تکذیب ریاض، سکوت ایران/ روابط ایران و عربستان سعودی از سر گرفته می‌شود؟


تکذیب ریاض، سکوت ایران/ روابط ایران و عربستان سعودی از سر گرفته می‌شود؟

شاید دو ماه پیش که ایران درخواست امانوئل مکرون برای ورود عربستان به مذاکرات برجامی را قویا رد کرده بود هیچ کس انتظار نداشت مقامات تهران و ریاض در کشور ثالث و همزمان با گفتگو‌های وین دور یک میز بنشینند و درباره اختلافاتشان حرف بزنند، اما ظاهرا عربستان سعودی و ایران برای از سرگیری روابط در حال مذاکره‌اند.

پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

به گزارش نامه نیوز، زمین درگیری‌ها و اختلافات حالا به زمینه‌ای برای آشتی بدل شده است. پنجره‌ای که از سال‌ها پیش به گفته محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران برای دیپلماسی از سوی ایران و رو به روی عربستان گشوده شده بود، گویا حالا به میز مذاکرات رسیده است.

نشریه انگلیسی فایننشال تایمز روز گذشته از برگزاری نشست‌های مستقیم بین مقامات ارشد سعودی و ایران در بغداد برای از سرگیری روابط بین دو کشور رقیب منطقه که ۵ سال از قطع روابط دیپلماتیک‌شان می‌گذرد، خبر داده است.

این رسانه به نقل از سه منبع آگاه که ملیت و نامشان برده نشده گفته که این مذاکرات در بغداد و در ماه جاری اتفاق افتاده و اولین مذاکرات سیاسی قابل توجهی است که دو طرف از سال ۲۰۱۶ انجام داده‌اند. بر اساس گزارش فایننشال تایمز، عربستان سعودی قصد دارد جنگ در یمن با نیرو‌های مورد حمایت ایران یعنی انصارالله را به پایان برساند. از طرف دیگر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان قدم‌هایی در جهت خوشامد بایدن که قصد داشته در روابطش با عربستان تجدید نظر کند نیز برداشته که گفتگو با ایران را می‌توان در همین راستا تحلیل کرد.

روند انتشار این خبر اما قابل توجه بود. فایننشال تایمز در این گزارش نوشت که یک مقام ارشد دولت عربستان وجود هر گونه مذاکره با ایران را رد کرده است. پس از انتشار این گزارش، رویترز به نقل از منابع خود از جمله یک مقام ایرانی خبر مذاکره ایران و عربستان را تایید کرد. عرب نیوز، روزنامه نزدیک به ریاض بلافاصله پس از انتشار گزارش فایننشال تایمز با انتشار خبری وجود هرگونه مذاکره میان عربستان و ایران را رد کرد. همچنین یک مقام عراقی نزدیک به نخست وزیر عراق در گفتگو با روزنامه العربی الجدید مذاکرات درباره ایران و عربستان را تایید کرد. این در حالی است که هیچ یک از مقامات ایرانی نسبت به انتشار این خبر واکنش نداشته و این موضوع از سوی تهران نه تایید و نه رد شد.

جزئیات مذاکره ایران و عربستان در بغداد

به گزارش فایننشال تایمز، اولین دور مذاکرات بین تهران و ریاض روز ۹ آپریل در بغداد انجام شده و در آن درباره حملات انصارالله یمن به عربستان صحبت شده. این منابع آگاه که نامشان برده نشده در گفتگو با فایننشال تایمز روند مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده‌اند.

بر اساس گزارشی که فایننشال تایمز منتشر کرده، خالد بن علی الحمیدان رییس سازمان اطلاعاتی عربستان هیات سعودی را در این جلسات رهبری می‌کرده. قرار است در هفته‌های آینده زمان برگزاری نشست‌های بعدی مشخص شود.

به نوشته فایننشال تایمز، این نشست‌ها با میانجی گری مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق که ماه گذشته به عربستان سفر کرده و با محمد بن سلمان دیدار کرده بود انجام شده. نخست وزیر عراق برگزاری این جلسه را تسهیل کرده است.

مقامات عراقی گفته‌اند که بغداد کانال‌های ارتباطی بین ایران و مصر و ایران و اردن را نیز تسهیل کرده است. این مقام عراقی به فایننشال تایمز گفته نخست وزیر عراق خواستار بازی نقش میانجی در منطقه میان قدرت‌های منطقه است.

فایننشال تایمز همزمانی از سرگیری مذاکرات میان تهران و ریاض و روی کار آمدن بایدن را یکی از عوامل شکلگیری این نشست‌ها خوانده و گفته این گفتگو‌ها درست زمانی آغاز شده که ایران و آمریکا برای بازگشت به برجام در حال مذاکره‌اند.

ایران و آمریکا در حال حاضر در وین در حال مذاکره بر سر بازگشت به برجام هستند. روز گذشته (شنبه) عباس عراقچی رییس هیات ایرانی مذاکره کننده در وین روند مذاکرات را مثبت و رو به جلو ارزیابی کرد و گفت به زودی طرفین بر سر یک متن واحد به توافق خواهند رسید.

آیا ایران و عربستان می‌توانند اختلافاتشان را کنار بگذارند؟

نشریه شورای آتلانتیک در یادداشتی در این باره نوشته: اختلافات سیاسی و مذهبی بین ایران و عربستان شاید در سال‌های اخیر بیش از حد نسبت به اشتراک منافع این دو قدرت منطقه‌ای بزرگنمایی شده باشد. شاید اگر لفاظی‌های مقامات دو کشور علیه یکدیگر را شنبده باشیم این دو را دشمنان متخاصم و رقبای ژئوپلتیک بنامیم، اما همیشه باید نمونه رابطه ایران و عراق را که در دهه ۱۹۸۰ به مدت هشت سال با هم جنگیدند و امروز به نزدیکترین شرکای منطقه‌ای هم تبدیل شده اند در نظر داشته باشید. رابطه ایران و عراق نشان داد وقتی پای منافع ژئوپلتیک و اقتصادی وسط باشد اختلافاتی از جمله سابقه درگیری نظامی هم می‌تواند فراموش شود. امروز در منطقه به سختی می‌توان کشور‌هایی را پیدا کرد که از لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به اندازه ایران و عراق به هم نزدیک باشند.

این رسانه همین الگو را برای رابطه ایران و عربستان در نظر گرفته و نوشت: همین استدلال در مورد ریاض و تهران نیز صادق است. بسیاری از تحلیلگران از جنگ سرد میان این دو کشور منطقه‌ای به دلیل اختلافات مذهبی حرف می‌زنند. آن‌ها معتقدند عربستان و ایران برای رهبری بر جهان اسلام با هم رقابت دارند. اما این استدلال اغراق آمیز است.

این نشریه آمریکایی معتقد است بر خلاف کلیشه‌هایی که مطرح می‌شود تهران و ریاض منافع مشترک بسیاری دارند. هر دو وابسته به قیمت با ثبات نفت هستند. از نظر هر دوی این‌ها وجود یک منطقه با ثبات به کاهش تنش‌ها می‌انجامد و این به نفع هر دوی آنهاست. سومین منافع مشترک میان ایران و عربستان نیز مساله اسرائیل و فلسطین است. با اینکه عربستان در سال‌های اخیر به اسرائیل نزدیک شده، اما هر دوی این کشور‌ها اهمیت زیادی به مساله فلسطین می‌دهند و از کنترل اسرائیل بر بیت المقدس و کرانه باختری و ظرفیت سلاح‌های هسته‌ای ناشناخته اسرائیل اند.

این نشریه این سوال مهم را مطرح کرده که آیا اتحاد عربستان و اسرائیل بیشتر از رابطه ایران و عربستان برای کاهش تنش‌ها و افزایش رونق اقتصادی و کاهش نفوذ قدرت‌های خارجی در منطقه سودمند‌تر است؟

از نظر نویسنده یادداشت شورای آتلانتیک، چهارمین حوزه منافع مشترک ایران و عربستان در واقع رابطه نزدیک‌تر با اتخادیه اروپاست. بهبود روابط بین تهران و ریاض می‌تواند بر توسعه روابط با اتحادیه اروپا نیز تاثیر گذار باشد.

این نشریه در پایان نوشته ایران و عربستان می‌توانند اختلافاتشان را کنار بگذارند و تجربه مشابهی در گذشته نیز داشتند. مذاکرات مستقیم میان این دو کشور در اواخر دهه ۱۹۹۰ و در سال‌های اولیه دهه ۲۰۰۰ در زمان محمود احمدی نژاد و همچنین میانجی گری‌های عمان و پاکستان بین ایران و عربستان شاهدی بر این مدعاست.

مذاکره ایران و عربستان برای جلب نظرِ بایدن؟

نشریه اسرائیلی جیوش نیو سیندیکیت نیز در یادداشتی در این باره نوشته: سعودی‌ها به طور کامل به آمریکا وابسته‌اند و در نتیجه به هر ساز آمریکا با امید روز‌های بهتر می‌رقصند. در واقع مذاکرات ایران و سعودی به اذعان رسانه انگلیسی فایننشیال تایمز یکی از نشانه‌های انتخاب بایدن است. او اعلام کرده بود بعد از پیروزی در انتخابات آمریکا به برجام برمی‌گردد و همین مساله در مناسبات منطقه تاثیرگذار خواهد بود.

محمد بن سلمان اولین قدم در جهت خوشامد بایدن را در ماه ژانویه برداشت و به سه سال حصر قطر پایان داد. در ماه ژانویه روزنامه انگلیسی گاردین یادداشتی منتشر کرد و در آن روی کار آمدن بایدن را زمینه ساز از سرگیری روابط ایران و عربستان خواند.

این یادداشت که به قلم عبدالعزیر ساغر رییس و موسس مرکز مطالعات خلیج فارس و حسین موسویان دیپلمات پیشین ایرانی نوشته شده دارای طرحی برای برقراری دیالوگ میان دو قدرت منطقه بود.

از سوی دیگر گفته می‌شود انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز در تسریع روند مذاکرات میان ایران و عربستان بی تاثیر نبوده است. دور دوم ریاست جمهوری حسن روحانی رو به پایان است و او می‌خواهد قبل از ترک ریاست جمهوری رابطه با کشور‌های عربی را سر و سامان ببخشد.

منبع: رویداد 24


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر