جهت ویژگیهایی که دارد در قالب دیگر صنایع نیز تعریف میشود، گفت: طرح تجاریسازی صنایع دستی با سرعت در جهت ارتقای این صنعت در حال انجام است و در کنار تجاریسازی در آینده نزدیک شاهد افتتاح خانههای خلاق در این حوزه هستیم.
به گفته وی در خانهها خلاق، صنایع دستی مورد بحث و بررسی و مشورتهای کارشناسی قرار میگیرد تا در حوزه تجاری سازی اقدام شود. خانههای خلاق در ابتدا در استانهای تهران و اصفهان تشکیل خواهد شد و در سایر استانها شاهد ایجاد این خانهها خواهیم بود.