محمدکاظم کاظمی: میراث ادبی خراسان یکی از ویژگیهای ارزشمند آن است
شاعر و پژوهشگر افغانستانی با بیان اینکه خراسان شاعران و نویسندگان بسیار بزرگ و مطرحی داشته است که نیازی به معرفی ندارند گفت: آنچه که ما به عنوان سابقه ادبی در خراسان سراغ داریم، شاید در هیچ قلمرو دیگری وجود نداشته باشد.
به گزارش شهرآرانیوز؛ محمد کاظم کاظمی عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در نشست تخصصی ادبیات در آئینه شهر که با موضوع برگزاری جایزه ادبی مشهد، در خانه تاریخی داروغه برگزار شد در رابطه با پیشینه تاریخی ادبیات در خراسان، اظهارداشت: برخی از سرزمینها هستند که شاعران بزرگی دارند، برخی نویسندگان بزرگی و برخی حکیم و عارف بزرگ دارند؛ اما در خراسان تمامی آنها وجود داشته و دارند، یعنی خراسان دارای بزرگترین شاعران، نویسندگان، ادیبان، عارفان و حکیمان است.
وی افزود: آنچه که به نام خراسان میشناسیم سرزمین بزرگی بوده است که به هر طرف آن که نگاه میکنیم، اگر صدها کیلومتر از مشهد هم دور بشویم خراسان نام داشته است و طبق آن شعری که یکی از شاعران در آن، خراسان را توصیف کرده و گفته است که «چهار شهر است خراسان را در چهار طرف که وسطشان به مسافت کم صد درصد نیست» از چهار شهر به نام شهرهای بزرگ خراسان نام میبرد که آنها بلخ، مرو، هرات نیشابور است که این مربوط به عصر انوری است و ابتدا فکر میکردند این شعر را انوری گفته است اما این شعر مربوط به او نبود.
کاظمی با بیان اینکه خراسان سرزمین بزرگی بوده است، ادامه داد: یکی از ویژگیهای ارزشمندی که خراسان در خود داشته میراث ادبی آن بوده و شاعران و نویسندگان بسیار بزرگ و مطرحی داشته است که خیلی از آنها را همگی میشناسند و نیازی به معرفی ندارند. آنچه که ما به عنوان سابقه ادبی در خراسان سراغ داریم شاید در هیچ قلمرو دیگری وجود نداشته باشد.
این شاعر و منتقد ادبی خاطرنشان کرد: در مشهد به عنوان بزرگترین شهری که نماینده خراسان بزرگ است. میتوانیم میراثدار مفاخر خراسان باشیم. یعنی اگر منطقه خراسان بزرگ را که مرو، هرات، بلخ، سیستان، سمنان، دامغان، بخشی از ترکمنستان و نیشابور را شامل میشده در نظر بگیریم، مشهد بزرگترین شهر این منطقه است که اکنون وجود دارد و از لحاظ ذخایر ادبی و مفاخر ادبی گذشته و امروز رقیبی برای خود نمیشناسد و ما صرفا پایتخت خراسان رضوی نیستیم، بلکه پایتخت منطقهای هستیم که خود به اندازه یک کشور بسیار بزرگ است.
کاظمی در خصوص وضعیت امروز شعر در مشهد بیان کرد: اگر به زمان حال برگردیم، در حال حاضر میبینیم که شهر مشهد از لحاظ فعالیتهای ادبی آنقدر چشمگیر نیست و چند سالی است که جشنواره سالانه شعر و داستان در خراسان وجود ندارد؛ درحالی که در شهرهای دیگر فعالیتها و جشنوارههای بزرگادبی برگزار میشود و باید گفت که فعالیتهای ادبی مشهد، هرچند که این روزها وجود داشته اما به نوعی رکود دارد که اثرش را در جشنوارههای ملی میبینیم؛ البته استعدادها و قابلیتهای زیادی را داریم که میتوانیم دوباره به دوران اوج خود برگردیم و شاعران خراسان رتبههای اول جشنوارهها باشند.