درد کلیه چیست؟ چه درمان هایی دارد؟
اگر دچار درد کلیه هستید باید بدانید این عارضه دلایل مختلفی دارد و نمیتوان بدون انجام آزمایشهای تشخیصی علت دقیق آن را پیدا کرد. در این مطلب همراه ما باشید تا توضیح دهیم کدام بیماریها باعث بروز درد در کلیه میشوند؟ معمولا این عارضه با چه علائمی همراه است؟ چگونه میتوان بیماریهای کلیه را تشخیص […] The post درد کلیه چیست؟ چه درمان هایی دارد؟...


اگر دچار درد کلیه هستید باید بدانید این عارضه دلایل مختلفی دارد و نمیتوان بدون انجام آزمایشهای تشخیصی علت دقیق آن را پیدا کرد. در این مطلب همراه ما باشید تا توضیح دهیم کدام بیماریها باعث بروز درد در کلیه میشوند؟ معمولا این عارضه با چه علائمی همراه است؟ چگونه میتوان بیماریهای کلیه را تشخیص داد؟ برای کاهش درد از چه درمانهایی استفاده میشود؟ آیا برای رفع این عارضه درمان خانگی وجود دارد؟
اگر دچار کلیه درد هستید و میخواهید برای درمان آن به دکتر کلیه و مجاری ادراری یا دکتر اورولوژی مراجعه کنید، میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.




در این مقاله میخوانید:
درد کلیه چیست؟
در توضیح درد کلیه ابتدا محل کلیهها را از نظر آناتومیک بررسی میکنیم. کلیهها اندامهای لوبیایی شکل (با ابعاد حدود ۱۱ *۷ *۳ سانتیمتر) هستند که در قسمت فوقانی شکم و جلوی عضلات پشت، در سمت چپ و راست بدن قرار دارند. کلیهی راست برای تطبیق با اندازهی کبد، کمی پایینتر از کلیهی چپ قرار دارد. عملکرد اصلی کلیهها دفع مواد زائد و مایع اضافی از بدن هنگام تولید و دفع ادرار است. همچنین تولید هورمونهایی که مسئول تنظیم فشار خون، تولید گلبولهای قرمز، تنظیم اسید و تأثیر بر روی کلسیم، سدیم، پتاسیم و دیگر الکترولیتهای دخیل در سوخت و ساز بدن هستند، بر عهده کلیهها است.
تشخیص این عارضه از کمر درد ممکن است سخت باشد، کلیه درد معمولا دردی عمیق است و زیر دندهها حس میشود در حالی که درد عضلانی که معمولا به علت آسیب به کمر ایجاد میشود، در قسمتهای پایین تر احساس میشود. ضمنا درد به طور ناگهانی رخ میدهد، تیرکشنده و شدید است و اغلب به علت وجود سنگ در حالب کلیهها است و ممکن است به شکل متغیر، افزایش و کاهش یابد. درد ناشی از سنگ به نام کولیک کلیوی شناخته میشود.
کلیه درد، دردی عمیقی است که زیر دندهها حس میشود، اما درد عضلانی که معمولا بهعلت آسیب به کمر ایجاد میشود، در قسمتهای پایینتر احساس میشود.
درد کلیه راست
هر نوع از بیماریهای کلیوی مانند سنگ کلیه، عفونت، کلیه پلیکیستیک و نارسایی کلیه ممکن است فقط یک کلیه را درگیر کرده و باعث ایجاد ناراحتی در یک طرف بدن شوند. اما گاهی درد در قسمت راست پهلو میتواند نشانه آسیب به اندام دیگری باشد. علاوه بر درد عضلانی یا آسیب به دندهها، درد در قسمت راست پهلو ممکن است نشانه بیماری آپاندیسیت باشد.
درد کلیه چپ
درد در کلیهها به دلایل مختلفی ایجاد میشود. سنگ کلیه، نارسایی کلیه، عفونت و کمآبی همگی چنین علامتی دارند. اگر ناراحتی در کلیه سمت چپ احساس میکنید، ممکن است منشا آن کلیه نباشد و مربوط به اندامهای دیگر شود. مواردی مانند:
درد عضلانیآسیب به ستون فقراتدرد عصبیدرد مفاصل یا آرتریتآسیب به دندههامشکلات لوزالمعده یا کیسه صفرامشکلات گوارشی

علائم کلیه درد چیست؟
علائم مرتبط با این عارضه (به اسم درد پهلو هم شناخته میشود) احساس ناراحتی (حاد یا مزمن)، درد و یا درد شدید و تیرکشنده است که در پشت بین تقریبا پایین ترین دنده و باسن احساس میشود. بسته به علت درد ممکن است به پهلو و یا کشاله ران یا به شکم انتشار یابد. بعضی از افراد ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
تبدرد پهلوادرار دردناک (سوزش ادرار)خون در ادرارحالت تهوعاستفراغسرگیجهیبوست یا اسهالبثورات پوستیخستگیلرزدیگر علائم و نشانههایی که در زمان اختلال افزاینده عملکرد کلیه ممکن است ببینید عبارتند از:
طعم فلزی در دهانبوی بد دهانتورم و تنگی نفس.این عارضه میتواند در سمت چپ، راست یا هر دو طرف باشد.


اصلیترین دلایل کلیه درد چیست؟
علل درد این اندام با بررسی تاریخچه بیمار، معاینه فیزیکی و تستهای آزمایشگاهی شامل آزمایش خون، تست بارداری و آزمایش ادرار تشخیص داده میشود. ممکن است نیاز به انجام سی تی اسکن یا MRI شکم و لگن باشد. علل این عارضه عمدتا عفونت ادراری و سنگ کلیه است. با این حال، دلایل دیگری نیز برای کلیه درد وجود دارد. از جمله ضربه و آسیب باز یا بسته به کلیه که ممکن است منجر به “پارگی کلیه” شود.
توجه داشته باشید اگر یک زن باردار کلیه درد داشته باشد، باید با پزشک زنان خود تماس بگیرد. ضمنا بسته به علت اصلی، درد ممکن است در سمت چپ یا راست رخ دهد. گاهی اوقات میتواند در هر دو طرف نیز رخ دهد. جراحت کلیهها پس از سانحه (پارگی کلیه) ممکن است باعث علائم فوق شود، اما آسیب خفیف ممکن است در ابتدا هیچ نشانهای نداشته باشد. پارگی شدید کلیه میتواند منجر به فشار خون غیر طبیعی و نبض غیرطبیعی و شوک شود.
درد کلیه خود یک علامت است که ممکن است به دلیل مشکلات و بیماریهای کلیوی و یا ساختارهای مرتبط با آن، از جمله حالب یا مثانه اتفاق بیفتد.
چه بیماریهایی باعث درد کلیه میشوند؟
درد کلیه خود یک علامت است که ممکن است به دلیل مشکلات و بیماریهای کلیوی و یا ساختارهای مرتبط با آن، از جمله حالب یا مثانه اتفاق بیفتد. با این حال، بیماریهای دیگری ممکن است درد کلیوی را تقلید کنند، اما در واقع به کلیهها مرتبط نیستند، به عنوان مثال: کشیدگی عضلانی در پشت، مشکلات نخاعی (شکستگی، آبسه)، درد دنده، پلوریت (التهاب پردهی دور ریه)، رادیکولیت، فیبروز خلف صفاق، زونا، آنوریسم آئورت شکمی، مشکلات زنان و زایمان و بسیاری از علل دیگر.
بسیاری از بیماریهای کلیوی که منجر به کلیه درد (درد پهلو نیز نامیده میشود) میشوند، به علت ابتلا به بیماریهای زمینهای هستند که به شکل حاد یا مزمن عملکرد کلیه را تحت تاثیر قرار میدهند. بیماریهای دیگر هنگام تولد رخ میدهند. برخی از افراد ممکن است با اختلالات ژنتیکی که روی کلیه اثر میگذارد به دنیا بیایند.
رنال کولیک چیست؟
درد کلیه و یا درد پهلو میتواند حاد، نسبتا ثابت، و تیرکشنده باشد که “کولیک کلیوی” نیز نامیده میشود. رنال کولیک بهنوعی درد کلیه اشاره دارد که به دلیل انسداد حالبها ایجاد میشود. حالب لولهای است که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل میکند. معمولا به علت ورود سنگ به حالب یا التهاب این لوله رنال کولیک ایجاد میشود. با این حال، بیماریهای دیگر میتوانند درد مزمن و مبهمی را ایجاد کنند که گهگاهی با درد شدید کلیوی همراه میشود.


علت درد پهلو چیست؟
شاید برایتان این سؤال پیش آمده باشد که پهلودرد و درد کلیه چه ارتباطی دارند؟ آیا پهلودرد همان کلیه درد است؟ ایجاد مشکلات کلیوی باعث درد در پهلوها میشود. درد ناشی از بیماری کلیوی معمولا نزدیک به قفسه سینه و دندهها ایجاد میشود. این درد به کمر هم سرایت میکند. اگر دچار پهلو درد هستید، باید برای تشخیص مشکل کلیوی خود به متخصص اورولوژی یا دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنید.
برخی از علل درد پهلو به شرح زیر است:
عفونتهای دستگاه ادراریعفونتهای کلیهسنگ کلیه (سنگ کلیه و / یا سنگ حالب)سرطان کلیههر حجمی که به کلیه فشار آورد (به عنوان مثال: تومور بزرگ)گلومرولونفریتلختههای خون در کلیهها (ترومبوز وریدی کلیوی)بیماری کلیه پلی کیستیک (مادرزادی)ناهنجاریهای مادرزادی در سیستم کلیه منجر به انسداد کامل یا جزئی جریان ادرار میشود.مواد مخدر یا سموم که به بافت کلیه آسیب میرسانند (برای مثال، قرار گرفتن در معرض آفت کشها و یا مصرف مزمن داروهایی مانند ایبوپروفن)درد کلیه در دوران بارداریخونریزی کلیه (از جمله ترومای نافذ و یا ترومای بسته که منجر به “پارگی کلیه”)مرحله نهایی بیماری کلیوی.علت تکرر ادرار و درد کلیه چیست؟
بسیاری از بیماریهای مربوط به کلیه مانند سنگ کلیه و عفونت باعث درد پهلوها شده و تکرر ادرار و سوزش را به همراه دارند. علاوه بر مشکلات کلیوی گاهی ممکن است بیماریهای دیگری باعث بروز این علائم شوند. بهعنوانمثال در بیماری پروستات یک نوع عفونت باعث التهاب پروستات شده و باعث درد در ناحیه کمر و مقعد میشود. این بیماری تکرر ادرار و سوزش ادرار را به همراه دارد.
از مشکلات دیگری که این دو علامت را ایجاد میکنند، میتوان به پرکاری پاراتیروئید، اضافهوزن، کیست تخمدان، سرطان مثانه، پروستات، رحم یا تخمدان و عفونت دستگاه ادراری اشاره کرد.
علت درد زیر شکم و کلیه چیست؟
یکی از علل ایجاد ناراحتی در این دو ناحیه سنگ کلیه است. زمانی که سنگ در حال دفع شدن است، در قسمتهای مختلف دستگاه ادراری درد ایجاد میکند. عفونت کلیه نیز ناشی از عفونت در قسمتهای دیگر دستگاه ادراری از جمله مثانه بوده و باعث ایجاد ناراحتی در هر دو اندام میشود. از علل دیگر ایجاد درد در این دو قسمت بدن میتوان به کمآبی بدن، انسداد دستگاه ادراری، بیماری التهابی روده و آنوریسم آئورت شکمی اشاره کرد.


تشخیص علت درد کلیه
دکتر معمولا شرح حال گرفته و معاینه فیزیکی انجام میدهد. تستهای اولیه معمولا شامل شمارش گلبولهای خون (CBC)، عملکرد کلیه (کراتینین و BUN)، آزمایش ادرار و در صورت لزوم آزمایش بارداری است. اگر فرد مبتلا به صدمات آسیب زننده به پایین کمر باشد، پزشک به پارگی کلیه مشکوک میشود.
در صورت شک به سنگ کلیه، CT یا سونوگرافی کلیه انجام میشود؛ سونوگرافی به علت تابش کم، وسیله بررسی خوبی است که باید در نظر گرفته شود.
درد کلیه و آزمایش عملکرد کلیه
در آزمایش عملکرد کلیه میزان مواد معدنی، کلسیم، پروتئین و دیگر مواد در کلیه به طور دقیق بررسی میشود. اگر دچار درد پهلو باشید و علائمی مربوط به بیماریهای کلیه را داشته باشید، احتمالا پزشک این آزمایش را تجویز کرده تا عملکرد کلیه را مورد ارزیابی قرار دهد.
برای تشخیص علت درد کلیه پزشک از آزمایشهایی مانند ازماش خون، آزمایش ادرار، و تستهای تصویربرداری مانند سیتیاسکن، سونوگرافی و غیره استفاده میکند.
روشهای درمان کلیه درد چیست؟
درمان کلیه درد بستگی به علت اصلی دارد. اما به طور کلی، عفونتها و سنگ کلیه که موجب این عارضه میشوند اغلب با ایبوپروفن، کتورولاک، استامینوفن یا گاهی با مقدار کمی مورفین (در موارد سنگ کلیه) درمان میشوند. با این حال، این عوامل در درمان درد (فقط تسکین درد) و نه درمان علت زمینه ای، مفید هستند. با این حال، برخی از افراد میتوانید خود به خود سنگ کلیه (معمولا قطر کمتر از حدود ۶ میلی متر) را دفع کنند که منجر به برطرف شدن درد میشود؛ با این حال افراد دیگر ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشند.
چه داروهایی برای درمان درد کلیه استفاده میشوند؟
عفونتهایی مانند عفونتهای دستگاه ادراری (UTI) و پیلونفریت معمولا علاوه بر داروهای ضد درد به درمان آنتی بیوتیک هم نیاز دارند. اگر سنگ کلیه به طور کامل حالب را مسدود کرده باشد یا قطر ۶ میلیمتر یا بیشتر داشته باشد، ممکن است به جراحی اورولوژی نیاز باشد. اگر سنگهای کلیه توسط تکنیکهای جراحی رتروگرید (رو به عقب) برداشته شوند، معمولا زمان بهبودی سریع (یک تا چند روز) است. با این حال، برخی از پارگیهای شدید کلیه ممکن است نیاز به جراحی وسیع تر داشته باشند و دورهی نقاهت این جراحیها از هفتهها تا ماهها متفاوت است.
از دیگر علل اساسی درد پهلو ممکن است نیاز به کنترل درد و درمان همزمان داشته باشند. با این حال، بیماران مبتلا به مشکلات کلیوی و اختلال عملکرد کلیه نباید از داروهای ضد دردی که از طریق کلیه فیلتر و دفع میشوند، استفاده کنند زیرا ممکن است باعث آسیب کلیوی بیشتری شوند.
با اجتناب از شرایطی که علت اصلی هستند مثل عفونت و یا آسیب کلیه، میتوان از کلیه درد جلوگیری کرد.
پیش آگهی افراد مبتلا به کلیه درد، بستگی به علت دارد و در صورت درمان سریع و مناسب اکثر بیماران میتوانند نتایج خوبی داشته باشند.


ناپروکسن و درد کلیه
ناپروکسن نوعی داروی مسکن است که ممکن است پزشک برای تسکین درد کلیهها تجویز کند. بهویژه در شرایطی که بیمار دچار سنگ کلیه است و هنگام دفع آن درد شدیدی را احساس میکند، این دارو تجویز میشود.
کدام قرص برای درد کلیه استفاده میشود؟
تجویز قرص باتوجهبه علت ایجاد درد متفاوت است. بهعنوانمثال اگر شخص دچار عفونت کلیه شده باشد، پزشک آنتیبیوتیک تجویز میکند. در شرایطی مانند ترومبوز سیاهرگ کلیوی داروی ضدانعقاد تجویز میشود. گاهی نیز برای بیماران مبتلا به آترومبولیک کلیه داروی کلسترول کاربرد دارد.
درمان خانگی درد کلیه
کلیه درد میتواند علامت یک بیماری جدی باشد. به همین دلیل نباید به درمانهای خانگی اکتفا کنید. در این شرایط بهتر است به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید در کنار مصرف دارو برای تسریع در روند درمان از درمانها خانگی نیز استفاده کنید. برخی از اقدامات موثر عبارتند از:
مقدار زیادی آب بنوشید. افزایش مصرف آب و سایر مایعات باعث عملکرد بهتر کلیه شده و کمک میکند، هر نوع باکتری یا مواد معدنی انباشته شده از آن خارج شود.مصرف الکل و قهوه را به حداقل برسانید. این نوع مواد فیلترکردن مواد مضر و سموم را در کلیهها دچار مشکل میکنند.مقدار مصرف ویتامین C را افزایش دهید. ویتامین C آنتیاکسیدان قوی است و به سلامت کلیهها کمک میکند.آب جعفری بنوشید. جعفری ادرارآور مغذی است و تعداد دفعات و حجم ادرار را افزایش میدهد. آب جعفری کمک میکند تا مواد زائد و باکتریها از کلیه خارج شوند.سیب و آب سیب مصرف کنید. این میوه التهاب کلیهها را کاهش میدهد و به بهبود سلامت کلیه کمک میکند.نوشیدنی مناسب برای درد کلیه کدام است؟
مهمترین کار برای درمان مشکلات مربوط به کلیه نوشیدن روزانه ۸ تا ۱۲ لیوان آب است. اگر دچار سنگ کلیه هستید، آب ریحان به دفع سنگ کمک کرده و سرشار از مواد مغذی است. آب کرفس نیز کلیه را پاکسازی کرده و به دفع سموم کمک میکند. برای بهبود عملکرد کلیهها میتوانید آب انار بنوشید. آب انار سطح اسیدیته ادرار را کاهش میدهد.
اگر دچار بیماری کلیوی هستید، بههیچوجه نوشابه نخورید. نوشابه سرشار از فسفات بوده و در عملکرد کلیه مشکل ایجاد میکند.


کلیه درد نشانه چیست؟
درد در این اندام میتواند نشانه بیماریهای مختلفی از جمله سنگ کلیه، عفونت یا نارسایی کلیه باشد. گاهی نیز درد مربوط به اندامهای دیگر بوده و ممکن است به دلیل آسیب به دندهها، درد عضلانی یا آپاندیسیت این عارضه ایجاد شود. در ادامه ارتباط درد کلیه و دیگر بیماریهای کلیه را با هم بررسی میکنیم.
شایعترین بیماریهای کلیه و درد کلیه
ایجاد درد در این اندام میتواند نشانه هر یک از شایع ترین بیماری های کلیه باشد. از شایع که منجر به درد میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
خونریزی کلیهلخته شدن خون در وریدهای کلیه (ترومبوز ورید کلیوی)هیدرونفروزسرطان کلیه یا تومور کلیهکیست کلیهعفونت کلیهسنگ کلیهبیماری کلیه پلیکیستیکنارسایی کلیهیکی از دلایل ایجاد درد در پهلوها میتواند وجود سنگ کلیه باشد. گاهی ممکن است این بیماری هر دو کلیه را درگیر کند و گاهی فقط در یک کلیه ایجاد شود. معمولا سنگ کلیه تا زمانی که وارد حالب (لولهای که کلیه را به مثانه وصل میکند.) نشود، دردی ایجاد نمیکند. اما با مسدود شدن این لوله درد شدید و تیزی ایجاد میشود.
پیلونفریت یا عفونت کلیه عارضهای است که به دلیل عفونت مجاری ادراری ایجاد میشود. این عفونت ممکن است به یک کلیه یا هر دو کلیه سرایت کند. از علائم اصلی آن ایجاد درد و حساسیت در پهلوها است. ممکن است شخص دچار تب و حالت تهوع شود..
نارسایی کلیه بیماری مزمنی است که میتواند باعث ازکارافتادن این اندام شود. از علل اصلی نارسایی کلیه فشارخون بالا و دیابت است. گاهی ممکن است درد نشانه نارسایی باشد. نارسایی در عملکرد کلیه اختلال ایجاد کرده و دیگر این اندام نمیتواند کار خود را بهدرستی انجام دهد. در نتیجه برای فیلترکردن مواد زائد خون نیاز به دیالیز است.
در برخی مواقع ممکن است ایجاد توده در کلیهها باعث درد شود. هم تودههای خوشخیم و غیر سرطانی و هم سرطان کلیه دردی مداوم را در ناحیه کمر و پهلوها ایجاد میکنند. سرطان کلیه میتواند یک یا هر دو کلیه را درگیر کند
عفونت ادراری در مراحل اولیه تنها دچار سوزش و تکرر ادرار شده و دردی در کلیهها ایجاد نمیکند. اما زمانی که این عارضه درمان نشود، عفونت بهمرور به کلیهها منتقل میشود. معمولا عفونت هر دو کلیه را همزمان درگیر میکند. در این شرایط شخص دچار دردی در پهلوها شده و سوزش ادرار شدیدتر میشود.


چه مواقعی برای درمان کلیه درد به پزشک مراجعه کنیم؟
در هنگام درد کلیه و یا درد پهلو نباید مراجعه به دکتر کلیه را به تعویق انداخت. اگر چه درد پهلو معمولا در مشکلات کلیوی مشاهده میشود، اما بسیاری از بیماریهای دیگر نیز میتوانند درد کلیوی را تقلید کنند و پزشک میتواند مشکلات اساسی که باعث درد کلیه یا درد پهلو میشود را تشخیص دهد. هر گونه شروع حاد درد کلیه یا درد پهلو باید بلافاصله مورد ارزیابی قرار گیرد.
علائم هشدار دهندهای که نشان دهنده وجود بیماری کلیوی است و ممکن است باعث درد کلیه یا درد پهلو شود عبارتند از:
خون یا پروتئین در ادرارتکرر ادرار به خصوص در شب و یا ادرار سخت یا دردناکفشار خون بالاتورم دستها و پاها و یا پف دور چشمآزمایشاتی که نشان دهندهی کراتینین (Cr) غیر طبیعی، نیتروژن اوره خون غیرطبیعی (BUN) یا میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) کمتر از ۶۰ (محاسبه شده با واحد میلی لیتر بر دقیقه بر مترمربع)علاوه بر این، اگر فرد مبتلا به دیابت یا هر گونه مشکل مادرزادی است که منجر به نارسایی کلیه میشود، باید به طور منظم برای بررسی شروع نارسایی کلیه توسط پزشک خود بررسی شود.




سؤالات متداول شما
در این بخش از مطلب طبق روال همیشه به سؤالات باقی مانده شما در مورد درد کلیه پاسخ میدهیم.
درد کلیه ممکن است تیز و ناگهانی باشد و گاهی هم بهمرور ایجاد میشود. در واقع درد از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و باتوجهبه علت ایجاد آن تفاوتهایی دارد. معمولا درد ناشی از سنگ کلیه پس از ورود سنگ به حالب ایجاد شده و به طور ناگهانی شدید میشود. اما درد مربوط به عفونت بهمرور افزایش پیدا میکند.
شروع درد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ممکن است درد ادامهدار و مبهم باشد. گاهی نیز بهصورت ناگهانی و شدید آغاز میشود. گاهی ممکن است با فشار یا ضربه به پهلوها شدن درد بیشتر شود.
اگر شخص دردی در پهلوها یا ناحیه کمر احساس کند، ممکن است نشانه بیماری کلیوی باشد. معمولا درد در قسمت پایین قفسه سینه ایجاد میشود. این درد ممکن است ثابت، ناگهانی و تیز یا دردی مبهم باشد.
در آقایان گاهی ممکن است مشکلات کلیوی علاوه بر درد کلیه باعث ایجاد بیضه درد هم شوند. به این نوع درد، درد ارجاعی میگویند. زیرا درد در کلیهها بهقدری شدید میشود که به اندامهای دیگر از جمله بیضه سرایت میکند. درصورتیکه علائم مربوط به بیماریهای کلیوی را دارید، باید برای تشخیص بیماری به پزشک مراجعه کنید.
ایجاد اختلال در عملکرد کلیه ممکن است باعث احتباس سدیم در بدن شود. افزایش سدیم تورم پاها و دستها را در پی دارد. البته گاهی ورم پا میتواند نشانه مشکل در اندام دیگری مانند قلب یا کبد باشد. در این شرایط پزشک باید علائم دیگر را نیز بررسی کند.
گاهی ممکن است در فصول سرد افراد دچار کلیه درد شوند. اگر علت آن سرماخوردگی کلیهها باشد، معمولا شخص علاوه بر درد، دچار تکرر ادرار و افزایش حجم ادرار میشود. در این شرایط میتوان با گرمکردن کلیهها علائم را کاهش داد.
سرما میتواند مشکلات مربوط به کلیه را افزایش دهد. در فصول سرد برای درمان درد ناشی از سرما باید کلیهها را با کمربند پهن یا شال گرم نگه دارید. نوشیدن آب به مقدار کافی را نباید فراموش کنید. بسیاری از افراد در فصل سرما فراموش میکنند، آب بنوشند. این دو مورد میتوانند در کاهش درد موثر باشند.
گاهی ممکن است درد در پهلوی سمت راست نشانه بیماری کلیوی نباشد و زنگ خطری برای بیماری آپاندیس محسوب شود. معمولا درد آپاندیسیت در قسمت راست پهلو بوده و به سمت مرکز شکم سرایت میکند. اگر علاوه بر درد پهلو علائمی مانند کاهش اشتها، تهوع و استفراغ، اسهال یا یبوست، تورم شکم و تب دارید، احتمالا دچار بیماری آپاندیس هستید.
گاهی اوقات تشخیص کلیه درد و کمردرد دشوار است. معمولا درد کمر شدیدتر است و مربوط به عضلات میشود. درد کمر در قسمت پایینی بوده و به طور مداوم ادامه دارد. اما اگر درد مربوط به کلیهها باشد، بیشتر در نزدیکی دندهها احساس میشود. درد ممکن است کموزیاد شود و شخص علائمی مانند تب یا سوزش ادرار داشته باشد.
برخی از خانمها ممکن است در دوران بارداری دچار مشکلات کلیوی شوند. یکی از شایعترین بیماریها در این دوره عفونت دستگاه ادراری و به دنبال آن عفونت کلیه است. ایجاد کلیه در دوران بارداری نادر است. اما حدودا از هر ۳۰۰۰ خانم باردار یک نفر ممکن است دچار این مشکل شود. به همین دلیل باید درد در این اندام را در دوران بارداری جدی گرفت و سریعا به پزشک مراجعه کرد.
در برخی خانمها پس از زایمان احتمال عفونت مثانه و کلیه وجود دارد، فرقی ندارد زایمان طبیعی باشد یا سزارین. این عفونت باعث تکرر ادرار و تب میشود. علت بروز این مشکل احتمالا استفاده از کاتتر برای دفع ادرار است. در افرادی که به دلایل مختلف کاتتر مدت طولانیتری باقی میماند، احتمال عفونت بیشتر است.
یکی از عوارض ابتلا به کرونا آسیب به کلیه است. حدود نیمی از بیماران مبتلا به کرونا که در بیمارستان بستری میشوند، دچار آسیب حاد کلیه شده و در برخی موارد شدید به مرحله نارسایی کلیه میرسند. این شرایط باعث تجمع مواد زائد در خون شده و خطرناک است.
معمولا علت ایجاد درد زمان بیدارشدن وجود سنگ در کلیهها است. درد ناشی از سنگ کلیه در بیشتر مواقع از صبح شروع میشود. زیرا افراد شب تا صبح کمتر ادرار کرده و حالبها در صبح منقبض هستند.
برای کاهش درد در این اندام بهترین اقدام نوشیدن آب و دیگر مایعات به مقدار زیاد است. نوشیدن آب باعث بهبود عملکرد کلیه شده و دفع مواد زائد بهتر انجام میشود. سعی کنید بهجای نوشیدن نوشیدنیهای شیرین از انواع دمنوش استفاده کنید.
اگر درد پهلوها شدید باشد، پزشک برای کاهش درد ممکن است مسکن تجویز کند. تجویز دیگر داروها بستگی به علت ایجاد درد دارد. هیچکدام از داروهای مربوط به بیماریهای کلیوی نمیتوانند سریعا درد را از بین ببرند و چند روز زمان لازم است تا علائم کاهش پیدا کنند.




برای درمان درد کلیه به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
ایجاد هر نوع دردی در کلیهها میتواند نشانه بیماری در این اندام باشد. در صورت بروز درد بهخصوص درد شدید و ناگهانی باید در اولین فرصت به دکتر کلیه و مجاری ادراری یا متخصص اورولوژی مراجعه کنید. متخصص باتوجهبه علائم آزمایشهایی را تجویز میکند. این آزمایشها علت درد کلیه را مشخص میکنند. سپس پزشک بر اساس بیماری ایجاد شده بهترین روش درمان را انتخاب میکند.
برای پیداکردن بهترین متخصص اورولوژی یا متخصص کلیه میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-pain
https://www.mayoclinic.org/symptoms/kidney-pain/basics/definition/sym-۲۰۰۵۰۹۰۲
https://www.healthline.com/health/kidney-health/how-long-to-pass-kidney-stone
https://www.medicalnewstoday.com/articles/۳۲۴۵۹۲#summary
https://www.medicinenet.com/kidney_pain/article.htm#when_should_someone_see_a_doctor_about_kidney_pain