گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» که مدتی است به جای عکس یک، یکی از گزارشهای – عموما سیاسی – خود را در صفحه یک میبیند، امروز نیمتای نخست را به دو بخش تقسیم و تماما از متن استفاده کرده است. دو گزارشی که این روزنامه اصلاحطلب قابل اعتنا دیده و به خاطر آن ترکیب معمول را برهم زده است به ایرادات شورای نگهبان به اصلاحات مجلس در قانون انتخابات ریاست جمهوری و نامه جوانان اصلاحطلب به سیدمحمد خاتمی مربوط میشود.
اعتماد در گزارش نخست با عنوان «نه به تحدید جمهوریت» شرحی از ایرادات گرفته شده ارائه کرده و به بررسی این نکته میپردازد که قانون انتخابات اصلاح شده به این دوره از انتخابات ریاست جمهوری میرسد یا نه. در این گزارش آمده است: «واقعیت آن است که اگر نمایندگان اقدام به اصلاح ایرادات شورای نگهبان در کمیسیون شوراها کنند و سپس در صحن علنی به تصویب آن پرداخته و بدون اصرار بر نظرات قبلی خود، اصلاحیه را برای این نهاد ارسال کنند، میتوان گفت که این اصلاحیه به سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری خواهد رسید ولی این مهم، مستلزم پارلمانی است با وقت آزاد، اما در حال حاضر مجلس یازدهم نهتنها چنین شرایطی را در پیش ندارد، بلکه از امروز رسما وارد فرآیند بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ به عنوان مهمترین سند مالی کشور خواهد شد. لایحهای که اختلافات بر سر آن آنقدر هست که بتواند مجلس را وادار به برگزاری جلسات سه شیفته کند».
«شرق» محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس را عکس یک کرده است. بهانهاش نیز مثل همیشه تخریب و فضاسازی علیه اوست. این بار، اما با وجود زمان قابل توجهی که تا انتخابات ریاست جمهوری و هیات ریسه مجلس مانده از شکست قالیباف در این انتخاباتها خبر میدهد! این روزنامه اصلاحطلب مینویسد: «جدیدترین گمانهزنیها درباره آرایش سیاسی انتخاباتی اصولگرایان در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ ریاستجمهوری، احتمالا مدلی به این شرح خواهد بود: ابراهیم رئیسی گزینه ریاستجمهوری، سعید جلیلی رئیس مجلس، سعید محمد شهردار تهران و محمدباقر قالیباف تنها یک نماینده ساده، یا در بهترین حالت رئیس یک کمیسیون!»
این روزنامه اصلاحطلب در شرح منطق این پیشگویی نیز آورده است: «با توجه به درگذشت تعدادی از نمایندگان مجلس که در میانشان نمایندگان تهران هم حضور دارند، این گمانه که سعید جلیلی با حمایت طیف جبهه پایداری که وزنی قوی در مجلس دارد، وارد پارلمان شود، بسیار است.... در صورت نامزدی قالیباف برای ریاستجمهوری، او در انتخابات هیئترئیسه نامزد نخواهد شد ... چراکه در صورت ورود جلیلی به مجلس، قالیباف درصورتیکه هنوز در مجلس مانده و راهی پاستور نشده باشد، تقریبا شانسی برای ادامه ریاست نخواهد داشت. گمانهزنیها و تحلیلهایی که این روزها از درون اردوگاه اصولگرایی منتشر میشود، حاکی از آن است که تمایل به اجماع بر روی رئیسی زیاد شده و تنها شرط باقیمانده به قول حمیدرضا ترقی، عضو مؤتلفه، اجازه رهبری و تصمیم نهایی خود رئیسی است.»
«آرمان ملی» در تیتر یک امروز خود از پیشنهاد علی مطهری برای برگزاری رفراندوم در جهت تصمیمگیری پیرامون موضوعاتی مثل FATF استقبال کرده است. این روزنامه به نقل از نعمت احمدی، حقوقدان موانع برگزاری رفراندوم را شرح داده و مینویسد: «در کشور ما تا امروز رفراندوم به معنای اعمال اصل ۵۹ قانون اساسی برگزار نشده است. اصل ۵۹ قانون اساسی میگوید مسائل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی که امکان حلوفصل از طریق قوه مقننه ندارند، باید به رفراندوم گذاشته شوند. یعنی در مرحله نخست باید یک اشکالاتی وجود داشته باشد که بهصورت عادی از طریق مجلس شورای اسلامی قابل حلوفصل نباشد و جزو حوزههای تخصصی قوه مجریه هم باشد. در این صورت از طریق اصل ۵۹ قانون اساسی امکان برگزاری رفراندوم وجود دارد. ترکیب اصل ۵۹ قانون اساسی به صورت چیده شده به شکلی است که به باور من امکان برگزاری بعید به نظر میرسد. یکی از دلایلی که امکان برگزاری رفراندوم را به هالهای از ابهام فرو برده به این دلیل است که موضوع مورد نظر رئیسجمهور برای رفراندوم باید به تایید دوسوم نمایندگان مجلس برسد و در صورت موافقت نمایندگان، این موضوع باید توسط مقام معظم رهبری مورد تصمیمگیری قرار گیرد و ایشان فرمان برگزاری همهپرسی را صادر کنند. وی خاطرنشان کرد: موضوع دیگر است که اگر دوسوم نمایندگان درصدد تایید رفراندوم باشند، چرا قبلا موضوع را در مجلس بین یکدیگر حل و فصل نکردهاند. از سوی دیگر نتیجه برگزاری رفراندوم باید به تایید شورای نگهبان هم برسد و با توجه به این توضیحات، اصل ۵۹ قانون اساسی، برای اجرایی شدن دشوار است، برگزاری رفراندوم محال است».
«آفتاب یزد» در تیتر یک خود به اظهارات دیروز سیدحسن خمینی و حسن روحانی در مراسم تجدید بیعت با آرمانهای امام پرداخته و عکس امروز را نیز به تحولات در میانمار و «سرنوشت عجیب سوچی» اختصاص داده است.
این روزنامه اصلاحطلب گزارشی نیز دارد با عنوان «مصائب خرید روغن خوراکی» و مینویسد: «برخی از خوانندگان روزنامه در تماس با ما گفتهاند برای خرید روغن خوراکی دچار مشکل هستند و فروشگاههای بزرگ برای خرید این مواد خوراکی لازم شرط میگذارند که بایستی خریدهای دیگری انجام دهید که این موضوع در این شرایط اقتصادی قابل قبول نیست. هر چند فروشگاه رفاه این موضوع را رد میکند!»
آفتاب یزد در یکی دیگر از گزارشهای خود نیز به بررسی آثار مشکلات روانی کارگران بر جامعه و اقتصاد پرداخته و مینویسد: «افزایش نرخ تورم و مشکلات معیشتی و اقتصادی برای همه افراد جامعه تاثیر یکسانی را به دنبال ندارد، برای مثال قشر کارگر از آسیبپذیرترین و حساسترین طبقات جامعه میباشند که معمولا اولین آثار ناشی از فشارهای اقتصادی را تحمل میکنند. گرانی و تورم نه تنها به طور مستقیم در کاهش کیفیت زندگی و برخورداری از امکانات رفاهی این افراد و خانوادههایشان تاثیرگذار است بلکه مشکلات پیرامونی دیگری مانند اختلالات جسمی، روحی و روانی را نیز برای آنها به دنبال دارد. این روزها که گرانی و تورم سرتاسر بازار و اقلام مصرفی و غیرمصرفی را فراگرفته است کارگران بیش از پیش با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم میکنند. از دیگر سو آمارها از وخامت وضع سلامت روانی این گروه خبر میدهند. طبق آمارها ۳۳ الی ۶۰ درصد کارگران به یکی از اختلالات روانی مبتلا هستند.»
«وطن امروز» با تیتر «شهرداران بازداشت، حناچیخاموش!» به این نکته اشاره دارد که ۳ هفته از بازداشت شهرداران مناطق ۲ و ۸ تهران به اتهام مسائل مالی، گذشته، اخبار تأییدنشده نیز از احضار یکی از اعضای شورای شهر به دادگاه حکایت دارد، اما شهرداری تهران درباره این موضوع سکوت کرده است!
این روزنامه اصولگرا در گزارش دیگری با تیتر «گرخیدن» از این خبر داده که رئیس موساد با انتقاد از رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی، اظهارات وی علیه ایران را نظر شخصی او عنوان کرد.
وطن امروز همچنین عکس یک خود را به کودتا در میانمار اختصاص داده و تیتر زده «سوچی سوخت».
«کیهان» در تیتر اصلی خود به سیاستخارجی و مسائل برجام میپردازد. این روزنامه اصولگرا مینویسد: «هفتهها و روزهای پایانی دولت ترامپ همراه با تحرکاتی نظامی در سطح منطقه و عملیات روانی گستردهای بود که برخی از آن بهعنوان تهدید نظامی یاد کردند، اما حالا مشخص شده است این تحرکات و اقدامات نه تهدید بلکه ترس آمریکا از احتمال انتقام ترور شهید سلیمانی از سوی ایران بوده است.»
کیهان تجدید میثاق اعضای هیات دولت و هیات رئیسه مجلس با آرمانهای امام راحل که دیروز انجام شد را نیز عکس یک کرده است. همچنین در گزارش دیگری با اشاره به آخرین نظرسنجیهای صورت گرفته مینویسد: «مردم به واکسن ایرانی بیش از خارجی اعتماد دارند».
«جوان» پرتاب ذوالجناح را عکس یک کرده و به نقل از سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع مینویسد: «با تلاش جهادی دانشمندان صنعت فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، برای نخستین بار در حوزه فضایی، نخستین پرتاب تحقیقاتی ماهواره برترکیبی ذوالجناح با هدف تست زیرمداری با دستیابی به فناوری قدرتمندترین موتور سوخت جامد در کشور صورت گرفت. این ماهوارهبر سه مرحلهای که از نظر ویژگیهای فنی قابل رقابت با ماهوارهبرهای روز دنیا است، دارای دو مرحله پیشرانش جامد و یک مرحله با پیشرانش مایع است و توانایی حمل ماهواره تا وزن ۲۲۰ کیلو گرم در مدار ۵۰۰ کیلومتری را داراست. از مهمترین دستاوردهای این آزمایش فضایی، دستیابی به قدرتمندترین موتور سوخت جامد کشور با تراست بیش از ۷۵۰ تن و صحه گذاری سایر فناوریهای جدید به کار رفته در این محصول است.»
این روزنامه اصولگرا در گزارش دیگری نیز با استناد به اظهارات دیروز خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان مینویسد: «امضای این و آن دیگر تضمین برجام نیست».
«ایران» با تیتر «بودجهای که مجلس نوشت» به شرح تغییراتی که کمیسیون تلفیق در لایحه بودجه ۱۴۰۰ ایجاد کرده است، پرداخته و مینویسد: «مجلس بودجه را ۳۵۲ هزار میلیارد تومان افزایش داد کارشناسان اقتصادی معتقدند؛ تغییرات بودجه در کمیسیون تلفیق مجلس تبعات تورمی دارد مهمترین تغییر در بودجه، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است». این روزنامه دولتی در بخش پایانی گزارش خود نیز نتیجه میگیرد که «با وجودی که نمایندگان مجلس بخش عمده این افزایش شدید در منابع و مصارف بودجه را ناشی از شفافسازی میدانند، اما این پرسش مهم مطرح میشود کسانی که لایحه پیشنهادی دولت را به دلیل رشد بیش از ۴۰ درصدی نسبت به بودجه امسال زیر سؤال میبردند، اکنون خود با افزایش دوباره ارقام بار مالی سنگینی بر دوش دولت فعلی و آینده گذاشتهاند. این در شرایطی است که به اعتقاد کارشناسان این افزایش شدید بهطور قطع آثار منفی بسیاری برای اقتصاد و معیشت مردم به همراه خواهد داشت.»