حاشیه تدفین چهره سرشناش، جایزه جهانی «آکتور»، آرزوی نصیریان و تکذیب پیرترین بازیگر
گذشت یک هفته از بهار نو را با یادی از صداهای منحصر به فردی سپری میکنیم که سال گذشته خاموش شدند و در ادامه مروری داریم بر حاشیه تدفین احمد سمیعی گیلانی، سالروز تولد خسرو شکیبایی، جایزه بینالمللی «آکتور»، صدور ویزای مصر برای شهروندان ایرانی، یادآوری یکی از آرزوهای علی نصیریان، خوانندگانی که در شهرهای گوناگون اجرا دارند، گفتوگو با بازیگری که تاکید دارد پیرترین بازیگر ایران نیست، بررسی پروندههای فرهنگی که همچنان به انتظار ثبت در یونسکو باقی ماندهاند، ادعای یکی از کارشناسان درباره الهام گرفتن ونگوگ از برج ایفل و ... را از نظر میگذارنیم.
حالا که سال نو به هفته دوم خود رسیده است، یادی میکنیم از هنرمندان بزرگ دوبلاژ کشورمان که سال گذشته از میان ما رفتند ولی صداهای جادوییشان در بخشی از مهمترین فیلمهای سینمایی و مجموعههای تلویزیونی و انیمشین، همچنان زنده است.
به گزارش ایران اکونومیست، شهلا ناظریان، منوچهر اسماعیلی، جلال مقامی، شهروز ملک آرایی و هوشنگ لطیف پور مسحورکنندهترین صداهایی بودند که در سال ۱۴۰۱ خاموش شدند؛ صداهایی که گاه از خود کارکتر اصلی و نقش ماندگارتر شده بودند و این چنین بود که سال گذشته با از دست دادن چنین صداهایی، یکی از سختترین دورانها را در عرصه دوبله رقم زد.
خوشحالی خسرو شکیبایی برای روز تولدش چه بود؟
اما در کنار اینها صدا و چهره ماندگار دیگری هم داریم که هفتم فروردین سالروز تولد اوست؛ خسرو شکیبایی که خوشحال بود تولدش همزمان با روز جهانی تئاتر بوده. بازیگری که هم در تئاتر و سینما و تلویزیون تماشایی بود و صدای جادوییاش هم نزد دوستداران فرهنگ و هنر همواره به یاد ماندنی است.
جایزه بزرگ جشنواره فرانسوی برای «آکتور»
سریال «آکتور» جایزه بزرگ جشنواره «سریز مانیا» (Series Mania) فرانسه را شامگاه جمعه ـ چهارم فروردین ماه ـ از آن خود کرد.
اولین حضور یک سریال ایرانی تولید شده در شبکه نمایش خانگی در رویدادی بین المللی، جایزه بزرگ بخش بینالملل جشنواره «سریزمانیا» را از آن خود کرد. نوید محمدزاده و احمد مهرانفر بازیگران اصلی این سریال هستند که با کارگردانی نیما جاویدی در حال پخش است.
باور کنید من پیرترین بازیگر ایران نیستم!
اردشیر کاظمی، بازیگر پیشکسوت کشورمان که بیشتر او را به عنوان کاراکتری جدی اما طنز و شیرین به یاد داریم، تاکید می کند که «همه مرا پیرترین بازیگر ایران خطاب می کنند اما باور کنید اشتباه است و من پیرترین نیستم!» کاظمی که همیشه با چهره صامتش و در کمال جدیت مخاطب را می خنداند، این روزها فعلا در حال استراحت است اما می گوید اگر کار خوبی پیشنهاد شود بازی می کند و خستگی و کهولت سن برایش معنی ندارد.
آرزوی علی نصیریان در یک روز جهانی
هفتمین روز فروردین همانگونه که برای ما مردمان ایران زمین به سبب آغاز سال نو اهمیت دارد، برای اهالی تئاتر جهان هم روزی ویژه است؛ روز جهانی تئاتر که فرصتی است تا یکی از هنرمندان بزرگ جهان در پیامی که مینویسد، از موهبتهای تئاتر به عنوان هنری تاثیرگذار در زندگی فردی و جمعی انسانها میگوید.
ما هم در این روز و به انگیزه تقارن آن با نوروز که در آن شخصیت نمایشی «سیاه» جایگاهی ویژه دارد، یکی از آرزوهای علی نصیریان را مرور کردیم. او سال ۱۴۰۰ در مراسم رونمایی از پوستر بیستمین جشنواره تئاتر آیینی سنتی آرزو کرد که شخصیت نمایشی مبارک در سطح ملی روزآمد و در سطح جهانی شناخته شود چراکه به باور او، این شخصیت نمایشی قابلیت آن را دارد که در تئاترهای روز ما به کار گرفته و از حالت موزهای خارج شود.
به مناسبت همین روز اسماعیل خلج، نمایشنامهنویس، بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر و کاظم نظری مدیر کل هنرهای نمایشی هم پیامهایی را منتشر کردند.
پروندهای که کامیاب شد و آنها که معطل ماندهاند
ثبت پروندههای فرهنگی ایران در یونسکو عموما با دستاندازهایی رو به رو بوده است. سال گذشته گرچه یکی از معطلترین پروندههای جهانی، یعنی یلدا سرانجام در فهرست یونسکو به ثبت رسید اما سه پرونده «زیارت رضوی»، «هنر تذهیب» و «افطاری و سنتهای اجتماعی و فرهنگی وابسته آن»، «منظر فرهنگی ماسوله» و «مجموعه کاروانسرهای راه ابریشم» در صف یونسکو منتظر ثبت در سال ۱۴۰۲ هستند.
حاشیهای غمبارتر از درگذشت احمد سمیعی گیلانی
نوروز امسال با درگذشت احمد سمیعی گیلانی همراه شد؛ خبری غمانگیز اما آنچه از درگذشت این چهره فرهنگی و ادبی غمناکتر بود، حاشیهای بود که تدفین او را به تاخیر انداخت.
یک روزنامهنگار در نوشتاری عنوان کرد که انتخاب یک محل نامناسب برای خاکسپاری این چهره در رشت، شهر زادگاهش سبب تاخیر در خاکسپاری او شد.
بررسیها نشان میدهد، اداره کل فرهنگ و ارشاد گیلان قصد داشت پیکر استاد ارزشمند گیلان و ایران را در موقعیتی نامناسب، در انتهای پارکینگ تالار مرکزی دفن کند که با مخالفت خانواده مرحوم روبهرو شد.
با این حال جعفر شجاع کیهانی، عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و معاون گروه ادبیات معاصر فرهنگستان درباره این موضوع به ایران اکونومیست، گفته است که جایی که ابتدا دفتر ارشاد اسلامی استان گیلان تعیین کرده بود، جای درست و شایستهای نبود و محل را کمی تغییر دادند؛ جایی که ابتدا در نظر گرفته بودند، کنج دیوار بود و الان از کنج دیوار به وسط باغ آوردند تا مرکزیتی نسبت به محل تعیینشده داشته باشد و در اطراف مزار استاد، چمن و گل باشد.
خوانندگانی که روی صحنه رفتند
در روزهای آغازین سال نو خوانندگان زیادی روی صحنه رفتند. معین زندی، علیرضا طلیسچی، حمید هیراد، گرشا رضایی، بابک جهانبخش، اشوان، مهدی احمدوند، مسعود جلیلیان، میثم ابراهیمی خوانندگانی هستند که در نقاط گوناگونی از تهران تا سنندج و چابهار و قشم و گیلان و ... به اجرای برنامه پرداختهاند.
پرترددترین و حادثهخیزترین استانها در نوروز
دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر کشور از افزایش سفرهای جادهای تا ۱۲ درصد و اقامت ۳۷ میلیون نفر در موج اول سفرهای نوروزی خبر داد و گفت: خانههای اجارهای، ویلاها و مدارس بیشترین انتخاب مردم برای اقامت بوده است.
سید مصطفی فاطمی اعلام کرد که امسال شاهد رشد تردد در استانهای مختلف بودیم. استانهای سمنان، خراسان جنوبی، اصفهان، تهران و البرز، همدان و فارس شاهد کاهش تردد جادهای بودند؛ در حالی که در استانهای اردبیل، خوزستان، گلستان، ایلام، آذربایجان غربی، سیستانوبلوچستان و آذربایجان شرقی با افزایش تردد جادهای روبهرو بودیم. در مجموع سفرها افزایش پیدا کرده و بر اساس گزارشها تردد جادهای ۱۲.۵ درصد افزایش داشته است.
به گفته او، تاکنون با موارد حاد ترافیکی مواجه نشدیم، به جز در محور قم به اراک که واژگونی اتوبوس رخ داد و متأسفانه دو نفر فوت و یازده نفر دیگر زخمی شدند. این تصادف موجب شد تا استان قم که در پایین جدول تلفات جادهای قرار داشت، در این فهرست جابهجا شود.
مصر به ایرانیان روادید میدهد
وزیر گردشگری مصر از صدور روادید برای گردشگران ایرانی خبر داد.
احمد عیسی ، وزیر گردشگری مصر امروز (دوشنبه) در یک نشست خبری که در مقر وزارت میراث فرهنگی برگزار شد اعلام کرد که کشورش به شهروندان، چین، هند،رژیم صهیونیستی، ترکیه، ایران، مراکش و الجزایر ویزای گردشگری و تسهیلات دیگر میدهد.
وزیر گردشگری مصر تاکید کرد که شهروندان ایرانی تنها از طریق شرکت های گردشگری می توانند وارد مصر شوند و در حال حاضر تنها می توانند به جنوب سینا سفر کنند.
امین زندگانی و بانیپال شومون با موزیکال «هفت خان اسفندیار» میآیند
امین زندگانی و بانیپال شومون با موزیکال «هفت خان اسفندیار» به کارگردانی حسین پارسایی روی صحنه میآیند.
امین زندگانی در نقش «اسفندیار» و بانیپال شومون در نقش «گرگسار» در موزیکال «هفت خان اسفندیار» به تهیهکنندگی و کارگردانی حسین پارسایی به ایفای نقش میپردازند.
امیرکاوه آهنین جان در نقش گشتاسب و اصغر پیران در نقش ارجاسب در این موزیکال حضور دارند.
برج ایفل الهامبخش ونگوگ بود؟
یک کارشناس هنری مدعی شده است که برج ایفل الهامبخش «ونگوگ» برای خلق تابلو نقاشی مشهور «شب پرستاره» شده است.
کارشناسان هنری از مدتها پیش تلاش کردهاند که عنصر الهامبخش «ونگوگ» برای خلق تابلو نقاشی «شب پر ستاره» که در آن درختان بلند سرو زیر آسمان پر انحای یک روستا به تصویر کشیده شدهاند را کشف کنند.
اکنون یک مورخ هنری به نام پروفسور «جیمز هال» که پیشتر به عنوان یکی از منتقدان هنری برای «گاردین» فعالیت میکرد، فرضیه جدیدی را درباره علاقه «ونگوگ» نسبت به درختان بلند سرو مطرح کرده است و پای برج ایفل را به میان کشیده است.
این مورخ معتقد است که این هنرمند روند خلق این مجموعه نقاشیها را از ژوئن سال ۱۸۸۹ میلادی یعنی کمی پس از رونمایی برج ایفل آغاز کرد. این بنای یادبود فرانسه در جریان نمایشگاهی بینالمللی رونمایی شد که افتتاحیه آن با نمایشی تماشایی به همراه آتشبازی و نور الکتریکی همراه بود؛ عناصری که در نقاشی «ونگوگ» مشهود است.
کدام نمایشگاههای خارجی گردشگری امسال میزبان ایران میشوند؟
وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی با انتشار تقویم نمایشگاههای بینالمللی گردشگری ۱۴۰۲ از حضور ایران در ۲۱ نمایشگاه خارجی خبر داد.
بر اساس تقویم نمایشگاههای بینالمللی گردشگری ۱۴۰۲ که به اطلاع شرکتها و دفاتر خدمات مسافرت هوایی و گردشگری رسیده است، ایران امسال در نمایشگاههای کشورهای آذربایجان (باکو)، قزاقستان (آلماتی)، امارات متحده عربی (دبی)، کره جنوبی (سئول)، چین (گوانگجو)، روسیه (مسکو)، چین (شانگهای)، ارمنستان (ایروان)، عمان (مسقط)، فرانسه (پاریس)، ایتالیا (ریمینی)، ژاپن (اوساکا)، انگلستان (لندن)، قطر (دوحه)، چین (پکن)، اسپانیا (مادرید)، ترکیه (استانبول)، هند (دهلی نو)، آلمان (برلین) روسیه (مسکو) و اتریش (وین) شرکت خواهد کرد.
گرانترین سکه تاریخی جهان به یونان پس داده شد
یک سکه طلا کمیاب و تاریخی که به مناسبت مرگ «ژولیوس سزار» ضرب شده بود به یونان بازگردانده شد.
سکه طلا تاریخی که در سال ۲۰۲۱ در حراجی به قیمت ۴.۲ میلیون دلار فروخته شد و گرانترین سکه باستانی جهان نام گرفت پس از تحقیقات ماموران «وزارت امنیت میهن ایالات متحده آمریکا» به یونان بازگردانده شد.
آغاز اجراهای کودک کانون در روز جهانی تئاتر
اجرای نمایشهای مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان همزمان با روز جهانی تئاتر آغاز شد.
دو نمایش «دنیای خیالانگیز من» به نویسندگی و کارگردانی بهناز مهدیخواه و «شاهزاده شامپیا» به نویسندگی منوچهر اکبرلو و کارگردانی احسان مجیدی، اجراهای خود را در سال ۱۴۰۲ از سر گرفتند.
نمایشگاهی برای دیده شدن شاهکارهای دیده نشده
یک نمایشگاه بزرگ در لندن مجموعه قابل توجهی از هنرمندان بزرگ تاریخ هنر را به نمایش میگذارد، اما نکته قابل توجه درباره این نمایشگاه حضور آثار هنری است که تاکنون به ندرت یا هرگز دیده نشدهاند.
یک نمایشگاه بزرگ با ارائه ۹۷ تابلو نقاشی و مجسمه از هنرمندان پرآوازهای همچون «سزان»، «ونگوگ»، «رودن»، «پیکاسو»، «ماتیس»، «کلیمت»، «کاندینسکی» و «موندریان» از این هفته در گالری ملی لندن آغاز به کار کرد.
قهرمانانی که سوژه فیلم میشوند
مروری بر خبرها و گفتههای هفتهها و ماههای گذشته، نشان میدهد که گویا قرار است فیلمهایی درباره بعضی از قهرمانان جنگ ساخته شود؛ قهرمانانی که البته بعضا طی سالیان گذشته، چندان مشهور نشدهاند.