به گزارش همشهری آنلاین، سارا کاترین گیلبرت زاده آوریل ۱۹۶۲ واکسنشناس و استاد واکسنشناسی در دانشگاه آکسفورد و از بنیانگذاران شرکت واکسیتک (Vaccitech) است.
نتایج کامل بررسی واکسن کرونای آکسفورد-آسترازنکا منتشر شد | پرسشها باقی میمانندعمده سرشناسی گیلبرت در زمینه ساخت واکسن آنفلوانزا و پاتوژنهای ویروسی نوظهور است.
کدام واکسن کرونا زودتر به داد مردم جهان میرسد؟وی ساخت و آزمایش واکسن آنفلوانزای جهانی را که در سال ۲۰۱۱ آزمایشهای بالینی را پشت سر گذاشت، هدایت کرد. در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۲۰، واکسن کووید ۱۹ که او با همکاری گروه واکسن آکسفورد ساختند، برای استفاده در انگلستان تأیید شد.
دانشگاه آکسفورد برای آزمایش واکسن کرونا داوطلب میگیردپژوهش و کار بر روی واکسن کووید ۱۹
گیلبرت در ساخت و آزمایش واکسن آنفلوانزای جهانی همکاری کردهاست. بر خلاف واکسنهای معمول، واکسن آنفلوانزای جهانی تولید آنتیبادی را تحریک نمیکند، بلکه سیستم ایمنی بدن را برای ایجاد سلولهای T خاص برای آنفلوانزا تحریک میکند. این ماده از یکی از پروتئینهای اصلی (نوکلئوپروتئین و پروتئین ماتریکس ۱) در داخل ویروس آنفلوانزا A استفاده میکند و به پروتئینهای خارجی پوشش بیرونی توجهی ندارد.
با ضعف سیستم ایمنی بدن با افزایش سن، واکسنهای معمولی برای افراد مسن کارایی ندارد. واکسن جهانی آنفلوانزا نیازی به به روز رسانی سالانه ندارد و افراد را از واکسن آنفلوانزای فصلی بینیاز میکند.
گیلبرت از ابتدای دنیاگیری کووید ۱۹ درگیر ساخت واکسنی نو برای محافظت در برابر ویروس کرونا بودهاست. او کار بر روی این واکسن را در کنار اندرو پولارد، ترزا لمبه، سندی داگلاس، کاترین گرین و آدریان هیل هدایت کرد. همانند کارهای قبلی وی، واکسن کووید ۱۹ از ناقل آدنوویروس استفاده میکند، که مایه تحریک پاسخ ایمنی در برابر پروتئین سنبله ویروس کرونا میشود.
در آوریل ۲۰۲۰، گیلبرت در مورد روند ساخت با شبکه بیبیسی مصاحبه کرد. در همان ماه گزارش شد که گیلبرت میگوید واکسن وی میتواند تا سپتامبر ۲۰۲۰ در دسترس همه باشد گیلبرت برای پژوهشهای واکسنشناسی در زمینه کووید ۱۹ در فهرست مجله تایمز برای ''پژوهشگران مهم ماه می ۲۰۲۰'' قرار گرفت. در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۲۰، واکسن کووید ۱۹ که او با همکاری گروه واکسن آکسفورد ساختند، برای استفاده در انگلستان تأیید شد.