لیشمانیا یک بیماری انگلی است که در ایران به دو فرم لیشمانیوز جلدی (سالک) و احشایی ( کالا آزار) دیده میشود.
دکتر هما حجاران و دکتر مهدی محبعلی از استادان گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به همراه دکتر آنژیلا عطایی پیرکوه استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران موفق به ثبت پتنت با عنوان: "راهاندازی و ارزیابی فرایند تشخیص ویروس انگلهای لیشمانیا (LRV) بر پایه تکنیک ایمونوفلئورسانس غیر مستقیم" (IFA) شدند.
دکتر هما حجاران محقق اصلی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا به اهمیت راهاندازی و ارزیابی این تکنیک اشاره کرد و گفت بیماری لیشمانیا یک بیماری انگلی میباشد که در ایران به دو فرم لیشمانیوز جلدی (سالک ) و احشایی ( کالا آزار) دیده میشود. اخیرا مشخص شده یکی از فاکتورهایی که ممکن است در افزایش میزان پاتوژنیسیته انگلهای لیشمانیای عامل بیماری، شکست درمان و ایجاد فرمهای متاستاتیک لیشمانیوز دخیل باشد، وجود یک نوع ویروس (LRV) از خانواده Totiviridae است.
وی، روند اجرای روشهای تشخیص ویروسهای لیشمانیا با استفاده از تکنیک های مولکولی را بسیار وقتگیر و هزینهبر اعلام کرد و گفت: هدف از اجرای این طرح، تسهیل در روند اجرای تست و بخصوص کاربرد آن در غربالگری و شناسایی زودهنگام؛ سریع و مقرون به صرفه انگلهای لیشمانیای آلوده به ویروس خصوصا در کانونهای اندمیک لیشمانیوز و در سطح گسترده است.
حجاران ادامه داد: با استفاده از دستاوردهای این تحقیق، تخلیص ویروس لیشمانیای ایران و تهیه آنتی بادی اختصاصی و بهره گیری از تکنیک ایمونوفلئورسانس میتواند منجر به کاهش هزینهها و کوتاه شدن زمان تشخیص آلودگی ویروسی در انگلهای لیشمانیا شود.
وی اظهار امیدواری کرد که با راهاندازی تست و تهیه کیت تشخیص آلودگی به ویروس لیشمانیا، بستری مناسب در جهت مطالعات تکمیلی در زمینههای بیماری زایی، درمان، کنترل و پیشگیری لیشمانیوزفراهم شود.
حجاران ادامه داد: لیشمانیوز جلدی (سالک) یکی از قدیمیترین و شایعترین بیماریهای انگلی انسان در ایران و نیمی از کشورهای منطقه مدیترانه شرقی است طوریکه کانونهای اندمیک (بومی) این بیماری در ۱۸ استان از ۳۱ استان کشور میباشد.
وی به شیوع و میزان بروز این بیماری در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: ایران از نظر شیوع بیماری در ردیف مهمترین کانون های بیماری در جهان محسوب میشود ولی متاسفانه هنوز ابهامات فراوانی در ارتباط با بیماری زائی و نحوه پاسخ به درمان در گونههای مختلف انگلهای لیشمانیا به عنوان عوامل اصلی ایجاد لیشمانیوز وجود دارد.