شمشیر بن سلمان این بار بر گردن آل سعود


شمشیر بن سلمان این بار بر گردن آل سعود

تهران – ایرنا – شاید آل سعود فکر نمی کردند، شمشیر تیز محمد بن سلمان که جمال خاشقچی خبرنگار معترض عربستانی را تکه تکه کرد، با گذشت زمان نه چندان دور بر روی آنان هم کشیده شود.

رسانه های بین المللی و منطقه روز شنبه گزارش دادند «احمد بن عبدالعزیز» و «محمد بن نایف و جمعی از شاهزاده های ارشد خاندان سلطنتی به اتهام خیانت از سوی دستگاه امنیتی عربستان یا بهتر بگوییم دستگاه امنیتی بن سلمان بازداشت شدند.

البته این برای اولین بار در سال های اخیر نبود که خبر بازداشت شاهزاده های سعودی به گوش می رسید؛ در آذر ماه سال ۹۶ نیز رسانه ها خبر بازداشت ۱۱ شاهزاده سعودی و اقامت اجباری آنها در لابی یکی از هتل های ریاض را اعلام و چند عکس از آن منتشر کردند که پس از چند روز با پرداخت پول های کلان از سوی شاهزاده های سعودی به بن سلمان قائله تقریبا ختم شد، ولی در همان زمان احمد بن عبدالعزیز برادر شاه سعودی (که همینک دستگیر شده) توانست ساعاتی پیش از بازداشت دیگر شاهزاده های سعودی توسط بن سلمان، موفق به فرار و عزیمت به آمریکا شود.

در هفتم مهرماه سال جاری نیز رسانه ها از قتل سرلشکر "عبدالعزیز الفغم" محافظ شخصی پادشاه عربستان خبر دادند، اقدامی که پس از چند روز معلوم شد که به دستور مستقیم بن سلمان این قتل اتفاق افتاده است.

بن سلمان که در سال ۲۰۱۵ ابتدا وزیر دفاع و سپس در سال ۲۰۱۷ با کمک آمریکا و حکم پدرش ولیعهد عربستان شد، از همان ابتدا اشتهای خود را برای جانشینی پدرش نشان داد؛ اولین جنایتی که بن سلمان پس از عهده دار شدن وزارت دفاع عربستان مرتکب شد حمله به یمن بود؛ حمله ای که تاکنون موجب شهادت بیش از یکصد هزار یمنی و ویرانی این کشور اسلامی شده است.

بن سلمان برای تحقق رویای خود که همان جانشینی پدرش می باشد از ابتدای روی کارآمدن سعی کرده که به هر طریق موانع پیش رویش را کنار بزند که مهم ترین آنها حذف شاهزادگان سعودی است، افرادی که از هر نظر شایستگی و تجربه آنها نسبت به بن سلمان جوان کم تجربه بیشتر است و اقدام اخیر وی در بازداشت چند شاهزاده متنفذ سعودی نیز برای رسیدن به قدرت شاهی در این کشور در همین راستا می باشد.

خبرگزاری انگلیسی رویترز به نقل از یک منبع که آن را مطلع نامیده نوشت که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی، احمد بن عبدالعزیز، محمد بن نایف و پسرش، سه شاهزاده بازداشت شده را به داشتن تماس و ارتباط با قدرت های خارجی از جمله آمریکایی ها و دیگران برای انجام کودتا در کشور متهم کرده است.

رویترز به نقل از منبع خود که نامی از آن نبرده، افزود که ملک سلمان خود شخصا دستور بازداشت دو شاهزاده را که متهم به خیانت شدند، صادر کرده و این در حالی است که این روزها چندین بار خبر مرگ پادشاه عربستان از سوی رسانه های منطقه و جهان منتشر و سپس تکذیب شد.

این رسانه انگلیسی که به نوعی در انتشار این خبر برای بن سلمان تبلیغ کرده، همچنین اعلام کرد که بن سلمان با بازداشت این افراد، قدرت را به طور کامل در دست گرفت و پاکسازی و تسویه حساب ها به پایان رسید. دیگر هیچ رقیبی برای رسیدن به تاج و تخت، جلوی راه او را نمی گیرد و موفقیت او را به چالش نمی کشد.

روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» نیز در گزارشی این دو شاهزاده بازداشتی را از بارزترین شخصیت های سیاسی عربستان معرفی کرد که دستگیری آنان با هدف تقویت و تثبیت قدرت ولیعهد جوان سعودی و کنار گذاشتن رقبای جدی وی در قدرت صورت گرفته است.

اشتهای سیری ناپذیر بن سلمان

به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، صدور دستور حمله به یمن و کشتار مردم مظلوم این کشور، دستور قتل جمال خاشقچی، بازداشت ۱۱ شاهزاده سعودی در سال ۱۳۹۶ و بازداشت چند شاهزاده ارشد این کشور در کنار دستور قتل سرلشکر الفغم که به مدت ۳۰ سال محافظ شخصی "عبدالله بن عبدالعزیز" پادشاه پیشین عربستان بوده، همگی در راستای اشتهای سیری ناپذیر محمد بن سلمان برای رسیدن به تاج و تخت در عربستان ارزیابی و از سوی لندن، واشنگتن و تل آویو حمایت می شود.

تحلیل گران مسایل منطقه معتقدند که بن سلمان کم تجربه و جویای نام هر که را احساس کند سد راهش برای پادشاهی است از میان بر می دارد، همچنان که وی سال گذشته دستور قتل خاشقچی را در کنسولگری عربستان در استانبول صادر کرد و در سال جاری نیز دستور قتل سرلشکر الفغم و دستور بازداشت شاهزادگان ارشد سعوی را صادر کرد.

به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، نکته مهم و مشترکی که در پرونده های مورد اشاره وجود دارد صدور دستور این اقدامات به طور مستقیم از سوی محمد بن سلمان ولیعهد سعودی می باشد، فردی که برای رسیدن به پادشاهی مخالفان بی شماری حتی در بین خاندان سعود دارد، ولی سعی می کند با کمک آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی و با حذف مخالفان خود به رویایش دست یابد، رویایی که تاکنون خون بیش از یکصد هزار یمنی بی گناه را نیز گرفته است.

گزارش تارنمای انگلیسی میدل‌ایست‌آی نیز در این زمینه جالب است، این تارنما گزارش داده که ولیعهد سعودی قصد دارد پیش از نشست گروه ۲۰ در نوامبر سال جاری میلادی (آذر ۹۹) پادشاهی خود را در عربستان اعلام کند.

براساس این گزارش، بن سلمان قصد ندارد حتی تا زمان مرگ «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاهی عربستان و پدرش صبر کند، چراکه حیات پدرش مشروعیت او را تضمین می‌کند.

منابع آگاه به میدل‌ایست‌آی گفته اند که بن سلمان قصد دارد پدرش را که دچار فراموشی شده، اما سلامت جسمانی وی در وضعیت خوبی است، مجبور کند تا از پادشاهی کناره‌گیری کند.

اوضاع احوال این روزهای خانواده سلطنتی عربستان نشان می دهد که بن سلمان به هیچ قاعده و اصولی پایبند نیست و وی با عبور از خط قرمزهای آل سعود عزم خود را با حمایت های خارجی برای رسیدن به پادشاهی عربستان جزم کرده است.

حال باید منتظر بود و دید که اوضاع و احوال سیاسی عربستان در روزها و ماه های آینده به چه سمتی خواهد رفت و روند درگیرها در خاندان سعود به کجا ختم خواهد شد و آیا گردن شاهزاده های دیگر سعودی نیز تیزی شمشیر محمد را حس خواهند کرد؟؛ پاسخ به این سوال زمان زیادی لازم ندارد.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

عکس صبح بخیر زمستانی | 130 عکس نوشته صبح بخیر زمستانی