پاسخ رامبد جوان به جنجالهای اخیر؛ میدانم شرایط مساعد نیست
رامبد جوان مجری، بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون که تاکنون هفت فصل از برنامه «خندوانه» را برای شبکه نسیم ساخته و اجرا کرده است، از انگیزه ساخت این برنامه گفت.
رامبد جوان مجری، بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون که تاکنون هفت فصل از برنامه «خندوانه» را برای شبکه نسیم ساخته و اجرا کرده و فصل هشت نیز همزمان در حال تولید و پخش است، از انگیزه ساخت این برنامه گفت.
به گزارش ایسنا، او در این زمینه چنین یادآور شد: حدودا ۱۸ سال پیش، روزی که تصمیم گرفتم برنامهای با موضوع خنده و خندیدن بسازم، وضعیت بهتر از الان بود. گرفتاری هایمان را داشتیم، ولی اوضاع آرامتر بود. در آن سالها این برنامه را طراحی کردم تا ببینم چقدر نیاز به خندیدن داریم و چقدر خندیدن در زندگی ما موثر است. این طرح منجر به گفتوگویی میان من و دکتری به نام اردکانیان شد که دکترای اوقات فراغت از یک دانشگاه انگلیسی در هندوستان را داشت. ایشان میگفتند در دنیا درباره خنده و خندیدن تحقیقات زیادی شده، اما ما در ایران و در این زمینه و در حوزههای آموزش بهداشت روانی جامعه، پزشکی و بیولوژیک، روابط اجتماعی، خانوادگی و... ضعف داریم.
ایشان دو هزار مقاله از تحقیقات دانشمندان و پزشکان جهانی جمع آوری کرده بودند که از میان آنها ۹۰۰ مقاله ترجمه و تبدیل به پایه علمی «خندوانه» شد. مثلا در این مقالات ثابت شده بود که اگر بخندید مغز فریب میخورد و شروع به ترشح هورمونهای شادی آور میکند؛ در نتیجه حالتان بهتر میشود و ... همینها باعث شد تا برای ساخت «خندوانه» مصر شوم و این برنامه کلید بخورد.
رامبد جوان سپس یکی از جملات رایج در برنامه «خندوانه» را یادآور شد و در این ارتباط افزود: یکی از عادات و تمرینهای خوب این است که وقتی از شما میپرسند حالتان چطور است، در جواب بگویید عالی هستیم. مثلا برای همین است که در «خندوانه» این موضوع را با تماشاگران تمرین میکنیم؛ در واقع منظورمان این نیست که واقعا همیشه عالی هستیم، اما این یک تمرین برای کاهش فشارهای عصبی و بهتر شدن حالمان است.
او به صحبتهایش اضافه کرد: یک آدم افسردهای که برای بهتر شدن حالش میجنگد و تلاش میکند، نسبت به آدمی که افسردگی اش را پذیرفته و کاری نمیکند آدم موثرتری بوده و بهتر از پس زندگیاش برمیآید. وقتی شما افسردهای، حالِ بدت مدام بیشتر و بیشتر میشود و با ناله کردن حالت بهتر نمیشود. اینکه مدام از حال بد بگوییم، سادهترین نوع برخورد است.
این طور نیست که شرایط را درک نکنیم، خود من هم برای اینکه حالم بد باشد دلایل بسیار زیادی دارم؛ چون من هم در همان شرایط و روزگاری زندگی میکنم که بقیه زندگی میکنند و سختیها را درک میکنم. من هم میدانم اوضاع و شرایط مساعد نیست، اما انتخابم حال بهتر است؛ با این انتخاب میتوانم با بیش از ۱۰۰ نفری که با من کار میکنند، بهتر رفتار کنم، بهتر شرایط را مدیریت کنم و پروژه را پیش ببرم. اگر من عصبی و افسرده باشم این پروژه میتواند پیش برود؟ با عصبیت و حال بد و تن دادن به آن، چه کاری از دست ما ساخته است؟
مجری «خندوانه» در پاسخ به این پرسش که «خندوانه» با شعار شاد بودن و حال خوب تاکنون چقدر در تحقق اهدافش موفق بوده به مصادیقی در این زمینه اشاره کرد و گفت: آدمهای بسیاری در «خندوانه» به من گفتهاند آقای جوان ما قرص اعصاب میخوردیم، اما با تماشای «خندوانه» دیگر قرص نمیخوریم. یکی میگوید من بیکار بودم «خندوانه» نگاه کردم انگیزه گرفتم رفتم کار پیدا کردم. زوجی میگویند ما داشتیم از هم جدا میشدیم «خندوانه» به ما انگیزه داد که جدا نشویم.
آدمهایی گفتهاند که افسرده بوده اند، اما با تماشای «خندوانه» حالشان بهتر است. خانمی جلوی من را گرفته و گفته است خدا خیرتان دهد دختر من دو سال افسرده بود و از اتاقش بیرون نمیآمد، اما الان میآید که «خندوانه» تماشا میکند و حالش بهتر شده است و ... پس ماجرا انگیزه است و این نیست که ما چقدر شادیم.
رامبد جوان سپس تاکید کرد: در «خندوانه» کلی حرفهای مهم زده میشود. جهت گیریهایی میشود که جهت گیریهای انسانی هستند. ما میگوییم به خودتان کمتر فشار بیاورید و منتظر نباشید که دیگران کمکتان کنند؛ خودتان برای خودتان باید کاری کنید تا از شرایط افسردگی و ناامیدی قابل تحمل شود یا کمرنگ شود.
جوان در پاسخ به اظهاراتی که بعضا از سوی منتقدان این برنامه عنوان میشود مبنی بر اینکه وقتی حالمان بد است، به چه چیزی باید بخندیم و اینکه «خندوانه» بی جهت تبلیغ شادی میکند، گفت: باید بدانیم که هر چقدر هم حالمان بد باشد، نیاز داریم به اینکه یک نفر تکانمان بدهد و بگوید دوام بیاور و قوی باش. «خندوانه» به مردم میگوید که دوام بیاورید؛ حتی اگر سخت باشد، کوچکترین روزنه امید را پیدا کنید.
این را مخاطبان «خندوانه» آنهایی که همیشه برنامه را دنبال میکنند به خوبی درک کرده اند. اما وقتی کار به انتقاد میرسد، اکثریت منتقدان کسانی هستند که برنامه را کامل نگاه نمیکنند و اگر از آنها بپرسید گزیدهای از برنامه را در شبکههای مجازی دیده اند. گزیدههایی که ممکن است با شیطنت انتخاب شده باشد و مفهموم کلی برنامه را نشان ندهد.
او بار دیگر تاکید کرد: خائنانهترین رفتار با آدمها این است که امید را از آنها بگیری. وقتی امید نباشد آدمها از بین میروند. ما باید تا لحظه آخر به یکدیگر امید بدهیم.
او با بیان اینکه «تلویزیون در تمام دنیا رسانه بزرگی است»، به فراگیری بالای تلویزیون و قدرت جادویی آن در بین مخاطبان اشاره کرد و گفت: «خندوانه» به مخاطبش گوش میدهد و از همین راه با تماشاگرانش ارتباط میگیرد.
ادامه این گفتگو، با این پرسش از رامبد جوان همراه شد که پس از ساخت هشت فصل از «خندوانه»، آیا این برنامه همچنان توانسته جایگاه اولیه اش را حفظ کند و برای اینکه به سرنوشت برخی برنامهها و سریالهای تلویزیونی که با ادامه دار شدن از محبوبیتشان کاسته میشود، دچار نشود، چه تمهیدی از سوی سازندگان اندیشیده شده است؟
جوان پاسخ داد: «خندوانه» در فراز و نشیبهایی است که هر برنامهای میتواند داشته باشد، اما هنوز سرپاست. هر برنامهای که محتوایش را خودش تولید کند، همین طور است. در فصل قبل (فصل هفتم) «خندوانه» اُفت کرد، اما در این فصل خیلی حالش خوب است؛ چون انرژیاش بالا است و کارش را میکند. سال گذشته یکی از دلایل افت «خندوانه» این بود که همه ما به خاطر کرونا مضطرب بودیم، تماشاگران باید ماسک میزدند و از آنجایی که «خندوانه» متصل به تماشاگرانش است، با ماسکها حاضران در استودیو فقط یک مشت چشم بودند که حرف میزدند و صدایشان را هم نمیشنیدی. بعد از مدتی تعداد تماشاگران را کم کردیم تا اینکه تعداشان به ۱۰ نفر رسید. حتی چند شب هم بدون تماشاگر رفتیم. در نهایت فصل هفتم، کم انرژی شد؛ در صورتی که «خندوانه» هدفش تولید انرژی است. اما در فصل هشت، با تغییراتی که ایجاد کردیم، مثل دکور و بازگشت تماشاگران و ... انرژی به برنامه بازگشته است.
رامبد جوان در پاسخ به این پرسش که «خندوانه» چقدر از موفقیتش را در این سالها مدیون عروسک «جناب خان» است؟ اظهار کرد: «خندوانه» و «جناب خان» خیلی به یکدیگر متصل هستند. انگار خواهر و برادر هستند. نمیتوانم بگویم کدامیک به دیگری کمک میکند، اما «خندوانه» بود و بعد جناب خان آمد؛ وقتی جناب خان آمد، «خندوانه» در اوج بود. ولی به هر حال از خود من به عنوان یکی از عناصر اصلی این خانواده تا همه مخاطبهای «خندوانه» عاشق جناب خان هستند.
سازنده «خندوانه» درباره «جناب خان» افزود: جناب خان و خندوانه یک تیم هستند. گاهی برخی به گونهای رفتار میکنند که انگار جناب خان یک عنصر جدا از «خندوانه» است؛ اما ما در واقع تصمیم گرفتیم حرفهایی که ممکن است با ممیزی روبه رو شود را از زبان جناب خان که یک عروسک است بزنیم، چون پذیرشش راحتتر است و مدیریت تلویزیون هم این موضوع را پذیرفته است. البته که حرفهای زیادی هم حذف میشود.
بازیگر و کارگردان سریالهای «توطئه فامیلی»، «مسافران» و «نشانی»، درباره اینکه چرا دیگر برای تلویزیون سریال نمیسازد؟ توضیح داد: ارتباط با مخاطب در «خندوانه» تجربه بی نظیر و درخشانی است. آنقدر که ترجیح میدهم بازهم این ارتباط را از طریق برنامهای مثل «خندوانه» برقرار کنم.
برنامه «خندوانه» در فصل جدید از یکشنبه تا پنجشنبه ساعت ۲۳ از شبکه نسیم پخش میشود.
همچنین مرحله مقدماتی «خندانندهشو ۳» از این برنامه، از دوشنبه با داوری حسن معجونی، امیرمهدی ژوله و رامبد جوان آغاز میشود. «خندانندهشو۳» از دوشنبه تا پنجشنبه ساعت ۲۳ در شبکه نسیم روی آنتن میرود.
افتتاحیه فصل تازه مسابقه استندآپ کمدی برنامه «خندوانه» هم در شب یلدا پخش شد. در این فصل ۲۰ شرکت کننده در چهار گروه در مرحله مقدماتی با یگدیگر رقابت میکنند و در نهایت یک شرکتکننده با رای داوران، سه شرکتکننده با رای مردمی به مرحله بعد میروند و یک شرکتکننده هم با رای داوران حذف میشود.