وزارت صنعت، معدن و تجارت به شرکت ددینو به عنوان نماینده شرکت آی ماینر در ایران، مجوز داد تا بزرگترین مزرعه استخراج بیت کوین بتواند در کشور به فعالیت بپردازد.
این روزها ارزهای دیجیتالی به ویژه بیت کوین در ایران مورد استقبال قرار گرفتند و در همین راستا یکی از شرکتهای ایرانی در زمینه استخراج ارزهای دیجیتالی توانست مجوز فعالیت دریافت کند. شرکت آی ماینر (iMiner)، یک شرکت فعال در حوزه کریپتوکارنسی محسوب میشود که در ترکیه به صورت رسمی ثبت شده است و توانست مجوز استخراج ارزهای دیجیتالی و ارائه خدمات خرید و فروش و اجاره ماینر را در ایران دریافت کند. این شرکت دارای نمایندگیهای متعددی است و در ایران با نام ددینو به فعالیت میکند.
مجوز استخراج بیت کوین در سمنان
طبق مجوزی که از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران برای این شرکت صادر شده است، این شرکت قادر خواهد بود تا با قدرت محاسباتی 96000 تِراهاش در ثانیه در یک مزرعه ماینینگ بیت کوین در مرکز شهر سمنان به فعالیت بپردازد. گفتنی است Hashrate معیار اندازهگیری قدرت کامپیوترهای متصل به شبکه بیت کوین محسوب میشود که نمایانگر توانایی آنها در تولید سکههای جدید است. مزرعه استخراج بیت کوین با سرمایهگذاری 311 میلیارد ریال (7.3 میلیون دلار) توسط شرکت آی ماینر احداث شده است که بزرگترین مزرعه استخراج بیت کوین در ایران محسوب میشود. در این فارم 6000 دستگاه در تولید رمزارز فعالیت دارند.
سایت آی ماینر خود را یکی از اولین و معتبرترین شرکتهای اجاره ماینر میداند و سایر خدمات پشتیبانی آن در ترکیه ، روسیه ، کانادا و ایالات متحده ارائه میشود. با توجه به اینکه دولت هر کشور به ویژه چین، اوکراین و فرانسه به استخراج کنندگان نرخ سوبسیدهای بالایی را ارائه میدهد، افراد زیادی از سایر کشورها به استخراج بیت کوین در ایران روی آوردند. البته دولت ایران نیز به دلیل ماهیت مبهم ارزرمزها و فشار زیاد جریان برق با احتیاط در این باره عمل کرده است.
مصرف انرژی استخراج بیت کوین به دلیل استفاده از نرم افزارهای پرهزینه برای حل معادلات پیچیده ریاضی بسیار زیاد است و نخستین ماینری که قادر باشد این مشکل را برطرف سازد، یک بیت کوین پاداش دریافت میکند و معامله به بلاکچین یا دیوان دیجیتال اضافه خواهد شد. در سال قبل گزارشی از مصرف برق توسط وزارت انرژی ایران منتشر شد که استان سمنان با داشتن بیشترین میزان بهرهبرداری در سطح قرمز قرار گرفت. طبق این گزارشها، میزان مصرف برق استان خوزستان که همواره با گرما شدید مواجه است نسبت به این شهر کوچک بسیار کم بود.
آن دسته از کشورهایی که برق ارزانی دارند به عنوان میزبان اصلی استخراج ارزرمزها محسوب میشوند. کشور چین نیز یکی از کشورها با اهمیت در بازار بیت کوین به شمار میرود و ماینرهای زیادی در این کشور به فعالیت می پردازند. در سالهای قبل ماینرها برای استفاده از انرژی ارزان برای استخراج و خنک کردن سرورهای خود به صورت رسمی درخواست کردند تا بازار ماینینگ در ایران راهاندازی شود. طبق گزارشها، برخی از ماینرهای ایرانی در مکانهای دارای برق رایانهای چون کارخانهها، زمینهای کشاورزی، دفاتر دولتی و مساجد به استخراج بیت کوین مشغول شدند.
با توجه به اینکه در ایران هیچ نوع داده جدولبندی شدهای موجود نیست، یکی از سخنگویان صنعت برق اعلام کرد تعداد ماشینهای استخراج بین کوین در شمال کشور حدود 148 هزار دستگاه بوده و همچنین با توجه به اینکه رمز ارزها، پولهای دیجیتالی و غیر متمرکزی محسوب میشوند، شفافیت معاملات در آن بسیار زیاد است. علاوه بر اینکه ارزرمزها جایگزین ارز واقعی شناخته میشوند، دولتها در سراسر دنیا به دلیل عدم کنترل و تنظیم قوانین نسبت به ماهیت مبهم بیت کوین بسیار محتاط هستند.
قانونگذاران در آمریکا خواستار تصویب لایحهای برای ممنوع کردن ارزرمزها شدند؛ چراکه از یکطرف ارزهای دیجیتالی باعث محدود کرد تحریمها خواهند شد و از سوی دیگر با توجه به اینکه بخش بزرگی از قدرت آمریکا ناشی از دلار است و دلار واحد پول استاندارد در امور مالی و معاملات بینالمللی محسوب میشود، بودن بیت کوین این مزیتها را نابود خواهد ساخت. طبق گزارش msn، ارزهای دیجیتالی چون بیت کوین باعث خواهد شد تا کشورهایی همانند ایران بتوانند تحریمهای آمریکا را دور بزنند.