زگیل تناسلی در زنان باردار، خطرناک است؟
برای اکثر زنان بارداری که مبتلا به زگیل تناسلی هستند این سوال پیش می آید که آیا زگیل تناسلی در زنان باردار خطرناک است؟
در این مقاله میخوانید:
- زگیل تناسلی چیست؟
- علائم اچ پی وی
- زگیل تناسلی در زنان باردار، خطرناک است؟
- واکسن اچ پی وی
- راه انتقال زگیل تناسلی
- تشخیص زگیل تناسلی در زنان
- آیا زگیل تناسلی در زنان برای جنین خطرناک است؟
- عوارض زگیل تناسلی در دوران بارداری
- درمان زگیل تناسلی در دوران بارداری در مطب دکتر مریم اکبری، متخصص زنان و زایمان
- پودوفیلوکس
- ایمیکیمود
- سینکاتچین
- کرایوتراپی، یا فریز کردن زگیل ها با نیتروژن مایع
- الکترودسیکشن
- استفاده از جریان لیزر برای سوزاندن زگیل
- اگر زگیل تناسلی درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
- پیشگیری از انتقال زگیل تناسلی
- خلاصه
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی یک عفونت مقاربتی است. عفونتهای مقاربتی یا «اس تی دی»ها معمولا به صورت تودههای گوشتی در بافتهای اندام تناسلی مردان و زنان ظاهر میشوند، البته امکان دارد بسیاری از افراد به آن مبتلا باشند، اما هرگز علائمی را تجربه نکنند.
زگیل تناسلی توسط گونههای خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (یا همان اچپیوی) ایجاد میشود. اچپیوی، شایعترین بیماری مقاربتی محسوب میشود، اما همه عفونت های اچپیوی باعث زگیل تناسلی نمیشوند. برخی از سویهها زگیل ایجاد میکنند، در حالی که برخی دیگر میتوانند در مردان و زنان باعث سرطان شوند.
به همین دلیل است که به خانمها توصیه میشود به طور منظم آزمایش پاپاسمیر انجام بدهند تا علائم سرطان دهانه رحم و اچپیوی در آنها مورد بررسی قرار بگیرد.
علائم اچ پی وی
مدتی طول میکشد که اچپیوی، علائم خود را نشان بدهد. بنابراین زگیل تناسلی ممکن است تا هفتهها یا ماهها پس از عفونت، ظاهر نشود. حتی در برخی موارد، ممکن است سال ها طول بکشد تا زگیل تناسلی ایجاد شود.
زگیل تناسلی میتواند در داخل واژن، یا اطراف آن، یا در اطراف مقعد، در دهانه رحم، در ناحیه ران، یا کشاله ران، یا در آلت تناسلی یا کیسه بیضه ظاهر شود. اچپیوی میتواند باعث ایجاد زگیل در گلو، زبان، دهان یا لب شما شود. برای برخی افراد، زگیل تناسلی ممکن است طی دو سال خود به خود برطرف شود، اما درمان به تسریع از بین رفتن آن کمک میکند. درمان همچنین میتواند از عوارض بهداشتی احتمالی ناشی از اچپیوی و شرایط زیر جلوگیری کند:
- تسکین درد، خارش و سوزش
- کاهش خطر گسترش اچپیوی
- خلاص شدن از شر زگیلهایی که تمیز نگه داشتن اطراف آنها سخت است
زگیل تناسلی در زنان باردار، خطرناک است؟
اگر سابقه ابتلا به اچپیوی دارید، باید به پزشک خود اطلاع بدهید. همچنین اگر مبتلا به زگیل تناسلی بودهاید و آزمایش پاپاسمیر غیرطبیعی داشتهاید، پزشک خود را در جریان قرار بدهید.
اچپیوی به طور معمول بر شما یا جنین تاثیر نمیگذارد، اما پزشک هر نوع ناهنجاری را در طول دوران بارداری شما بررسی میکند. بجز این موضوع، برخی از خانمها در دوران بارداری دچار زگیل تناسلی بزرگتر از حد معمول میشوند.
اگر نمیدانید که آیا اچپیوی دارید یا نه، پزشکتان میتواند به عنوان بخشی از مراقبتهای دوران بارداری، شما را از نظر این ویروس ارزیابی کند.
واکسنها زمانی موثرتر هستند که قبل از شروع فعالیت جنسی تزریق شوند و هم برای پسران، هم برای دختران توصیه میشود.
واکسن اچ پی وی
واکسنهای اچپیوی برای بسیاری از گونههای این ویروس که باعث زگیل تناسلی و سرطان میشوند، موجود است. البته به این موضوع دقت کنید که این واکسنها زمانی موثرتر هستند که قبل از شروع فعالیت جنسی تزریق شوند و هم برای پسران، هم برای دختران توصیه میشود.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با مراکز آزمایشگاه
راه انتقال زگیل تناسلی
تشخیص زگیل تناسلی در زنان
آیا زگیل تناسلی در زنان برای جنین خطرناک است؟
در صورتی که هر گونه سابقه ابتلا به ویروس اچ پی وی دارید و باردار هستید، باید به پزشک متخصص خود و یا ارائه کننده خدمات مراقبت از دوران بارداری اطلاع دهید و همچنین باید اطلاعاتی در مورد زگیل های تناسلی یا پاپ اسمیر غیر طبیعی خود در اختیار پزشک قراردهید.
زگیلها میتوانند بزرگتر از حد معمول رشد کنند. برای برخی از زنان، چنین شرایطی میتواند باعث دردناک شدن ادرار کردن شود.
عوارض زگیل تناسلی در دوران بارداری
به ندرت ممکن است زگیل تناسلی به نوزاد منتقل شود. سویههای اچپیوی که باعث زگیل تناسلی میشوند، خطر سقط جنین یا مشکلات زایمان را افزایش نمیدهند. در موارد نادر و یا زایمان های زودرس ، ممکن است زگیل های تناسلی به کودک شما منتقل شوند. اگر زگیل به نوزاد انتقال یابد، در این موارد، نوزاد چندین هفته پس از تولد، دچار زگیل در دهان یا گلوی خود میشود.
بیشتر بخوانید: ویروس اچ پی وی در دهان، علت تا درمان
درمان زگیل تناسلی در دوران بارداری در مطب دکتر مریم اکبری، متخصص زنان و زایمان
هیچ درمان قطعی برای زگیل تناسلی وجود ندارد، اما داروهایی هستند که میتوانند زگیلها را کاهش دهند. اگر از قبل داروهایی برای زگیل تناسلی تجویز شده، باید در دوران بارداری، قبل از استفاده از آنها حتما با پزشک خود مشورت کنید. اگر این داروها برای شما و جنین بیخطر باشد، ممکن است بتوانید از یک درمان موضعی برای حذف زگیل در دوران بارداری استفاده کنید.
هرگز نباید زگیل تناسلی را با پاککنندههای بدون نسخه درمان کنید. این درمانها میتوانند منجر به درد و سوزش بیشتر شوند.
هرگز نباید زگیل تناسلی را با پاککنندههای بدون نسخه درمان کنید. این درمانها میتوانند منجر به درد و سوزش بیشتر شوند
اگر زگیلهای بزرگی دارید که به اعتقاد پزشک ممکن است در زایمان اختلال ایجاد کنند، میتوانید با برخی از درمانها آنها را از بین ببرید. درمانهای موضعی، داروهای تجویزی و اقدامات جزئی میتوانند به رفع شیوع بیماری کمک کنند. درمانهای رایج عبارتند از:
- کرایوتراپی، یا فریز کردن زگیلها با نیتروژن مایع
- الکترودسیکشن
- استفاده از جریان لیزر برای سوزاندن زگیل
- پودوفیلوکس
- ایمیکیمود
- سینکاتچین
بیشتر بخوانید: از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم؟
پودوفیلوکس
پودوفیلوکس، یک کرم گیاهی است که برای درمان زگیل تناسلی خارجی و جلوگیری از رشد سلولهای زگیل مورد استفاده قرار میگیرد. باید پودوفیلوکس را حداقل دو بار در روز و به مدت سه روز، روی بافت زگیل بمالید. ممکن است لازم باشد این چرخه درمانی را چهار بار تکرار کنید.
پودوفیلوکس یکی از کرمهای موضعی موثر در پاکسازی زگیل است. بر اساس نتایج تحقیقات، شیوع بیماری در تقریبا نیمی از افرادی که از این کرم استفاده میکنند تا 50 درصد یا بیشتر بهبود مییابد. پودوفیلوکس مانند همه داروها، عوارض جانبی دارد که عبارتند از:
- سوزش
- درد
- التهاب
- خارش
- ایجاد زخم
- تاول، پوستهپوسته، یا دلمه شدن
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص زنان و زایمان
ایمیکیمود
ایمیکیمود، یک کرم تجویزی است که برای از بین بردن زگیلهای تناسلی خارجی و همچنین برخی سرطانهای پوست استفاده میشود. لازم است این کرم را حداقل سه روز در هفته و به مدت چهار ماه به صورت مستقیم روی زگیلها بمالید.
ممکن است این کرم برای همه موثر نباشد، اما زگیل در 37 تا 50 درصد از افرادی که از این کرم استفاده میکنند، از بین میرود. این دارو همچنین میتواند سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با اچپیوی تقویت کند.
عوارض جانبی ایمیکیمود عبارتند از:
- سرخی
- تورم
- سوزش
- خارش
- پوستهپوسته شدن
سینکاتچین
سینکاتچین، کرمی است که از عصاره چای سبز تهیه شده و برای از بین بردن زگیلهای تناسلی خارجی و مقعدی مورد استفاده قرار میگیرد. شما باید این پماد را سه بار در روز و به مدت چهار ماه استفاده کنید. سینکاتچین ممکن است موثرترین موضعی برای خلاص شدن از شر زگیل باشد. بر اساس نتایج تحقیقات، این پماد در 56 تا 57 درصد از موارد، زگیل تناسلی را از بین میبرد.
عوارض جانبی سینکاتچین، مشابه سایر درمانهای موضعی است:
- سوزش
- درد
- خارش
- سرخی
کرایوتراپی، یا فریز کردن زگیل ها با نیتروژن مایع
پزشک در این روش، زگیلها را از طریق انجماد با نیتروژن مایع از بین میبرد. در اطراف هر زگیل یک تاول تشکیل میشود که پس از بهبودی از بین میرود. کرایوتراپی در پاکسازی موقت شیوع بیماری موثر است، اما ممکن است لازم باشد چندین درمان انجام بدهید.
شما میتوانید بلافاصله پس از فریز زگیل، به فعالیتهای عادی خود بازگردید، اما تا سه هفته، ترشحات آبکی زیادی در ناحیه تحت درمان وجود خواهد داشت.
عوارض کرایوتراپی عبارتند از:
- درد
- تورم
- سوزش خفیف
الکترودسیکشن، درمانی دردناک است که باید توسط متخصص انجام شود و در آن پزشک از جریان الکتریکی برای سوزاندن و از بین بردن زگیل تناسلی خارجی استفاده میکند.
الکترودسیکشن
الکترودسیکشن، درمانی دردناک است که باید توسط متخصص انجام شود و در آن پزشک از جریان الکتریکی برای سوزاندن و از بین بردن زگیل تناسلی خارجی استفاده میکند. برای انجام این روش، ممکن است به شما بیحسی موضعی تزریق شود، یا تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرید.
تحقیقات نشان داده که این جراحی بسیار موثر است و 94 درصد از افرادی که طی 6 جلسه تحت این درمان قرار گرفتند، زگیل تناسلی نداشتند. زمان بهبودی، بین چهار تا شش هفته طول میکشد. عوارض جانبی الکترودسیکشن عبارتند از:
- خونریزی
- عفونت
- جای زخم
- تغییر رنگ پوست ناحیه تحت درمان
بیشتر بخوانید: درمان زگیل تناسلی با پلاسماجت؛ برطرف میشود؟
استفاده از جریان لیزر برای سوزاندن زگیل
لیزر نیز یک روش تخصصی است و در آن، پزشک از نور لیزر برای سوزاندن بافت زگیل استفاده میکند. بسته به اندازه و تعداد زگیلها ممکن است نیاز به بیهوشی موضعی، یا عمومی داشته باشید.
از جراحی لیزر میتوان برای از بین بردن زگیلهای تناسلی بزرگ، یا زگیلهایی که با روشهای دیگر قابل درمان نیستند، استفاده کرد. عوارض جانبی لیزر عبارتند از:
- درد
- تحریک
- خونریزی
- جای زخم
اگر زگیل تناسلی درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
اکثر عفونتهای اچپیوی که باعث زگیل تناسلی میشوند، به شکل خود به خود از بین میروند که معمولا از چند ماه تا دو سال طول میکشد. اما حتی اگر زگیل تناسلی بدون درمان ناپدید شود، ممکن است همچنان ویروس اچپیوی در بدن شما باشد.
هنگامی که زگیل تناسلی درمان نشود، میتواند بسیار بزرگ شود و تکثیر یابد. احتمال عود زگیل تناسلی نیز وجود دارد.
بیشتر بخوانید: چرا باید از کاندوم استفاده کنیم؟
پیشگیری از انتقال زگیل تناسلی
پس از رفع زگیل باید برای برقراری رابطه جنسی، حداقل دو هفته منتظر بمانید. همچنین باید قبل از انجام رابطه جنسی، درباره داشتن این بیماری با همسر خود صحبت کنید.
لازم است بدانید که اچپیوی از طریق تماس پوست به پوست نیز منتقل میشود. استفاده از کاندوم خطر انتقال اچپیوی را کاهش میدهد.
لازم است بدانید که اچپیوی از طریق تماس پوست به پوست نیز منتقل میشود. استفاده از کاندوم خطر انتقال اچپیوی را کاهش میدهد.
خلاصه
اگر چه ممکن است زگیل تناسلی به شکل خود به خود از بین برود، اما ویروس اچپیوی ممکن است همچنان در بدن شما وجود داشته باشد. درمان به خلاص شدن از شر زگیل و کاهش شیوع آن کمک میکند، البته ممکن است مجبور شوید برای از بین بردن کامل زگیلهای تناسلی، درمانها را چندین بار تکرار کنید.
درمان زگیل ممکن است چند ماه طول بکشد و شما میتوانید سالها بدون شیوع بیماری سپری کنید. هر بار که رابطه جنسی دارید حتما از کاندوم استفاده کنید، چون ممکن است اچپیوی داشته باشید، اما زگیل تناسلی نداشته باشید. اچپیوی میتواند حتی بدون داشتن زگیل تناسلی هم منتقل شود. زگیل تناسلی، معمولا در بارداری، خطری به همراه ندارد، مگر اینکه بسیار بزرگ باشد.
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.