روش هایی برای کنترل کودک لجباز | 12 درمان معجزه آسا
روش هایی برای کنترل کودک لجباز در این مقاله فراهم شده است که کمک زیادی به والدین می کند. بسیاری از والدین با این سوال که با کودک لجباز چگونه باید رفتار کنند دست و پنجه نرم می کنند. لجبازی در کودک یک مشکل متداول است، مخصوصا در کودکان...
روش هایی برای کنترل کودک لجباز در این مقاله فراهم شده است که کمک زیادی به والدین می کند. بسیاری از والدین با این سوال که با کودک لجباز چگونه باید رفتار کنند دست و پنجه نرم می کنند. لجبازی در کودک یک مشکل متداول است، مخصوصا در کودکان سه تا پنج ساله و نوجوانان. این مسئله قسمت طبیعی از رشد کودک است و در رفتارهایی مثل نافرمانی از والدین، معلمان و دیگر بزرگترها نمود پیدا می کند.
در دوره دبستان، آن هایی که لجباز هستن بیشتر بهانه گیری می کنند و هر چه شما می خواهند انجام نمی دهند (یا بسیار کند انجام می دهند)، تا اینکه از کوره در بروند، که ویژگی بچه های کوچکتر است.
کودک ممکن است سعی داشته باشد کنترل خود را روی موقعیت نشان دهد یا استقلال خود را اعلام کند. شاید او در حال تست کردن محدودیت هایش و اقتدار شماست. یا شاید می خواهد آنچه را دوست ندارد ابراز کند، مخصوصا وقتی شما به او می گویید مثلا اسباب بازی ها را جمع کن یا کارهایت را انجام بده.
چگونگی مدیریت لجبازی در کودکان
در این قسمت برخی نکات کاربردی و روش هایی برای کنترل کودک لجباز ارائه شده است:
۱. به دنبال دلائل ایجاد این رفتار بگردید
به دنبال دلائل و راه اندازهای رفتار کودک بگردید، و سعی کنید رفتار لجبازی وی را زیر نظر بگیرید. آیا الگویی وجود دارد؟ آیا چیزهای خاصی هستند که دوست ندارد یا نمی خواهد انجام دهد؟ آیا او زمانی که کودک لجباز می شود که مسائل گیج کننده هستند یا زمانی که عجله دارد؟
هم چنین، سعی کنید در مورد قوانین و تکالیف منزل صریح باشید، تا کودک بتواند آنها را دنبال کند. برای مثال، در کودکان پنج تا شش ساله تمیز کردن کل اتاق کمی زیاد است، و اگر همین کار را به صورت تکالیف خردتر دربیاورید شاید بهتر بتواند انجام دهد.
مثلا برداشتن اسباب بازی ها از روی زمین، یا کمک به شما در انجام آنها. زمانی که دلیل را پیدا می کنید، می توانید قدم های لازم برای انطباق با موقعیت را بردارید و با مخالفت کمتری مواجه شوید. این کار یکی از روش هایی برای کنترل کودک لجباز می باشد که بسیار موثر می باشد.
۲. فرزند خود را برای انجام کارهای خوب آماده کنید
سعی کنید از موقعیت هایی که کودک در آنها لجبازی نشان می دهد یا رفتار بد دارد دوری کنید. برای مثال، اگر برنامه زمانی کودک بیش از حد پر باشد کودک باشد بداخلاق می شود، سعی کنید از برنامه ریزی برای کارهای زیاد بعد از مدرسه یا برای آخر هفته بپرهیزید. اگر کودک شما از تغییر ناگهانی متنفر است، سعی کنید بین فعالیت های یک وقت اضافی را منظور کنید.
۳. طوری با کودک رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود
دقیقا مانند بزرگسالان، کودک شما که با او به خوبی رفتار کرده اید می تواند آرام باشد.
ممکن است عصبی باشد یا احساس بی حوصلگی کند و نیاز به ساعاتی آرامش داشته باشد. در مورد آنچه کودک باید انجام دهد محکم باشید اما با روشی نرم و دوستانه با او صحبت کنید.
زمانی که الگوی خوبی از چگونگی ابراز یک عقیده یا مخالفت به روش محترمانه و عاشقانه هستید، کودک شما نیز پیروی می کند.
۴. از مزایای مهارت کلامی کودک خود بهره بگیرید
والدین کودکان دبستانی یک مزیت را نسبت به والدین کودکان کم سن تر دارا هستند مخصوصا در مورد رفتارهایی مثل لجبازی: آنها می توانند با کودک خود صحبت کنند. به آرامی با کودک خود صحبت کنید و روی یک راه حل برای هر دو طرف کار کنید. برای این کار می توانید از مشاور کمک بگیرید تا روش هایی برای کنترل کودک لجباز به شما بیاموزد و مهارت های کلامی لازم را به شما آموزش دهد.
۵. قوانین پایه را مشخص کنید، روش هایی برای کنترل کودک لجباز
اطمینان حاصل کنید که کودک دقیقا می داند که چه کاری را باید و چه کاری را نباید انجام دهد.
برای مثال، اگر بد صحبت کردن با شما هنگام مشاجره یک تخطی قانونی در خانه شما محسوب می شود، برای کودک مشخص کنید که اگر این کار را انجام دهد عواقب بدی در پی خواهد داشت، و شانس دومی وجود ندارد. پیامد را آن چیزی انتخاب کنید که می خواهید روی دهد، مثلا عدم مشاهده تلویزیون در باقی روز یا انجام وظایفش در خانه.
بدین ترتیب او یاد می گیرد که خواسته های شما را نادیده نگیرد و اقتدار شما را دست کم نگیرد.
۶. زمانی که می توانید، سازش کنید
آیا دخترتان اصرار دارد که دامن کوتاه تابستانی خود را در هوای سرد بپوشد؟ به جای اینکه درگیر دعوا با او شوید، بهتر است که با او سازش کنید، مثل اینکه از او بخواهید یک جوراب شلواری گرم زیر دامن بپوشد یا دامن زمستانی را به تن کند.
به صورت کلی، صحبت کردن هنگامی که کودک سعی در ابراز کنترل بر یک مسئله دارد ایده خوبی است، بنابراین در مسائل بزرگتر می توانید محکم رفتار کنید و کنترل را بدست بگیرید.
۷. در مورد گزینه ها بحث کنید، روانشناس کودک لجباز
گاهی اوقات، ممکن است کودک رفتار نافرمانی و لجبازی را نشان دهد، زیرا می خواهد حرف بیشتری برای گفتن داشته باشد.
یک روش برای اینکه کودک احساس کنترل بیشتر کند اینست که به او حق انتخاب بیشتری دهید. برای مثال برای جمع کردن وسایل و اسباب بازی ها به کودک خود بگویید، اسباب بازی ها باید جمع شوند، یا تکالیف باید تمام شوند.
یا می توانید به کودک خود بگویید اسباب بازی ها را می توان تا زمان خواب جمع کرد، یا می تواند بعد از انجام تکالیف سی دقیقه بازی آزاد انجام شوند.
روانشناس کودک لجباز
۸. گوش دهید، روش هایی برای کنترل کودک لجباز
یکی از دلایلی که باعث می شود کودک بر لجبازی خود پافشاری کند این است که احساس می کند احساسات او را متوجه نمی شوید و حرف های او شنیده نمی شود. به طور مثال اگر کودک شما نمی خواهد غذا بخورد او را مجبور نکنید بلکه از او بپرسید که چرا غذا نمی خورد؟ با این کار کودک شما احساس می کند که شنیده می شود و می تواند منطقی تر تصمیم بگیرد.
۹. آن ها را مجبور نکنید، روانشناس کودک لجباز
اگر کودک خود را مجبور کنید لجبازی بیش تری نشان می دهد بنابراین بهترین راه این است که از در منطق وارد شوید سپس اگر جواب نداد سعی کنید به آن ها نشان دهید که نظرات آن ها را بهتر درک می کنید.
۱۰. آرامش خود را حفظ کنید
بر سر کودک خود فریاد نزنید، خشم شما باعث عصبانیت بیش تر کودک شما می شود. مدیتیشن، ورزش، موسیقی آرام بخش، کتاب خواندن، ماساژ و هرکاری که می دانید به بهبود روحیه شما کمک می کند انجام دهید. می توانید از یکی از نزدیکان خود بخواهید تا مدتی کودک را نگه دارد و در آن زمان کارهایی برای آرامش خود انجام دهید.
۱۱. به او احترام بگذارید
قوانین ثابتی داشته باشید و به او برای پایبندی به آن قواعد احترام بگذارید. با آن ها به گونه ای رفتار کنید که احساس کند او را درک می کنید.
۱۲. محیطی مناسب در خانه ایجاد کنید
اگر در خانه والدین با یکدیگر درگیر باشند کودک نیز یاد می گیرد تا این رفتار را تکرار کند. تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد که محیط نامناسب در لجبازی و پرخاشگری کودک نقش زیادی دارد، بنابراین بهترین کار این است که ابتدا محیطی آرام در خانه خود ایجاد کنید.
علائم لجبازی کودکان
- طغیان های شدید و خشمگین بودن.
- اینکه کودکان قوانین خودشان را می سازند از علائم لجبازی کودکان می باشد.
- آن ها دوست دارند که همه چیز را مدیریت کنند.
- لجبازی در کودکان می تواند ژنتیکی یا یک رفتار اکتسابی ناشی از تأثیرات محیطی باشد.
- نیاز شدیدی به تایید و شنیده شدن دارند. بنابراین اغلب توجه شما را جلب می کنند.
- دوست دارند رئیس و رهبر باشند.
علت لجبازی کودکان
۱. ارتباط نادرست میان کودک و والدین
تنش میان والدین معمولا به دلیل ارتباط نادرست است و همین ارتباط نادرست باعث می شود که کودک نیز نتواند ارتباط صحیح را یاد بگیرد. برای جلوگیری از این مشکل سعی کنید همیشه بحث های منطقی با همسر خود داشته باشید و بی دلیل کسی را مقصر ندارید. با کودک خود نیز در مورد منطق کار خود صحبت کنید تا به مرور یاد بگیرد که نباید از روی لجبازی تصمیم بگیرد.
۲. علاقه به آزادی
بسیاری از کودکان علاقه دارند که خودشان در مورد کارهایی که می خواهند انجام دهند تصمیم بگیرند و آزادی عمل داشته باشند. در این شرایط اگر والدین سعی کنند مانع آن ها شوند کودکان بیش تر لجبازی می کنند و حتی ممکن است باعث پرخاشگری و عصبانیت آن ها نیز بشود.
۳. مقایسه با بچه های دیگر
اگر کودک با دیگران مقایسه شود لجباز تر می شود، در این شرایط مقایسه کودک با بچه های دیگر بسیار اشتباه بوده و باعث می شود که کودک در امری که مقایسه شده بیش تر لجبازی کند.
۴. حفظ هویت، علت لجبازی کودکان
کودکانی که درباره هویت و احساسات خود علاقه زیادی دارند برای حفظ آن ها تلاش زیادی می کنند و اگر والدین تلاش کنند در برابر آن مقاومت کنند کودک لجبازی می کند و با پرخاشگری و عصبانیت احساسات خود را بروز می دهد.
نویسنده: “کودکانه” سایت کودک و نوجوان
منبع: How To Deal With A Stubborn Child?
سوالات متداول
۱ - چه زمانی باید نگران بود؟
لجبازی کودکان بیشتر اوقات به دلیل مخالفت با شماست و رفتاری زودگذار خواهد بود. اما اگر این لجبازی ها با عملکرد کودک در مدرسه و ارتباط هایش تداخل پیدا کند، و مدت زمان زیادی طول بکشد، می تواند نشانه ای بر اختلال نافرمانی و لجبازی باشد.
۲ - علائم اختلال نافرمانی و لجبازی کدامند؟
در کودکان با این اختلال، علائمی مثل از کوره در رفتن و پرخاشگری نیز دیده می شوند که با سن آنها منطبق نیست. کودکان با اختلال نافرمانی و لجبازی ممکن است اختلالات دیگری نیز داشته باشند از جمله افسردگی، اضطراب و یا اختلال بیش فعالی و کمبود توجه. اگر این علائم شدیدتر شدند حتما با متخصص کودک صحبت کنید.