روانشناسی نوجوان 15 ساله
آنچه در مورد روانشناسی نوجوان 15 ساله نیاز دارد. در این سن نوجوان چه عاداتی پیدا می کند و از نظر جسمی، عاطفی و رفتاری چه تغییراتی می کند. در سالهای بین 15 تا 18 سالگی، مهارت ها و رفتار مناسب والدین می تواند نوجوان را برای ورود به بزرگسالی و آینده ای موفق آماده کند. آنها نه تنها مسئولیت های بیشتری را بر عهده می گیرند، وارد دبیرستان می شوند از...
آنچه در مورد روانشناسی نوجوان ۱۵ ساله نیاز دارد. در این سن نوجوان چه عاداتی پیدا می کند و از نظر جسمی، عاطفی و رفتاری چه تغییراتی می کند. در سالهای بین ۱۵ تا ۱۸ سالگی، مهارت ها و رفتار مناسب والدین می تواند نوجوان را برای ورود به بزرگسالی و آینده ای موفق آماده کند.
آنها نه تنها مسئولیت های بیشتری را بر عهده می گیرند، وارد دبیرستان می شوند از حال و هوای دوران کودکی فاصله می گیرند و استقلال بیشتری به دست می آورند، بلکه ممکن است به توانایی های خود نیز اطمینان بیشتری پیدا کنند.
روانشناسی نوجوان ۱۵ ساله
با این حال، شانس خوبی وجود دارد که وقتی نوجوان ۱۵ ساله شما در پوست خودش راحت می شود، فکر کند که اکنون آماده است تا دنیا را تصاحب کند. حتی ممکن است طوری رفتار کنند که انگار همه چیز را می دانند. در حالی که این نگرش – که اغلب با نشانه ای از شورش آمیخته می شود – می تواند برای بسیاری از نوجوانان ۱۵ ساله مشابه باشد، اما آن را برای والدین یا مراقبان کمتر خسته کننده یا چالش برانگیز نمی کند.
اما، درک اینکه چگونه این چیزها در رشد نوجوان شما نقش دارد می تواند برای والدین موفق در اواسط نوجوانی مفید باشد. در زیر شما را در مورد آنچه که از نوجوان خود در هنگام شروع این مرحله از رشد خود انتظار دارید، توضیح می دهیم. از نقاط عطف شناختی و رشد اجتماعی و عاطفی گرفته تا رشد جسمانی و ایمن نگه داشتن نوجوان خود، ما اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم که برای طی کردن این دوره از زندگی با اطمینان لازم دارید.
رشد فکری در ۱۵ سالگی
طبیعی است که نوجوانان در این مرحله نسبتاً مجادله کنند. مهم نیست که شما چه می گویید، نوجوان شما ممکن است بخواهد در مورد دیدگاه مخالف بحث کند. سعی کنید از این تعاملات دلسرد نشوید، زیرا آنها فقط راه نوجوان شما برای ابراز استقلال و نشان دادن این واقعیت است که آنها می توانند دیدگاه ها را از زاویه دیگری ببینند.
بسیاری از نوجوانان در این دوران بیشتر در مورد آینده خود فکر می کنند و معمولاً قادر به شناسایی آرزوهای شغلی بالقوه یا برنامه های دانشگاه هستند. به همین ترتیب، بیشتر نوجوانان ۱۵ ساله میتوانند دلایلی را برای انتخابهای خود، از جمله اینکه چه چیزی درست یا غلط بوده، بیاورند.
«از اوایل نوجوانی تا اواسط نوجوانی، فرآیند فکری غالب نوجوانان، تفکر عینی است. علاوه بر این، فرآیندهای شناختی آنها میتواند بهطور ناهمواری رشد کند و ممکن است در تمام زمینههای زندگیشان تفکر انتزاعی نداشته باشند. بنابراین، یک نوجوان ۱۵ ساله ممکن است مهارتهایی را داشته باشد که تکالیف خود را به موقع انجام دهد، اما همچنان انتخاب کند که ویپ و دوستانشان را بنوشند.»
روانشناسی نوجوانان ۱۵ ساله
برخی از نوجوانان در این سن می توانند تمام شب با دوستان خود صحبت کنند، علیرغم اینکه تمام روز آنها را در مدرسه می بینند. با این حال ، هنگامی که والدینشان در مورد روزشان از آنها سؤال میکنند، ممکن است حرف کمی برای گفتن داشته باشند.
علاوه بر این، بسیاری از نوجوانان ۱۵ ساله اغلب ترجیح می دهند از طریق پیامک و رسانه های اجتماعی ارتباط برقرار کنند. برخی حتی ممکن است وبلاگ نویسی یا نوشتن را راهی مفید برای بیان خود بدانند.
خواندن و تجربیات اجتماعی نیز نقش مهمی در رشد زبان و واژگان نوجوان دارد. بیشتر نوجوانان ۱۵ ساله می توانند مانند بزرگسالان ارتباط برقرار کنند و می توانند گفتگوهای مناسبی را انجام دهند. آنها می توانند داستان های درگیر بیشتری را بیان کنند و می توانند از مهارت های ارتباطی پیچیده تری استفاده کنند. با این حال، برخی هنوز هنگام صحبت با دوستان خود به زبان عامیانه متوسل می شوند.
بسیاری از نوجوانان ۱۵ ساله نیز علایق یا سرگرمی های خاصی دارند که از آنها لذت می برند. خواه بازیهای ویدیویی، ورزش، موسیقی، روباتیک یا فیلم را دوست داشته باشند، میتوانند فعالیتهایی را که برایشان لذت میآورد شناسایی کنند. و در حالی که برخی از نوجوانان به تنهایی راضی هستند، بسیاری ترجیح می دهند وقت خود را با دوستان بگذرانند. زمان آنها ممکن است از بازی های ویدیویی با هم تا شرکت در رویدادهای ورزشی یا رفتن به سینما متغیر باشد.
تحولات شناختی رشد فکری پسر و دختر ۱۵ ساله
نگرانی بیشتری در مورد آینده آنها نشان دهید عادات کاری تعریف شده تری را نشان دهید می توانند دلایل انتخاب خود را توضیح دهندرشد جسمی دختر و پسر ۱۵ ساله
پسران پانزده ساله ممکن است تا یک یا دو سال دیگر به رشد خود ادامه دهند. معمولاً در این سن، صدای آنها بم تر می شود و ممکن است شروع به رشد موهای صورتشان کند. آنها همچنین ممکن است در این سن به سرعت عضله بگیرند.
در همین حال، اکثر دختران تا سن ۱۵ سالگی به قد کامل خود رسیده اند. بسیاری از آنها در مورد ظاهر خود، به خصوص وزن خود ناامن هستند، زیرا تقریباً نیمی از دختران دبیرستانی رژیم غذایی را برای کاهش وزن انتخاب می کنند.
هر نوجوان با سرعت خودش بالغ میشود. هیچ BMI، وزن یا قد خاصی برای نوجوانان وجود ندارد و حتی با وجود اینکه ممکن است قدشان بلندتر نشود، برای نوجوانان طبیعی است که وزن اضافه کنند.
توجه به این نکته مهم است که پزشک اطفال یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک شما احتمالاً از زمان تولد پیشرفت رشد کودک شما را زیر نظر داشته است. بنابراین، در حالی که ممکن است فرزند ۱۵ ساله شما از نظر رشد فیزیکی در این سن از همسالان خود جلوتر یا عقب تر باشد، احتمالاً در مسیر مناسبی برای او قرار دارد.
«جالب است که رشد عاطفی به موازات رشد فیزیکی نیست. اگرچه جزئیات زیادی در مورد احساسات وجود ندارد، معمولاً مردانی که زودتر رشد میکنند معمولاً مسنتر و مسئولیتپذیرتر در نظر گرفته میشوند، در حالی که زنانی که زودتر رشد میکنند در معرض خطر بیشتری برای افسردگی، مشکلات مربوط به تصویر بدن و داشتن رابطه جنسی هستند. سن زودتر.”
علاوه بر این، تغییرات فیزیکی که آنها تجربه می کنند ممکن است در یک برنامه منظم و هموار رخ ندهند. در نتیجه، نوجوانان ممکن است مراحل نامناسبی را هم از نظر ظاهر و هم از نظر هماهنگی فیزیکی پشت سر بگذارند.
صدای پسرها بم تر می شود موهای صورت در پسران رشد می کند معمولا رشد قدی دختران تمام می شود.رشد اجتماعی و عاطفی نوجوان ۱۵ ساله
اکثر نوجوانان در حدود سن ۱۵ سالگی شروع به درگیری کمتر با والدین خود می کنند. ۵ آنها استقلال بیشتری از والدین خود نشان می دهند و در عین حال وقتی امتیازات مشروط به رفتار آنها باشد به قوانین احترام بیشتری نشان می دهند.
دوستان برای نوجوانان ۱۵ ساله بسیار مهم هستند. آنها احتمالاً زمان بیشتری را نسبت به گذشته با دوستان خود می گذرانند.
«وقتی آنها دوساله بودند، زندگی حول محور والدینشان میچرخید و والدینشان به آنها اجازه میدادند ببینند. “اکنون، زمان آنها ممکن است حول محور افرادی باشد که به آنها دسترسی دارند و همچنین افرادی که می خواهند ببینند. این می تواند برای والدین تعجب آور باشد که پسر دوست داشتنی آنها به نوجوانی تبدیل شده است که می خواهد به جای اینکه با دوستان خود در یک شنبه شب بیرون باشد. در خانه برای شب بازی خانوادگی. در این سن، دوستان مهمتر از والدین خود شده اند.”
به همین دلیل، مهم است که بدانید نوجوان شما با چه کسی وقت می گذراند، زیرا آنها اغلب بر اساس کارهایی که همسالان خود انجام می دهند، شخصیت ها و فعالیت های مختلفی را تجربه می کنند. دکتر روم پیشنهاد میکند، آن پدر و مادری باشید که برای ملاقات و احوالپرسی با کسی که فرزندتان در حال رفتن است به ماشین میرود.
اگر حس عنکبوتی شما گزگز میکند، در مورد آن با فرزندتان صحبت کنید. از آنها بخواهید که در مورد آن شخص بیشتر به شما بگویند و سپس آنچه را که می بینید و چرا زنگ خطر شما به صدا درآمده است را به اشتراک بگذارند. به آنها اطمینان دهید که به قضاوت آنها اعتماد دارید، اما همچنین به آنها بگویید که می خواهید مطمئن شوید که در شرایط امن بیرون هستند.”
در سن ۱۵ سالگی، بسیاری از نوجوانان نیز علاقه شدیدی به روابط عاشقانه دارند. در حالی که برخی از روابط ممکن است بیشتر از طریق رسانه های اجتماعی یا پیام های متنی ایجاد شوند، برخی دیگر می خواهند زمان زیادی را با علاقه عاشقانه خود بگذرانند. علاوه بر این، بسیاری از نوجوانان ۱۵ ساله از تمایلات جنسی خود آگاه هستند و به فعالیت جنسی علاقه نشان می دهند. ۶
نوجوانان در سن ۱۵ سالگی، ممکن است شروع به فکر کردن در مورد اینکه چگونه می تواند به تنهایی باشد. در حالی که برخی از نوجوانان ممکن است دانشگاه را تصور کنند، برخی دیگر ممکن است به فکر تهیه آپارتمان خود باشند.
درگیری کمتری را با والدین تجربه کنید افزایش استقلال از والدین را نشان دهد مهارت های تنظیم هیجانی بیشتری را نشان دهید به روابط عاشقانه علاقه داشته باشید ظرفیت عمیق تری برای مراقبت داشته باشید ممکن است با فشار همسالان مبارزه کندرشد روانشناسی نوجوانان ۱۵ ساله
برای بسیاری از نوجوانان، ۱۵ سالگی سنی است که آنها می توانند تحصیلات رانندگی را بگذرانند . دریافت مجوز زبان آموز می تواند کار بزرگی باشد. و البته این یک مسئولیت بزرگ است.
اطمینان حاصل کنید که نوجوان شما آماده است تا قبل از اینکه به او اجازه رانندگی وسیله نقلیه را بدهید، قوانین جاده را رعایت کند. اگر آنها نمی توانند در مورد کارهای خانه یا تکالیف درسی مسئولیت پذیر باشند، این ممکن است نشانه ای باشد که آنها هنوز برای انجام مسئولیت رانندگی ماشین آماده نیستند. و این خوب است.
همه نوجوانان ۱۵ ساله آماده رانندگی نیستند. به دقت فکر کنید که آیا فرزند شما از نظر عاطفی و اجتماعی به اندازه کافی بالغ است که بتواند پشت فرمان بنشیند.
عادات و مهارت های رانندگی ایمن که نوجوان شما هنگام یادگیری رانندگی به آن نیاز دارد
رفتار با نوجوان ۱۵ ساله
در این سن، بیشتر نوجوانان هنوز هم برای حفظ روابط سالم، هم با همسالان خود و هم از نظر علایق عاشقانه نوپا کمی مشکل دارند. اطمینان حاصل کنید که نوجوان شما با افراد سالم معاشرت می کند و قوانین روشنی برای قرار ملاقات ایجاد کنید.
همچنین باید به فعالیت های نوجوان خود علاقه نشان دهید. وارد دنیای نوجوان خود شوید تا در مورد بازی های ویدیویی مورد علاقه آنها بیاموزید یا در مورد ورزش هایی که دوست دارند صحبت کنید. نوجوان شما از علاقه شما به یادگیری در مورد چیزهایی که به آنها علاقه دارد قدردانی می کند.
آکادمی اطفال آمریکا به والدین توصیه می کند که سبک فرزندپروری مقتدرانه را اتخاذ کنند. این سبک فرزندپروری شامل ایجاد یک رابطه مثبت با فرزندتان، دوست داشتن بی قید و شرط او و توانایی در ایجاد قوانین است.
این نوع سبک فرزندپروری بهویژه در سالهای نوجوانی مفید است، زیرا به شما این امکان را میدهد که به نوجوان خود بفهمانید که بدون توجه به هر اتفاقی در کنار او هستید.
داشتن این نوع تعاملها با فرزندتان ممکن است ریسکپذیری را به تأخیر بیندازد و باعث پیشرفت تحصیلی شود». به عنوان مثال، ممکن است به نوجوان خود بگویید که از او انتظار دارید که ویپ نکند، اما اگر آنها این کار را انجام دهند، به این معنی نیست که شما در کنار آنها نیستید تا به آنها کمک کنید تا مشکل را حل کنند.
رفتار با دختر ۱۵ ساله و رفتار با پسر ۱۵ ساله
راه دیگر برای تشویق مهارت های تصمیم گیری خوب این است که امتیازات نوجوان خود را منوط به توانایی آنها در مسئولیت پذیری کنید. به آنها بگویید که می توانند استقلال یا آزادی بیشتری کسب کنند و به شما نشان دهند که می توانند مسئولیت بیشتری را بر عهده بگیرند و تصمیمات خوبی بگیرند.
مراقبت و حفاظت از نوجوان در ۱۵ سالگی
بسیاری از نوجوانان ۱۵ ساله نیز با مقدار زیادی استرس دست و پنجه نرم می کنند. برخی از آنها ممکن است از نظر تحصیلی دچار مشکل شوند در حالی که برخی دیگر با مسائل عاشقانه و شاید حتی اولین تجربیات جنسی خود سر و کار دارند. برخی حتی به خاطر ظاهر فیزیکی خود استرس دارند.
نوجوانان در این سن نیز ممکن است با فشار همسالان، قلدری، یا حتی مسائل مربوط به دوستیابی سر و کار داشته باشند. حتی دوستان قدیمی هم می توانند در این سن چالش هایی را تجربه کنند. به همین دلیل، باید تا جایی که می توانید با نوجوان خود ارتباط برقرار کنید.
سؤالات باز بپرسید و زمان بیشتری را برای گوش دادن به مشاوره صرف کنید.
شما می خواهید مطمئن باشید که آنها می دانند که شما در کنار آنها هستید، حتی اگر تنها چیزی که آنها نیاز دارند یک تخته صدا باشد. همچنین به طور مرتب در مورد رابطه جنسی ، مصرف مواد، استعمال بخارات و ایمن بودن در اتومبیل با فرزندان خود صحبت کنید .
«بهجای اینکه به موضوعات بزرگ بهعنوان یک گفتگوی یکباره نگاه کنید، برنامهریزی کنید که یک سری گفتگو با بچههایتان درباره این مسائل داشته باشید». “به جای اینکه منتظر باشید تا نوجوانتان با مشکلی به سراغ شما بیاید، فعال باشید.”
شما همچنین باید به نحوه اوضاع در مدرسه و همچنین آنلاین توجه کنید. دکتر ابرسول میگوید بدانید که از چه پلتفرمهایی استفاده میکنند و به طور فعال بر کارهای آنلاین نظارت کنید. «شما باید ایدهای داشته باشید که آنها در اینترنت چه میکنند. با آنها در مورد مطالب و چیزهایی که می خوانند صحبت کنید.
و وقتی فرزندتان تصمیم نادرستی میگیرد، مطمئن شوید که با آرامش به آن رسیدگی میکنید. به جای پاسخ دادن در حالت عصبانیت، سعی کنید از اشتباه به عنوان فرصتی برای یادگیری استفاده کنید نه اینکه اجازه دهید رابطه یا احساسات شما را از مسیر خارج کند.
«قبل از از دست دادن خونسردی، نفس بزرگی بکشید و به خودتان استراحت بدهید». به خود و فرزندتان زمان و مکان بدهید. بنابراین، اگر نوجوان شما در را محکم به هم می زند و نمی خواهد صحبت کند، وقتی که نیاز به استراحت دارد وارد فضای او شوید مفید نیست. به او پیام دهید تا وقتی آماده شد بیرون بیاید. صحبت کنید و آنها را تشویق کنید تا افکار و نظرات خود را به اشتراک بگذارند.”
چه زمانی در مورد رفتار نوجوان ۱۵ ساله نگران باشیم؟
نوجوانان اغلب استرسها و فشارهای مختلفی را نه تنها از سوی همسالان و اطرافیان خود، بلکه از طریق رسانههای اجتماعی نیز تجربه میکنند. این می تواند به تعدادی از مسائل مختلف منجر شود.
به عنوان مثال، فشار زیادی بر روی بچهها وجود دارد که ظاهری خاص داشته باشند که اغلب منجر به مشکلات عزت نفس، مبارزه با تصویر بدن و اضطراب میشود. با علائم و نشانه های اختلالات خوردن و سایر مشکلات سلامت روان آشنا شوید. اگر مشکوک هستید فرزندتان به اختلال خوردن، مشکلات تصویر بدن یا بیماری روانی مبتلا است، با یک متخصص سلامت روان تماس بگیرید.
به هرگونه تغییر در خلق و خو یا رفتار نوجوان خود نیز توجه کنید. مشکل در خوابیدن، امتناع از حضور در مدرسه، تغییر در اشتها یا از دست دادن علاقه به فعالیتها میتواند نشانهای از یک مشکل سلامت روان باشد.
«اگر کودک شما علائم افسردگی یا اضطراب مانند کاهش نمرات، اعتماد به نفس پایین، مشکل در خوابیدن و غیره را نشان داد، او را توسط یک متخصص اطفال و احتمالاً یک درمانگر ارزیابی کنید. “به غرایز خود اعتماد کنید. اگر چیزی درست نیست، ارزش بررسی کردن را دارد. این سنی است که سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و سایر اشکال خودآزاری می تواند در آن ایجاد شود، بنابراین ارزش گفتگوهای صریح با فرزندانتان را دارد.”
همچنین با فرزندتان گفتگو کنید. بپرسید چه خبر است، چه احساسی دارند و به چه چیزی فکر می کنند. اگر فرزند شما احساس ناامیدی می کند یا از مرگ یاد می کند، ممکن است بخواهید بپرسید که آیا تا به حال افکار خودکشی را تجربه کرده است، به خصوص اگر غمگین یا افسرده به نظر می رسد. بگذارید بدانند که به آنها اهمیت می دهید و در کنار آنها هستید. شما همچنین باید برای کمک به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید.
پیشنهاد مشاور: روانشناسی نوجوان ۱۶ ساله
سوالات متداول
۱ - طرز تفکر نوجوانان ۱۵ ساله چگونه است؟
در سن ۱۵ سالگی، نوجوانان نیز ممکن است به این فکر کنند که چگونه می توانند مستقا و یا تنها باشند. برخی از نوجوانان ممکن است به دانشگاه رفتن فکر کنند، برخی دیگر ممکن است به فکر تهیه آپارتمان برای خود باشند.
۲ - از یک نوجوان ۱۵ ساله چه انتظاری باید داشته باشم؟
علاقه بیشتری به روابط عاشقانه و روابط جنسی دارد درگیری کمتری با والدین داشته باشید و از دوران بلوغ گذر کند. استقلال بیشتری از والدین نشان دهید. ظرفیت عمیق تری برای مراقبت و به اشتراک گذاری و ایجاد روابط صمیمانه تر داشته باشید. زمان کمتری را با والدین و زمان بیشتری را با دوستان خود بگذرانید. شروع به آموختن مهارت های جدید یا یافتن کارهای نیمه وقت می کند.
۳ - چرا پسر ۱۵ ساله من اینقدر عصبانی است؟
این نوجوانان خشم شدید را به عنوان نشانه ای از یک مشکل سلامت روان، تجربه زندگی آسیب زا یا صرفاً از استرس و فشارهای دوران نوجوانی تجربه می کنند. برخی از این محرک های رایج خشم شدید در نوجوانان عبارتند از: عزت نفس پایین، قربانی قلدری یا فشار مداوم و ناسالم همسالان و همکلاسی ها است که بهتر است از مشاور کمک بخواهید.