علت کم تحرکی اسپرم چیست؟
تحرک اسپرم، توانایی اسپرم برای داشتن حرکتی موثر است. این در باروری بسیار حائز اهمیت است.
- تحرک اسپرم چیست؟
- تحرک اسپرم چگونه بر باروری تاثیر می گذارد؟
- علل کم تحرکی اسپرم
- نحوه تشخیص کم تحرکی اسپرم
- راه های درمان کم تحرکی اسپرم
- احتمال بارداری با اسپرم کم تحرک چقدر است؟
- آیا کم تحرکی اسپرم بر جنسیت جنین تاثیر میگذارد؟
تحرک اسپرم چیست؟
- حرکت پیشرونده اسپرم: به اسپرم هایی اطلاق می شود که در حلقه های عمدتا راست یا بزرگ شنا می کنند.
- حرکت غیر پیشرونده اسپرم: به اسپرم هایی اشاره دارد که در خطوط مستقیم حرکت نمی کنند یا در دایره های بسیار تنگ شنا می کنند.
برای اینکه اسپرم بتواند از طریق مخاط گردن رحم تغذیه کند و تخمک زن را بارور کند، نیاز به حرکتی متراکم حداقل ۲۵ میکرومتر در ثانیه دارد. هنگامی که اسپرم دارای حرکتی کمتر از ۳۲ درصد از اسپرم دارای حرکت کردن موثری باشد، تحرک اسپرم یا آستنواسپرمی تشخیص داده می شود.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
تحرک اسپرم چگونه بر باروری تاثیر می گذارد؟
در سراسر جهان، حدود ۶۰ تا ۸۰ میلیون زوج تحت تأثیر ناباروری قرار می گیرند. در ایالات متحده، این میزان در حدود ۱۰ درصد از زوج ها است. این رقم بر اساس تعریف ناباروری به عنوان عدم توانایی باروری پس از ۱۲ ماه تلاش است. ناباروری اختلالی است که یک مسئله با مشکل زیست شناسی انسان باعث می شود او نتواند زن را بارور کند. این موارد بین ۴۰ تا ۵۰ درصد به خاطر عوامل دیگر و حدود ۷ درصد به دلیل مشکلی در مردان رخ می دهد.
ناباروری مرد معمولا ناشی از کمبود مایع منی است که شایع ترین آنها عبارتند از:
- تعداد اسپرم کم یا oligospermia
- کم تحرکی اسپرم
- شکل اسپرم غیرطبیعی یا teratospermia
حدود ۹۰ درصد موارد ناباروری مردان ناشی از کم بودن تعداد اسپرم است، اما کم تحرکی اسپرم نیز یک عامل مهم است.
مطالب پیشنهادی: درمان از بین رفتن نعوظ، چند روش موثر
علل کم تحرکی اسپرم
علل کم تحرکی اسپرم در بسیاری از موارد ناشناخته است. آسیب به بیضه ها که باعث ایجاد و ذخیره اسپرم می شود، می تواند بر کیفیت اسپرم تاثیر بگذارد.
علل رایج آسیب های بیضه عبارتند از:
- عفونت
- سرطان بیضه
- جراحی بیضه
- مشکلات مادرزادی بیضه
- بیضه های پایین نیامده
- صدمه
علل تحرک کم اسپرم متنوع است و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- عوامل ژنتیکی: برخی از مردان ممکن است شرایط ژنتیکی داشته باشند که بر تولید و تحرک اسپرم تأثیر می گذارد.
- شرایط پزشکی: مسائل پزشکی تشخیص داده نشده، مانند عدم تعادل هورمونی یا عفونت، می تواند تحرک اسپرم را مختل کند.
- گزینه های سبک زندگی: سیگار کشیدن، مصرف زیاد الکل و استفاده از برخی داروها می تواند بر کیفیت اسپرم تأثیر منفی بگذارد.
- عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض سموم، گرما یا تشعشعات می تواند به ساختار و حرکت اسپرم آسیب برساند.
- واریکوسل: این بیماری شامل وریدهای بزرگ شده در کیسه بیضه است و با کاهش تحرک اسپرم همراه است.
- سلامت بیضه: آسیب به بیضه ها در اثر جراحت، جراحی، سرطان یا عفونت می تواند منجر به کیفیت اسپرم ضعیف شود.
- مشکلات انزال : مشکلات مربوط به انزال نیز می تواند به تحرک پایین اسپرمها کمک کند.
بیشتر بخوانید: علت وجود خون در منی چیست؟
نحوه تشخیص کم تحرکی اسپرم
تجزیه و تحلیل منی اساسی ترین و مفید ترین آزمون است و می تواند ۹ نفر از ۱۰ مرد را که دارای مشکل باروری هستند، شناسایی کند. این آزمایش، تشکیل اسپرم، و نیز نحوه تعامل آن در مایع منی را ارزیابی می کند. نمونه معمولا توسط استمناء جمع آوری می شود. از مرد خواسته می شود از ۲ تا ۷ روز قبل از نمونه گیری، برای افزایش حجم مایع منی از نزدیکی جلوگیری کند.
لازم است که تمام انزال در ظرف استریل جمع آوری شود تا نتایج آزمایش به درستی مشخص شود. نمونه معمولا در یک اتاق خصوصی در مطب پزشک جمع آوری می شود، گرچه در برخی موارد می توان آن را در خانه تهیه کرد. اگر آن را در خانه تهیه کنید، نمونه باید ظرف یک ساعت برای تجزیه و تحلیل، تحویل داده شود. نمونه نباید در یخچال نگهداری شود، و پزشکان توصیه می کنند که آن را در حین حمل و نقل نزدیک به بدن نگه دارید تا دمای آن حفظ شود. این امر اطمینان حاصل می کند که با بهترین کیفیت ممکن، تجزیه و تحلیل آن انجام می شود.
گاهی اوقات، نمونه را می توان از طریق مقاربت جنسی جمع آوری کرد. با استفاده از یک کاندوم مخصوص طراحی شده و یا ریختن در ظرف استریل قبل از انزال.
مهم این است که از یک کاندوم تجاری برای این کار استفاده نکنید، زیرا بسیاری از روان کننده ها در آن به کار برده شده است و با اسپرم مخلوط می شود. نمونه ها می توانند به دلایل مختلف متفاوت باشند، از جمله مدت زمان رابطه جنسی و یا بیماری. در نتیجه، دو نمونه معمولا جمع آوری می شوند. آنها ممکن است هر ۲ تا ۴ هفته فاصله داشته باشند. اگر درصد اسپرم مؤثر برای حرکت کمتر از ۳۲ درصد باشد، تشخیص دکتر، کم تحرکی اسپرم خواهد بود.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: قهوه با مغز چه میکند؟ فِرِش و شاداب
راه های درمان کم تحرکی اسپرم
انتخاب های شیوه زندگی مردم می توانند باعث افزایش کیفیت اسپرم شوند. سیگار کشیدن می تواند باروری را کاهش دهد و بر تحرک اسپرم تاثیر گذاشته است. داروهایی مثل آمفتامین و مواد مخدر و مصرف الکل بیش از حد نیز باعث کاهش کیفیت اسپرم می شود. پزشکان به مردم توصیه می کنند از این موارد اجتناب کنند. داشتن اضافه وزن با شاخص توده بدنی ۲۵ یا بیشتر می تواند بر کیفیت و کمیت اسپرم تأثیر بگذارد. ارتباطی بین افزایش دمای اسکروتوم و کاهش کیفیت اسپرم وجود دارد. دمای ایده آل برای تولید اسپرم در حدود ۹۴ درجه فارنهایت است یا همان دمای بدن، به همین علت پوشیدن لباس های گشاد و اقدامات ساده ای برای نگه داشتن عضلات می توانند کمک کنند. گام های مهمی شامل قدم زدن پس از نشستن طولانی می تواند تاثیر موثری داشته باشد.
تلقیح داخل وریدی (IUI)
لقاح آزمایشگاهی (IVF)
اهدای اسپرم
پس اگر مشکلات مرتبط با تحرک اسپرم را دارید تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند در تقویت حرکت اسپرم موثر باشد.
الکل و سیگار را کنار بگذارید
مصرف ال کارتنین
ویتامین مصرف کنید
مکمل ها
احتمال بارداری با اسپرم کم تحرک چقدر است؟
- تحرک کم اسپرم و کمبود هورمون: کمبود تستسترون یکی دیگر از علل شایع کاهش تحرک اسپرم است. این مشکل به راحتی قابل حل است. در حقیقت راه های زیادی وجود دارد که میتوان به طور طبیعی سطوح تستسترون را بالا برد که شامل:
- کاهش وزن: اضافه وزن شدیدا سلامت عمومی و سطح تستسترون را تحت تاثیر قرار می دهد. با کاهش وزن می توان هر دو را به طور همزمان بهبود بخشید.
- تمرین های شدید: ورزش به طور کلی برای سلامت مفید است، تمرینات کوتاه مدت و شدید می تواند به ایجاد سطح تستوسترون کمک کند. با این حال در نظر داشته باشید که ورزش های طولانی تر و متوسط تر اثرات مشابهی نخواهند داشت. بدنسازی یا فعالیت های شدید ناگهانی باعث افزایش هورمون مردانه می شود.
- افزایش سطوح ویتامین D: مقادیر سالم نور خورشید و مکمل های ویتامین D دریافت کنید. اثبات شده است که ویتامین D به افزایش سطوح تستسترون کمک می کند.
- کاهش استرس: استرس محرک بدن برای تولید کورتیزول است که هورمونی است که اثرات تستسترون را مسدود می کند. کاهش استرس از طریق ورزش و مدیتیشن می تواند کمک کند.
- دارو: گاهی اوقات اصلاح شیوه زندگی کافی نیست خوشبختانه داروهایی وجود دارند که می توانند در این موارد کمک کنند.
- تحرک کم اسپرم و مسائل فیزیکی و ژنتیکی: متاسفانه در برخی موارد بهبود تحرک کم اسپرم غیرممکن است. اگر یک نقص ژنتیکی علت تحرک کم باشد، هیچ راهی برای اصلاح از طریق استفاده از مکمل ها، داروها یا هورمون ها وجود ندارد.
- واریکوسل: در موارد دیگر، تحرک کم ناشی از نقص های فیزیکی مانند واریکوسل است. در حالی که مشکل فیزیکی می تواند تصحیح شود، ممکن است تحرک اسپرم بهبود نیابد.
آیا کم تحرکی اسپرم بر جنسیت جنین تاثیر میگذارد؟
وقتی نوبت به لقاح می رسد، تحرک اسپرم یک عامل مهم در توانایی بارور کردن تخمک است. با این حال، یک سوال رایج که مطرح می شود این است که آیا تحرک کم اسپرم می تواند بر جنسیت جنین تأثیر بگذارد؟ برای پرداختن به این پرسش، باید به علم لقاح و عوامل تعیین کننده جنسیت بپردازیم.
درک حرکت اسپرم
تحرک اسپرم به توانایی اسپرم برای حرکت و شنا در دستگاه تناسلی زنانه اشاره دارد. این حرکت برای رسیدن اسپرم به تخمک و رسیدن به لقاح ضروری است. تحرک کم اسپرم که به عنوان آستنوزواسپرمی نیز شناخته می شود، به این معنی است که درصد قابل توجهی از اسپرم ها به طور موثر حرکت نمی کنند که می تواند منجر به چالش هایی در لقاح شود.
تعیین جنسیت در لقاح
جنسیت نوزاد توسط کروموزوم های حمل شده توسط اسپرم تعیین می شود. یک سلول اسپرم حامل یک کروموزوم X یا Y خواهد بود. از طرف دیگر تخمک همیشه حامل یک کروموزوم X است. اگر یک اسپرم با کروموزوم X تخمک را بارور کند، جنین حاصل ماده (XX) خواهد بود و اگر اسپرم با کروموزوم Y این کار را انجام دهد، جنین مذکر (XY) خواهد بود.
آیا تحرک کم اسپرم بر جنسیت تأثیر می گذارد؟
هیچ مدرک علمی وجود ندارد که نشان دهد تحرک کم اسپرم بر جنسیت جنین تأثیر می گذارد. تحرک اسپرم بر اینکه اسپرم دارای کروموزوم X یا Y در بارور کردن تخمک تاثیری ندارد. نتیجه جنسیت صرفاً به این بستگی دارد که اسپرم ابتدا به تخمک برسد و این یک فرآیند تصادفی است. به طور کلی میتوان گفت، تحرک کم اسپرم بر جنسیت جنین تأثیری ندارد. در حالی که تحرک کم اسپرم می تواند باروری را با چالشهایی مواجه کند، اما عامل تاثیرگذار در داشتن فرزندی از یک جنس خاص نیست.
مطالب پیشنهادی: علائم و درمان قطعی بیماری سوزاک در زنان و مردان: راهنمای کامل و جامع