آیا هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر 38 هزینه میدهد؟
![آیا هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر 38 هزینه میدهد؟ آیا هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر 38 هزینه میدهد؟](https://www.otaghkhabar24.com/sites/default/files/styles/newspage/public/repo/pics/1398/10/07/pic-210819-1577519000.jpg?itok=VtsXzGkp)
هر چند نامهای بسیاری متقاضی حضور در جشنواره فیلم فجر هستند اما نباید از این نکته غافل شد که مهمترین رویداد سینمایی کشور نیازمند حضور باکیفیتترین آثار است.
فروشگاهی بزرگ و باشکوه را تصور کنید که در ویترین و نمای بیرونیاش که به نوعی حساسترین بخش آن برای جلب نظر مشتریان است؛ جنسهایی بُنجل و مستعمل و بیکیفیت قرار داده باشند؛ بعید است مشتریان در مواجهه با چنین ویترینی علاقه و تمایل چندانی برای خرید کردن از این مغازه پیدا کنند.
البته که شأن سینمای ایران و جشنواره فیلم فجر به عنوان مهمترین رویداد سینمایی کشور که هر ساله همزمان با جشن پیروزی انقلاب اسلامی برگزار میشود، بالاتر از این است که بخواهد با یک فروشگاه و ویترین آن مقایسه شود ولی از آنجا که به قول قدیمیها «در مثل جای مناقشه نیست»، احتمالا عیبی نخواهد داشت اگر ما سینمای ایران را به مثابه همان فروشگاه بزرگ و باشکوه در نظر بگیریم و جشنواره فیلم فجر را هم به مثابه همان ویترین. ویترینی که هر عقل سلیمی بر لزوم جذابیت آن تاکید میکند.
با این تفاسیر، دلنگرانی داشتن برای تکرار یک تجربه تلخ درباره این رویداد سینمایی به عنوان ویترین سینمای ایران اتفاق عجیبی نیست. تجربه تلخ حضور فیلمهای کمکیفیت از فیلمسازان سرشناس که در چند سال گذشته و به واسطه تلاش برگزارکنندگان این رویداد برای دوری از حواشی احتمالی پدید آمده است؛ اتفاقی که در ظاهر به واسطه احترام به بزرگان و جایگاه آنها در سینما به وقوع پیوسته اما در باطن نتیجهای جز تضعیف جایگاه حرفهای جشنواره فیلم فجر و عقبگرد آشکار آن نسبت به دورههای قبلی خود ندارد.
همین سال گذشته بود که حضور تعدادی از آثار کمکیفیت فیلمسازان سرشناس سینمای ایران در بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر با اعتراض اهالی رسانه و منتقدان روبرو شد. بدتر آن که این اتفاق نه تنها جایگاه حرفهای مهمترین رویداد سینمایی کشور را تنزل داد؛ بلکه با افزایش انتقادات نسبت به این آثار و اعتراض تند رسانهها به این فیلمها، حتی جایگاه و شأن پیشکسوتی این هنرمندان را نیز خدشهدار کرد.
هنوز هم که هنوز است بسیاری از اهالی رسانه خاطره جلسات پرسش و پاسخ برخی از این آثار در جشنواره فیلم فجر و انتقادات تند رسانهها نسبت به کیفیت به شدت پایین برخی از این آثار را در خاطر دارند. فضایی که قطعا نه برگزارکنندگان جشنواره فیلم فجر به دنبال ایجاد آن بودند و نه آن هنرمندان پیشکسوت هیچگاه انتظار مواجهه با آن را داشتند. شاید به همین خاطر هم باشد که بعضی از فیلمسازان سرشناس و پیشکسوت با وجود آن که آثارشان به جشنواره فجر امسال میرسد، ترجیح دادهاند تا قید حضور اثرشان را در جشنواره فجر سیوهشتم بزنند.
اما امسال کار هیئت انتخاب جشنواره فجر به مراتب از سال گذشته سختتر است؛ چرا که براساس آنچه که دبیرخانه این جشنواره اعلام کرده ۱۱۵ اثر سینمایی (شامل فیلماولیها و فیلمهای متقاضی حضور در بخش سودای سیمرغ) خواهان حضور در مهمترین رویداد سینمایی کشور شدهاند و در این شرایط انتخاب ۲۲ اثر برای بخش سودای سیمرغ و ۱۰ اثر برای بخش نگاه نو، کاری به شدت سخت و چالشبرانگیز است؛ به ویژه آن که امسال در میان فیلمسازانی که به سراغ ساخت اثر رفتهاند؛ نامهای بزرگی دیده میشود و در این شرایط، انتخاب سختتر هم میشود. ضمن اینکه برخی فیلمها هم هنوز در حال فیلمبرداری هستند و هیأت انتخاب احتمالا از روی نسخه نهایی درباره آنها قضاوت نمیکنند.