شالویی: پیکر مرحوم ابتهاج جمعه از مقابل تالار وحدت تشییع میشود
دستیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از انتقال پیکیر زنده یاد استاد امیر هوشنگ ابتهاج امشب چهارشنبه -دوم شهریور ۱۴۰۱- خبر داد و گفت: مراسم و آئین وداع با پیکیر استاد ابتهاج روز جمعه چهارم شهریورماه در مقابل تالار وحدت تهران برگزار میشود.
محمود شالویی در گفتوگو با ایران اکونومیست با اشاره به جزئیات انتقال پیکیر زنده یاد استاد امیر هوشنگ ابتهاج (سایه) از کشور آلمان به ایران، به اقدامات، هماهنگیها، مساعدت و همراهی خانواده زنده یاد استاد ابتهاج اشاره کرد و اظهار داشت: پیکر این شاعر ارجمند امشب چهارشنبه وارد تهران میشود و صبح جمعه در مقابل تالار وحدت تهران آیین وداع با پیکر وی با حضور مسئولان فرهنگی و هنری، اهالی فرهنگ، هنر و ادب فارسی و دیگر اقشار مختلف جامعه برگزار خواهد شد.
دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی ادامه داد: پس از مراسم وداع، پیکر استاد ابتهاج با بدرقه علاقهمندان، اهالی فرهنگ و ادب برای تدفین و خاکسپاری رهسپار استان گیلان شده و در آنجا برای همیشه ارام خواهد گرفت.
شالویی همچنین ادامه داد: طبق هماهنگیهای به عمل آمده مقرر شده است تا افزون بر برنامه ریزی برای انجام وداع باشکوه با پیکر استاد، ویژه برنامه های تکریم و تجلیل از زنده یاد امیر هوشنگ ابتهاج(سایه) از طریق انجمن مفاخر و آثار ملی در روزهای آینده در نظر گرفته شده که توسط این انجمن برگزار خواهد شد.
مدیرکل دفتر حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به همراهی خوب مسئولان و مقامات محلی استان گیلان ابراز امیدواری کرد تا مراسم باشکوهی نیز در زادگاه ایشان بهخوبی برگزار و انجام پذیرد.
شالویی یادآور شد: از زمانی که مرحوم ابتهاج در بیمارستان بستری بود بنا بر تاکید و توصیه دکتر محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اقدامات و پیگیریهای لازم صورت گرفته و از همان ابتدا در جریان روند بستری ایشان در بیمارستان بوده و همراهی کردیم.
وی ادامه داد: همچنین با فرزند دختر مرحوم ابتهاج یلدا ابتهاج بصورت مستمر در تماس بودیم و همواره برای سلامتی و بهبودی این استاد فرهیخته آرزوی سلامتی و تندرستی داشتیم اما تقدیر چنین بود که این شاعر نامی و شناخته شده برجسته از میان ما بار سفر بسته و امروز شاهد این آیین وداع با پیکیر ایشان باشیم.
دستیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خاتمه سخنان خود با اعلام مراتب تسلیت و تعزیت مجدد خود و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای درگذشت مرحوم استاد امیر هوشنگ ابتهاج، برای آن سفر کرده به دیار باقی مغفرت و غفران الهی و برای بازماندگان صبر و شکیبایی همراه با سلامتی از ایزد منان مسئلت کرد.
به گزارش ایران اکونومیست، بامداد ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ بود که یلدا ابتهاج در صفحه شخصی اینستاگرام خود با اعلام درگذشت پدرش نوشت: «سایه ما با هفت هزار سالگان سر به سر شد.»
این استاد برجسته اواخر تیر به دلیل نارسایی کلیوی در بیمارستانی در شهر کلن آلمان بستری و تحت درمان بود و ۱۹ مرداد در سن ۹۴ سالگی در همان شهر درگذشت.
امیرهوشنگ ابتهاج شاعر و پژوهشگر ایرانی متخلص به «سایه» ششم اسفند ۱۳۰۶ در رشت به دنیا آمد، نخستین اثرش به نام نخستین نغمهها را سال ۱۳۲۵ منتشر کرد.
از آثار دیگر او میتوان به تصنیف سپیده (ایران ای سرای امید) اشاره کرد. سراب، سیاه مشق، شبگیر، زمین، چند برگ از یلدا، تا صبح شب یلدا و بانگ نی از دیگر آثار ابتهاج است. وی همچنین در رادیو (برنامه گلها) کار میکرد و پایهگذار برنامه موسیقایی گلچین هفته بود.
از مهمترین آثار ابتهاج، تصحیح غزلهای حافظ است که با عنوان حافظ به سعی سایه نخستین بار سال ۱۳۷۲ توسط نشر کارنامه به چاپ رسید و بار دیگر با تجدید نظر و تصحیحات تازه منتشر شد. سایه سالهای زیادی را صرف پژوهش و حافظشناسی کرده که این کتاب حاصل همه آن زحمتهاست و در مقدمه حافظ به سعی سایه، آن را به همسرش تقدیم کرده است.
دهم مهر ماه ۱۳۹۵ بیست و سومین جایزه ادبی و تاریخی محمود افشار یزدی در باغ موقوفات افشار به انتخاب اعضای هیئت گزینش جایزه این بنیاد به هوشنگ ابتهاج اهدا شد. ۱۲ مهر ۱۳۹۷ در مراسم پایانی ششمین جشنواره بینالمللی هنر برای صلح، نشان عالی هنر برای صلح به ابتهاج و سه هنرمند دیگر اهدا شد.