آمار خودکشی ایرانیان طی 20 سال گذشته
آمار خودکشی در ایران طی 20 سال اخیر نشان میدهد میزان خودکشی در مردان بسیار بیشتر از زنان بوده و همچنین میزان خودکشی در ایران بیشتر از قتل است. به نقل از آمارفکت: شاید تصور کنید خودکشی یک اتفاق ناگهانی و برخاسته از ناکامیها و شکستها باشد. اما حقیقت چیز دیگری است.
خودکشی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. دلایلی که شاید هرگز به چشم نیاید اما فرد مبتلا را به جایی میرساند که دیگران را با خبر خودکشی خود شوکه میکند، 7 دلیل عمده خودکشی عبارتند از:
-
افسردگی و اضطراب: افسردگی و اضطراب از عوامل اصلی خودکشی هستند. این اختلالات روحی میتوانند به گونهای شدید شوند که افراد احساس کنند دیگر نمیتوانند زندگی کنند.
-
اعتیاد: اعتیاد به مواد مخدر یا الکل میتواند به عنوان عاملی در خودکشی در نظر گرفته شود. این مواد ممکن است باعث افزایش اضطراب، افسردگی و خودکشی شوند.
-
مشکلات روابطی: مشکلات در روابط خانوادگی، دوستانه و عاطفی میتوانند از جمله دلایلی باشند که فرد را به خودکشی سوق دهند.
-
مشکلات مالی: فشار مالی و مشکلات اقتصادی میتوانند به عنوان عاملی در خودکشی در نظر گرفته شوند.
-
بیماریهای جسمی و روانی: بیماریهای جسمی و روانی نیز ممکن است به عنوان یک عامل در خودکشی دخیل باشند.
-
سوگواری: از دست دادن فردی عزیز میتواند به شدت رنج آورد و به عنوان عاملی در خودکشی ایفای نقش کند.
-
فشارهای اجتماعی: فشارهای اجتماعی میتواند باعث شده که فرد احساس ناامنی و تنهایی کند که میتواند در نهایت به خودکشی منجر شود.
افسردگی که یکی از بزرگترین دلایل خودکشی است، از لایههای پنهان عواملی است که منجر به خودکشی میشود. یک فرد افسرده در دو حالت دیده میشود. حالت اول گوشهگیری و سکوت و غمگین بودن است که نشانههای افسرده بودن کاملاً مشهود است و میتوان یک فرد افسرده را تشخیص داد.
اما در حالت دیگر هیچگونه علائمی از افسردگی دیده نمیشود، این نوع افسردگی از دلایل اصلی خودکشی بسیاری از افراد است، خودکشی هنرمندان، ورزشکاران و... که هیچ کس گمان به افسرده بودن آنها نمیبرد از این دست افسردگی و خودکشی است.
چند دلیل اصلی افسردگی که ممکن است به خودکشی بیانجامد به ترتیب زیر است:
-
اختلالات شیمیایی مغز: تعادل شیمیایی مغز شامل سروتونین و دوپامین ممکن است به عنوان عامل اصلی افسردگی باشد. اختلال در این تعادلها میتواند باعث افسردگی شود.
-
مشکلات روابطی: مشکلات در روابط خانوادگی، دوستانه و عاطفی میتوانند باعث افسردگی شوند. این مشکلات شامل ازدواج ناموفق، از دست دادن شخص مورد علاقه، جدایی و غیره میشوند.
-
تجربه رویدادهای ترسناک: تجربه رویدادهای ترسناک مانند تصادف، ضربه به سر، بیماری و ... باعث افسردگی میشود.
-
عوامل ژنتیکی: بعضی از افراد به دلیل وجود ژنهای خاص در خانوادهشان، به احتمال بیشتری به افسردگی در معرض هستند.
-
مشکلات مالی: مشکلات مالی و فشارهای اقتصادی میتوانند احساس ناتوانی و ناامیدی را افزایش داده و به عاملی در افسردگی تبدیل شوند.
-
مصرف مواد مخدر: مصرف مواد مخدر و الکل ممکن است باعث افسردگی شود.
آمار خودکشی در جهان
آمار درمورد خودکشی در ایران شاخصهای مختلفی دارد. طبق اماری که آمارفکت از وبسایت آماری statista و ourworldindata به دست آورده است، جایگاه ایران در بین کشورهای جهان در مورد خودکشی جایگاه میانهای است. این یعنی جامعه فعالیتهای اجتماعی و درمان روان اجتماعی بیشتری میطلبد. برای مطالعه دقیقتر و کاملتر مقالهها وارد صفحه "مقالههای آماری" در آمارفکت شوید.
آمار خودکشی در ایران
وضعیت خودکشی در ایران برای سال 2019 که آخرین آمار ثبت شده در منابع آماری است نشان دهنده خودکشی حدوداً 5 نفر از هر 100 هزار نفر است. اما نکته قابل توجه این است که در طی 20 سال اخیر میزان خودکشی در ایران رو به کاهش بوده و این روند ادامه دار بوده است. طبق آمار در سالهایی که میزان توزیع ثروت بیشتر بوده است میزان خودکشی افراد نیز کاهش داشته است.
برای بررسی دقیق نمودار، به سایت آمارفکت مراجعه کنید
خودشی در مردان بیشتر است یا زنان؟
در میان این آمار، مقایسه آمار خودکشی مردان و زنان نیز قابل توجه است. در سالهای اخیر میزان خودکشی در بین مردان ایرانی بسیار بیشتر از خودکشی زنان ایرانی بوده است.
در سال 2017 که آخرین آمار ثبت شده در مراجع آمار رسمی است در ایران 7.7 نفر از مردان از هر 100 هزار نفر خود کشی کردهاند در حالی که در همان سال 3.15 نفر از زنان از هر 100 هزار نفر خودکشی کردهاند.
برای بررسی آمارهای داغ امروز وارد صفحه آمارها در آمارفکت شوید
برای بررسی دقیق نمودار، به سایت آمارفکت مراجعه کنید
مقایسه آمار قتل و خودکشی
مقایسه آمار خودکشی با آمار قتل نیز یکی از آمارهای قابل توجه این موضوع است. اگرچه عوامل خودکشی و قتل با یکدیگر تفاوتهایی دارند اما هر دوی این موارد به عنوان نوعی مرگ غیر طبیعی و شوکه کننده قابل بررسی هستند. طبق آمار موجود در ایران میزان خودکشی همواره بیشتر از قتل بوده است. اما نکته دیگر، کاهشی بودن آمار خودکشی در ایران است و درمقابل آمار قتل در ایران با کاهش ناچیزی همراه بوده است. در سال 2019 میزان 2.5 درصد قتل و 4.6 درصد از جمعیت خودکشی ثبت شده است.
برای بررسی دقیق نمودار، به سایت آمارفکت مراجعه کنید
به نظر میرسد عواملی همچون تصورات اشتباه عموم در مورد قوی بودن مردها، جای خالی درد و دل در بین مردها، نداشتن مدیریت در کنترل احساسات و خشم و… باعث شده تا مردان در سراسر دنیا بیشتر از زنان میل به خودکشی داشته باشند. این موضوع در مورد ایران هم صادق است. این در حالی است که ناعدالتی در مورد زنان در جوامع خیلی بیشتر از مردان است. شاید در مورد ایران بتوان گفت فشارهای اقتصادی یکی از عوامل اصلی بیشتر شدن خودکشی آنها از 20 سال پیش تاکنون است. در کل به نظر میرسد پیش از اینکه این نرخ در ایران افزایش پیدا کند بهتر است مسئولین برای سلامت روان جامعه چارهای بیندیشند.
برای مشاهده و بررسی آمارهای بیشتر در همه موضوعات، میتوانید با کلیک بر واژه «آمارفکت» به مرجع آمارهای رسمی مراجعه کنید.