جهش 25 درصدی تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان


جهش 25 درصدی تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان

اصفهان - ایرنا - تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان طی هفت سال اخیر 25 درصد رشد داشته و بر اساس آمار موجود اکنون به بیش از 67 میلیون قطعه رسیده است و با اتخاذ تدابیر علمی علاوه بر اشتغالزایی، درآمدزایی و ارزآوری برای استان به توسعه بیش از پیش این صنعت می‌انجامد.

به گزارش ایرنا، استان اصفهان قطب اصلی و پرچمدار تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در ایران است اما این مهم به آسانی و بصورت تصادفی رخ نداد، در سال‌های گذشته تولید ماهیان تزیینی در کشور به عنوان یکی از بخش‌های اصلی و زیر مجموعه شیلات مطرح نبود اما با پیگیری‌هایی که اصفهان به عمل آورد توانست این مهم ا به عنوان صنعتی پولساز و اصلی در صنعت شیلات ایران معرفی کرده و در جنبه‌های مختلف سبب رشد و پیشرفت آن شود.

به گفته کارشناسان امروز تولید ماهیان زینتی در جهان به عنوان یکی از صنایع پردرآمد مطرح است و برای مثال کشور سنگاپور توانسته سالانه میلیون‌ها دلار از این زمینه درآمدزایی کند که این خود می‌تواند تلنگری باشد تا ما نیز از این فرصت بخوبی بهره‌مند شویم و با راهکارهای مناسب تولید ماهیان زینتی را گسترش دهیم.

بر مبنای آمار و ارقام اخذ شده از سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در ارتباط با تولید ماهیان آکواریومی و بطور کلی زینتی در این استان، در پایان سال گذشته ۶۷ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه از انواع این ماهیان در منطقه تولید شد که در مقایسه با سال ۹۲، ۲۵ درصد جهش تولید داشت، افزایش ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه ماهی طی هفت سال نشان از حمایت، جدیت، پشتکار، مشارکت، برنامه ریزی، همکاری و حضور چشمگیر بخش خصوصی دارد.

پرورش ۱۷۰ گونه ماهی آکواریومی در اصفهان

بیش از ۸۰۰ واحد تولیدی ماهیان زینتی در استان اصفهان مشغول بکارند و در بخش‌های مشاغل خانگی، مجموعه‌های تولیدی کوچک، متوسط و بزرگ فعالیت می‌کنند، افزون بر ۲ هزار و ۲۰۰ نفر اشتغال زایی مستقیم توسط این صنعت در استان و قم خورده و حدود ۱۲۰ تا ١٧٠ انواع گونه ماهی زینتی در این خطه تولید می‌شود.

جهش 25 درصدی تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان

انواع ماهیان آبهای شیرین مشهور مانند گلدفیش گوپی، ماهیان تخم گذار و زنده زا در استان اصفهان تولید می‌شود که البته بیشتر آن ماهیان آبهای شیرین هستند.

در سال ۹۲ تعداد گونه های تولید در استان اصفهان حدود ۱۰۰ گونه بود که حدود ۲۰ درصد آنها تلف می‌شد اما با رعایت اصول استاندارد و آموزش‌های لازم این تلفات به کمتر از ۱۵ درصد رسیده است.

آنطور که مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان می گوید در سال‌های اخیر برنامه‌های آموزشی و توسعه برای صنعت تولید ماهیان تزیینی افزایش پیدا کرد و سبب شد این استان در تولید و پرورش با اختلاف از استان دوم در جایگاه نخست کشور قرار گیرد.

فعالیت ۱۱ شهرستان در پرورش ماهی

محمدرضا عباسی در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: در استان ۱۱ شهرستان پرورش ماهی زینتی را در دست دارند و در رده بندی بیشترین میزان تولید می‌توان به ترتیب به کاشان، نجف‌آباد، اصفهان، آران و بیدگل و نطنز به عنوان اصلی‌ترین شهرستان‌ها اشاره کرد.

جهش 25 درصدی تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان

وی ادامه داد: از نکات مثبتی که طی این هفت سال در استان اصفهان رقم خورد ایجاد بستر صادراتی به کشورهایی مانند عراق و ترکیه بود البته در این زمینه تنگناهای زیادی وجود دارد که باید با رفع آنها صدور محصولات به دیگر بازارها را گسترش داد.

ضرورت تولید تجهیزات مرتبط در کشور

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان با بیان اینکه ارزش تولیدی ماهیان تزیینی در استان بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان است گفت: اگر در زمینه تولید تجهیزات مرتبط با آنها مانند آکواریوم، تجهیزات آبدهی و انواع پمپ‌ها به توفیقاتی دست یابیم از واردات از خارج و بخصوص چین بی‌نیاز خواهیم شد.

عباسی اضافه کرد: اگر بتوانیم بستر ساخت و تولید این وسایل و تجهیزات را در داخل ایران را مهیا کنیم اشتغال‌زایی، شکوفایی اقتصادی و درآمدزایی را هم در پی خواهد داشت.

وی درباره غذای این نوع ماهیان گفت: ماهیان تزیینی دو گونه غذای خشک و آبزیان کوچک زنده مصرف می‌کنند که بیشتر غذای خشک آنها از کشورهای دیگر مانند چین به داخل وارد می‌شود اما در زمینه غذای زنده مانند آبزی به نام آرتمیا که در ارومیه هم تولید می‌شود می‌توان با تقویت این بخش برای خودکفایی و عدم واردات از دیگر کشورها گام برداشت.

جهش 25 درصدی تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان

اشتغالزایی و درآمدزایی بیشتر با ایجاد شهرک پرورش ماهی زینتی

عباسی خاطرنشان کرد: از دیگر مواردی که در صنعت تولید ماهیان آکواریومی به دنبال آن هستیم ایجاد شهرک تولید و پرورش ماهیان زینتی است که عملیات اجرایی آن سال گذشته در زمینی بالغ بر ۴۹ هکتار در کاشان آغاز شد، این مجموعه پس از بهره برداری قادر به تولید ۷۵ میلیون قطعه در طول سال است و اشتغالزایی و درآمدزایی حاصل از آن رشد چشمگیری پیدا می‌کند.

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان ایجاد و تکمیل زنجیره تولید را ضروری دانست و اظهارداشت: هر چقدر حلقه‌های تولید تا مصرف در این صنعت تکمیل شود سبب رشد و توسعه آن خواهیم بود زنجیره تولید در صنعت پرورش ماهی زینتی شامل تولید بچه ماهی، تولید غذا و پیدا کردن بازارها و بسترسازی صادراتی خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: از دیگر مقوله‌هایی که جای آن در این صنعت خالیست مواردی مانند تحقیقات و همچنین گردشگری است به این معنا که ایجاد شهرک‌های تولید ماهی زینتی در استان می‌تواند حضور گردشگران و همچنین محققان را فراهم کند که به خودی خود سبب رونق و توسعه بیشتر و پیشرفت آن خواهد شد.

جهش 25 درصدی تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان

لزوم کاهش مراجع تصمیم‌گیر برای توسعه این صنعت

آنطور که یک تولید کننده ماهی زینتی در شهرستان لنجان و فلاورجان استان اصفهان مطرح کرد بزرگترین چالشی که در این عرصه وجود دارد ساز و کارهای اداری پیچیده و بیش از حدی است که سبب کندی کار می‌شود و اخذ استعلامات و ارائه مجوزها را با اختلال مواجه می‌کند.
حسین شهبازی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه حداقل ۲۰ تا ۳۰ مرجع مختلف برای ما تصمیم گیری می‌کنند خاطرنشان کرد: پراکندگی سازمان‌ها، کارهای موازی و بیهوده، سلیقه‌های مختلف از جمله معضلاتی است که در امور اداری برای ما به وجود می‌آید که البته راهکار آن تجمیع همه امور اداری و مکاتبات آن و تصمیم گیری به صورت واحد در شیلات سازمان جهاد کشاورزی است.
وی اضافه کرد: برخلاف دیگر کشورها که در چند روز استعلامات انجام و مجوزها ارائه می‌شود در ایران شاید ماه‌ها یا سال‌ها طول بکشد.

مدیرعامل شرکت ماهزین اضافه کرد: یکی دیگر از دغدغه‌های تولیدکنندگان ماهی زینتی افزایش قیمت‌ها به صورت روزانه و حتی لحظه‌ای است و این سبب ضرر و زیان می‌شود.

شهبازی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از چالش‌های که ما هم در سالهای گذشته در پی دریافت تسهیلات بانکی با آن روبرو بودیم ایراداتی است که بانک‌ها برای تولیدکنندگان بخش خصوصی مطرح می‌کنند از جمله اینکه اخذ وثیقه‌های مختلف دردسرساز است و حتی به پشیمانی از دریافت وام می‌انجامد.

جهش 25 درصدی تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان

آموزش تخصصی لازمه توسعه صنعت تولید ماهیان زینتی

وی گسترش و رشد صنعت تولید ماهیان زینتی را نیازمند آموزش تخصصی به عوامل و نیروهای انسانی مرتبط با این امر دانست و تصریح کرد: ۸۰ درصد از افرادی که در مجموعه های تولیدی فعالیت می‌کنند کار را به صورت تجربی فرا گرفتند و در صورت بروز مشکلاتی مانند انواع بیماری‌ها و دیگر موارد نمی توانند آن طور که باید و شاید اقدامات مناسبی انجام دهند که این خود سبب تلفات ماهیان و در نتیجه ضربه اقتصادی خواهد شد.

این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه داروها و غذای ماهیان تزیینی از کشورهای اروپایی مانند هلند و آلمان و یا از چین وارد کشور می‌شود اظهارداشت: با افزایش قیمت ارز و مشکلات تحریم ها کمتر می‌توانیم به این داروها و غذاها دست پیدا کنیم که این خود سبب ساز مشکلات دیگر می‌شود.
شهبازی ادامه داد: اگرچه تولید داخلی دارو و غذای ماهی می‌تواند مشکل مورد اشاره را برطرف کند اما در سال‌های گذشته کیفیت مطلوب در محصولات تولیدکنندگان داخل وجود نداشته و به همین دلیل ما را مجبور به واردات از دیگر کشورها کرده است.

در استان اصفهان افزون ۹ هزار واحد تولیدی و صنعتی فعالیت دارد.



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

کپشن غمگین | 100 کپشن غمگین خاص کوتاه و بلند برای استوری و پست